» »

Bo Nokia ob polletju še zasedala prestol pametnih mobilnikov?

Bo Nokia ob polletju še zasedala prestol pametnih mobilnikov?

Primerjava prodajnih rezultatov iz prvega letošnjega četrtletja s preteklimi 3-mesečnimi obdobji

Slo-Tech - Blog Comunities Dominate Brands je osebni blog Finca Tomija Ahonena, znanega po lepem številu knjig iz telekomunikacijske stroke ter kot nekdanjega Nokiinega zaposlenega, kjer je skrbel za svetovanje mobilnim operaterjem na področju mobilnih omrežij tretje generacije. Njegov najnovejši prispevek je izredno zanimiv, saj napoveduje padec Nokie s prestola prodaje mobilnih telefonov, kar bi bil prvi primer po približno štirinajstih letih, kolikor naj bi pametni mobilniki obstajali, seveda po zaslugi Nokie, ki naj bi bila na vrhu že od samega začetka pametnih mobilnih telefonov.

Ko govorimo o prestolu govorimo o prodajnih številkah v posameznih četrtletjih. Tomi Ahonen je lepo izpostavil, da je bil Nokiin padec še pol leta nazaj nekaj skoraj nepredstavljivega, vsaj ne tako kmalu. V letu 2010 so namreč prodali okrog 100 milijonov pametnih mobilnikov, medtem ko sta bila na drugem mestu RIM z 48 milijoni in na tretjem Apple s 47,5 milijoni prodanimi iPhoni. Četrti je bil HTC, peti pa Samsung, ki je lani uspel prodati 24 milijonov pametnih mobilnikov.

Od tu se se lahko poleg Nokie lahko osredotočimo le še na tretjeuvrščeni Apple ter petouvrščeni Samsung, saj sta RIM in HTC v zadnjem četrtletju lanskega leta ter v prvem četrtletju letošnjega leta postala manj konkurenčna po prodajnih številkah. Po prvem mnenju Ahonena je bil Apple najbolj očiten kandidat za naslov največjega proizvajalca pametnih mobilnih telefonov, a so ga na Samsung opozorili pri analitični družbi Nomura - enostavno je pozabil na njihovo eksplozivno rast v prehodu z lanskega v letošnje leto.

Začenši z Nokio je povedal, da je v prvem letošnjem četrtletju ta prodala 24 milijonov mobilnih telefonov, medtem ko je isti podatek za Apple, ki je bil najbližji konkurent, znašal 19 milijonov ter 13 milijonov prodanih primerkov za Samsung (več kot polovico celotnega preteklega leta v enem četrtletju). A za drugo letošnje četrtletje Nokii napoveduje veliko nižje številke, od 15 pa do vsega 12 milijonov primerkov, ki so posledica bojkota kupcev na Elopovo najavo sodelovanja z Microsoftom. Apple bo po mnenju Ahonena dosegel nekoliko slabši rezultat v drugem četrtletju kot v prvem, saj so bile v preteklih letih prodajne številke v polovicah prvega polletja praktično enake, predvsem na račun nekaj milijonov prodanih primerkov sveže izdaje iPhona, ki jo je Apple do sedaj vedno predstavil v začetku junija. Njegove konzervativne napovedi zaradi predstavitve iPhone 5 v septembru tako za Apple znašajo med 14 in 16 milijoni primerki.

Tukaj ima nato možnost Samsung, ki bi lahko po desni prehitel oba konkurenta in se zavihtel na prvo mesto. Na prelomu leta, med zadnjim četrtletjem leta 2010 in prvim letošnjim četrtletjem, je Samsung dosegel 20-odstotno rast prodaje v primerjavi z vsega 2-odstotno rastjo celotne industrije. Enaka rast iz prvega v drugo četrtletje bi pomenila, da bi dosegli okrog 15 milijonov prodanih pametnih telefonov. S tem bi se po mnenju Tomija Ahonena praktično zagotovo zavihteli vsaj na drugo mesto, če ne bi bila rast industrije v prvem polletju običajno višja (znaša do 10 %), kot na prelomu leta. Samsungova lastna rast, skupaj z rastjo celotne industrije, bi jih lahko postavila na okrog 16,5 milijona prodanih primerkov.

Prispevek sicer zaključi nekoliko bolj pesimistično, tako za Samsung kot za Nokio. Googlovih 400.000 dnevnih aktivacij naprav bi lahko pomenilo dobrih 36 milijonov prodanih aparatov, od katerih bi bil Samsung lahko deležen okrog 9 milijonov aparatov (je drugi največji Googlov partner za HTC-jem). Preostalih 6 do 7 milijonov aparatov torej morajo nabrati s preostalih platform, z lastne Bade, z Windows Mobile in z Windows Phone 7. Bada je v prvem četrtletju Samsungu prinesla 3 milijone prodanih mobilnikov, prav toliko pa je nanesla še celotna prodaja Microsoftovih mobilnih platform. Bada bi lahko narasla (po ocenah do 4,5 milijona), medtem ko Microsoft doživlja rahel bojkot zaradi nakupa Skypa - prodaja platforme Redmondskega giganta bi se lahko celo zmanjšala. Rezultat bo na tem področju torej še zelo zanimiv.

