»

HP nazaj na Windows 7

CNet - Microsoft si želi, da bi uporabniki čim hitreje prestopili na nov operacijski sistem Windows 8.1. Toda pri tem imajo težave, saj je Windows XP praktično neuničljiv in kljub za april napovedanemu koncu podpore še vedno vztraja na več kot četrtini računalnikov. Težave povzroča tudi daleč najpriljubljenejši Windows 7, ki je na dobri poti, da postane xp drugega desetletja. Tako so odločili uporabniki, pravi Hewlett-Packard.

Čeprav Microsoft nad prodajo starejših verzij operacijskih sistemov z novimi računalniki nikoli ni bil navdušen, te prakse (downgrading) niso nikdar prepovedali. Uradno zaradi poslovnih uporabnikov, ki imajo legitimne razloge za nakup starejših verzij, neuradno pa tudi zato, ker je še vedno bolje prodati izvod stare verzije operacijskega sistema kakor nobenega.

HP se...

95 komentarjev

Botnet TDL-4 prinaša lepe denarje

Krebs On Security - Pisali smo že o trdovratnem in pretkanem botnetu TDL-4 (TDSS, Alureon), ki se pritaji na okuženem računalniku in prek omrežja Kad v šifrirani obliki komunicira s piscem, hkrati pa briše tudi ostalo nesnago z računalnika, s čimer si zagotovi monopol. Zanimivo je, da je mogoče TDL-4 enostavno najeti, pri čemer so šli njegovi pisci še dlje in izdelali celo enostaven vtičnik za Firefox za uporabo botneta. Najem je eden izmed načinov, kako TDL-4 prinaša denar svojim avtorjem.

TDL-4 lahko najamemo za anonimno brskanje po spletu, saj prek vtičnika za Firefox promet preusmeri prek okuženih računalnikov, tako da ni mogoče odkriti pravega vira in ponora. Vsak okužen računalnik ima nameščeno knjižico socks.dll, ki omrežje takoj obvesti, da je na voljo nov...

13 komentarjev

Najbolj okuženi Windows XP, najmanj Windows 7

ComputerWorld - V češkem podjetju Avast, ki se ukvarja z računalniško varnostjo in je tudi pisec enega najbolj znanih brezplačnih protivirusnih programov, so raziskali okuženost računalnikov z rootkiti na različnih verzijah operacijskega sistema Windows. Ugotovili so, da so daleč najbolj prekuženi tisti z Windows XP, medtem ko se je najbolj odrezal novinec Windows 7.

Windows XP je še zmeraj najbolj priljubljen sistem, saj poganja 58 odstotkov vseh računalnikov z Windows na internetu. Kljub temu nanje odpade kar 74 odstotkov vseh najdenih primerov okužbe z rootkiti. Po drugi strani ima Windows 7 že 31-odstotni tržni delež, a le 12 odstotkov vseh okuženih računalnikov. Vista je nekje med obema ekstremoma po...

34 komentarjev

Manj okužb na Windows XP, porast na Windows 7

ComputerWorld - Microsoft je objavil statistiko o številu okuženih računalnikov z različnimi verzijami operacijskega sistema Windows, iz katere se vidi porast zalege za Windows 7 in Visto ter zanimiv upad deleža okuženih računalnikov z Windows XP.

Število okuženih računalnikov z Windows 7 se je povečalo za tretjino in doseglo 0,4 odstotka za 32-bitno in 0,25 odstotka za 64-bitno verzijo, medtem ko je okuženih slabih 0,8 odstotka računalnikov z Windows Visto. Samo računalniki z Windows XP so v lanskem letu dosegli znižanje odstotka okuženosti, saj je le-ta padel z 1,8 na 1,4 odstotka. Ker je še vedno daleč največ računalnikov z nameščenim Windows XP in ker so bili ti tudi najbolj prekuženi, je upad v tej kategoriji zaslužen za celokupen upad števila računalnikov z virusi v lanskem...

