» »

Novi Radeoni na policah trgovin

1
2
»

PrimozR ::

Ne napihuj cene 275tke danes, ampak mi povej, koliko je stala ob izidu? Je bila vredna toliko (o tem zdaj tece beseda, cene ob izidu)?

jaz nisem pristas nikogar, ampak, zakaj hudica sem pri rdecem taboru vedno dobil vec za svoj denar. No, res pa je, da so bile le 2 situaciji, ko se je bilo treba odlocit.

Kot sem ze omenil (pa bom se enkrat): ritolizniki zelenega tabora se lahko zahvalijo rdecim, ker placujejo manj, mnogo manj, kot bi sicer.

Aja, ona o boljsih PCBjih je blont, zelo blont >:D :D

Ne glej GTX 275, ker so izšle že v obdobju nizkih cen. Glej cene GTX 260 in 280, ker sta bili to začetnici trga (če se tako izrazim).

Pise drazji (o drugacnih ni govora, ne nabijaj), torej se komot razume, da so boljsi. To, da so drazji je pa CISTO njihova krivda (in to v tem kontekstu sploh ni pomembno - ker ne vpliva samo to na ceno, se marsikaj drugega), ker so spali na lovorikah. Si kdaj prebral tole:
http://www.anandtech.com/video/showdoc....
tako dobrih clankov, ki ti razjasnejo ozadja je malo, dandanes.

Em... Če so bolj kompleksni, pa niso dražji? Sorči, Dr_M ima tukajle ZELO prav. nVidia je pushala 384-bitne in podobna pomnilniška vodila. To pomeni toliko in toliko več RAM čipov, toliko več potk na PCBjih, ki se ponavadi odražajo v večih plasteh. ATI je imel recimo pri 2900 seriji zaradi 512 bitnega vodila skorajda štalo.

EDIT: Firesnake tvoja dejstva lepo izpustijo GTX 275 ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

kmetek ::

Škoda denarja ljudje božji, rEURcEUR$ija je....imejte denar za food. Jaz imam že eno leto 9600GT pa ne menjam, dokler mi špili delajo OK.

4850/4870 še vedno besbt buy, prva za 100EUR+, druga za cca 130EUR....kdor hoče naj še eno da v CF pa mir.

filip007 ::

4870 CF podira recorde in Conkorde...:))

http://www.techpowerup.com/reviews/ATI/...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Bergyb ::

To pa tak al tak, da bo po zmoglivosti 2X star model ceneje od novega, pč dobiš pri novem novo tehnologijo in manjšo porabo, poslednično pregrevanje.
Šele ob izidu neke DX11 igre, se bo poznal nakup te dražje grafične, izide Dirt 2 in pa Stalker 2 pa samo prestavljajo, pa vprašanje koliko dobrot DX11 bo v teh igrah...

Je pa res, da bi naj Nvidia do januarja izdala svoje DX11 grafične, razn če bo tako kot pred leti, novembra naredila lušte, grafične pa začela prodajat januarja/februarja, prej bo pa tk sam ena DX11 igra.
Nvidijine grafične bodo vrjetno hitrejše in dosti dražje, se pravi da P/P bo vseeno če boš sedaj kupil to grafično, če pa želiš najmočnejšo, boš pa pč počakal.

Pa ne mešat zraven gtx 275, ki so jo izdali veliko kasneje in prvič za normalno ceno, ker ni bla najmočnejša.

Dr_M ::

Ne mi pod nosom mahat s skropucalom on 275tke,


Hehe, ja sej vem, da je dejstva tezko sprejet. Cisto lepa konkurenca 4890. Ampak ce ti ni vsec, ni moj problem.

Kolikokrat naj se povem, da je to njihova krivda. DDR5 verjetno tudi ni bil cenejsi od DDR3, pa to sploh ni pomembno - steje le in samo koncna cena.


Kje tocno pravim, da ni njihova krivda?
Logicno da je pomembna kocna cena, ki pa je pri nvidii cisto konkurencna. Samo tega se butcem ne da dopovedati.
In ja, edino pravilno, da ATI pristiska z nizkimi cenami. S tem jaz lahko zivim, ker bom lahko kupoval ceneje, pa naj bodo rdeci ali pa zeleni, vseeno mi je.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Bwaze6 ::

Bah, HD5850 bo le kakih 10 odstotkov hitrejša od HD4890, HD5870 bo pa še lep čas predraga. Malo bom še počakal da kartice pridejo do trgovin, potem pa bom očitno kupil HD4890. Ker bo očitno vsaj 70 EUR cenejša od HD5850. Morda se bo s prihodom teh kartic tudi pocenila, preden jo umaknejo s polic.

Gledal sem predvsem 1920x1200 (24" monitor) teste na TechPowerUp, seveda pa je njihov simuliran HD5850 lahko precej drugačen od prave kartice, bo treba počakat na prave teste.

MrDelight ::

Hah, kakšno sprenevedanje s strani Dr_M... Če se imaš za nekega znalca bi lahko vedel, da je GTX275 prišla v obdobju po tistem, ko je Nvidia iz obupa na veliko nižala cene, saj z začetnimi astronomskimi cenami GTX260 in GTX280 ni bila konkurenčna pod nobenim pogojem. GTX275 je na trg prišel cenovno ugoden le zato, ker se je Nvidia takrat že pošteno zavedala, kakšen darmar so v svojem cenovnem razredu naredili Radeoni HD4000 serije in si enostavno ni mogla več privoščiti takih oderuških cen.

PrimozR ::

Škoda denarja ljudje božji, rEURcEUR$ija je....imejte denar za food. Jaz imam že eno leto 9600GT pa ne menjam, dokler mi špili delajo OK.

4850/4870 še vedno besbt buy, prva za 100EUR+, druga za cca 130EUR....kdor hoče naj še eno da v CF pa mir.

