» »

Zloglasni hrošč v Windows 7 močno pretiran

Zloglasni hrošč v Windows 7 močno pretiran

CHKDSK /r v Windows 7

Enako obnašanje v grafičnem načinu

ZDNet - Dobrih štirinajst dni po dokončanju (RTM) Windows 7 so se na spletu razplamtele govorice, da nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema vsebuje nemarnega hrošča, ki utegne povzročiti zamudo pri izidu operacijskega sistema, zaradi česar so ga poimenovali showstopper. Namreč, če bi v ukazni vrstici znotraj Windows 7 pognali ukaz chkdsk /r (chkdsk je program za pregled diska, stikalo r pa mu naroči, naj poišče in poskusi popraviti slabe sektorje na njem) na poljubnem pogonu, naj bi program porabil ves razpoložljiv pomnilnik (memory leak) in se nato sesul.

Tresla se je gora, rodila pa se je samo miš. Na ZDNet so si vzeli čas in natančno preštudirali okoliščine. Ugotovili so sledeče. Na sistemskem disku do težav ne more priti, ker ga med delovanjem sistema sploh ne morete zakleniti in pregledati - Windows vas prijazno obvesti, da bo pregled izvršil ob naslednjem zagonu, in to takrat brez težav tudi stori. Če pa poskusite to izvesti na kakšnem večjem nesistemskem disku (v konkretnem primeru so uporabili zunanjega 160 GB), poraba pomnilnika resnično skokovito naraste. Na koncu ostane prostega le malo, toda program se uspešno izvede do konca in brez težav zaključi.

V zgodbo se je vključil tudi Microsoftov Steven Sinofsky, ki je na blogu komentiral opaženo obnašanje. Dejal je, da je takšno delovanje hoteno. Predpostavljali so namreč, da v takem primeru uporabnik želi čim hitreje dokončati pregled diska, zato so programu dodelili karseda veliko pomnilnika, da ga pospešijo. Dejal je še, da Microsoft sedaj na 40 računalnikih intenzivno testira, ali jim bo uspelo hrošča ponoviti (torej sesuti program), nato pa se bodo odločili, kako naprej.

It's not a bug, it's a feature!

32 komentarjev

win64 ::

To, da je hoteno, se mi zdi malo čudno, saj bi potem v vsakem primeru porabilo toliko pomnilnika. V mojem primeru ni porabilo več¨ kot 1MB pomnilnika za pregledovanje zunanjega diska velikosti 250GB(pomnilnika pa imam 1,5GB).



Še bolj Ĩudno se mi zdi, da bi si kdo delal 1GB predpomnilnika za branje iz diska, z razlogom, da bi to karkoli pohitrilo..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: win64 ()

filip007 ::

Spet ena od idiotizma pri M$...

win64 imaš RC to so dogaja samo pod 7600 končni verziji, sem hotel sprobat samo za koga in zakaj...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Tr0n ::

A ni bil omenjen nek bolj nevaren bios security vulnerability? Kako so tega porihtali?

Bistri007 ::

Če imaš disk, ki ima pokvarjene sektorje, želiš pokvarjene podatke čimprej rešiti - preden disk dokončno crkne.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Mr.B ::

Zato ker v ramu keširaš MFT, indexe, snapshote, metadata, loge, Quota, itd.. KAj hujšega da se ti usuje file sistem, pa moraš security na novo nastaviti, ali še huje da imaš kriptirano per user, pa se ti še to usuje... Torej cilj je čim več zadev spraviti v ram, kjer se ajde rečmo parity, in recovery kalkulacije bistveno hitreje naredijo, v ozadju pa bere recovery disk dalje, v primeru, da pride do pokvarjenih podtakov, pa le te prebere v ram, ter rekalkulira iz ostalih podatkov, ki jih že ma v spominu... V končni fazi, oziroma realno je lahko na celem terabajtnem disku recimo 1 MB pokavrjenih nepravih podatkov, in če ravno pišeš direktno na disk, se lahko zgodi, da je bil pojnter do naslednega kosa pokvarjen, pa je kazal na narobni del , kjer si sedaj povozil prave podatke, itd...
To je dejansko kar dober način. No pa sej vemo da se bo kdo uglasil, moj omiljeni OS, pa tega ne dela, pa jaz lahko brez težav delam mirno naprej, pa če tudi imam delovne podatke na pokvarjenem disku. No pa še kdo bo pameten, pa bo rekel, zakaj pa ne delate backupa....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

borchi ::

ampak ta 'napredni' način se uporablja samo na nesistemskih diskih, hihi...
l'jga

Mr.B ::

Ja res, ko se tebi root usuje, tudi delaš čisto normalno,....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

antonija ::

It's not a bug, it's a feature!:)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

borchi ::

> Ja res, ko se tebi root usuje, tudi delaš čisto normalno,....

se pravi v windozih je en slab sektor že game over. eh, ja...
l'jga

hojnikb ::

Pa tole je že ker star bug ko se ži vleče ker neki cajta.Sam zdej so ga mediji okril in naredl iz tega velek bum.
#brezpodpisa