Druga neznanka sta RIM in Nokia, kjer bi slednja lahko s prvega padla ne le na drugo oz. celo tretje mesto, temveč kar izpadla iz prve trojice. Poleg Appla in Samsunga bi jo lahko prehitel prav RIM, če bo njihov padec majhen (v prvem četrtletju so dosegli 14,5 milijona prodanih aparatov, a že sami napovedujejo zmanjšanje v tem četrtletju - Ahonen ocenjuje okrog 13 milijonov prodanih primerkov). Končna napoved za drugo letošnje četrtletje bi bila tako Apple na vrhu s Samsungom in RIM-om na stopničkah in z Nokio na četrtem mestu, a z opozorilom, da bodo razlike majhne (tudi manj kot milijon enot), posledično pa zamenjave na mestih zelo verjetne.

Za konec leta napoveduje, da bo Nokia padla pod 10 milijonov prodanih mobilnih telefonov na četrtletje, s čimer bodo padli celo pod HTC, med Motorolo, Sony Ericsson, itd. Za stanje na koncu letošnjega leta (napoved enači z napovedmi predsedniških volitev v ZDA v letu 2020) meni, da bo Samsung prvi pred Applom (predvsem zaradi izrednega zagona Samsunga in Applove napake, da s peto generacijo iPhona zamujajo), HTC-jem (rast zaradi Androida), RIM-om in LG-jem na petem mestu, ki bi se v prvo peterico lahko dokopal predvsem po zaslugi Androida.

14 komentarjev

HardFu ::

Nokia, pocivaj v miru. Svet gre naprej, in potrosniki z njim.
http://codeable.io

Wox ::

Svet se vrti v krogu, ovce vred z njim.
Commodore 64

sash69 ::

Hmmm...v bistvu so me številke vseeno presenetile. Namreč...ne poznam nikogar (no, samo moja 14-letna sestra ga ima, tega ji je pa kupila mama) ki bi imel Nokia telefon. Večinoma prevladujejo Samsungi, potem se pa najdejo HTC-ji.

Sedaj je tudi vprašanje kaj pri teh številkah štejejo pod "smartphone" - zadevo za 700, 800€ ali se tudi telefone srednjega ranga (npr. Galaxy Ace, HTC Wildfire (S)) tudi šteje tu notri...

fpbs ::

Mislim, da je ta zgornja tabela precej zgrešena. Nokio bo pa najverjetneje kupil Samsung.

Lonsarg ::

Smarthphone je vse, kar ima gor OS, ki se šteje za smart, nima veze hardware. Tako se Nokie z S60 Symbianom in unimi novejšimi štejejo za smarthphone, ker imajo aplikacije in te fore, isto kot Android,iOS,.. Medtem ko S40 Nokie se ne štejejo, ta je namreč zlo omejen, še multitaska nima.

Zlate ::

Mislim, da so mladi tisti, ki pogosto kupujejo/menjajo telefone in ti so tisti, ki trenutno prisegajo na vse kaj drugega kot Nokio, posebej v segmentu pametnih mobilnikov.
Po drugi strani pa starejši dalj vztrajajo pri enakem telefonu in Nokie so jim pri srcu, kot vemo pa starejši (v glavnem) ne kupujejo pametnih mobilnikov. Zaključek je logičen...
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

Gregor P ::

Ta pravega pametnega mobilnika, ki bi dejansko nadomestil domači PC, praktično skorajda ne moreš kupiti oz. si omejen na naprave z Maemom oz. morda v prihodnosti z MeeGoom, če pa dejansko rabiš zgolj telefon potem ti pa tudi kakšna "zastarela" Nokia prav pride:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Looooooka ::

Posledice bojkota?
A so ti analitiki blagoslovljeni z mocjo branja misli?
Mogoce pa pac zdele nihce ne kupuje nokije, ker so pac opustili trenutni OS in se pripravljajo na partnerstvo z Microsoftom...ljudje pa pac cakajo, da vidijo kaj bo iz tega.Do takrat(zihr bo minilo vsaj 6-12 mesecev) si pa mogoce kupijo ze priznano in delujoco zadevo kot je Android a ne.
Sam bi prej to sklepal kot nek masovni kontintentalni bojkot telefonov.
Googlovih 400.000 dnevnih aplikacij bi jst lahko recimo ocenil, kot hitra dirka k propadu.Ce bo od tega 350.000 drek lahko apple nardi par pametnih reklam v smislu "na nasemu AppStoru(a so ze dobil znamko?) sranja ni" po moznosti ob kksnem superbowlu pa se zadeva obrne.Ljudje so ovce.Spanskih kumar recimo letos verjetno ne bo nihce jedel.Pa zadi ni blo niti enga tehtnega razloga.Vsega je kriv 3 minuten prispevek na tvju.