A Comshop ne bo imel Radeonov?

Ne mi pod nosom mahat s skropucalom on 275tke, ti je ze M-XXXXX (beri na prejnji strani) lepo povedal, kako je s tem.

Ja, izpustijo (ampak, kot ze povedano, sploh ne spada v kontekst). Ampak primer vseeno lepo pokaze, kako zeleni tabor odira kupce.

Ker pa so eni osebki res ekstra (beri citat zgoraj) se jaz umikam iz debate ... vse, kar sem hotel povedati, je tako ze napisano.

1., sam si začel mahat z 275ko. Your problem, drugi ti samo rešujejo rit z dragimi nVidiinimi karticami.
2., kako ne spada v kontekst, če to JE tvoj kontekst?!?
3., drama queen.

EDIT: glede bitov pa GDDR RAMov pa, nihče ni rekel, da nVidia NI. Samo ti spet nekaj to vlečeš iz lufta, kot da nekdo dejansko je rekel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

MrDelight ::

In ne, GTX275 ni bila iz obupa, ampak samo odgovor na 4890.:\

Njena cena je bila dejanje iz obupa, kajti pristaši zelenih se imate zahvaliti HD4000 seriji, da je Nvidia zanjo zahtevala 'le' okrog 250€ in ne 400+ ali celo 500+ ;)

filip007 ::

5870 CF podira recorde in Conkorde!

To sem hotel napisati ne pa 4890 CF sorry.8-)

3Dmark06 je skoz isti pri 1024 ali 2560 to pa je močno...
http://www.techpowerup.com/reviews/ATI/...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

LordPero ::

nVidia nas krade, da za verjet ni!

Če bi blo to res, potem nVidia skor ne bi mela prodaje. Sicer pa, sej ATI tudi cca posluje z dobičkom, ne?
Trg graf je prost in velk trg thus deluje cca kot prosti trg (OK, neki pomembnih razlik zarad velikih kupcev, sam tako za nVidio kot za ATI je navadni končni kupec pomemben).

Hočem sam rečt, da razlik v ceni med ATIjem in nVidio ni tako ogromnih kot si mislite in se s časom izmenjujeo (na par mescu lahko). Pa tudi, razlike so velike tako v samem designu graf (GPUjev samih in kako jih pohabljajo za nižje razrede) in driverjih, kar za sabo že avtomatsko potegne tudi mal drgačno cenjenje in preference kupcev.

Aja, pa ne govort neumnosti, da bi lahko ATI lahko SEDAJ izdal TE grafe, ki bi ble glede na primerljive nVidine dražje (ne se čudit nad ceno nove in prejšnih dveh generacij ATIja, ker pač vse kar bi bilo več, bi bilo slabše in ne bolše za ATI). Pač višjih cen ATI trenutno ne more postavit (neumnost je rečt, da bi bila cena npr. 5870 višja, če jo bi izdala nVidia, ker pač podjetji nista v istem položaju oz. če bi bila nVidia v položaju ATIja, bi jih izdala po približno enaki ceni).
Podobno, če bo nova generacija nVdidie (ne glede na očitno precej višje stroške razvoja novega/prihajajočega čipa kot ATIjev aktualen GPU) počasnejša od trenutno najhitrejših (ali pa samo par procentov hitrejša), cena ne bo mogla bit astronomska, ker so pač alternative. Nasprotno, če bo čip občutno hitrejši, bo seveda tudi cena grafe neproporcionalno višja od pohitritve (ker pač ne bo nič drugega hitrejšega), tako je blo in bo (pa ne samo pri grafah). Če cena ne bi bila v tem primeru občutno višja, bi management zgubu službo in lastniki podjetja oškodovani (konkurenčna podjetja pa bi s tem pridobila). Mal počasnejše grafe (oskubljeni GPU) pa bodo seveda cenjene cca glede na zmogljivosti.

Ampak vseeno, nobeno podjetje graf ne prodaja pod ceno, če pravite, da je nVidia precenjena, je to lahko samo dobro za ATI. Ampak več let zaporedoma pa to ni možno oz. očitno predpostavka o veliki cenovni razliki med grafami podjetij ne velja.

Glede zahvale o ceni pa: toliko se imamo kupci nVidie zahvaliti ATIju kot se imamo kupci ATIja zahvaliti nVidii.
Nobena grafa ni bla nič cenjena iz obupa, temveč po tržnih načelih (pa naj stane razvoj & proizvodnja 10% ali 99% te cene).
LordPero

Dr_M ::

Cestitke, odlicno napisano.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

frudi ::

Ne bi bil tako prepričan, da nVidia GTX260 ne prodaja pod ceno. Še GTX275 verjetno ne prinaša kaj dosti dobička.
G200b je pač precej večji čip, posledično dražji po kosu (in verjetno s slabšim yield-om, kar še zviša ceno). Tudi tiskanina je zaradi 448/512-bitnega spomina večja in kompleksnejša, torej dražja. Ne vem pa, kolika je eventualna razlika v ceni med ramom (gddr5 napram gddr3). Ampak vsekakor je jasno, da so GTX200 kartice dražje za izdelavo, kot HD4800. Heh, še G92b je večji od RV770, tako da so stroški izdelave HD4850 in GTS250 (oz. 9800 serije) verjetno zelo podobni (4870 je zaradi gddr5 rama zagotovo nekaj dražji).

