» »

Sony poravnava zaradi vdora v PSN stala 15 milijonov dolarjev

Sony poravnava zaradi vdora v PSN stala 15 milijonov dolarjev

Ars Technica - Končala se je Sonyjeva saga, ki se je začela leta 2011 s hekerskim vdorom v njihov PlayStation Newtork, ko so hekerji ukradli goro osebnih podatkov uporabnikov, med njimi tudi številke kreditnih kartic. Nezadovoljni uporabniki so zoper Sony sprožili skupinsko odškodninsko tožbo, ki se je končala s poravnavo, ki bo Sony stala 15 milijonov dolarjev. To seveda še zdaleč niso vsi stroški, ki so jih imeli z vdorom, saj je treba k tem prišteti še oportunitetno izgubo zaradi izpada storitve, stroške preiskave in nadgradnje sistema ter seveda pravne stroške.

Samo za pravdanje je Sony porabil 2,75 milijona dolarjev. Poleg tega bodo uporabniki dobili do 12 milijonov dolarjev odškodnine v različni obliki. Ta bo odvisna od tega, ali so ti v preteklosti sprejeli paket Welcome Back, s katerim se je Sony poizkusil nekoliko odkupiti za fiasko. Na voljo bodo brezplačna igra za PS3 ali PSP, tri teme za PS3 in četrtletna naročnina na PlayStation Plus. Kdor je izkoristil paket Welcome Back, si bo lahko izbral eno, ostali pa dve možnosti. Skupno bo Sony to stalo največ 10 milijonov dolarjev, in sicer kdor bo prvi prišel, bo prvi mlel.

Kdor ni imel računa pri PSN, je pa uporabljal Qriocity, bodo prejeli mesec brezplačne naročnine na Music Unlimited, kar stane pet dolarjev. Uporabniki SOE (Sony Online Entertainment), ki niso mogli igrati MMO, bodo prejeli 4,5 dolarja. Hkrati bo Sony izplačeval odškodnine v višini do 2500 dolarjev za vse, ki bodo uspeli dokazati, da jim je bila z vdorom v PSN povzročena škode, skupno do višine milijona dolarjev. Hkrati bodo porabili še 1,25 milijona dolarjev za plačilo sodnih stroškov tožnikov in 2,75 milijona dolarjev svojih sodnih stroškov. Skupno bo Sony poravnava stala 15 milijonov dolarjev.

Sony bo upravičence sam obvestil o podrobnosti poravnave. Seveda pa bodo morali za denarna izplačila oškodovanci sami dokazovati višino škode, ki so jo utrpeli. Pri tem gre za lažne transakcije, stroške preklicev kartic, stroške nadzora nad kreditnimi karticami ipd. Pregovorne duševne bolečine in podobno odpadejo.

6 komentarjev

antonija ::

To seveda še zdaleč niso vsi stroški, ki so jih imeli z vdorom, saj je treba k tem prišteti še oportunitetno izgubo zaradi izpada storitve, stroške preiskave in nadgradnje sistema ter seveda pravne stroške.
...in odsteti "prihranek" ki so ga vknjizili ob sparanju pri developmentu in deploymentu svoje storitve.

A poleg odskodnine uporabnikom (civilna tozba) jih ne caka se kaksna kazen zaradi malomarnosti ali kaj poodbnega? ziher obstajajo zakoni, kolk slampasto se sme varovat osebne podatke, ki ti jih nekdo zaupa...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

3furious ::

V UK bi morali plačati 250,000 funtov zaradi kršitve Data Protection Act, se pa nameravajo pritožiti.
In the age of information, ignorance is a choice.

FireSnake ::

Drobtinice ....
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

ahac ::

Kako so prišli do 12 miljonov? Nekomu dat free špil jih stane velik manj kot je cena takega špila v trgovini.
Recimo, EA je meni dal že par free iger (Mass Effect 2 kot zahvalo, ker sem kupil Dragon Age 2, Dead Space 3 [oz. igro po izbiri] kot opravičilo, ker je bil Simcity down, zdaj dajejo free špile na Originu kar tako...) pa jih to ni stalo veliko denarja, ker teh iger itak ne bi kupil ali pa sem jih že imel.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

antonija ::

Oni to racunajo po istem kljucu kot RIAA in drugi paraziti: Ce nekaj dobis zastonj, potem lahko s 100% gotovostjo trdimo da bi to tudi kupil ce nebi dobil zastonj. Puf! 15 milijonov.

Sej za narocnine, ki jih uporabniki redno placujejo iz meseca v mesec, tam je ze skoraj sprejemljivo da to knjizijo kot izgubo oz. strosek poravnave. Deljenje bitov ki bi jih mogoce kdaj kdo kupil, mogoce pa tudi ne, je pa rahlo sporno.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

FireSnake ::

ahac je izjavil:

Kako so prišli do 12 miljonov? Nekomu dat free špil jih stane velik manj kot je cena takega špila v trgovini.
Recimo, EA je meni dal že par free iger (Mass Effect 2 kot zahvalo, ker sem kupil Dragon Age 2, Dead Space 3 [oz. igro po izbiri] kot opravičilo, ker je bil Simcity down, zdaj dajejo free špile na Originu kar tako...) pa jih to ni stalo veliko denarja, ker teh iger itak ne bi kupil ali pa sem jih že imel.Ker press oddelek nabija v prazno, da bi lepi izpadli.

Dejanski stroški so veliko manjši, to se takoj vidi.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony predlaga 55 dolarjev odškodnine zaradi onemogočenja Linuxa na PS3

Oddelek: Novice / Tožbe
206480 (4645) Ales
»

Hotfile MPAA ni plačal 80 milijonov dolarjev, ampak le štiri (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12334311 (30995) matijadmin
»

V lanskem vdoru v Sony ušel neizdani material Michaela Jacksona

Oddelek: Novice / Varnost
4912609 (10327) ahac
»

Sony PSN nazaj ta teden, verjetno odtujene številke kreditnih kartic

Oddelek: Novice / Varnost
137345 (6505) St235
»

Sony lahko izgubi do 1,18 milijarde dolarjev s PlayStation 3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
519186 (7687) BluPhenix

Več podobnih tem