» »

Manj okužb na Windows XP, porast na Windows 7

Manj okužb na Windows XP, porast na Windows 7

ComputerWorld - Microsoft je objavil statistiko o številu okuženih računalnikov z različnimi verzijami operacijskega sistema Windows, iz katere se vidi porast zalege za Windows 7 in Visto ter zanimiv upad deleža okuženih računalnikov z Windows XP.

Število okuženih računalnikov z Windows 7 se je povečalo za tretjino in doseglo 0,4 odstotka za 32-bitno in 0,25 odstotka za 64-bitno verzijo, medtem ko je okuženih slabih 0,8 odstotka računalnikov z Windows Visto. Samo računalniki z Windows XP so v lanskem letu dosegli znižanje odstotka okuženosti, saj je le-ta padel z 1,8 na 1,4 odstotka. Ker je še vedno daleč največ računalnikov z nameščenim Windows XP in ker so bili ti tudi najbolj prekuženi, je upad v tej kategoriji zaslužen za celokupen upad števila računalnikov z virusi v lanskem letu.

Microsoft je podatke zbral z analizo pregledov, ki jih je izvedla njegova programska oprema Malicious Software Removal Tool. Gre za brezplačno orodje, ki se mesečno posodablja in deluje kot protivirusni in protičrvni program. Vsi objavljeni podatki so normalizirani na število namestitev posamezne verzije operacijskega sistema. Prihodnjo analizo bo Microsoft objavil čez pol leta.

5 komentarjev

amigo_no1 ::

Potem UAC ne dela tako kot so si predstavljali pri MS oz. kaj je razlog ?

Lonsarg ::

Mislim da je tukaj viden efekt, kako zdaj veliko takih uporabnikov, ki nameščajo vse kar jim pride pod roke in lepo fašejo virus zapuščajo svoje XPje. Ker najprej so povečini šaltali bolj power userji, vedno bolj pa šaltajo laiki, ki recimo kupijo nov komp, prej se jim ni dalo XPjev zamenjat, ker ne znajo.

guest #44 ::

A dejansko je Win 7 bolj varen od XP?

Lonsarg ::

To zdaj prvič slišiš, pa Slo tech spremlaš? hehe. XP je leglo, sistem v osnovi sploh nima NIČ varnostnih mehanizmov, kot bi šlo za offline sistem, potem so sicer marsikaj dogajali z SPji.

zeleni ::

Ena od moznih razlag bi bila, da so z XP presaltali v veliki meri domaci uporabniki, ki za racunalnike slabse skrbijo. Procent XPjev namescenih v firmah se je izboljsal napram domacim uporabnikom. Na firmah pa je navadno skrb za racunalnik vsaj malo boljsa kot v povprecnem domu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hekerji uporabili orožja NSA? Odprta vrata v več deset tisoč računalnikov z Windowsi

Oddelek: Novice / Varnost
53871 (2408) MrStein
»

Britanski javni sektor za 6,5 milijona evrov z letom dni podpore za Windows XP

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4323895 (21885) chironex10
»

HP nazaj na Windows 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9537708 (31569) krneki0001
»

Najbolj okuženi Windows XP, najmanj Windows 7

Oddelek: Novice / Varnost
348368 (6743) vir
»

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10811850 (9421) poweroff

Več podobnih tem