» »

EU in ZDA preiskujeta Google zaradi piškotkov v Safariju

EU in ZDA preiskujeta Google zaradi piškotkov v Safariju

The Wall Street Journal - V EU in ZDA so ustrezne inštitucije za varovanje pravic potrošnikov in zasebnosti začele oziroma razširile svoje preiskave zoper Google, saj sumijo, da je bilo Googlovo slednje uporabnikom Applovega Safarija s piškotki protizakonito. Spomnimo, da je Google obšel nastavitve za blokado piškotkov s tretjih domen tako, da je po naložitvi elementa iframe samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot uporabnikovo interakcijo s tretjo spletno stranjo in dovolil shranjevanje nadaljnjih piškotkov s te strani. Google je enak rezultat na drugačen način dobil tudi v Internet Explorerju, s čimer po njegovem mnenju ni nič narobe. Regulatorji trga se s tem ne strinjajo, piše The Wall Street Journal, ki je na sporno prakso februarja letos tudi prvi opozoril.

V Evropi francoski informacijski pooblaščenec (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés) tako ali tako že vodi preiskavo zoper Google, saj skupaj z Evropsko komisijo sumita, da je Googlova nova politika o združevanju uporabniških podatkov z vseh storitev v nasprotju z evropsko zakonodajo. Postopek so sedaj razširili z novimi obtožbami zaradi sledenja uporabnikom Safarija, poročajo viri blizu CNIL-a, čeprav uradne izjave še ni.

Hkrati so se začeli novi postopki tudi onstran Luže. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je namreč začela preiskovati, ali Googlovo početje krši besedilo poravnave iz primera Buzz. Google je bil tedaj deležen nešteto kritik zaradi nasilne uvedbe Buzza, ki je nato neslavno propadel. S FTC se je pred začetkom sodnega procesa poravnal, da med drugim tudi ne bodo več napačno ali varljivo predstavljali nastavitev zasebnosti uporabnikov, za vsakršno deljenje pa bodo morali pridobiti eksplicitno dovoljenje. FTC preverja, ali je zadnji spodrsljaj v nasprotju s temi določili; v slednjem primeru Googlu grozi globa v višini 16.000 dolarjev na kršitev na dan, kar pri trenutnem številu uporabnikov zlahka nanese milijarde. A FTC bo težko dokazal namernost ravnanja, ki je nujno potrebna za izrek globe. Isti incident Safari ločeno preiskujejo tudi tožilstvo več zveznih držav.

V Googlu medtem poudarjajo, da se niso zavedali problematičnosti ali morebitne nezakonitosti početja. Tiskovna predstavnika podjetja je povedala, da bodo popolnoma sodelovali z organi pregona in da so takoj po odkritju začeli odstranjevati sporne piškotke.

6 komentarjev

Furbo ::

Birokrati so spet zavohali način, kako uspešnemu podjetju ukrasti lep kupček denarja.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

NubCake ::

Torej moremo od zaj naprej uporabljat safari, da nam Google ne bo sledil? (=

Iatromantis ::

Ali pa Google postaja novi Microsoft in je v nujni fazi, ko eksponentno rastoča korporacija postane zla ter prične zlorabljati svojo trenutno premoč? Dobra je primerjava žura, s katerim je zaključil svojo obrazložitev James Whittaker, ki je pomagal graditi G+, zakaj je zapustil Google:
A user exodus from Facebook never materialized. I couldn't even get my own teenage daughter to look at Google+ twice, "social isn't a product," she told me after I gave her a demo, "social is people and the people are on Facebook." Google was the rich kid who, after having discovered he wasn't invited to the party, built his own party in retaliation. The fact that no one came to Google's party became the elephant in the room.


Obenem pa Google širi fronte na vseh področjih, med drugim tudi s politično rabo tehnologije v ti. 'think-do tanku' Google Ideas.

Lonsarg ::

NubCake je izjavil:

Torej moremo od zaj naprej uporabljat safari, da nam Google ne bo sledil? (=


Uporabiš lahko katerikoli browser, pri katerem se da v nastavitvah izklopit 3rd party cookije. Tudi pri safariju si lahko izklopil 3rd party cookije pa je isto delovalo, ta workaround od Google/Facebook/.. za safari se gre za eno drugo varnostno funkcijo, ki je taka zlo površna.

Highlag ::

Bi rekel, da Facebook ne dela nič drugače.... Zakaj njih ne preganjajo?
Never trust a computer you can't throw out a window

N4g4c3N ::

Iframe element sem onemogočil že lep čas nazaj in skoraj ne opazim razlike. Na kakšni strani včasih kje manjka del vsebine, ampak taki primeri so redki. Je pa zelo uporaben za clickjacking, da ti podtakne 3rd party cookije ali da ti pokaže kdo vse na Facebooku lajka to stran.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo plačal 17 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Zasebnost
196290 (4732) Poldi112
»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64345 (3814) antonija
»

Microsoft ovadil Google pred Evropsko komisijo zavoljo Androida

Oddelek: Novice / Android
3410552 (8780) Bistri007
»

Googlu grozi kazen za zaobhajanje varnostnih nastavitev v Safariju

Oddelek: Novice / Zasebnost
53615 (2947) Looooooka
»

Googlov odziv na obtožbe o sledenju uporabnikom: P3P zastarel in neprimeren

Oddelek: Novice / Zasebnost
74699 (3284) Kenpachi

Več podobnih tem