» »

Tevatron odkril nov osnovni delec?

Tevatron odkril nov osnovni delec?

PhysOrg.com - Povsem nepričakovani so v trkalniku Tevatron v ZDA objavili, da so morda odkrili nov osnovni delec, ki pa ni tako želeni Higgsov bozon. Več kot leto dni so študirali neznani vrh v eksperimentalnih podatkih, ki ga nikakor niso mogli razložiti. Kaj točno je delec z maso 144 GeV, katerega razpadne produkte so zaznali, še ni povsem jasno. Odkritje je kar pomembno, saj o njem poroča celo The New York Times, imeli pa so tudi tiskovno konferenco.

Znanstveniki o odkritju poročajo v članku Invariant Mass Distribution of Jet Pairs Produced in Association with a W boson in ppbar Collisions at sqrt(s) = 1.96 TeV, ki ga recenzentje še pregledujejo in čaka na objavo v Physical Review Letters.

Izračunali so, da obstoji zgolj četrtinka odstotka možnosti, da je neznani vrh zgolj statistična fluktuacija. Nastal je ob trkanju žarkov protonov in antiprotonov v približno 250 od 10.000 primerov. Takrat so po trku izmerili curke neznanih delcev z energijo 144 GeV, kar pomeni, da zagotovo ne gre za Higgsov bozon.

Če se bo odkritje izkazalo kot resnično, bo imelo pomembne implikacije za standardni model. Pomenilo bo namreč, da obstoji nek neznani, nenapovedani delec, morebiti celo nova vrsta interakcije (poznamo šibko, močno, elektromagnetno in gravitacijsko). V Fermilabu, ki vodi Tevatron, svarijo, da še ni razlogov za slavje, saj morajo najprej pridobiti več podatkov. Šele nato bodo lahko z gotovostjo zatrdili, da so resnično odkrili nov delec. Zlobni jeziki pa dodajajo, da se letos septembra Tevatronu izteče financiranje, zato nujno potrebujejo kakšno veliko "odkritje".

10 komentarjev

Bellatrix ::

Higgsovemu bozonu slabo kaže

Matej Huš :: 14. mar 2009 ob 07:51Znanost in tehnologija

Slashdot - Fermilab je včeraj še nekoliko skrčil habitat, kjer bi utegnil tičati izmuzljivi Higgsov bozon. Na podlagi prejšnjih eksperimentov so v Fermilabu ocenili, da mora njegova masa ležati v intervalu 114 and 185 GeV/c2. Združeni izsledki iz preizkusov CDF in DZero v Tevatronu pa sedaj kažejo, da s 95-odstotno gotovostjo Higgsov bozon ne more imeti mase med 160 in 170 GeV/c2. Z 90-odstotnim intervalom zaupanja pa njegova masa ne leži med 157 in 185 GeV/c2. Prav iskanju tega misterioznega delca je namenjen tudi CERN-ov LHC, ki pa je trenutno v popravilu, tako da bomo morali, če ga Američani ne bodo odkrili prej, počakati še vsaj do konca leta, ko bodo v Ženevi zagnali svoj trkalnik. Če pa Higgsovega bozona ne bomo odkrili, se bo potrebno ozreti za novimi teorijami, ki bodo pojasnile maso nekaterih elementarnih delcev.

A masa ne ustreza ?
Kaj točno je delec z maso 144 GeV
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Yggdrasil ::

Zakaj je novica že eno uro (po Slo-techu) stara, Thomas pa še vedno
ni pristavil njegovega "piskerja". Glede na to, da vemo, da ga tovrstni
poskusi in "rezultati" navdušujejo, bi pričakoval, da si je že moral
naprogramirati kakšen AI "hot-topic" dektetor (na osnovi evolucijskega
algoritma, kakopak), ki bi ga o takšnih hevreka-odkritjih nemudoma obvestil.

Mogoče pa ga ni, ker itak ve, da nam je vsem jasno, da nič nimajo.
Tako kot vedno.

BALAST ::

Who cares, bozon gor al dol, mi rabimo boljše baterije.

ozbolt ::

Who cares about bow and arrows, give us more sharpened sticks!!

gulfstream ::

Who cares, bozon gor al dol, mi rabimo boljše baterije.

Počakaj še kak teden, zagotovo jih bodo izumili kmalu, in revolucionarne bodo.

Thomas ::

Ganljivo, kako me imajo nekateri skoz v mislih. Ganljivo, ne vem pa če je preveč normalno, da jim gredo njihove dobronamerne misli najprej k meni, namesto recimo v CERN, kaj pa tam delajo? Sej majo večji pospeševalnik? Pa k Higgsu, ki ne dočaka svojega bozona. Pa k Standardnemu modelu, ki mu slabo kaže.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Nic mu slabo ne kaze, ga bodo ze mau posraufal, da bo spet dobr. Se en epicikel se bo dodal, problem resen.

Looooooka ::

Novica leta je se zmeri moznost mamutovih zrezkov.Teli se bojo itak se 10 let zaletaval in popravljal karkol bo ob trku spet slo v tri krasne.

driver_x ::

Saj boš lahko jedel bizonov zrezek, ko bodo enkrat našli tega Higgsovega bizona. Kaj pa je sploh to za en bizon, da ga tako iščejo? Sicer je pa Higgs sam kriv, da mu je bizon pobegnil, zakaj ga pa ni bolj čuval!

Hair ::

bolj ali manj zgleda, da je samo ideja :) tako kot naprimer troglavi zmaj. :P
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tevatron zaznal senco Higgsovega bozona

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3415991 (14306) Spura
»

Lažni alarm za odkritje Higgsovega bozona

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124726 (3463) Matev
»

Tevatron odkril nov osnovni delec?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104492 (3299) Hair
»

Prvi letošnji trki v LHC

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
474814 (3432) jype

Več podobnih tem