4850 se recimo prodaja že pod 100$ - tudi če je profit pri tej ceni minimalen, je očitno, da 4870 za 40-50$ višjo ceno prinese kar nekaj profita. Za GTX260 je 150$ verjetno na meji stroškov, če ne že pod njo. Profit je nVidiji prinašal GTX285.
ATI nato izda 4890 in ga lahko prodaja še dražje, kot 4870, torej z njim zasluži še več. nVidiji ne ostane druga, kot da vzame edini profitabilen GTX200 model, ga minimalno oklesti in začne prodajati kot GTX275, vendar z bistveno nižjim profitom, kot GTX285 pred tem. In ker sta performančno 275 in 285 tako blizu, prvi efektivno kanibalizira prodajo slednjega in s tem nVidiji niža profit. Kaj je torej razlika med HD4890 in GTX275 - prvi je ATI-ju prinesel višji dobiček, slednji pa nVidiji nižjega.

Rezultat - nVidia že dve četrtletji ustvarja izgubo, ATI pa dejansko dobiček.
Ampak nVidia je očitno obsedena s tržnim deležem in se mu kot kaže noče odpovedati, pa čeprav mora grafične prodajati z minimalnim profitom ali celo z izgubo. V tej luči - ja, je bil GTX275 dejanje iz obupa.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

M-XXXX ::

Mi lahko poveš kašen pameten razlog zakaj bi prodajali kartice z izgubo? Tukaj nimaš nobene naročnine, ali karkoli, da bi ti prinašalo denar čez čas (tako kot recimo PS3 z igrami).

$%&/() ::

Ker jih drugače ne bi mogli prodati?

frudi ::

Da ni treba delničarjem razlagati, kam se je stopil tržni delež.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

M-XXXX ::

Ker jih drugače ne bi mogli prodati?

Povej o katere serije imaš več: od tiste ki jih prodaš 10 miljonov, pa z vsako zgubiš 10€, ali od tiste, kjer jih prodaš miljon, pa od vsake dobiš 10€?

Da ni treba delničarjem razlagati, kam se je stopil tržni delež.

Kolikor deluje moja logika delničarji ne dajo kaj veliko na tržni delež. Lahko je tudi 1%, dokler vlečeje od njega velike dnarje in ni bojazni, da bi se kaj hitro sfižilo...

frudi ::

Delničarje skrbi bodoči profit. Padanje tržnega deleža je slabša napoved za naprej, kot četrtletje ali dve izgube, sploh če se slednjo da zvaliti na trenutno krizo.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

FireSnake ::

Mi lahko poveš kašen pameten razlog zakaj bi prodajali kartice z izgubo?


Situacija je bila taka, da jih je (kartic) bilo v skladiscu ogromno. Konkurenca pa je vmes uletela s hitrejso in cenejso robo.
Potem je pa bolje prodat pod ceno in si povrniti vsaj nekaj stroskov izdelave, kot pa, da se ti v skladiscu prah nabira na njih.

Vira pa nimam, a se spomnim, da sem bral o tem. Sem pa googlal, ampak se ocitno ne spomnim pravih kljucnih besed. Ce najdem bom prilimal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Dr_M ::

Zakaj hudica ni nikjer pravih testov od 5850?! :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

M-XXXX ::

Situacija je bila taka, da jih je (kartic) bilo v skladiscu ogromno.

To je sicer logična razlaga, vendar kolikor vem je imela vsaj na začetku Nvidia probleme z dobavljivostjo teh kartic, tako da tako velikih zalog tudi nebi smeli imeti...

Bwaze6 ::

Ker kartice v fizični obliki sploh še ni. Pride čez kak teden, dva. Bojda.

Aja, pa tale debata o tem, katera kartica se je v nekem nedefiniranem času v preteklosti merila s katero, in kdo je predrago prodajal svoje izdelke, brez konkretnih številk ne pomenijo popolnoma nič - kot smo ugotovili, se bralci ne strinjajo ne s časom prihoda kakšne kartice ne z njeno zmogljivostjo, kaj šele da bi kdo kaj vedel o dejanskih stroških izdelav kartic ali dobičku podjetja pri prodajajnju le te. Ampak sem prepričan, da se bodo tele mantre nadaljevale, eni imajo veselje.

Senitel ::

To pa tak al tak, da bo po zmoglivosti 2X star model ceneje od novega, pč dobiš pri novem novo tehnologijo in manjšo porabo, poslednično pregrevanje.
Šele ob izidu neke DX11 igre, se bo poznal nakup te dražje grafične, izide Dirt 2 in pa Stalker 2 pa samo prestavljajo, pa vprašanje koliko dobrot DX11 bo v teh igrah...

Battleforge ima že sedaj kar konkreten DX11 patch in razlike so precejšnje (30% višji fps).

G200b je pač precej večji čip, posledično dražji po kosu (in verjetno s slabšim yield-om, kar še zviša ceno). Tudi tiskanina je zaradi 448/512-bitnega spomina večja in kompleksnejša, torej dražja.

Mah gledaš narobe. Dvomim da je več kot 20% GT200b čipov neuporabnih. Tisti, ki so celi ok gredo na GTX285, tisti ki niso gredo na GTX275. Dejansko povsem neuporabnih je bistveno manj.

Rezultat - nVidia že dve četrtletji ustvarja izgubo, ATI pa dejansko dobiček.
Ampak nVidia je očitno obsedena s tržnim deležem in se mu kot kaže noče odpovedati, pa čeprav mora grafične prodajati z minimalnim profitom ali celo z izgubo. V tej luči - ja, je bil GTX275 dejanje iz obupa.

Od kje informacija, da ATI dela dobiček? Lahko dobimo link kjer je so rezultati od GPG-ja ločeni od preostanka AMD-ja? Kot celota je AMD v zadnjih dveh četrtletjih pridelal precej več izgube kot NVidia.

Situacija je bila taka, da jih je (kartic) bilo v skladiscu ogromno. Konkurenca pa je vmes uletela s hitrejso in cenejso robo.