Ko bojo mel vsi v roki Andoida in iPhone...bo spet zunaj nov trg.Drazji telefoni folka, ki bo zelel izstopat.Facebooka na telefonu pac ne rabmo vsi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

ameba ::

A mogoče kdo ve kaj bodo dal ven izdelovalci programske kode kot konkurenca Androidu ?

Looooooka ::

...Apple bo dal vn nove iPhone,Microsoft in Nokia pa telefone z Windows 7 Mango(mislim, da je codename Mango).Pa neki se je se letos o WebOSu govorilo...sam s tistim baje ni nic.
Ampak dokler ne bojo ze z reklamo...cenami in odlicnimi reklamami pridobili trzni delez bojo "izdelovalci programske kode"(ne vem a mislis programerje aplikacij ali prej omenjene firme) se zmeraj vec razvijali za Androida.Oni sledijo denarju...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

fpbs ::

Looooooka je izjavil:

...Apple bo dal vn nove iPhone,Microsoft in Nokia pa telefone z Windows 7 ...

Med tem, ko bo Apple naredil novega iPhona, jih bo Samsung najmanj 10.

PrimozR ::

Looooooka je izjavil:

Posledice bojkota?
A so ti analitiki blagoslovljeni z mocjo branja misli?
Mogoce pa pac zdele nihce ne kupuje nokije, ker so pac opustili trenutni OS in se pripravljajo na partnerstvo z Microsoftom...ljudje pa pac cakajo, da vidijo kaj bo iz tega.Do takrat(zihr bo minilo vsaj 6-12 mesecev) si pa mogoce kupijo ze priznano in delujoco zadevo kot je Android a ne.
Sam bi prej to sklepal kot nek masovni kontintentalni bojkot telefonov.
Googlovih 400.000 dnevnih aplikacij bi jst lahko recimo ocenil, kot hitra dirka k propadu.Ce bo od tega 350.000 drek lahko apple nardi par pametnih reklam v smislu "na nasemu AppStoru(a so ze dobil znamko?) sranja ni" po moznosti ob kksnem superbowlu pa se zadeva obrne.Ljudje so ovce.Spanskih kumar recimo letos verjetno ne bo nihce jedel.Pa zadi ni blo niti enga tehtnega razloga.Vsega je kriv 3 minuten prispevek na tvju.

Ko bojo mel vsi v roki Andoida in iPhone...bo spet zunaj nov trg.Drazji telefoni folka, ki bo zelel izstopat.Facebooka na telefonu pac ne rabmo vsi :)

Ne se ne bo, ker maš Android telefone praktično zastonj (150 € v predplačniškem paketu), iPhone je pa najcenejši 600 € (odštej primerne vrednosti za naročniške pakete, ampak vseeno je cena visoka). In ja, folk ne kupuje Nokij, magari zaradi gneva, magari zaradi mrtve platforme. Ampak ne moreš zanikati, da je Microsoft prodal vsega 3 milijone telefonov v enem četrtletju, kjer moraš upoštevati, da je bila večina še vedno z Windows Mobile.

Looooooka je izjavil:

...Apple bo dal vn nove iPhone,Microsoft in Nokia pa telefone z Windows 7 Mango(mislim, da je codename Mango).Pa neki se je se letos o WebOSu govorilo...sam s tistim baje ni nic.
Ampak dokler ne bojo ze z reklamo...cenami in odlicnimi reklamami pridobili trzni delez bojo "izdelovalci programske kode"(ne vem a mislis programerje aplikacij ali prej omenjene firme) se zmeraj vec razvijali za Androida.Oni sledijo denarju...

Boy you are delusional... webOS ima zdaj HP, ki lepo pripravlja par telefonov. Še nič presenetljivega, zaenkrat zgolj refreshe Palmov (torej Pre 3, predstavili so najmanjši smartphone, Veer), ampak v prihodnosti bodo ziher naredili še nekaj več telefonov in razvili OS. In ja, codename je Mango. Glede denarja, ta je prej v Appstoru kot pa na Marketu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

js osebno ::

Zanimivo, PIPI, da si se spravil brat in citirat tale blog šele zdaj, ko je prvič napovedal nokiin fail. Korektno in nepristransko :)

PrimozR ::

Nisem bral prvič. Pa tale novica je bila 'naročena'.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Android uspešno v prvem četrtletju, Windows Phone 7 nekoliko manj

Oddelek: Novice / Android
84417 (3761) lurker
»

Android konec leta prehitel Symbian

Oddelek: Novice / Android
3410535 (9300) BigWhale
»

Apple znova rekordno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
9624348 (21845) techfreak :)
»

HTC podvojil zaslužke, Android hitro raste

Oddelek: Novice / Android
74341 (3675) Tr0n
»

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

Oddelek: Novice / Rezultati
93616 (3179) darkolord

Več podobnih tem