» »

Windows 8 uvaja hitri zagon

1
2
3

Golden eye ::

bsaksida je izjavil:

Jaz doma imam nastavljen da mi pokaže post screen. Doskrat prikljapljam SATA in PATA diske. Mi zelo prav pride. Mi pa ne vzame več kot 7 secund

pol si moreš pa tole kupt, zlo uporabn:
http://www.mimovrste.com/artikel/217002...

Tr0n je izjavil:

Neat. Ze zdaj je Windows 7 + SSD combo precej hiter, tole bo pa se hitrejse.

Uporabljam Stand by S3 in morem reč, da je zelo hiter (cca 5 sekund, da si sistem nazaj postav). Če bi mel SSD bi bil "zagonski" čas še krajši

Zgodovina sprememb…

Ashrack ::

RejZoR je izjavil:

Me zanima če je bil demo zgoraj gnan na SSD-ju ali na navadnem disku. Ker če je to navadni disk je boot 5 sekund ultra hitro.

definitivno SSD
....

Icematxyz ::

Ker če je to navadni disk je boot 5 sekund ultra hitro.


Glede na to, da gre za "hibrid" med hladnim zagonom in stanjem pripravljenosti ne vem, če so zraven vsega ostalega, ki se pri takšnem zagonu izvrši, klasični trdi diski še sposobni presneti zahtevano količino shranjenih podatkov z podatkovnega nosilca v sistemski pomnilnik v tako kratkem času.

Na sistemih, ki so jih testirali sami pravijo, da so pohitritve nekje med 30-70%. Se pravi si lahko vsak izračuna sam, koliko min-max časa manj pri zagonu bo mu doprinesla nova različica Windows, če bo uporabljal to novo metodo zagona in če podatki držijo.

Linux boot pod 10s, koliko ima boot win7?
Je kje kaksen podatek


Lahko ti pove to kdo iz prakse, ki ima "dual boot".

Za "stock" Ubuntu 10.04 je na SSD bil cilj 10s, če so dosegli zastavljen cilj si lahko ogledaš tudi v kakšnem videu na Youtube. Če se ne motim so časi potem malo šli spet navzgor, če jih primerjaš z Ubuntu 10.04, ampak sedaj se spet krivulja obrača v prid hitrejšemu zagonu. Stock Ubuntu 11.10 (beta) zaenkrat na SSD od zagonskega nalagalnika do samodejnega vpisa v sejo in delujočega namizja se štoparica ustavi na 12s. Se pravi hladen zagon in kolikor je meni znano bo nov LTS spet šel v smer prejšnje LTS različice!

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

Mavrik je izjavil:

In v tem času lepo poženeš browser in delaš. Ostalo se itak nalaga pod nizko prioriteto. Ne vem zakaj bi karkoli "puščal".

V teh dveh minutah ne morem nič kaj veliko delati, razen če za odprtje Chrome-a počakam 1 minuto ter potem za nalaganje strani par sekund. V času teh dveh minut takoj po zagonu je računalnik neuporaben za kakršnokoli delo.
Res imam 5400rpm disk, vendar v prenosniku ni prostora za SSD in tudi navaden HDD.

sgdjkdlsugi4 je izjavil:

http://www.soluto.com/

Pa izklopi nepotreben software oz. daj v delayed start.

Vse je potrebno, kar je možno je pa tako že delayed.

Key Quest ::

Lepo da delajo tudi na tem, samo mislim da vsak normalen uporablja na laptopu standby. Meni osebno se pac zbudi skoraj instantno, edino wlan rabi ene 5 do 6 sekund za se ponovno vzpostavit. Desktop pa mi lavfa nonstop, yeah.

PARTyZAN ::

Win7 je pretty much rock solid že od samega začetka. Rebootam samo, ko to posodobitve zahtevajo.

MrStein ::

WizmoTo je izjavil:

Na youtube imaš ene par primerov. Na žalost je relevantnost tegale spodaj bolj uboga, če mene vprašaš. Merijo stare Ubuntu (ki tako ni znan po ne vem kakšni hitrosti) in beta Windows 7 (ki verjetno ni ravno optimiziran).
Poleg tega merijo čas do logina namesto do uporabnega desktopa (kar je pisano na kožo Windows, ker tam rabiš še pol minute, da neha drkati po disku in ti pusti spoh lahko kurzor premakneš :))

Na Ubuntu pa si takoj po v vpisu gesla v 100% naloženem dekstopu, al kako? (sanja svinja kukuruz)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Icematxyz ::

Ubuntu 10.04 (+) + SSD = hiter (hladen) zagon do delujočega namizja, kakorkoli obrneš.

