» »

ICANN še vedno ne ve, kaj bi z novimi vrhnjimi domenami

ICANN še vedno ne ve, kaj bi z novimi vrhnjimi domenami

Slo-Tech - ICANN-ova izvedba registracije novih vrhnjih domen se sprevrača v največjo farso, ker ICANN še vedno ni uspel ugotoviti, kako bi vse dodeljene domene v praksi aktivirali in kako bi reševali težave z večkratno registracijo najpriljubljenejših domen. Prijavni rok je bil najprej prekinjen in podaljšan zaradi težav v sistemu, potem so jim ušli osebni podatki, sedaj pa je problem delitev domen.

K sreči je ICANN prejšnji mesec spoznal, da prvotni predlog o razporeditvi domen v pakete po 500 in postopna registracija ni primeren. Najprej so želeli domene v pakete po 500, ki bi bili obdelani in aktivirani zaporedno, razvrstili z Digitalnim lokostrelcem. Ideja je bila, da bi si vsakdo izbral vnaprej določeno uro, ko bi moral na ICANN-ovi strani klikniti na nek gumb. Bliže kot bi bil izbranemu času, prej bi bila njegova domena obdelana. Zamisel je ICANN črtal pretekli mesec.

Sedaj pa so spoznali, da je problematična tudi sama razvrstitev domen v pakete po 500. V praksi to namreč lahko pomeni, da bo neka domena zaživela šele čez nekaj mesecev ali let, čeprav je bila registrirana samo enkrat. ICANN zato sedaj razmišlja, kako bi postopek poenotili. Najbolj smiselno bi bilo seveda obdelati vse hkrati, a želi ICANN omejiti registracijo novih domen na 1000 letno. Meja ni postavljena iz kljubovalnosti, ampak želijo s tem zagotoviti stabilnost interneta, saj bodo domene uvajali zlagoma. To tudi pomeni, da jih ne bodo prvi dan registrirali 1000 in potem eno leto nobene več, ampak vsak dan povprečno okoli tri.

Kako bi to izvedli, ni jasno. Prijavljenih domen je okoli 1900, od tega nekaj sto večkratno. ICANN zato sprašuje javnost, kako bi najraje videli registracijo novih domen brez paketne obdelave. To je pravzaprav prva pozitivna poteza v tej farsi, ki se vleče že več mesecev. ICANN načrtuje, da bi celoten postopek zaključili v 12 mesecih. Sedaj morajo le še določiti, kako bodo določali vrstni red. Registracija naj bi bila zaporedna, torej po vsaki uspešni splavljeni domeni bodo v obravnavo vzeli novo.

Radikalna sprememba sistema vrhnjih domen mogoče sploh ni bila tako dobra ideja, kot se je ICANN-u na prvi pogled zdelo - če seveda odmislimo 180.000 dolarjev po domeni.

2 komentarja

pi pawr ::

kako bi registriral pi.pi ?

Gandalfar ::

Placas 200k usd in se postavis v vrsto :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Generične vrhnje domene imamo - kaj pa zdaj?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
198256 (6602) Ales
»

ICANN-ovi spodrsljaji se vrstijo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
114809 (3813) TheRiddle
»

Blamaža v ICANN-u se stopnjuje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
54651 (4113) MrStein
»

Založniki grozijo ICANN-u zaradi domene .music

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3314035 (12131) BlueRunner
»

Domene .xxx so skorajda realnost

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2815240 (13807) MrStein

Več podobnih tem