» »

Facebookov luknjast antispam filter

Facebookov luknjast antispam filter

WebSense v akciji.

vir: Slashdot

WebSense prelisičen.

vir: Slashdot
Slashdot - Facebook je v začetku tedna brez pretiranega pompa vklopil varnostno preverjanje povezav v status updejtih, kjer se na splošno nesrečo pojavlja vse več spama. Nepridipravi imajo namreč venomer manj uspeha s klasičnimi e-mail sporočili, zato se preusmerjajo na zlorabo poštnih nabiralnikov legitimnih uporabnikov, oz. (ker so gesla v veliko primerih ista), njihovih profilov na socialnih omrežjih.

Zaščita deluje v partnerstvu s podjetjem WebSense. Vsak link, ki ga uporabnik Facebooka vpiše v še svež status update, se pošlje njihovim strežnikom, ki ga poskenirajo in preverijo tako po url-ju kot po vsebini. Če je kaj sumljivega, bo status update opremljen z opozorilom, da polinkana vsebina morda ni varna, ob kliku pa še posebno opozorilno okno (glej sliko). S tem se skuša imitirati izkušnjo iz brskalnikov, ki že nekaj časa ponujajo opozarjanje pred nalaganjem nevarnih vsebin.

A kot se izkaže, je vsa ta "cloud-based zaščita" (kot jo imenujejo), v svojem bistvu precej plastična. Websense pri preverbi zahtevka spoštuje pravila lepega vedenja in zahtevek sproži iz svojih lastnih strežnikov in z iskreno nastavljenim User-Agentom facebookexternalhit/1.0. To spamerjem omogoči, da prepoznajo Facebookovo varnostno preverbo in ji vrnejo navidez legitimno vsebino, npr. sličico, vsem ostalim (tj. facebook uporabnikom) pa servirajo neželeno vsebino.

Hekerska skupina Hatter je objavila varnostno opozorilo pred tem, skupaj z primerom (proof of concept, PoC), ki v osnovi zgleda takole:
<?php

$_agent = $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']; 
if(preg_match('/facebook/i',$_agent)) {
  // lolcat for facebook and their malware filters
  header("Content-Type: image/jpeg");
  readfile("lolcat.jpg");
} else {
  // rickroll for everyone else ;)
  header("Location: http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0");
}
?>



Gornja koda, ki jo je mogoče sila enostavno prepisati v praktično vsak programski jezik, najprej preveri polje User-Agent, s katerim se identificira brskalnik (isto bi lahko naredila z IP naslovom odjemalca). Ker se Facebookovi in Websensovi strežniki predstavijo kot taki, jim je mogoče servirati navidezno pošteno vsebino, kar je dovolj, da gre status update naprej nespremenjen. Kasnejši uporabniki, ki potem kliknejo na link s svojimi firefoxi, chromi in IE devetkami, pa dobijo tisto vsebino, ki jim jo je spammer hotel prikazat.

Napadu malce komično pravijo CSCF oz. cross-site content forgery, kar sliči na CSRF napade, ki delujejo s vstavljanjem linkov v emaile in okužene strani (npr. - simulirano - <img src="http://www.facebook.com/deletepost/12" /> ), v upanju, da je uporabnik že prijavljen na napadeno stran in da bo zato podtaknjeni zahtevek naredil svoje. CSCF preverjeno deluje tudi na Google+ in nekaterih drugih platformah. Braniti se še vedno da, po eni strani s prijavo takih statusov (crowdsourcing), po drugi strani pa tako, da bi Facebook vnaprej izdelal svoj posnetek povezave in uporabniku prikazal tega. Če se bodo za to odločili, je veliko vprašanje, ker je v igri precej ovir, tako tehničnih kot pravnih (gre v bistvu za kopiranje strani - s taistim problemom se trenutno sooča Amazon v zvezi s svojim Silk brskalnikom).



6 komentarjev

680x0 ::

Zaščita uporabnikov? Prej cenzura...

 Facebook cenzura

Facebook cenzura

Ziga Dolhar ::

C=64, kaj ti daje misliti, da je zgornje rezultat facebookovih filtrov?
https://dolhar.si/

ahac ::

in b4 FB h8... wait, too late
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Phantomeye ::

680x0 je izjavil:

Zaščita uporabnikov? Prej cenzura...

 Facebook cenzura

Facebook cenzura




Joj človek, ne serji no -.-. Kaj točno je pa facebook tukaj blokiral?

Ko ti objaviš link na fb, slednji vzame nekaj vsebine s strani in jo da v predogled (ne vem po kakšnem ključu). V opisu gre za text čiiiisto spodaj na koncu ponujenih rezultatov. Nič ni blokirano/cenzurirano.

 wrong

wrong

Zgodovina sprememb…

cegu ::

Kako ne? Nobenega linka z thepiratebay ni mogoče objaviti na zidu. To je zame avtomatizirana cenzura.

Poleg tega že 2 meseca poskušuam zbrisati album s Facebooka - nemogoče. Vedno vrže ven opozorilo "we are aware of the problem and are working on it". Če pa želim zbrisati vsako sliko posebej pa traja to 30 sekund za eno. Pri Optiki z i7!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cegu ()

Markoff ::

Čakte malo, a to še kdo uporablja? FB I mean.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Egiptu in Turčiji z DPI uporabnikom podtaknili vohunske programe

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3012138 (9354) stb
»

V letu 2016 bistveno več šifriranega prometa

Oddelek: Novice / Zasebnost
258419 (6289) Lonsarg
»

Router za več uporabnikov

Oddelek: Kaj kupiti
101901 (1745) SeMiNeSanja
»

Internet je umazano mesto

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
93407 (2953) urban99
»

Nepovezani direktorji

Oddelek: Novice / Ostale najave
234520 (3875) Atos

Več podobnih tem