Tilen ::

MrStein, ravnokar sem testiral na HW v podpisu in Win 7 x64. Od trenutka, ko pritisnem "Enter" na login screenu, do odprtja TXT datoteke na namizju, traja 2 sekundi. Instantno funkcionalen desktop.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

MrStein ::

Saj nisem rekel, da ni. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

techfreak :) ::

PARTyZAN je izjavil:

Win7 je pretty much rock solid že od samega začetka. Rebootam samo, ko to posodobitve zahtevajo.

Pri meni se tudi ne spomnim, kdaj sem ga nazadnje moral resetirati, razen včeraj, ko se je zaradi Chrome-a/Flasha najprej sesul (in potem obnovil) Nvidia gonilnik, ob ogledu YT videa pa je grafika šla adijo (notranji LCD se je izklopil, zunanjega pa ni hotelo zaznati). (Mogoče pregrevanje GPUja ?)

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

ko se boste nehali prepirati in meriti ekurce, bi prosil da mi kdo pove kje je trenutno ozko grlo glede časa zagona WIN 7 + SSD?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

techfreak :) ::

Novica je o hitrosti zagona OSa, vse ostalo je offtopic.

Jst ::

Ozko grlo pri W7 + SSD?

Hja, priporočal bi ti, da če imaš Desktop in prenosnik, da na enega naložiš Gentoo po navodilih od nule naprej - od Bootstappinga naprej. (Na drugem imaš pa help, da lahko bereš.) Pa se boš naučil, kaj mora Operacijski Sistem vse izvesti (naložiti, execute), da se postavi.

Za XPje je obstajal en program, ki ti je potem narisal tudi diagram in si tam lahko videl, kje se porabi največ časa. Pri meni je bila to osnovna plošča. Oziroma hardware na njej. Recimo Firewire, networking, audio,... Pri meni se je takrat XP ravno tu največ zadrževal.

Pri Win7 imaš tudi eno dilemo. Lahko disable-aš Superfetch, pa se bo sistem hitreje postavil, vendar se ti potem programi ne bodo hitreje zaganjali.

Jaz sistema ne restartam, ker ne vidim smisla. Včasih gre v Sleep, reboot pa enkrat na mesec, ko so na voljo novi popravki. Sistem bo porabil nekaj malega energije, ampak nič opaznega, zbudil se bo pa takoj. Zakaj je nekaterim boot-time tako pomemben pač jaz osebno ne vem. Če se ti kakšen program sesuje, ima Win7 dober sistem, da popuca vse za njim, tako da to ni ravno razlog, da bi moral ponovno zagnati računalnik. Jaz recimo ko imam čas, da oddigram kakšno igro, jo najraje samo minimiziram, če se igra pusti, potem pa nadaljujem včasih tudi čez par dni. V tem primeru bo prvo minuto igra malo štekala, a to je zato, da se spet cela naloži v ram. Enako s programi. Zakaj bi jih zapiral. Saj imamo vsi dovolj rama...

Microsoft pa mora delati na zmanjšanju časa boot-time zato, ker cilja z Win8 tudi na tablice. Tam si pa ne more privoščiti ravno več kot nekaj sekund, da se sistem postavi. Pri meni je na Entertainment računalu (tam kjer igram igre) največji krivec za počasni zagon ravno BIOS. Menda POST traja dlje, ko pa potem, da pride od boot sectorja do login screena. To pri tablicah ne bo problem, ampak vseeno ne bodo popularne, če boš moral čakati recimo 15sek, da boš kaj pogledal na internetu, napisal/pregledal mail... Napovedujem, z veliko gotovostjo, da se bodo Win8 tablice postavile v podobnem času, kot sedaj povprečen pametni telefon. (V nasprotnem primeru MS nima šans na tem delu trga.)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

zeleni ::

techfreak :) je izjavil:

darkolord je izjavil:

ker tam rabiš še pol minute, da neha drkati po disku in ti pusti spoh lahko kurzor premakneš
ni res

Rabiš pa vsaj pol minute da lahko normalno uporabljaš računalnik.


