» »

ICANN prišel k pameti, spremenil sistem reševanja vlog za nove vrhnje domene

ICANN prišel k pameti, spremenil sistem reševanja vlog za nove vrhnje domene

ITworld.com - ICANN je na kongresu v Pragi napovedal, da za razdelitev novih vrhnjih domen ne bodo uporabljali kontroverznega programa Digitalni lokostrelec, kot so sprva napovedali. Alternative še niso izbrali, zato prijavitelji domen niso pretirano navdušeni nad ICANN-ovim ravnanjem, a v en glas priznavajo, da je bila predlagana rešitev neumna in krivična, zato je njena ukinitev pravilna.

Spomnimo, da se je po velikih zapletih in tehničnih težavah konec maja končalo prehodno obdobje, v katerem so lahko zainteresirane stranke podale vloge za registracijo novih vrhnjih domen v skladu z lani junija potrjeno radikalno spremembo sistema vrhnjih domen. Te ne bodo več omejene na državne in sorazmerno ozek krog generičnih, ampak bo lahko za 185.000 dolarjev vsakdo dobil poljubno. Prejeli so nekaj manj kot dva tisoč prijav in seveda so bile najbolj priljubljene domene večkrat prijavljene. ICANN je zato sklenil, da bo izvedel arbitražo, a da bo obdelava paketna. To pomeni, da bodo v enem paketu obdelali približno 500 vlog, kar bo trajalo od nekaj mesecev do enega leta. Kdor ne bo uspel priti v prvi paket, bo moral na svojo domeno počakati dlje.

Kontroverzna je bila ICANN-ova ideja, kako bi vloge razdelili v pakete. Predlagali so sistem Digitalnega lokostrelca, v katerem bi vsak prijavitelj vnaprej izbral določen datum in čas, nato pa bi moral točno ob tej uri na ICANN-ovi strani klikniti nek gumb. Razlika med dejanskim časom klika in napovedanim časom bi bila merilo za razvrstitev vlog v pakete, a je rešitev dvignila veliko prahu. Problem je bil predvsem neenakopraven položaj, v katerega so razmere v omrežju in različne zakasnitev postavile posamezne prijavitelje.

ICANN je zato v četrtek uradno napovedal, da bodo razdelitev izvedli drugače. Kljub začetnemu navdušenju in bučnemu aplavzu v dvorani ob razglasitvi, pomisleke zbuja pasivnost ICANN-a, saj nimajo še nobene ideje, kaj bodo storili namesto tega. Povedali so, da bodo o tem odločali na enem izmed prihodnjih kongresov.

2 komentarja

avani ::

Zanimivo bi bilo, da bi se šli najbolj demokratično metodo z glasovanjem :-).

Še posebej pri .app .store in podobnimi bi znalo bit prav zabavno :-)

Furbo ::

Kar licitacijo naj naredijo pa bo.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICANN za tri vrhnje domene iztržil 14 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
63694 (1524) wungad
»

Google bi nekatere svoje vrhnje domene odprl javnosti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
74585 (3477) phong
»

ICANN-ovi spodrsljaji se vrstijo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
114809 (3813) TheRiddle
»

IAB proti novim vrhnjim domenam

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
73011 (2430) fiction
»

Domene .xxx čisto blizu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2710483 (9118) [D]emon

Več podobnih tem