» »

AMD drugi najpomembnejši igralec brez livarne

AMD drugi najpomembnejši igralec brez livarne

Expreview.com - AMD se je z ločitvijo svojih livarn na hitro zavihtel na kar drugo mesto med proizvajalci polprevodniških čipov, ki nimajo svojih livarn. Drugo mesto je lani držal Broadcom, ki je bil leto poprej (2007) tretji, saj ga je takrat prehitela nVidia. Lani sta mesti zamenjala (Broadcom, kot rečeno, drugi, nVidia pa tretja), medtem ko je le-ta letos padla na le 5. mesto. Dve mesti, na račun nVidie in Marvella, je pridobilo in se zavihtelo na četrto mesto najvišje uvrščeno tajvansko podjetje, MediaTek.

Kralj med brez-livarnimi podjetji je zadnja tri leta Qualcomm, ki ima letos s 6,5 milijarde dolarji prihodkov od prodaje za kar milijardo dolarjev prednosti pred AMDjem. Zanimivo je, da sta (od pred kratkim) oba stranki vedno močnejše livarne brez lastnega razvoja, GlobalFoundries. Lestvica je izdelana glede na zaslužke od prodaje čipov, kjer je kar prvih devet podjetij (poleg prej omenjenih 6 še Xilinx, LSI in Altera) od prodaje svojih izdelkov imelo prek milijarde dolarjev dohodkov. Nižje na lestvici znotraj 25 najbogatejših med znanimi, mrežnimi imeni najdemo tudi Realtek in Atheros, na 13. oz. 17. mestu.

Omenimo še, da ATI, AMDjev grafični oddelek, pričakuje, da bodo zmogljivostno prednost na trgu grafičnih kartic pred nVidio obdržali celo leto, kljub napovedanemu izidu Fermija, ki bi znal prevzeti zmogljivostno krono. Pri ATI-ju imajo že pripravljeno obrambo za ta primer - navijanje obstoječih rešitev (npr. Radeon HD 5890) oz. zanašanje na zmogljivost dvojedrnega HD 5970. Slednje ni preveč varno, saj smo že slišali napovedi, da bomo ugledali tudi dvojedrnega Fermija, ki bi bil precej verjetno prava pošast. V tem primeru se za ATI govori o popolnoma drugačni rešitvi - novi seriji kartic na novi arhitekturi. Novo jedro nosi kodno ime Northern Islands in naj bi po govoricah, poleg popolnoma nove arhitekture, uporabljalo še naprednejši proizvodni proces - 32 oz. morda celo 28 nm, za katerega pri TSMCju pravijo, da ga bodo usposobili že v drugi polovici letošnjega leta.

Bo Northern Island kompatibilen s SOI? Morda si pri GlobalFoundries že manejo roke...

10 komentarjev

Zheegec ::

Saj če Fermi prevzame vodsto po hitrosti to za ATI ni problem, dokler bo Fermi dosti dražji od HD5870 ali pa celo dražji od HD5890...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

FireSnake ::

Novo arhitekturo? Zgleda, da so fantje res zavihali rokave!

Ze, ce bi z obstojeco arhitekturo presedlali na 32nm (kaj sele 28) bi lahko konkurirali z levo roko - visje zmogljivosti za nizjo ceno (pa se vec bi zasluzli).

Vsekakor bo to leto in zacetek naslednjega zelo zanimivo ... tudi zato, ker bo AMD s procesorji presedlal na 32nm.

Edit: aja, pa vsaj 2 stavka v novici sta skorajda nerazumljiva.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

HardFu ::

Avtor clanka govori o "livarnah", kaj pa se tam uliva?
http://codeable.io

Zheegec ::

No, malo se pa lahko karikira v novici ane, ni potrebe da je 100% resna... Saj se ne gre za osmrtnico. Pa vsi vemo, za kaj se gre...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

nekikr ::

No, mene je tudi to zmotilo. Če bi bilo omenjeno enkrat ni problema, v vsakem stavku pa pač ne moreš reči "livarna", če pa to niti slučajno ni res... lahko bi pisalo tudi kovačija...

FireSnake ::

Kot sem zadnjic zasledil v eni novici tu na STu, je podobnost z livarno v tem, da je zelo drago, ce zadevo ustavis. Zato so procesorje stancali tudi za bozic :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

butl4d ::

Single NV Fermi ne bo kos HD5970, 32nm ATI kartice pa lahko pricakujemo v 2011 (Fusion/low end). Kar se tice dvoprocesorskega Fermija na eni kartici, me pa zanima kako se bo zadeva "futrala" - 600W anyone?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: butl4d ()

PrimozR ::

Avtor clanka govori o "livarnah", kaj pa se tam uliva?

V angleščini je tovarna za izdelavo čipov foundry. Oz. livarna. Če se ne motim samih wafferjev sicer ne delajo sami, a silicij stopijo in ga predelajo v takšno podolgovati balo, premera dobirh 200 oz. 300 mm, odvisno pač od velikosti rezin.

Relanium ::

Lepo da pri ATI-ju dost vlagajo v razvoj. Ponavadi se tam najprej manjšajo stroški

BALAST ::

PIPI hvala za razlago, tudi meni se je zdelo nenavadno, kakšni livarji oz železarji so. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Daleč največji TSMC, sledita GlobalFoundries in Samsung vsak s svojimi izzivi

Oddelek: Novice / Ostale najave
104199 (3062) Tomaz
»

TSMC izpušča tudi 22 nm

Oddelek: Novice / Grafične kartice
234978 (3456) Bor H
»

Prihaja dvojedrni GF104?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
146362 (5782) jRk0
»

AMD bo še bolj sodeloval z GlobalFoundries

Oddelek: Novice / Grafične kartice
197570 (6850) FireSnake

Več podobnih tem