» »

FCC: Google v primeru Street View ni ravnal nezakonito, globa za kasnejše oviranje preiskave simbolična

FCC: Google v primeru Street View ni ravnal nezakonito, globa za kasnejše oviranje preiskave simbolična

Avtomobil za Google Street View

BuisnessWeek Online - Tik pred uradnim razpletom je zgodba zbiranja podatkov o nezaščitenih omrežjih v okviru snemanja ulic za Googlov Street View, ki se je zapletla maja 2010. Takrat so namreč ugotovili, da so Googlova vozila mimogrede prisluškovala prometu prek nezaščitenih omrežij ter zbirala podatke o omrežjih (SSID, MAC) . Google se je takoj po razkritju posul s pepelom in prenehal (nezakonito?) prakso, a to ni ustavilo preiskav zoper podjetje. Te so sprožili v ZDA, Evropi in Avstraliji. Medtem ko so Francozi, Kanadčani, Nizozemci in Španci Google oglobili zaradi nezakonitega ravnanja, je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) Google le oštela. Sedaj je svoje mnenje izrekla (PDF-dokument) še Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) in tudi ta je Google le ošvrknila.

Ugotovili so, da Google ni kršil zakonodaje s prisluškovanjem, saj tega niso počeli namerno, zbranih podatkov niso obdelovali ali sploh uporabljali in ker so početje takoj po odkritju prekinili. Poleg tega so bili tudi podatki pobrani le z odprtih nešifriranih omrežij. A FCC meni, da je Google zavlačeval in poizkušal ovirati preiskavo incidenta, zaradi česar predlagajo globo v višini 25.000 dolarjev. Znesek je sicer smešno majhen in ne pokrije niti storškov preiskave, a po besedah analitikov je glavni učinek v tem primeru na javno mnenje, ki se v zadnjem času nekoliko obrača od izrazite podpore Googlu proti previdnemu strahu pred preveliko prevlado giganta na vseh področjih.

Google je oviral preiskavo z zavlačevanjem iskanja po elektronski pošti (ki so jo tudi zbrali z nehotenim prisluškovanjem), ker niso želeli imenovati uslužbencev, odgovornih za projekt, in ker se vse do septembra niso odzvali na decembrsko zahtevo po razkritju zbranih podatkov in sodelovanju v preiskavi.

Kljub izrečeni kazni se zdi, da je vse skupaj bolj simboličen udarec za giganta kot kaj drugega. EPIC (Electronic Privacy Information Center) poudarja, da je Google tri leta (od maja 2007) nezakonito prestrezal in hranil podatke o omrežjih in podatke z omrežij (elektronsko pošto, gesla, obiskane spletne strani in podobno), kar je po njihovem mnenju jasna kršitev zakonodaje. Ker so z odločitvijo FCC nezadovoljni, bodo sprožili postopek pri državnem tožilstvu.

Google je odločitev FCC komentiral z besedami, da so ves čas delovali v dobri veri in da so po najboljših močeh sodelovali s FCC v preiskavi. Izrazili so zadovoljstvo, da je FCC ugotovil, da niso kršili zakonodaje, dodajajo pa, da tudi preiskave niso ovirali. FCC odločitve ni komentiral, saj še ni pravnomočna.

4 komentarji

Gregor P ::

Še dobro, da niso oni njim plačali, ker so se jih upali zmotiti pri delu;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

opeter ::

Logično, da se je tako razpletlo, saj:
1.) Google je ameriško podjetje
2.) podatki, ki so znotraj Street View oz. so v lasti Gugla, se lahko brez težav uporabijo za vse primere, ki so pomembni za nacionalno varnost
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Deneb ::

Vsi liliputanci se bojimo Googliverja, ki se je koncno izkazal za presenetljivo prijaznega. Street View in Google Earth nasploh, je revolucija, eden najvecjih dejanj za obco korist. Metati polena pod noge takim dosezkom je popolnoma neracionalno.

popster ::

upam da pride street view v Kokoško končno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriško podjetje brez dovoljenja izstrelilo štiri satelite

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
218078 (5127) 7982884e
»

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

Oddelek: Novice / Tožbe
56055 (4312) antonija
»

Google za spodrsljaj s Street Viewom namočil enega od programerjev

Oddelek: Novice / Zasebnost
178827 (6725) Icematxyz
»

Vrhovno sodišče ZDA: Korporacije nimajo pravice do zasebnosti po FOIA

Oddelek: Novice / Zasebnost
129301 (2961) poweroff
»

Google bo posredoval podatke omrežij Wi-Fi

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
246712 (5649) MrStein

Več podobnih tem