Pri tebi verjamem. Ni pa za posplosevati. Pri meni tega ni. Jaz zacnem takoj delat. Sicer se v ozadju res logirajo msn, skype,.. ampak ne vpliva to nic name. Jaz takoj zacnem normalno delat.

Res pa je, da imam mocno masino.

sgdjkdlsugi4 ::

Sicer na tablicah bo tukaj deep sleep, ne ugasanje.

Ashrack ::

gruntfürmich je izjavil:

ko se boste nehali prepirati in meriti ekurce, bi prosil da mi kdo pove kje je trenutno ozko grlo glede časa zagona WIN 7 + SSD?

Pri SSD kot tudi pri HDD je se vedno problem random read 4KB fajlov.
Win8 naj bi pa to odpravil
....

MrStein ::

Ni to odpravil (ali vsaj poskusil) že XP z pozicioniranjem fajlov v vrstni red, kot se berejo ob boot-u ("defragmentacija")?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Mavrik ::

Vrstni red ti ne pomaga pri tem, ker moraš pri branju vedno najprej do meta-podatkov od FSa prit. Zato je kopiranje 4 GB s 4.000.000 1MB fajli veliko počasnejše kot pa kopiranje enega 4GB fajla.
The truth is rarely pure and never simple.

MrStein ::

A na NTFS ne more metadata po želji pozicionirati?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

MrStein je izjavil:

A na NTFS ne more metadata po želji pozicionirati?


Se zmeraj moras za vsak file posebaj dostopat do meta podatkov. Nekak tkole gre:

- hmmm, prebrat moram file
- odpri meta-data za file (FAT tabela, inode table, etc etc)
- preberi kje se file nahaja
- preberi tiste dele diska kjer je file

Ce imas meta podatke cached (kar v resnici ne vem ce jih lahko imas, odvisno verjetno od OSa in file sistema) je to se vedno pocasneje kot branje enega vecjega fajla.

MrStein ::

- preberi metadata s sektorja 100.
- ugotoviš, da je vsebina fajla na sektorjih 101-120
- prebereš sektorje 101-120
- prebereš metadata sektor 121 za naslednji fajl, ki ga rabiš
- ugotoviš, da je vsebina fajla na sektorjih 122-178
- prebereš sektorje 122-178

Torej linearno branje.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

levaky ::

Mater, full dolgo si že želim, da bi winse znal sejvat session... Sej vem da lahko hiberniram komp, a včasih je restart pcja nujen in takrat bi zelo rad videl save session opcijo, tako kot ima KDE/gnome že leta...

Potihem sem upal, da bom to dočakal v Osmici... No, pa kakšnega bombončka iz ZFSja bi bil tudi vesel:P

Matej

RibicRupert ::

Zaenkrat je SATA3 SSD boot mokra želja, ki se da uresničit. Pri kakšni stari mašini pa se gre na kavo vmes. Ubožci z zastarelimi serverji, ki nimajo sredstev, pa si le naj zoptimizirajo zagonsko sekvenco, če se jim da. So se fantje potrudili in napisali dovolj pripomočkov.

Mavrik ::

MrStein: Uf tule si pa tak brcno v temo da te bo počasi tema nazaj brcnila. Tule kažeš fundamentalno nerazumevanje delovanja datotečnih sistemov. Problem je ker moraš datoteke NAJTI. In s tem dostopati do MFT tabele.

Poišči si osnove delovanja NTFS prosim.
The truth is rarely pure and never simple.

RejZoR ::

Kako pa ima to rešen npr EXTx FS? Neke vrste index datotek moraš imet ne? Je pa res da nisem nikoli študiral FS-jev v globino razen njihovih splošnih karakteristik.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gzibret ::

Moje skromno mnenje je takšno, da bi se moral računalnik zagnati v eni ali maksimalno dveh sekundah, ne pa, da skoraj minuto melje in šrota po disku. Nekako tako, kot mikrovalovna pečica... Ali pa hladilnik.