Tu ne pripelje v situacijo, da boš kar koli prodajal pod ceno, ampak lahko zaplete začetek prodaje novejših izdelkov. NV in ATI hočeta imeti nekje za 3 tedne prodaje zaloge. In če se ti trije tedni raztegnejo na 6 tednov, ker je konkurenca predstavila nov čip, potem imaš problem. Nekaj kartic je gotovo šlo v odpis, še vedno pa to ni bistveno vplivalo na bottom line. Kar še vedno jaha NV bottom line so stroški povezani s slabimi čipi...

frudi ::

Mah gledaš narobe. Dvomim da je več kot 20% GT200b čipov neuporabnih. Tisti, ki so celi ok gredo na GTX285, tisti ki niso gredo na GTX275. Dejansko povsem neuporabnih je bistveno manj.
GTX275 uporablja enak GPU, kot GTX285 (no, skoraj). GTX260, na katerem lahko uporabijo okvarjene čipe, pa, imho, ne prinaša dobička.
V vsakem primeru, RV770 je 40% manjši od G200b. Itak oba izdeluje TSMC, tako da so waferji za oba verjetno enako dragi, število defektov na cm^2 pa verjetno tudi enako. Slednje avtomatsko pomeni tudi slabši yield za G200b (čeprav cifer pa ne poznam, tako da ne vem, koliko katerih čipov je dejansko neuporabnih).

Od kje informacija, da ATI dela dobiček? Lahko dobimo link kjer je so rezultati od GPG-ja ločeni od preostanka AMD-ja? Kot celota je AMD v zadnjih dveh četrtletjih pridelal precej več izgube kot NVidia.
Sem prebral takrat, ko so izdali zadnje četrtletno poročilo, mogoče celo že pri prejšnjem. Ne vem pa, ali direktno v poročilih, ali v 'povzetkih', ki jih objavijo razne strani (hardware novice, borzni analitiki...).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

LordPero ::

Ja, to že, nVidia itaq da ma dražji tisk (in dražji razvoj), samo to še vedno ni vse, kar sestavlja ceno GPUja. Samo pravim, da ni tako enostavno to ocent.

In ja, mislim da je ATI naredu vsaj eno al dve četrtleji plusa AMDju (takoj po nakupu je še dolgo delal precej minusa), kako je zdej pa nevem (tržni delež so mal povečali). Majo pa iskalci alfe en dalši raport, če koga zanima, verjetno tam piše o tem.
LordPero

PrimozR ::

Hehe, men je zmer tko zanimivo, ko folk poskuša učiti Senitela :D

Zheegec ::

Hehe, men je zmer tko zanimivo, ko folk poskuša učiti Senitela :D

Haha, ta je dobra ja :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Senitel ::

GTX275 uporablja enak GPU, kot GTX285 (no, skoraj). GTX260, na katerem lahko uporabijo okvarjene čipe, pa, imho, ne prinaša dobička.
V vsakem primeru, RV770 je 40% manjši od G200b. Itak oba izdeluje TSMC, tako da so waferji za oba verjetno enako dragi, število defektov na cm^2 pa verjetno tudi enako. Slednje avtomatsko pomeni tudi slabši yield za G200b (čeprav cifer pa ne poznam, tako da ne vem, koliko katerih čipov je dejansko neuporabnih).

Vsi trije modeli prihajajo iz istih waferjev. Vsi trije modeli uporabljajo GT200b (razen če je še kakšna zaloga starih GTX260 kje). NVidia prodaja čipe in iz ene rezine boš dobil X čipov, ki so sposobni bit GTX285, Y čipov za GTX275 in Z čipov za GTX260. Kako lahko rečeš, da so bili čipi Z prodani pod ceno? Bi jih bilo bolje vrečt v kanto?
Se povsem strinjam, RV770 je manjši, pride jih več na rezino in od tod sledi da so cenejši za izdelavo. Ampak ATI ne "salvage-a" čipov. Definitivno pride iz ene rezine procentualno več dobrih RV770, kot pride ven povsem funkcionalnih GT200b (GTX285). Ampak yield ni samo GTX285...

Sem prebral takrat, ko so izdali zadnje četrtletno poročilo, mogoče celo že pri prejšnjem. Ne vem pa, ali direktno v poročilih, ali v 'povzetkih', ki jih objavijo razne strani (hardware novice, borzni analitiki...).

LordPero dal fajn link...

In ja, mislim da je ATI naredu vsaj eno al dve četrtleji plusa AMDju (takoj po nakupu je še dolgo delal precej minusa), kako je zdej pa nevem (tržni delež so mal povečali). Majo pa iskalci alfe en dalši raport, če koga zanima, verjetno tam piše o tem.

Dober link, ampak pogledat se ti pa tudi do druge strani ni dalo:
"In the Graphics segment, revenue for the quarter was $251 million, up 13% sequentially and flat year-over-year. Much of the strength in the Graphics business came from the Asia-Pacific and Greater China regions. Units were up, with significant growth coming from mobile. ASPs declined across the board. The Graphics segment reported an operating loss of $12 million."
Glede na to da so prodajo povečal za 13% glede na Q1 močno dvomim, da so bili v zadnjih treh pozitivni. RV770 je prišel lani konec junija, Q4 je pa šla prodaja "off a cliff". Spet je res, da je NV padla prodaja precej bolj ampak zato pač sedaj ATI počasi pridobiva tržni delež (prej ga je pa izgubljal).

LordPero ::

Sej noben ni nobenga nič učiu (vsaj jaz ne). In še vedno pravim, da ne vemo nič glede cene per unit (kar je bila debata), ker je to pač težko izračunat/definirat (kar je point mojih postov).

Glede linka iz seekingAlpha sem lepo povedal, da poiščite tam, če bo kaj (nisem prebral niti prvega odstavka prve strani). Če si me zamenjal z frudijem to nisem.
Kar sem imel v spominu, da sem prebral pa je blo kako leto nazaj, nekaj v tem stilu (slabo napisan člank o Q3 2008, ki sem ga spet le preletel; "AMD GPG filed the very first profit after AMD’s acquisition in 2006.").

