» »

V Avstraliji se je začela bienalna sončna dirka

V Avstraliji se je začela bienalna sončna dirka

Predlanski zmagovalci Nuon

Slo-Tech - V Darwinu se je pričela dirka World Solar Challenge, ki jo že trideset let (do leta 1999 na tri leta, kasneje bienalno) prirejajo v Avstraliji. Gre za 3000 kilometrov dolgo pot od severne obale kontinenta do Adelajde na jugu, ki jo morajo ekipe premagati z vozili na sončni pogon. Na tej prestižni dirki sta svoj čas tekmovala tudi Larry Page iz Google in JB Straubel iz Tesle.

Pravila so enostavna, izvedba pa precej manj. Po normalnih cestah ob prometu, kolikor ga pač je, vozijo vsak dan od 8.00 do 17.00, potem pa počivajo. Vozila startajo z napolnjenimi akumulatorji s kapaciteto 5 kWh, potem pa so prepuščena sončnim žarkom, ki prek sončnih celic poganjajo vozilo in polnijo akumulatorje, kar pride prav ob kasnejši oblačnosti.

Tekmovanje, ki poteka v več kategorijah (Cruiser, Challenger, Adventure), formalno traja teden dni, a najboljši zaključijo že prej. Rekord proge drži moštvo japonske univerze Tokai, ki je leta 2009 progo prevozilo v 29 urah in 49 minutah. Predlanski zmagovalci Nuon iz Nizozemske pa seveda letos ciljajo na ponovitev uspeha. Tekmujejo ekipe iz več kot 40 držav, med katerimi pa ni Slovencev. Nekatere ekipe so že odstopile, večina pa se jih še bori.

Absolutni zmagovalec bo bržkone iz razreda Challenger, kjer šteje samo čas. V kategoriji Cruiser se ocenjuje tudi udobnost vozila, saj je tam cilj izdelati avtomobil, ki ga dejansko lahko vozijo ljudje, in to dlje časa. Šteje tudi izkoristek in dizajn, zato je včasih smiselno peljati počasneje in varčevati z energijo. V kategorijo Adventure gre vse ostalo, kar ne sodi v Challenger ali Cruiser.

3 komentarji

pegasus ::

Hvala, da ste to opazili. Tovrstna tekmovanja bi morala biti povsod na prvih straneh.

Več informacij se najde na wikipediji. Tudi na youtubu je precej materiala. 1987 Sunraycer pa je sploh nekaj najlepšega, kar so kadarkoli postavili na kolesa.

bMozart ::

+1 Hvala za novico.

Mislim da to tekmovanje samo dokazuje, da bi morali biti vsi električni avti oviti v sončne celice.

Najbolje da zložjive, tako da ko bi bil avto parkiran, bi jih lahko dal tudi čez sprednje, stransko in zadnje steklo. Tehnično vsekakor rešljivo.
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

pegasus ::

Prvi avtomobili so že na cilju. Nuna9 je dosegla povprečno hitrost prek 80 km/h, kar je več, kot dosežem sam na autobanu. V cruiser class ima Stella Vie trenutni rezultat 228km na osebo na 1 kWh, kar je fantastično. Prihodnost je sončna :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izpit za kategorijo B in prvi avto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
12920731 (18496) Unknown_001
»

Letošnji World Solar Challenge pripadel Nizozemcem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64617 (3437) Hayabusa
»

Japonci dobili World Solar Challenge

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63360 (2258) gzibret
»

World Solar Challenge 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
254078 (3147) Jst
»

Terenci in nebodigatreba "sorodniki"

Oddelek: Loža
216467 (5747) krneki0001

Več podobnih tem