Ahhh..., kje so stari DOS časi ;)

PS - no, tole se je malo približalo temu, kar bi itak cel čas MORALO biti narejeno.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Mavrik ::

Hočeš reči točno toliko časa kot se zbuja s sleepa? O.o

Kako pa ima to rešen npr EXTx FS? Neke vrste index datotek moraš imet ne? Je pa res da nisem nikoli študiral FS-jev v globino razen njihovih splošnih karakteristik.


NTFS drži lokacije datotek (in kup drugih podatkov) v eni centralni tabeli na začetku diska (MFT). V primeru da metapodatki ne pašejo v tabelo se zapišejo nekam drugam in se v MFT vstavi samo kazalec na lokacijo (kar je sicer problem ker potem rabiš dodaten dostop do diska). Če zmanjka prostora v MFT se inicializira dodaten kos MFTja drugje in se vstavi kazalec v "glavni" MFT (potem lahko govoriš o fragmentaciji MFT).

ext datotečni sistemi pa imajo t.i. inode vnose, ki pa so razmetani po disku. Obstaja glavni inode, ki nosi podatke o /, ki vključuje metapodatke o nekaj datotekah direktno v vnosu, za ostale pa so potem kazalci na druge inode in tako par ravni v globino.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

SuperVeloce ::

Ja veš, msDOS z vsemi driverji (zvočna, cdrom, supervga grafična, lan) je rabil toliko, kot meni Win7 od post screena do login screena, če sem se pa odločil še za win 3.11 je trajalo še vsaj 10sec dlje. Razen seveda, če si dos laufal na tamočnih 486 in pentiumih :P

Tr0n ::

Ja, MSDOS boot ni bil nic kaj hitrejsi.

MrStein ::

Mavrik je izjavil:

MrStein: Uf tule si pa tak brcno v temo da te bo počasi tema nazaj brcnila. Tule kažeš fundamentalno nerazumevanje delovanja datotečnih sistemov. Problem je ker moraš datoteke NAJTI. In s tem dostopati do MFT tabele.

Poišči si osnove delovanja NTFS prosim.

Čist OK razumem delovanje FS, brez skrbi.
Zato tudi vem, da je kakršno koli delo z diskom branje sektorjev. Deterministično. Preberemo en sektor, iz njega izluščimo podatke, ki nas vodijo do naslednjega sektorja. (če se omejimo na branje. bootanje je večinoma branje)

Torej če zabeležimo kateri sektorji se berejo v katerem vrstnem redu, in jih potem relociramo temu ustrezno, dobimo skoraj 99% linearno branje pri boot-u.

Vprašanje, ki ga tu le ponavljam je: Ali NTFS omogoča relociranje blokov?
Če ja, je problem rešen.
Če ne, pa pač ni.
(glede na tvoj post o MFT prejle, bi lahko sklepali da verjetno ne)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

RibicRupert ::

gzibret je izjavil:

Moje skromno mnenje je takšno, da bi se moral računalnik zagnati v eni ali maksimalno dveh sekundah


Težave ni samo v datotečnih sistemih, fragmentaciji relevantnih informacij in v počasnejšem sekundarnem pomnilniku, ampak v ponavljajočem prepoznavanju in izgrajevanju operativnega okolja. Windows 8 so tukaj na pravi poti, kot drugod pa bi se dalo uporabiti paralelizacijo zagonskih rutin.

Po drugi strani sta dve sekundi skoraj premalo za dve časovni okni pri zagonu, t.j. za vstop v BIOS in za vstop v napredni OS zagonski meni, če pa dodamo še SATA/RAID kontroler, potem pa sploh.

judg3 ::

mene pa zanima če vam dela sleep v win7 čist kul?

na macbooku (osx) sm bil navajen skos v sleep dajat računalnik, pa je ful lepo delalo. na stacionarcu mam pa win7 pa sm mislu isto varjanto počet, pa ne gre. že itak je počasnejši sleep (da gre v sleep mode in da se zbudi), še hujše je pa to, da mi počasnej dela računalnik (sploh če bi ga 3,4,5x... sleepal). kot da bi se kaki rami zafilal. to se predvsem pozna v kakšnih "pro" programih. tko da pol ko resetiram, boljš dela.

win7 sleep po mojih izkušnjah sucks, razen če kej narobe delam.