Še en lol link, pač samo zato ker sem ga glih vidu.
LordPero

PrimozR ::

Sej noben ni nobenga nič učiu (vsaj jaz ne). In še vedno pravim, da ne vemo nič glede cene per unit (kar je bila debata), ker je to pač težko izračunat/definirat (kar je point mojih postov).

Glede linka iz seekingAlpha sem lepo povedal, da poiščite tam, če bo kaj (nisem prebral niti prvega odstavka prve strani). Če si me zamenjal z frudijem to nisem.
Kar sem imel v spominu, da sem prebral pa je blo kako leto nazaj, nekaj v tem stilu (slabo napisan člank o Q3 2008, ki sem ga spet le preletel; "AMD GPG filed the very first profit after AMD’s acquisition in 2006.").

Še en lol link, pač samo zato ker sem ga glih vidu.

Misliš da se svet vrti okrog tebe? Mišljen je bil Frudi ja.

Bergyb ::

Battleforge ima že sedaj kar konkreten DX11 patch in razlike so precejšnje (30% višji fps).

Ql, vizualne polepšave pa tako pridejo z novo tehnologijo, ki zna bit kr zahtevna.

Eno vprašanje, se bo izplačal nakup 2GB za igranje iger (npr. 5870 2GB), če bi laufal na normalni resoluciji, pa na samo enem monitorju?
Nekatere igre že izkoristijo 1GB, bojo čez nekaj let izkoriščale že 2GB, če bojo, pa vprašanje ali bo ta kartica še dovolj močna za izkoristek celotnega pomnilnika...

frudi ::

Vsi trije modeli prihajajo iz istih waferjev. Vsi trije modeli uporabljajo GT200b (razen če je še kakšna zaloga starih GTX260 kje). NVidia prodaja čipe in iz ene rezine boš dobil X čipov, ki so sposobni bit GTX285, Y čipov za GTX275 in Z čipov za GTX260. Kako lahko rečeš, da so bili čipi Z prodani pod ceno? Bi jih bilo bolje vrečt v kanto?
Čipa na GTX285 in GTX275 sta itak skoraj enaka - razlika je le v številu ROP enot in par % različnih frekvencah. GTX275 torej ni namenjen 'reševanju' slabših čipov, ker bi pokril kvečjemu par % preslabih za GTX285. Po drugi strani pa se GTX275 zagotovo prodaja bolje, kot GTX285 (kar že splošno velja za cenejše kartice napram dražjim, v tem primeru, ko je performančna razlika bistveno manjša od cenovne, pa še toliko bolj). To pomeni, da večina GTX275 nima slabših, temveč 100% GTX285-sposobne čipe, prodati pa jih morajo pač za ceno GTX275.
Kar se GTX260 tiče - čipa se seveda ne da prodati pod ceno, kartico pa vsekakor. Stroške kartice seveda ne nosi nVidia, temveč izdelovalci; ampak zakaj bi slednji prodajali kartice pod ceno? Hja, za to bi bilo treba poznati pogodbe med njimi in nVidio. Lahko da npr. nVidia forsira kvote - če hočeš izdelati N GTX275 kartic, moraš izdelati še M GTX260; mogoče ponuja popuste/rabate za čipe za 275/285, če zraven nabavijo še čipe za 260, ipd. Kaj vem, ampak mehanizmov, da nVidia prisili izdelovalce kartic tudi v prodajo posameznih modelov z izgubo, je dovolj.

Ampak ATI ne "salvage-a" čipov.
Kaj sta pa HD4830 in HD4730?

LordPero dal fajn link...
Sem preveril ja in sem res zamešal. Profitabilni so bili v Q3'08 (prvi Q po izdaji 4800 serije) in v Q1'09 (samo 1M$ sicer, ampak + je :).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

PrimozR ::

Battleforge ima že sedaj kar konkreten DX11 patch in razlike so precejšnje (30% višji fps).

Ql, vizualne polepšave pa tako pridejo z novo tehnologijo, ki zna bit kr zahtevna.

Eno vprašanje, se bo izplačal nakup 2GB za igranje iger (npr. 5870 2GB), če bi laufal na normalni resoluciji, pa na samo enem monitorju?
Nekatere igre že izkoristijo 1GB, bojo čez nekaj let izkoriščale že 2GB, če bojo, pa vprašanje ali bo ta kartica še dovolj močna za izkoristek celotnega pomnilnika...

Kaj je normaln a resolucija? Če nimaš 30'' IMO zdaj še ni pointa v 2 GB.

frudi resno, napačnega 'učiš' :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Lonsarg ::

mislim da ne rabiš 2 GB. Na tomshwardware je mimogrede, ko je testiral 5870 model še na svojem ekranu sestavlenim iz treh ekranov testiral grafiko. in je ena 5870 1 GB zadost za resolucijo 5760*1200, pri vse špilih, ki jih je testiral. Torej če imap 1280*1024, ali pa 1060*1600, res ni treba kaj več kot 1 GB še za dolgo časa. Že z 512MB ti pri taki resoluciji mislim da edino GTA4 pogori, mogoče še kak špil, ki neučinkovit RAM uporabla in ja tudi GTA 4 dela na 5760*1200 na 5870 1 GB.

http://www.tomshardware.com/reviews/rad...

Senitel ::

Čipa na GTX285 in GTX275 sta itak skoraj enaka - razlika je le v številu ROP enot in par % različnih frekvencah. GTX275 torej ni namenjen 'reševanju' slabših čipov, ker bi pokril kvečjemu par % preslabih za GTX285. Po drugi strani pa se GTX275 zagotovo prodaja bolje, kot GTX285 (kar že splošno velja za cenejše kartice napram dražjim, v tem primeru, ko je performančna razlika bistveno manjša od cenovne, pa še toliko bolj). To pomeni, da večina GTX275 nima slabših, temveč 100% GTX285-sposobne čipe, prodati pa jih morajo pač za ceno GTX275.

