» »

Sirija odrezana od interneta

Sirija odrezana od interneta

EFF - Med silovitimi ofenzivami, ki potekajo v državljanski vojni v Siriji, je država izgubila povezavo z internetom. Ni še znano, ali so povezavo prekinile sirske oblasti, da bi lažje obračunale z uporabniki, ali pa so jih nemara med prodiranjem pretrgali prav uporniki. Obe strani krivdo pripisujeta druga drugi, verjetnejša pa je prva možnost.

Že lani smo pisali, da je Sirija začela omejevati dostop do interneta. Takrat so se upori šele prav začenjali in oblasti so poizkusile ovirati dogovarjanje z omejevanjem dostopa do interneta. Tudi v kasnejših mesecih je bil dostop do interneta in do tujih strani večkrat moten. Nikoli doslej pa se še ni zgodilo, da bi bila v temi cela država.

Vseh 84 blokov IP-naslovov, ki so dodeljeni Siriji, je od današnjih dopoldanskih ur nedosegljivih. Kot so ugotovili v podjetju Renesys, ki budno spremlja dosegljivost na internetu, je okoli 11.25 ure po slovenskem času promet s Sirijo obstal. Zahtevki za dostop do sirskih IP-naslovov se vračajo, ker naslovi niso dosegljivi, prav tako pa iz Sirije ne prihaja noben promet.

Ni še znano, kdo in zakaj je prekinil povezavo z internetom. Sirski uporniki trdijo, da gre za ukrepe oblasti, s katerimi skušajo preprečiti organizacijo v državi in hkrati zajeziti tok informacij v tujino. Seattle Times poroča, da uporniki trdijo, da so v večjem delu države prekinjena tudi mobilna omrežja. Oblasti zanikajo vmešavanje in trdijo, da je nedostopnost interneta posledica tehničnih težav in sabotaž upornikov. Državna televizija je objavila, da je izpad omejen le na nekatere province in da ga aktivno odpravljajo. Mediji pod nadzorom vlade pa poročajo o delovanju teroristov, ki da so onesposobili internet v državi. Analiza prometa kaže, da to ne drži in da je nekdo namerno prekinil povezavo. Še vedno je dosegljivih pet omrežij, ki pripadejo Sircem, a niso fizično locirana v državi. Med njimi so naslovi, iz katerih je izviral malware, ki je letos napadal sirske upornike in aktiviste, tako da lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da gre za provladna omrežja.

10 komentarjev

Glugy ::

Itak da je njihova država prekinla internet, sej je sam njim v interesu da preostali svet ne izve kakšne zločine izvaja.

svenica ::

Eden izmed zadnjih videov iz Sirije pred odklopom interneta:

https://www.youtube.com/watch?feature=p...

Pozor - grafični prizori posledic nasilja.

Blisk ::

Glugy je izjavil:

Itak da je njihova država prekinla internet, sej je sam njim v interesu da preostali svet ne izve kakšne zločine izvaja.

To je propagandistično in ameriško razmišljanje dogajanja.

Kaj pa če je oblast prekinila internet zato, da ne morejo zunanji pro ameriški izvajalci napačno informirat Sirijce in javnost glede dogajanja v siriji?

Lahko da je popolnoma ista zadeva kot je bila z Sadamom ali pa z Gadafijem. Zdaj se ve, da so Francozi sprožili vojno v Libiji, ker so bili preveč dolžni denarja Libiji.

amigo_no1 ::

Kdo je dolžen Sircem ?

btw, common sense, kdo bolj ve, kje potekajo internet kabli v svet ? Vlada ali bradači z Ak-47 ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

morbo ::

Čudno da do tega ni prišlo že veliko prej. Islamistična revolucija že ves čas uporablja internet za komunikacijo in propagando.

Saj ko bo Asad padel, bo internet v Siriji spet normalen, na stopnji tistega v Saudovi Arabiji, sponzorki vojne v Siriji.

Glugy ::

Jaz ne pravim da bi bili pa uporniki angelčki, ampak vidu sm video in to kar delajo na eni in na drugi strani NI normaln. Spravljajo se na nedolžne pa tko naprej. Problem je samo v tem da se hoče dotok informacij ustavt v ostali svet. Ker več kot očitno se bojijo kaki bodo izpadl pred drugimi. Zdej revolucinoarji itak nimajo nč za izgubit torej dvomim da so oni internet izklopil, prej bi rekel da so izklopil vladajoči. In če je temu res tako potem to direktno pomeni da imajo slabe namene da morjo to skrivat pa ljudjem preprečevat legitimno pravico do objavljanja posnetkov in pa dostopa do interneta. Izkoriščanje moči ki jo imajo nad internetom v škodo prebivalcev pa ni dopustno.

morbo ::

Glugy je izjavil:

Ker več kot očitno se bojijo kaki bodo izpadl pred drugimi.

Po moje pa ne, saj že mesece in mesece gledamo uničenje ki ga povzroča bombardiranje in topovsko obstreljevanje. Šansa da bi prikrili resnično razsežnost spopada je vsaj že 3/4 leta mimo. Razen če režim planira nekaj kar je še hujše od vsega kar so uporabili do sedaj (kar je praktično vse v njihovem konvencionalnem arzenalu) - uporabo kemičnega orožja.

Blisk ::

morbo je izjavil:

Glugy je izjavil:

Ker več kot očitno se bojijo kaki bodo izpadl pred drugimi.

Po moje pa ne, saj že mesece in mesece gledamo uničenje ki ga povzroča bombardiranje in topovsko obstreljevanje. Šansa da bi prikrili resnično razsežnost spopada je vsaj že 3/4 leta mimo. Razen če režim planira nekaj kar je še hujše od vsega kar so uporabili do sedaj (kar je praktično vse v njihovem konvencionalnem arzenalu) - uporabo kemičnega orožja.Pa ti res vsemu verjameš kar vidiš na TV. Večina tega je lažna propaganda tako kot v primeru Libije, ko so kao uporniki bili boj proti Gadafiju. V resnici so bili to plačanci, ki so delali revolucijo zato, da se uniči Gadafija in Libijo!
Malo si poglejo kdo vodi in kdo je lastnik 95% medijev po svetu!

nekikr ::

Here we go again.... :/

morbo ::

Blisk je izjavil:

Pa ti res vsemu verjameš kar vidiš na TV. Večina tega je lažna propaganda...

Večino česa?

Sicer jaz televizije ne gledam. Glavni vir info o dogajanju v Siriji, je tale thread, ki ga spremljam že od začetka. Posnetki pač ne lažejo. In tam imaš posnetke od tega kako vojska bombardira celotne soseske z letali in helikopterji, do tega kako islamski fanatiki (ti. "uporniki") v imenu Alaha izvensodno pobijajo vsakega ki ni z njimi.

Kar se tiče pa te novice, prekinitev interneta logično služi le režimski strani. "uporniki" nujno rabijo internet za komunikacijo s svetom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ruski vojaki v Siriji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9921280 (17862) Isotropic
»

Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Oddelek: Novice / NWO
306244 (3574) Loocas
»

Sirski uporniki uporabljajo satelitske telefone in Skype

Oddelek: Novice / NWO
94370 (3546) enadvatri
»

Sirija odrezana od interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
105647 (4711) morbo

Več podobnih tem