SuperVeloce ::

najverjetneje problem z gonilniki... lahko se sesuje Sata (pade u safe mode), lahko da množilnik procesorja ostane na minimumu... nekateri so zelo slabo spisani. Jaz sem pred leti moral zamenjati driverje proizvajalca matične plošče za tist osnovni paket, ki ga ponuja intel za svoja čipovja, drugače se iz spanja sploh zbudil ni.

Jst ::

Ni problem samo branje diska, ampak tudi inicializacija hardware-a v računalniku. Prvo moraš prebrati zagonsko sekvenco iz diska, da se potem naprava pripravi za delo. Intelove mrežne, ki so precej drage, so recimo v mojem serverju takoj pripravljene na delo. Od POST traja bsd nekaj sekund.

Na XP leta nazaj, pa mi je Boot Logger (ne poznam več točnega imena programa) pokazal, da se za 4 sekunde ustavi pri Atheros? mrežni in 5.5sek pri zvočni (Creative). To je bilo medtem, ko je kazalo še Boot Loading zaslon. Drugo je šlo pod sekundo. Tisti program ti je potem tudi postavil boot order, da so se zbootali malo hitreje. Sedaj pa, čeprav imam XPje za testiranje napisanega in skompilanega programja, sem to že pozabil.

Tu je še Guest Vista in Guest Win7. Ima pa VBox SDK in bi se verjetno dalo ugotoviti, kaj vse dela Win7 pri zagonu. Plačajte mi projekt, pa boste zvedeli (ZS, please). Za fun nimam časa.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

judg3: Sleep mi čisto ugasne računalnik v nekaj sekundah in se potem tudi zbudi v nekaj sekundah. Ti imaš verjetno kakšno napravo, ki se prestavi iz normalnega delovanja v kakšen power saving mode ali napačno mapira power states, morda, boh ne daj, disk namesto multiwordDMA prestavi v PIO (čeprav ne vem zakaj bi?!).

Če se ti da, preglej performance naprav z kakšno Sandro Lite (če je še zastonj) pred in po Sleepu, ko opaziš, da ti vse dela počasneje.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MrStein ::

A SATA še podpira te predzgodovinske zadeve (PIO) ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jst ::

Menda bi moral, če se pa motim, me prosim popravite.

(A ni PIO del okolja, ki ga pripravi POST? Potem pa takoj pri bootstrapingu preklopi?)

To mislim zaradi tega, ker se XPji ne bi inštalirali, če bi jim odščipnil driverje.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

jype ::

delo s ISO datotekami v letu 2012, haha

Jst ::

>To mislim zaradi tega, ker se XPji ne bi inštalirali, če bi jim odščipnil driverje.

Vmes med posti sem bil pod tušem, pa mi nekaj ni šlo v glavo.

Sedaj vidim kaj. Če XPjem odstraniš SATA driverje, se bodo vseeno inštalirali.


---

judg3: Še nekaj: na prvo žogo bi rekel, da posodobi driverje za matično. Za vse priveske, ki jih ima, jih snemi iz proizvajalčeve strani, ne iz strani proizvajalca plošče, če je le možno.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

judg3 ::

uff, filozofija appla, ki ima ful manj hardwara na izbiro mi je ful boljš. sm najbrž ta filozofija dost podraži vseskup? i guess :)

pa zakaj že tolk novic o windows 8, če pridejo kao šele jeseni 2012? ljudje so nestrpni :)

Lion29 ::

zakaj, zakaj....

zato ker se solajo pr applu in ustvarjajo hype..

pol jih bo apple tozu, da so na enak nacin ustvarjali hype
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

BaToCarx ::

Jst je izjavil:

>To mislim zaradi tega, ker se XPji ne bi inštalirali, če bi jim odščipnil driverje.

Vmes med posti sem bil pod tušem, pa mi nekaj ni šlo v glavo.

Sedaj vidim kaj. Če XPjem odstraniš SATA driverje, se bodo vseeno inštalirali.


---

judg3: Še nekaj: na prvo žogo bi rekel, da posodobi driverje za matično. Za vse priveske, ki jih ima, jih snemi iz proizvajalčeve strani, ne iz strani proizvajalca plošče, če je le možno.