Od kje ti informacije kje na čipu se defekti najpogosteje pojavljajo? Oziroma koliko redundance ima kakšen del čipa? GT200 ima 10 TPC clustrov in 8 ROP clustrov. TPC-ji tako na uč zasedejo več kot polovico čipa, ROP in memory controler tam malo čez 1/4 čipa, preostanek je pa ultra pomemben kontrolni del. Če te skrbi yield, kaj so kandidati za redundanco? Statistično boš imel največ napak v TPC-jih torej se ti splača tu delat redundanco. Če pride do napake v kontrolnem delu čipa, lahko samo stran vržeš kompleten čip, torej se izplača potrudit da se bo tudi tu dalo zaobit napake. ROP in memory controler del je precej manj kritičen se strinjamo? Torej če že kakšen crkne, čip lahko še vedno prodamo kot... O glej GTX 275...

Kar se GTX260 tiče - čipa se seveda ne da prodati pod ceno, kartico pa vsekakor. Stroške kartice seveda ne nosi nVidia, temveč izdelovalci; ampak zakaj bi slednji prodajali kartice pod ceno? Hja, za to bi bilo treba poznati pogodbe med njimi in nVidio. Lahko da npr. nVidia forsira kvote - če hočeš izdelati N GTX275 kartic, moraš izdelati še M GTX260; mogoče ponuja popuste/rabate za čipe za 275/285, če zraven nabavijo še čipe za 260, ipd. Kaj vem, ampak mehanizmov, da nVidia prisili izdelovalce kartic tudi v prodajo posameznih modelov z izgubo, je dovolj.

NVidia je za GT200(b) 3x menjala PCB design ravno zaradi pocenitve kartic. Klik! GeForce GTX260 je model, ki je videl vse tri PCB designe in obe varianti GT200 čipa. Če ti je sumljivo, kako je lahko GTX 260 prišel iz $400 ob izidu na dobrih $160 danes...

Kaj sta pa HD4830 in HD4730?

Drži, na te dve karti sem pozabil. Ampak tole še lepše demonstrira kar hočem povedat zgoraj: ATI ima cel zgornji del ponudbe (ok je imel do pred nekaj dnevi) zasnovan na RV770. RV770 za 4850/4870/4850X2/4870X2 morajo bit povsem funkcionalni. Ampak še vseeno se jim splača RV770 oklestit stran 20% shader blokov in 50% ROP-ov. Kaj nam to pove o yieldu RV770?

Eno vprašanje, se bo izplačal nakup 2GB za igranje iger (npr. 5870 2GB), če bi laufal na normalni resoluciji, pa na samo enem monitorju?
Nekatere igre že izkoristijo 1GB, bojo čez nekaj let izkoriščale že 2GB, če bojo, pa vprašanje ali bo ta kartica še dovolj močna za izkoristek celotnega pomnilnika...

Po mojem še lep čas ne bo koristi od 2GB. DX11 teselacija lahko pomaga nekoliko zmanjšat porabo rama. 8x AA in sky high ločljivosti pa tudi ne naraščajo tako zelo hitro.

LordPero ::

@PIPI: Kaj ti dogaja (spamalot)? "Dober link, ampak pogledat se ti pa tudi do druge strani ni dalo: ..." je letelo name. Pa tudi okrog tebe se svet ne vrti 8-).

Glede debate o dveh GB GRAMa: če model menja grafe na 4 leta, mogoče, sicer pa deluje dovolj uredu tudi sposojanje nekaj sistemskega RAMa (tako, da ja, 1GB je uredu Bergyb).
Aja, če ima rad oz. bo imel visoke ločljivosti z mehčanji robov, potem bi moglo bit 2GB bolše, ne?
GTA4 ima pri 5760x1200 pod 30 slikc brez AAja, me prav zanima kolke so razlike ob višanju ločljivosti z AAjem 1 vs 2GB 5870 (splošno v več igrah).
LordPero

frudi ::

Od kje ti informacije kje na čipu se defekti najpogosteje pojavljajo? Oziroma koliko redundance ima kakšen del čipa? GT200 ima 10 TPC clustrov in 8 ROP clustrov. TPC-ji tako na uč zasedejo več kot polovico čipa, ROP in memory controler tam malo čez 1/4 čipa, preostanek je pa ultra pomemben kontrolni del. Če te skrbi yield, kaj so kandidati za redundanco? Statistično boš imel največ napak v TPC-jih torej se ti splača tu delat redundanco. Če pride do napake v kontrolnem delu čipa, lahko samo stran vržeš kompleten čip, torej se izplača potrudit da se bo tudi tu dalo zaobit napake. ROP in memory controler del je precej manj kritičen se strinjamo? Torej če že kakšen crkne, čip lahko še vedno prodamo kot... O glej GTX 275...

Se pravi je nVidia že pri dizajniranju čipa predvidela, da bodo čez 2 leti rabili verzijo z vsemi delujočimi TP clustri in kakšnim manjkajočim ROP clustrom in so zato v prve vgradili toliko več redundance, kot v slednje? To na podlagi vseh podobnih kartic, ki so jih izdali v preteklosti?
Drugače - zakaj bi jih posebej skrbel yield TP clustrov, če itak že od samega začetka tiste z do dvema okvarjenima nameravajo prodajati kot GTX260 za 400$? Višjo redundančnost so dosegli že s tem, da so GTX260 namenili 8 od 10-ih TP in 7 od 8-ih ROP clustrov. Na TPC-jih je torej lahko (v povprečju) za več kot polovico več napak, kot na ROP clustrih, pa bo čip še vedno uporaben za GTX260 (kar se celo približno ujema s tvojo oceno, da TP zasedejo ~2x več prostora, kot ROP).

