» »

Izšel PHP 5.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija skriptnega jezika PHP 5.4 za pisanje dinamičnih spletnih strani. Novosti je kar nekaj, med glavnimi pa naštejmo izboljšano upravljanje s pomnilnikom, ki po ocenah prinese od 10- do 20-odstotni pospešek v npr. Wordpressu in Drupalu, in vgrajen spletni strežnik za testiranje. Sprva so to dvoje načrtovali šele za PHP 6, a so se odločili za implementacijo že v tej verziji, saj se je PHP 6 zaradi obilice dela s prepisom kode v Unicode (trenutno je PHP napisan v formatu ASCII) odmaknil daleč v prihodnost. Druge novosti v sintaksi so Traits in skrajšanja sintaksa pri deklaraciji polj (glej sliko). Zastarela metoda Magic Quotes, ki je bila prvotno namenjena preprečevanju vrivanja SQL, a je bila sama po sebi izrazito ne varna, in nekaj drugih zastarelih funkcij je dokončno odstranjenih. PHP 5.4 je tudi zadnja verzija, ki podpira Windows XP in Windows 2003. Prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev

MrBrdo ::

Mogoče bojo pa v 6ki končno odstranil $ :)
MrBrdo

technolog ::

Lajk ne? To bi bilo pa res neumno, potem lah tud jezik preimenujejo, ker bi mogl potem še 100 drugih stvari spremenit.

A kdo ve, kdaj pride v ARCH repo?

Zgodovina sprememb…

Kurzweil ::

Mogoče bi bilo vredno omeniti še da je bilo zakrpanih kar precej varnostnih napak.
Se pa sprašujem, ima kdo kakšno idejo, kako bi (kot je to v Visual Studiu) recimo nekako vizualno videl porabo in zapisovanje v pomnilnik, tako lično (lep grafični prikaz)?

Spletni strežnik za testiranje? je to mišljeno, kot je Apache (WAMP, XAMP)? kar pomeni da z novo različico PHPja dobim zraven še developer environment, pač da lahko lokalno delam na pagu? torej ne rabim posebej serverja, SQLa in PHPja snemat ampak je sedaj v enem paketu?

blaz1 ::

Kurzweil je izjavil:

Spletni strežnik za testiranje? je to mišljeno, kot je Apache (WAMP, XAMP)? kar pomeni da z novo različico PHPja dobim zraven še developer environment, pač da lahko lokalno delam na pagu? torej ne rabim posebej serverja, SQLa in PHPja snemat ampak je sedaj v enem paketu?


http://php.net/manual/en/features.comma...

jlpktnst ::

KAko pa kompatibilnost za nazaj? Ker so v preteklosti že večkrat pokvarili obstoječe aplikacije.

pegasus ::

Bistri007 ::

Kurzweil je izjavil:

torej ne rabim posebej serverja, SQLa in PHPja snemat ampak je sedaj v enem paketu?

Ni neke velike razlike od CGI, kolikor vidim. Vsekakor pa je bolje, če za razvoj uporabljaš isti "software stack" kot v produkciji. Za Linux je najboljše vzeti .repo z http://www.zend.com/en/products/server-... in instalirati php-53. Potem instalacija sama potegne apache in se integrira. Samo gesla za web vmesnik ne smeš pozabiti nastaviti :P

Za IDE pa svetujem IntelliJ IDEA oziroma PhpStorm (podpira samo PHP, drugače pa vse isto kot IDEA).

Je pa PHP en žalosten jezik, na ravni starega ASP. Edino, kar še drži PHP gor je kopica opensource projektov v PHP...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Mesar ::

Alo, PHP je svetlobna leta pred ASPjem. In če nisi len programer in svoje aplikacije programiraš sam imaš dovolj samo notepad++!

Drugače pa tut mene zanima podpora za nazaj morem malo pogledat, drugače bo spet s*anje!
Go big or go home!

AndrejS ::

@Mesar : ASP se že več ne razvija in je oldtimer , ker je sedaj asp.net.

Jaz samo upam kompatibilnost za nazaj , ker sem že večkrat imel probleme , kar se mi pri ASP in ASP.net nikoli ni zgodilo.

alessio2 ::

Problemi s kompatibilnostjo bodo prizadeli samo slabo napisano kodo.
Recimo magic quotes je vržen ven s to verzijo, kar je napovedano že kar nekaj časa in znano že par let, da se tega ne uporablja več. Upam, da ni kdo vzdrževal take in podobne kode. Če je, bo pa moral zdaj popravit grehe za nazaj ;)

technolog ::

No, saj to popravit pa tudi ni taka muka. Na vrhu index.php doda foreach po $_REQUEST, ki kliče addslashes();

jlpktnst ::

technolog je izjavil:

No, saj to popravit pa tudi ni taka muka. Na vrhu index.php doda foreach po $_REQUEST, ki kliče addslashes();


O fak.

In potem je php kao top. In vam se zdi normalno da se tako programira...

BOŽEMILI

win64 ::

Vsi programski jeziki imajo napako, da uporabniku(programerju) dovolijo pisanje strašno slabe kode.
PHP pri temu ni izjema...

alessio2 ::

PHP nikoli ni bil top @jlpktnst, je pa tako kot je @win64 napisal, dopuščal, da ga je "programer" lahko pošteno sral s kodo.

MasterBlaster ::

Ahaha v 5.5 bodo ven vrgli mysql_* funkcije :D To šele bo zanimivo, da ne rečem, da bo 90% beginer tutorialov na internetu broken.
Tk je pa pika .

win64 ::

to ni takšen problem, ker mysql_ je v pluginu.

alessio2 ::

@MasterBlaster, tudi mene je zaskrbelo, ko sem zvedel, da gredo mysql_* funkcije ven s PHP 5.5.
A zdej to pomeni, da bo mysql_real_escape_string() funkcija tudi deprecated?

Bistri007 ::

Ne razumem, zakaj ste eni tako navezani na mysql_ funkcije. Kaj pa manjka mysqli metodam?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Lion29 ::

Bistri007 je izjavil:

Ne razumem, zakaj ste eni tako navezani na mysql_ funkcije. Kaj pa manjka mysqli metodam?



stara garda, saj pocasi se salta
Frontend UI/UX developer

Bistri007 ::

OK, saj PHP 5.4 bo še dolgo v uporabi. Sicer pa je enostavno napisati wrapper - tako da tvoje na novo definirane mysql_ funkcije kličejo mysqli_ metode.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

technolog ::

jlpktnst je izjavil:

technolog je izjavil:

No, saj to popravit pa tudi ni taka muka. Na vrhu index.php doda foreach po $_REQUEST, ki kliče addslashes();


O fak.

In potem je php kao top. In vam se zdi normalno da se tako programira...

BOŽEMILI


Kaj ti ni jasno? Kdo je rekel, da je normalno, da se tako programira?

To je namenjeno kot quick fix starim aplikacijam, če nimaš denarja in manpowerja da se lotiš refactoringa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel PHP 5.4

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
213751 (1303) technolog
»

Uporabnikom na voljo Chrome 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
516860 (3903) IceBoX
»

Izšel PHP5

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
51241 (1241) krho
»

PHP: addslashes/stripslashes v formi

Oddelek: Izdelava spletišč
7587 (524) OwcA

Več podobnih tem