»

YouTube uvedel (cc) licenco

Pod (cc by) je mogoče licencirati tako novo naložene kot tudi že obstoječe posnetke. Privzeta licenca (YouTube standard license) je opisana v pogojih uporabe strani in Googlu podeli neeksluzivno, globalno in časovno neomejeno pravico distribucije posnetka na svoji strani. Content partnerji (zlasti večji studiji) imajo na voljo še več možnosti, npr. za uporabnike precej nadležno omejitev na določene države.

vir: Heise
Heise - YouTube je v začetku tega tedna omogočil licenciranje video posnetkov pod licenco Creative Commons Atrribution 3.0 (CC BY 3.0, Creative Commons - Priznanje avtorstva). Ljubiteljski filmarji lahko sedaj, če seveda tako želijo, brezplačno ponudijo svoje posnetke javnosti v reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, priobčevanje dela javnosti ter predelavo dela. V zameno dobijo dostop do široke knjižnice del podobno mislečih avtorjev.

(cc) posnetke prepoznate po živordeči ikoni v spodnjem desnem robu predvajalnika, brskanje po njih pa je za zdaj mogoče zgolj up uporabi youtubovega spletnega video urejevalnika (podpora v iskalniku še pride). Urejevalnik je še kar zmogljiv in omogoča izdelavo odlomkov (clips) iz obstoječih posnetkov, umeščanje na časovnico (timeline) in dodajanje zvoka. Za izdelavo mashupov povsem zadostuje, ob ogledu izdelka pa je v opisu...

1 komentar

Google kupil BeatThatQuote in Next New Networks

Google - Google je za začetek tedna objavil nakup dveh podjetij. Neposredno so kupili britansko podjetje BeatThatQuote, ki se ukvarja z iskanjem cen oziroma različnih najugodnejših ponudb za nakup izdelkov na internetu. Ustanovljeno je bilo leta 2005 in je do danes ustvarilo kumulativno izgubi dveh milijonov funtov ob prometu 8,5 milijona funtov. Stran tekmuje z večjima tekmecema Go Compare in Compare the Market. Google je za BeatThatQuote odštel 37,7 milijona funtov.

Prek YouTuba pa je Google kupil Next New Networks. Slednje producira izvirne video vsebine in pomaga avtorjem distribuirati svoje filme. S prevzemom želi Google nadgraditi YouTube iz storitve, kjer se večidel objavljajo kratki, domači posnetki, v storitev, kjer svoje mesto najde tudi...

2 komentarja

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

YouTube z novim odjemalcem za mobilne naprave

The Register - Izložba video posnetkov YouTube je izdala nov mobilni klient, ki bo omogočal spremljanje njihovih vsebin tudi na Nokia Symbian Series 60 in Windows Mobilu. Doslej je bil dostop do spletne strani YouTube sicer mogoč tudi z mobilnih naprav te vrste, le da je deloval malo pokvarjeno. Nov pripomoček je navoljo na podstraneh, od koder ga lahko uporabniki prenesejo in namestijo. V uradni izjavi so razvijalci obljubili, da nova aplikacija ponuja do 90 odstotkov hitrejše zaganjanje, iskanje in nalaganje. Program je dovolj pameten, da sam zazna hitrost povezave do interneta in temu primerno izbere kvaliteto posnetka. Google ob tem ponosno izjavlja, da je bil YouTube že doslej dosegljiv z mnogo mobilnih naprav, a da so sedaj naredili zares velik korak proti njihovem cilju, ki je ponuditi dostop do strani od koderkoli - z računalnika, mobilnega telefona ali TV-sprejemnika.

14 komentarjev

YouTube bo omogočil snemanje video posnetkov

Google - YouTube je v svojem blogu objavil, da bo uporabnikom kmalu dovoljeno video posnetke s strani sneti in si jih ogledati tudi kasneje brez povezave v splet. Avtorji posnetkov bodo z izbiro licence, pod katero je njihovo delo objavljeno, lahko omogočili prenos svojih videov brezplačno ali pa za majhno nadomestilo, ki ga bo moč poravnati prek Google Checkout. Storitev je za zdaj še v fazi testiranja, kar pa seveda ne pomeni, da se vsebine z YouTuba ni dalo sneti že prej. Kratek izlet na Google z ustreznimi ključnimi besedami namreč razkrije cel kup možnosti, delujočih in nedelujočih, ki služijo temu namenu.

14 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev