»

Izšel PHP 5.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija skriptnega jezika PHP 5.4 za pisanje dinamičnih spletnih strani. Novosti je kar nekaj, med glavnimi pa naštejmo izboljšano upravljanje s pomnilnikom, ki po ocenah prinese od 10- do 20-odstotni pospešek v npr. Wordpressu in Drupalu, in vgrajen spletni strežnik za testiranje. Sprva so to dvoje načrtovali šele za PHP 6, a so se odločili za implementacijo že v tej verziji, saj se je PHP 6 zaradi obilice dela s...

21 komentarjev

Odkrit resen hrošč v PHP 5.3.7

Slashdot - V prejšnji teden izdani novi verziji skriptnega jezika PHP 5.3.7 so odkrili resno ranljivost, zaradi katere avtorji priporočajo, da z nadgradnjo počakamo. Čeprav je bila inačica 5.3.7 izdana prav z namenom počistiti zalego hroščev, kar ji je dobro uspelo, je prinesla novega.

Odkrili so namreč napako v kriptografski funkciji crypt(). Kadar ta uporablja kodirni algoritem MD5, potem vrača enostavno le vrednost uporabljenega salta. Pri uporabi drugih algoritmov, recimo Blowfish ali DES, težav ni. Napaka je bila odkrita in javljena v sredo, dan pred izidom nove verzije. Razvijalci so problem že diagnosticirali in izdelali popravek, ki bo vključen v PHP 5.3.8, ki bo izšel kmalu. Do takrat pa uporabnikom priporočajo uporabo PHP 5.3.6.

50 komentarjev

PHP4 se počasi poslavlja

Slo-Tech - Na uradni PHP-jevi strani so točno po treh letih odkar je bil izdan PHP5 sporočili, da bodo ob koncu tega leta (31.12.2007) prenehali nuditi podporo za PHP4.

Uporabnike PHP-ja pozivajo, naj čas do koca leta porabijo, za pripravo svojih PHP aplikacij za delovanje na PHP5. V ta namen so pripravili navodila za prehod iz PHP4 na PHP5, iz PHP5.0 na PHP5.1 ter iz PHP5.1 na PHP5.2.

Ob tej priložnosti je pametno omeniti še stran goPHP5.org, kjer je seznam aplikacij, ki bodo s 05. februarjem 2008 opustile podporo za PHP4, prav tako je na njihovi strani seznam gostovanj, ki so PHP5 enabled.

Glede na to, da je na seznamu goPHP5.org tudi phpMyAdmin upam, da bodo slovenska gostovanja to razumela, kot sporočilo, da je že čas da gredo na PHP5.

37 komentarjev

FreeBSD 5.4

OSNews - Približno pol leta je naokoli in čas je bil že za novo izdajo legendarnega FreeBSD, ki je tako ravno na dan zmage prilezel že do različice 5.4. Če vas daje firbec, ali je kot skala trden operacijski sistem mogoče narediti še bolj stabilnega, si preberite, kaj je novega v izdaji za vašo najljubšo platformo, nato pa pojdite na stran za dolpoteg (po zaslugi Medineta se najde tudi zrcalo na sončni strani Alp).

Če se vam ob misli na "prijazno" namestitev Unixu podobnih operacijskih sistemov že ježijo lasje, lahko še malo počakate, da bo novotarija vključena v PC-BSD, ki prinaša grafično namestitev FreeBSD skupaj s KDE-jem in ostalim, kar potrebujete na namizju.

Nadebudne oblikovalce še enkrat spomnimo, da imajo le še do konca velikega travna čas, da predlagajo nov logotip FreeBSD, ki bo delal družbo popularnemu hudičku Beastiju. Do sedaj je prispelo 176 predlogov, zmagovalec pa bo bogatejši za 500 podobic Georga Washingtona.

23 komentarjev

Študent je car

Microsoft - Kot so objavili na Microsoft Slovenija, Microsoft prireja srečanja. Eno od teh srečanj je že bilo in sicer v Mariboru, 28. oktobra.

Drugo srečanje pa bo 9. novembra v Ljubljani pod sloganom Študent je car.

Samo srečanje se bo začelo predvidoma od 16:30 v predavalnici P1 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, trajalo pa bo do 21:00 ure. Na srečanju bo program potekal nekako takole: Uvod, Microsoft .NET Framework 2.0: Novost v sintaksi C#, Gradnja varnih, naslovno-agnostičnih spletnih strani, Odmor, Pregled kriptografskih mehanizmov znotraj ogrodja .NET, Microsoft Office OneNote in TabletPC, Imagine Cup 2005 (College Coding Cup). Ob 20:00 uri se bodo predavanja zaključila. Sledilo bo druženje ob pici in pijači.

Če se boste udeležili, potem morate udeležbo obvezno potrditi. Obljubljajo pa tudi, da bodo med navzočimi razdelili praktične nagrade.

41 komentarjev

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev