»

Qi postaja de facto standard brezžičnega polnjenja

Slo-Tech - Že ko je Apple za svoj iPhone X izbral Qi kot standard za brezžično polnjenje, je postalo jasno, da bo ta standard na koncu verjetno prevladal. Powermat, ki je bil glavni podpornik konkurenčnega standarda, je sedaj pristopil k WPC-ju (Wireless Power Consortium), ki podpira Qi, s čimer je vojna bolj ali manj končana. V prihodnosti bodo očitno vse mobilne naprave energijo brezžično odjemale v skladu s Qi, kar bo poenostavilo izdelavo polnilcev in izboljšalo združljivost. Pohvalno je, da so proizvajalci tu skupni jezik našli bistveno hitreje in predvsem brez zunanje prisile, ki so jo potrebovali za poenotenje priključkov za klasično polnjenje na USB (in kjer je Apple še vedno samosvoj).

Predsednik WPC-ja Menno Treffers je dejal, da bo Powermat v WPC-ju prispeval k...

18 komentarjev

Spori okoli HDMI kablovja

PC Magazine - Konzorcij HDMI Licensing, ki skrbi za licenciranje intelektualne lastnine okoli tehnologije HDMI, je sporočil, da vmesniki med Applovim Mini DisplayPortom in HDMI kršijo specifikacijo HDMI ter jih bo zato treba umakniti. Konkretno imajo v mislih izdelek podjetja Belkin, ki ga Apple prodaja na spletni strani in omogoča priklop njihovih računalnikov na televizorje in monitorje.

Predstavnik konzorcija je povedal, da HDMI specifikacija dovoljuje zgolj izdelavo kablov, ki imajo na obeh straneh moški HDMI konektor. Belkinov izdelek ima na eni strani moški MiniDP konektor, na drugi pa ženski HDMI, zato naj ni ustrezen in ga bo treba umakniti s "polic" Applove spletne trgovine. Belkin se po drugi strani brani, da njihov izdelek sploh ni HDMI kabel, ampak zgolj vmesnik (adapter), na katerega se priključi ločen HDMI kabel, zato naj ne...

44 komentarjev

Intel, Samsung in Toshiba ustanavljajo konzorcij za razvoj NAND

Reuters - Trije veliki proizvajalci polprevodnikov Intel, Toshiba in Samsung bodo združili moči in ustanovili razvojno zavezništvo, v katerem bodo složno razvijali bliskovni pomnilnik. Zastavili so si smel cilj, saj nameravajo do leta 2016 preiti na 10 nm-tehnologijo izdelave, medtem ko so komaj letos uvedli 20 nm. Konzorciju naj bi se pridružilo še nekaj podjetij, tako da bo v končni fazi sodelovala dobra deseterica.

Intel je največji svetovni proizvajalec čipov, Samsung in Toshiba pa sta prvi in drugi največji proizvajalec NAND-pomnilnika, kar priča o ogromnosti načrtovanega konzorcija. Pomagale bodo tudi vlade, saj naj bi japonsko ministrstvo za ekonomijo, trgovino in industrijo v razvoj primaknilo pet milijard jenov (45 milijonov evrov) ustanovnega kapitala oziroma polovico. Drugo polovico bodo priskrbela podjetja. Reuterjeva poročila so za zdaj še neuradna, saj Intel partnerstva ni želel potrditi, a neuradni viri zagotavljajo, da so že podpisali dogovor o sodelovanju.

6 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev

Varčnejši Bluetooth

Manj zahtevne naprave

vir: engadget
engadget - Bluetooth, čeprav mnogo manjši porabnik od Wi-Fija, vseeno predstavlja precejšen udarec za avtonomijo npr. mobilnih telefonov, če se ga uporablja dalj časa. Ker Modri Zob ni uporaben le za prenašanje velike količine podatkov, temveč ga najdemo tudi v brezžičnih miškah in prostoročnih slušalkah, nižja poraba pride še kako prav. Prav to bodo omogočili pri Texas Instruments, ki pripravljajo nov krmilnik, optimiziran za nizko porabo. S čipom CC2540, ki na 36 kvadratnih milimetrih vključuje vse člene, potrebne za delovanje Bluetootha, in nekaj flash pomnilnika, obljubljajo, da bo Bluetooth povezava z uporabo običajne gumbnične baterije delovala dlje kot eno leto. Krmilnik sicer podpira le poseben protokol,...

10 komentarjev

Nokia po desetih letih z izgubo

engadget - Tretje letošnje četrtletje se je za Nokio izkazalo za rdeče, prvič sploh po desetih letih. Zabeležili so izgubo 834 milijonov dolarjev, le-to pa gre pripisati več faktorjem. Največji udarec, ne le za finance v tem četrtletju, ima upad prodaje mobilnih telefonov. Za 20% upad krivijo pomanjkanje komponent za izdelavo aparatov (Apple recimo pokupi skoraj ves dobavljiv Flash pomnilnik), a se razlogi po mnenju MobileCruncha skrivajo tudi drugje. Večina uporabnikov Nokiinih mobilnih telefonov, oz. mobilnikov nasploh, je relativno mladih. Ti že v najboljših časih nimajo tolikšne kupne moči, kot nekoliko starejši prebivalci, še dodatno pa jih je prizadela recesija, saj je nezaposlenost med mladimi rekordno visoka.