Ne rečem, zagotovo veš neprimerno več o arhitekturi G200, kot jaz in če mi zatrdiš, da so TPC dizajnirani s toliko več redundance v mislih, ti bom verjel. Ampak sam ne vidim nekega prepričljivega razloga, zakaj bi temu bilo tako.

NVidia je za GT200(b) 3x menjala PCB design ravno zaradi pocenitve kartic. Klik! GeForce GTX260 je model, ki je videl vse tri PCB designe in obe varianti GT200 čipa. Če ti je sumljivo, kako je lahko GTX 260 prišel iz $400 ob izidu na dobrih $160 danes...
Na linku piše, da je zadnja posodobitev PCB prinesla 10-15$ nižje stroške. Če je prehod na 55nm čip, izboljšava proizvodnega procesa čipa in prvi redizajn PCB prinesel še 100$ prihranka, ni to še niti polovica razlike med 400$ in 160$.

Zelo čez palec ocena mi pravi, da stane nVidio vsak GT200b čip ~50$. A se ga da zapakirat na 8-plastni PCB s 14 1GHz GDDR3 ram čipi, kupom elektronike in gigantskim hladilnikom, vse skup stestirat, zapakirat, spravit na polico v trgovini, poskrbeti za servis... za 100$? Ne vem, ne znam dobro oceniti vseh teh stroškov. Ampak če je odgovor karkoli boljše, kot 'zelo, zelo na tesno', bi bil presenečen.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

nUUb ::

ali kdo ve če 5870 in 5850 sploh pridejo v slovenijo na maloprodajne police? :(

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Dr_M ::

Zakaj pa nebi?:\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Bergyb ::

V sredini oktobra bi se naj izboljšalo stanje na policah, konec oktobra pa morda dočakamo evropske cene, se pravi 320EUR drugače se bo treba pa na prvo pošto v Avstrijo peljat :)

fudzilla:
Nvidia pravi, da nima problemov z proizvodnjo in da bi naj kartico (GT300) videli že sredi oktobra, na policah pa novembra (lepo govorit, naj rajš uradne datume dajo...). Prepričan so, da bo hitrejša od 58xx, sam mislim da bo za primerjavo treba počakat na več DX11 iger in demotov, ki bodo testirali nove dobrote.
V najslabšem primeru, bo ista zgodba kot za GTX 295, se pravi novembra jo bojo pokazal, kupu jo boš lahk pa januarja/februarja, no decembra, če boš med srečneži...

Pa prve slike 5870X2 so se pojavile, uf kak to velik zgleda, škoda ni zraven 5870ke za primerjavo, lahk da je isto velika :D

Pripis:ATI Cypress (Radeon HD 5870) Cards Have Hardware Protection Against Power Virus Like FurMark and OCCT
ATI kartica s poceni VRM bo imela slabšo procesorsko moč kot ena z boljšim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bergyb ()

nUUb ::

Nameraval sem nadgraditi iz 4850 na 4890, ampak so mi v AGT rekli naj potem raje vzamem 5870, tudi če je treba na sever po njo. Zato tudi to vprašanje :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nUUb ()

PrimozR ::

@PIPI: Kaj ti dogaja (spamalot)? "Dober link, ampak pogledat se ti pa tudi do druge strani ni dalo: ..." je letelo name. Pa tudi okrog tebe se svet ne vrti 8-).

Nihče ni rekel da se svet vrti okrog mene. Ampak tisti post o učenju ni bil namenjen zate, kar sem povedal tudi v postu, kjer sem ti povedal, da se svet ne vrti okrog tebe. Ne znaš brati?

frudi resno, v debati s Senitelom ne omenjat cen čez palec o nVidiinih izdelkih :) Tole je resno že komedija :D

frudi ::

frudi resno, v debati s Senitelom ne omenjat cen čez palec o nVidiinih izdelkih :) Tole je resno že komedija :D

Če ima točnejše podatke, bo že povedal. Ali pa naj vsaj reče 'ne, motiš se, GTX260 še vedno prinaša profit, ampak točnih cifer ne morem povedat, ker sem pod NDA', oz. 'zagotovo je bil GTX275 planiran že od samega začetka, ampak yielda ne morem razkrit, ker sem pod NDA'.

Do takrat, pa lahko komot debatiram z njim, njegove veze z nVidio gor ali dol.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

PrimozR ::

Okej, point there :)

Senitel ::

Se pravi je nVidia že pri dizajniranju čipa predvidela, da bodo čez 2 leti rabili verzijo z vsemi delujočimi TP clustri in kakšnim manjkajočim ROP clustrom in so zato v prve vgradili toliko več redundance, kot v slednje? To na podlagi vseh podobnih kartic, ki so jih izdali v preteklosti?

Na 300mm wafer spraviš manj kot 120 65nm GT200 čipov (za RV770 dobiš blizu 270 čipov). Zakaj bi te moralo skrebeti, da boš čez 2 leti imel čip z vsemi delujočimi TPC-ji in kakšnim nedelujočim ROP-om? Skrbi te, da boš imel dovolj povsem funkcionalnih čipov! Definitivno moraš imet določen % povsem delujočih čipov. TPC-ji zasedejo 50% čipa obenem pa ima TPC znotraj 24 SP-jev, ki tečejo pri ~2x večji frekvenci kot preostanek čipa.
Kakšne konfiguracije čipov bodo dejansko prodajal je odvisno izključno od tega kakšen je yield oziroma kakšni čipi prihajajo iz faba. To da so dal ven GTX 275 ti pač pove, da prihaja iz faba dost čipov, ki imajo vseh 10 TPC-jev funkcionalnih (zaradi že omenjene redundance znotraj TPC-jev) imajo pa napake v kakšnem ROP clustru. GTX 260 je samo še zadnji ostanek, kjer sta pač do dva TPC-ja zanič in največ en ROP cluster kaput.
Tudi ne pozabit, da je bil zunaj GTX 260-216 (1 fuč ROP cluster in 1 izklopljen TPC). Kar da dosti lepo sliko o tandencah kakšni GPU-ji prihajajo iz fabov. NV garant dobi vsaj vsaj 80% delujočih čipov iz enega waferja (torej GTX 260 and up).