Ko omejaš WinXP napiši še kak SP uporabljaš, Dej na vanilla win xp brez SP, pa neboš nič inštaliral. Aja pa v bios mej na native sata ne legacy..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

MrStein ::

Native SATA/AHCI ne podpira noben SP od XP.
Off topic... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jst ::

Ne bom trdil, da je tako 100%, ampak:

POST naj bi pripravil takoimenovano okolje, ki je odvisno od procesorjeve arhitekture. x86 je pa, kot vemo, stara zadeva, ki s seboj nosi baggage že desetletja.

"Po pravilih" (tu nisem 100%) naj bi opcija v BIOSU, kjer nastavljaš SATA/IDE, morala biti default auto in potem OS prevzame in določi kaj in kako. Če nastaviš SATA ali IDE je to menda samo način do hitrejšega POSTa, ker način ti enforcaš.

Taka naj bi bila IBM-Compatible BIOS pravila, če mi spomin še prav služi. V današnjih časih, bi "taprav" POST trajal pol minute. Zato so se izdelovalci plat odločili, da se nepotrebne rutine ne izvedejo, ker so takšne nastavitve v biosu. (In res nepotrebne pri vsakem zagonu.)

Kar imamo v Sandy Bridge ni EFI po Intelu, kot si ga je prvotno zamislil, ampak layer nad BIOSom.


---

In addition to standard architecture-specific device drivers, the EFI specification provides for a processor-independent device driver environment, called EFI Byte Code or EBC. System firmware is required by the UEFI specification to carry an interpreter for any EBC images that reside in or are loaded into the environment. In that sense, EBC is similar to Open Firmware, the hardware-independent firmware used in PowerPC-based Apple Macintosh and Sun Microsystems SPARC computers, amongst others.

Some architecture-specific (non-EBC) EFI device driver types can have interfaces for use from the operating system. This allows the OS to rely on EFI for basic graphics and network functions until OS specific drivers are loaded.


wiki: EFI


Zato se Macbook Air lahko zažene tako bliskovito :).
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MrStein ::

Si kar fajn zamešal. :)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jst ::

Elaborate, please?

Kakšna so IBM-Compatible BIOS pravila?

Če:
"Po pravilih" (tu nisem 100%) naj bi opcija v BIOSU, kjer nastavljaš SATA/IDE, morala biti default auto in potem OS prevzame in določi kaj in kako.

sem to zamešal, potem naslednja poved, ki sledi, ne velja:
Če nastaviš SATA ali IDE je to menda samo način do hitrejšega POSTa, ker način ti enforcaš.

---

Kar imamo v Sandy Bridge ni EFI po Intelu, kot si ga je prvotno zamislil, ampak layer nad BIOSom.

To drži 100%. Mogoče je bolj integriran kot samo layer, ampak kaj več 100% ni. Ni EFI, kot si ga je *prvotno* zamislil Intel.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

MrStein ::

(U)EFI je pod BIOS-om, kot prvo.

"opcija v BIOSU, kjer nastavljaš SATA/IDE, morala biti default auto "
Večina plat nima izbire AUTO tukaj.

Razen tega mora BIOS postaviti SATA kontroler v en ali drug način. Ne more biti "v luftu". Kako bi sicer naložil boot sektor?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jst ::

Sata kontroler ima svoj firmware, ki se inicializira kot vse ostale pritikline.

Sata je samo nadgrajen IDE.

Torej gre "od spodaj naprej" - PIO - potem pa vajeti prevzame OS in se naložijo potrebni driverji. Tako naprava - disk v našem primeru - deluje z polno hitrostjo, MwordDMA+AHCI.


---

>(U)EFI je pod BIOS-om, kot prvo.

S tem misliš kaj?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

MrStein ::

(U)EFI je osnova. BIOS compatibility je samo en dodatek oziroma modul.
Ponavadi se osnovi re[e, da je "spodaj", moduli pa "gradijo na(d) njim".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradnja Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8726101 (21221) R1710
»

Kaj je boljše? W7 ali W8? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
6715420 (11237) Hayabusa
»

Windows 8 uvaja hitri zagon (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11927599 (21788) Jst
»

Windows 8 neuradno drugo leto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8322114 (19136) darkolord
»

[Windows Vista] Izboljšanje zagonskega časa s pomočjo Windows Performance Toolkit (WP (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5211764 (8748) vbohinc

Več podobnih tem