Svoje...

11 komentarjev

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično,...

45 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

Dellov prenosnik se polni brezžično

Latitude Z

CNet - Dell je izdal nov prenosnik Latitude Z, ki se na prvi pogled ne razlikuje mnogo od ostalih prenosnikov za poslovneže. Črn, eleganten, tanek in širok. Nova pa je tehnologija brezžičnega polnjenja baterij, ki je nismo zasledili še v noben prenosniku doslej. Vanj je vgrajena indukcijska podloga, ki naj bi omogočila napolnitev baterije v enakem času, kot gre to po kablu. Manjše naprave so sicer že poskusile s tem načinom, denimo pametni telefoni iz Palma in dodatki za telefone iz Visteona ali Wild Chargea. Druga brezžična zmožnost Latituda Z je povezljivost s poljubnim (docking) monitorjem, ki potrebuje le adapter, nato pa se lahko spoji s prenosnikom. Cena za vsak dodatek je 199 dolarjev,...

36 komentarjev

Nokia predstavila N900

Nokia N900

vir: Daily Tech
Daily Tech - Po pričakovanjih je Nokia danes uradno predstavila svoj najnovejši izdelek na področju pametnih telefonov. N900, kot se izdelek imenuje, je poseg Nokie v čedalje bolj priljubljen trg vrhunskih pametnih telefonov, kjer sicer vladata podjetji Apple (iPhone) in RIM (BlackBerry).

Nova naprava je podprta s procesorjem ARM Coretex-A8 (600MHz) in 1GB delovnega pomnilnika ter 32GB pomnilnika za shranjevanje, kapaciteto slednjega pa je moč povečati z uporabo microSD kartice. Kot se v poplavi modernih naprav spodobi, se tudi Nokia N900 ponaša z zaslonom občutljivim na dotik. Za prikaz slike skrbi grafična enota PowerVR SGX, v navezi s knjižnico OpenGL ES verzije 2.0.

Posebnost...

49 komentarjev

Nokia bo izdala lasten netbook

Nokia Booklet 3G

vir: PC World
PC World - Nokia, ki je poznana predvsem po svojih telefonih, je očitno uvidela, da bo za svetlo prihodnost v teh temnih časih potrebno svojo linijo produktov razširiti in obogatiti. V luči tega so se Finci odločili na trg poslati svoj lasten netbook, imenovan Booklet 3G.

Kot je že iz imena razvidno (3G), bo pri slednjem velik poudarek na mobilnosti, saj bodo standardno podporo za 3G, HSDPA , WiFi in Bluetooth dopolnjevale Nokiine Ovi storitve, ki vključujejo Ovi Maps (vgrajen bo tudi GPS čip), Nokia Music Store, Ovi Files (shranjevanje vaših podatkov na oddaljeni lokaciji - v "oblakih") in obvezno integracijo z Ovi Suite-om za sinhronizacijo telefona z prenosnikom. Vse to bodo poganjala Okna 7.



Konfiguracija z...

41 komentarjev

Nokia podprla razvoj Mozille?

Slashdot - Nokia naj bi, tako poročajo anonimni viri, sofinancirala Mozilla Fundation in njihov razvoj spletnega brskalnika za majhne prenosne naprave. Ali je novica resnična ali ne, niso niti potrdili niti zanikali, vendar je nekaj že danes gotovo -- preden bo Minimo (Mini Mozilla) pripravna za prilaganje k dlančnikom in mobilnim telefonom, bo trajalo še precej časa, saj je danes standardna Mozilla precej večja kot najnovejša Opere, kar utegne povzročiti težave pri transportiranju na telefone. Minimo se tako naprimer zaganja precej dlje kot sam telefon. Nenazadnje pa Nokia išče tudi profesionalne rešitve, saj nestabilnost programa nekajkrat na dan nikakor ne bo prinesla zaupanja kupcev. Je pa konkurenca vedno dobrodošla.

21 komentarjev

Kamera s povezavo Bluetooth

Slo-Tech - Ah, kaj bi govoril, krivec za to novico je spet naš Žiga alias dolharz:

Korporacija Sony je predstavila dve novi video kameri opremljeni s tehnologijo Bluetooth. Kameri DCR-PC120 in DCR-IP7 sta opremljeni z brezžično tehnologijo Bluetooth, ki napravam omogoča medsebojno brezžično komunikacijo ter pošiljanje gibljivih ali negibnih slik direktno na osebni raeunalnik ali pa preko mobilnega telefona na internet. Video kamera DCR-IP7, ki so jo v Sonyju poimenovali >Network Handycam IP<, je najlažja in najmanjša kamera na svetu, in je sedaj brezžično povezljiva tako z osebnimi raeunalniki, kot tudi z brezžičnimi napravami in mobilnimi telefoni. Network Handycam IP uporablja novo tehnologijo MICROMV, ki spreminja gibljive slike in zvok v format MPEG2. Ker ta format potrebuje manj pomnilniškega prostora, lahko različne naprave bolj učinkovito hranijo in posredujejo video posnetke. Na voljo bo oktobra 2001.

3 komentarji