Drugače - zakaj bi jih posebej skrbel yield TP clustrov, če itak že od samega začetka tiste z do dvema okvarjenima nameravajo prodajati kot GTX260 za 400$? Višjo redundančnost so dosegli že s tem, da so GTX260 namenili 8 od 10-ih TP in 7 od 8-ih ROP clustrov. Na TPC-jih je torej lahko (v povprečju) za več kot polovico več napak, kot na ROP clustrih, pa bo čip še vedno uporaben za GTX260 (kar se celo približno ujema s tvojo oceno, da TP zasedejo ~2x več prostora, kot ROP).

To da ima GTX260 8 TPC-jev od 10-ih ni redundančnost, to je salvage "pokvarjenega" čipa. Redundančnost pomeni, da ima sam čip določene dele podvojene in lahko kljub recimo eni napaki nekje v enem TPC-ju to napako zaobideš in bo ta TPC še vedno polno funkcionalen.

Na linku piše, da je zadnja posodobitev PCB prinesla 10-15$ nižje stroške. Če je prehod na 55nm čip, izboljšava proizvodnega procesa čipa in prvi redizajn PCB prinesel še 100$ prihranka, ni to še niti polovica razlike med 400$ in 160$.

Tudi marže za čipe so se precej znižale in so sedaj nekaj nad 20%, lani takle čas so bile pa 40% (ampak to ne zajema samo GT200 ampak splošno čez vse čipe).

LordPero ::

@PIPI: Lol, potem res misliš, da se svet vrti tebi. Sem rabil nekaj časa, da sem pogruntal v čem je problemček; (že na začetku) tisto o tem, da jaz nisem frudi je blo Senitelu mišleno in ne tebi. Če bi ti prebral, sem odgovarjal o članku na linku (Senitel mi odgovoril u smislu, da (tudi) jaz mislim (kot frudi), da je u tem trenutku ATI v plusu), ne pa o nekem učenju.
Tudi, sem v navednicah citiru komu odgovarjam in tisto ni tvoj citat. Z drugimi besedami, jaz nisem tebi nič govoril & tvoje prve besede meni so bile, da se svet ne vrti okrom mene (kar bi pomenilo, da sem glede na svet popolnoma na miru :D).

@Senitel: Glede na katere cene si mislil marže? Pač same proizvodnje?

In kaj točno debatirata o kolk je delujočih čipov, če je bla debata (in recimo, da bi to hotli ugotoviti) o ceni sami (torej brez vsaj cca številk nimamo kaj rečt, kdo (ATI/nVidia) gre pod ceno, če gre & še majn, kako je to pri ATIju). Rabi se pa še najmajn stroške reklam. Sam hočem rečt, da ocena kdo ima kaj bolje/slabše od drugega (yield, oglaševanje, razvoj etc.) ne pomaga nič v oceni stroškov glede na prodajne cene, je traba povedati koliko to 'boljše' stane.
LordPero

PrimozR ::

Hehe, men je zmer tko zanimivo, ko folk poskuša učiti Senitela :D


Sej noben ni nobenga nič učiu (vsaj jaz ne). In še vedno pravim, da ne vemo nič glede cene per unit (kar je bila debata), ker je to pač težko izračunat/definirat (kar je point mojih postov).


Logično je, da se sklepa, da je ta post letel name...

Nedasemi ::

Ka se komu sanja kdaj naj bi nVidia predstavila svojo gtx 300 serijo? Glede na specifikacije bi morale bit dobre ampak preden izidejo ni nič sigurno.

Tale 5870 mi je strašno ušeč ampak vseeno študiram da bi počakal na nVidie, ker se mi ne mudi tak zelo.

Pa če kdo še slučajno ve datum prihoda 2Gb in dvojedrne različice?

Bergyb ::

Pojdi mal višje pogledat, sem napisal kaj pravijo pri Nvidiji, uradno še pa niso nč rekl... Če bo tk ko pravjo, bo sred oktobra več informacij o tem.

LordPero ::

Če si me zamenjal z frudijem to nisem.

Misliš da se svet vrti okrog tebe? Mišljen je bil Frudi ja.


Aja, sorry, pol sva se oba napačno brala. Ker tudi tvoj odgovor je biu kot, da je letel na drugo poved (kar sm zgor citiru).

GT300 bo menda na prodaj že decembra (namest q1 2k10), samo upoštevej, da zna bit GT300 res opazno hitrejši in dražji (BTW, takrat izide tudi GT240).

Sicer pa, hehe, EK je že naredu blok za 5870 :).
LordPero
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD pripravlja Radeon HD 6790, odgovor na GTX 550 Ti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
135655 (5266) Senitel
»

Podrobnejši podatki kartic Barts

Oddelek: Novice / Grafične kartice
289138 (7818) BALAST
»

Fermi koncno prihaja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18024521 (18508) cole-22
»

ATI Radeon HD 5870 X2 na ogled, detajli serije 5700

Oddelek: Novice / Grafične kartice
475163 (3467) nekikr
»

Izšel tudi Radeon HD 5850, vpliv veznega čipovja na zmogljivost sistema (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
548342 (6954) PrimozR

Več podobnih tem