5 komentarjev

Napadi DDoS vedno močnejši in pogostejši

Slo-Tech - Statistika lanskih napadov DDoS, v katerih napadalci zasujejo stran s tolikšnim prometom, da strežniki pokleknejo in postane nedosegljiva, kaže, da se napadi krepijo. Ker se število okuženih računalnikov, ki jih hekerji nadzorujejo in združujejo v botnete za izvajanje napadov, povečuje, rast števila napadov in njihove intenzitete ni nič presenetljivega. Skrbniki omrežij še poudarjajo, da je velikokrat problem napačno konfiguriran požarni zid, ki lahko povzroči več škode kot koristi, če poklekne pri nižjem prometu, kot bi ga zdržalo omrežje.

Lani so bili tako najmočnejši napadi reda velikosti 100 Gbps, kar je dvakrat več...

3 komentarji

Velika večina podjetij z okuženimi računalniki

Ars Technica - Revija Forbes vsako leto objavi seznam Fortune 500, ki razvrsti petsto ameriških podjetjih po prihodkov. Letošnji prvak je Wal-Mart, prvo računalniško podjetje pa je na sedmem mestu AT&T, med prvo deseterico pa najdemo še Hewlett-Packard. Pričakovali bi, da imajo ta ogromna podjetja urejeno IT-službo in počiščene računalniške sisteme, a to še zdaleč ni tako. Rezultati raziskave RSA kažejo, da ima kar 88 odstotkov podjetij s seznama na sistemih zlobno kodo, tako da vsaj nekaj njihovih računalnikov sodi v botnet Zeus.

Zeus so prvikrat identificirali leta 2007 in je do danes še vedno pošteno živ, saj naj bi obvladoval več milijonov računalnikov, predvsem tistih z Windows XP. Z okuženih računalnikov se upravljavcem botneta pošiljajo ukradeni podatki (zbrani s snemanjem pritiskov tipk oz. keyloggingom), ki lahko služijo za krajo identitete. Z analizo elektronskih naslovov in IP-naslovov na Zeusovih strežnikih so ugotovili, da je Zeus skorajda v vseh podjetjih. Manjša podjetja imajo...

12 komentarjev

Analiza napada črva Witty

New Scientist - 19. marca 2004 je začel svoj pohod internetni črv z imenom Witty. V kratkem času (dobri uri) mu je uspelo okužiti kakih 12 tisoč računalnikov, ki so bili sicer zaščiteni s komercialnim softverskim požarnim zidom, ki pa je žal imel napako, ki jo je Witty izkoriščal za svoje širjenje.

Pri vsakem takem izbruhu je v interesu Denarja, da se najde pravega povzročitelja. Bolj kot število okuženih računalnikov je, kot poroča New Scientist, presenetilo dejstvo, da je dvema raziskovalcema z ameriških univerz uspelo najti računalnik, s katerega je Witty začel svoj pohod. Omenjena raziskovalca sta z metodo telekopske analize omrežnega prometa ter z "seciranjem" kode črva ugotovila način njegovega širjenja ter tako ugotovila, da je bil prvi okužen računalnik enega ISPja v Evropi.

Nad metodo so se menda že navdušili pravniki in najbrž ni več daleč dan, ko bodo kakega ne preveč previdnega virusčika oskubili do zadnje pare.

Še zanimivi povezavi:
stran na www.caida.org
stran na www.caida.org

23 komentarjev

Trojanci novo orodje spamerjev

The Register - Kot kaže, so minili časi, ko je bilo pisanje trojancev in podobne nesnage zgolj izkazovanje znanja, avtorji pa so se lahko ponašali samo s števili okuženih računalnikov. Kot kaže, se je tudi v te vode prikradel duh ekonomije, saj so nekateri ugotovili, da lahko s pisanjem te vrste programov tudi zaslužijo.

Kot danes poroča Register, so pri nemški reviji c't šli po sledi virusa Randex. Izkazalo se je, da je avtor naslove okuženih računalnikov prodajal kupcem, ki so v večini primerov le-te uporabljali za pošiljanje neželene pošte. Tako se je potrdilo mnenje strokovnjakov za spletno varnosti, ki so že nekaj časa menili, da je večina nelegalnih strani za prikrivanje identitete uporablja okužene računalnike brez vednosti njihovih uporabnikov. To pa kaže tudi, kot se je pokazalo že v tem primeru, da veliko skrbnikov ali lastnikov sploh ne spremlja, kaj se z njimi dogaja.

Izvorno novico najdete tukaj.

1 komentar