TKPhysicist ::

Evo pa imate linux fani zdj kej za glodat! Če bi o drugih sistemih za vsako tej primerljivo napako (če je sploh šlo za to) govorili, potem mislim, da bi bilo najmanj 100 novic na dan tukaj.
Nekateri se pač ne morete sprijazniti z dejstvom, da je MS Windows preprosto najboljši! Pa da ne bo pomote, ne podpiram MS in njegov mogočni pohod, niti nism linux hater...ampak podpiram kvaliteto, ki jo ponudi...konkurenca je tukaj zelo dobrodošla.
Stroji so boljši od ljudi. Pokvarjen stroj se ustavi, pokvarjen človek se ne.

bluefish ::

Ok, trditi, da je nek sistem najboljši ravno ne moreš - vsak ima svoje prednosti in slabosti, uporabniško bazo in drugo.
Je pa res, da se po forumih in novičarski straneh vsaka napaka v MS produktu secira v nedogled in je pretečenih več besed kot pa vrstic kode v popravku. Ko pa se pojavi napaka v drugih sistemih, pa je že težko izbrskati podobno novico.

jype ::

TKPhysicist> Če bi o drugih sistemih za vsako tej primerljivo napako (če je sploh šlo za to) govorili, potem mislim, da bi bilo najmanj 100 novic na dan tukaj.

Pa kaj še. Če se taka napaka pojavi v Linuxu, jo lahko zaflika vsak polde.

Če se v Windows, potem pa jebiga, live with it.

noraguta ::

TKPhysicist> Če bi o drugih sistemih za vsako tej primerljivo napako (če je sploh šlo za to) govorili, potem mislim, da bi bilo najmanj 100 novic na dan tukaj.

Pa kaj še. Če se taka napaka pojavi v Linuxu, jo lahko zaflika vsak polde.

Če se v Windows, potem pa jebiga, live with it.

ja sam noben polde ne zaflika luknj. je pa fajn , da ma možnost to pa.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

mtosev ::

ce ti ne corrupta podatke na disku ni kriticna napaka.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

hojnikb ::

ce ti ne corrupta podatke na disku ni kriticna napaka.

Ja sam pa v nekaterih primerih sesede okna kar ni ok.
#brezpodpisa

bluefish ::

Za mtoseva je kritična napaka verjetno taka, ki "strojno" formatira disk in do bridkega konca navije vse komponente.

Pithlit ::

Je pa res, da se po forumih in novičarski straneh vsaka napaka v MS produktu secira v nedogled in je pretečenih več besed kot pa vrstic kode v popravku. Ko pa se pojavi napaka v drugih sistemih, pa je že težko izbrskati podobno novico.


Odmevna novica nastane takrat, ko se jo poizkuša skriti. MS skriva, open source pa ne. Nasprotno, open source projekti ponavadi dokaj hitro sami obvestijo uporabnike o kritičnih bugih. Vemo pa kaj naredi MS... "it's a feature". Če hočeš "novice" o raznih OS bugih, pa pojdi na bugzillo brskat. Novic več kot dovolj...

A so bugi odpravljeni ali ne, je pa druga debata (po mojem OS ni v nekem blestečem vodstvu, je pa neprimerno bolj transparenten).

Glede novice pa... jaki feature ki ti poje _ves_ pomnilnik (in sesuje sistem... pa čeprav le v določenih primerih) namesto da ti poje ves pomnilnik - 50MB, tako da ti vsaj sistem ostane pokonci. Bojo pa itak ta "feature" popravli, tako da bo delalo kot mora. Ne bodo pa priznali lapsusa. To pa ne.

Zato je to novica. Težko pizdit čez nekoga, ki se strinja da ga je usral...
Life is as complicated as we make it...

dëych ::

Predpostavljali so namreč, da v takem primeru uporabnik želi čim hitreje dokončati pregled diska, zato so programu dodelili karseda veliko pomnilnika, da ga pospešijo


Kako lahko mašini namensko zabiješ ves memory, kaj pa v primeru da zraven brskaš po internetu, poslušaš musko na youtubu? Vse skup zablokira oziroma se začne obnašat sistem, kot da si šel 5let nazaj?

Ta MS mislm da gre z vsako serijo windowsov na slabše. Pa ne ravno zaradi tega buga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dëych ()

misek ::

In kolikokrat je potrebno uporabiti chkdsk? Jaz ga ne uporabljam oz. samo ko že vse drugo odpove.
O tem, da gre vsaka verzija Windowsov na slabše bi se pa dalo pogovarjati. Sem za hec sprobal eno RTM ultimate različico in bil prijetno presenečen nad odzivnostjo v VMware in malo rama. Proti RC je precej boljša. Sicer pa je to samo moje skromno mnenje po hitrem testu. Takoj, ko jo dobim na MSDNAA jo namestim na prenosnik preko Viste.

GoldRakun ::

Mislim da je že v naprej blo znano, da to ni nikakršen hrošč ampak eni so vseeno hoteli narediti iz muhe slona ( in narediti slabo reklamo).
Tako da:
Tudi slaba reklama je reklama

Looooooka ::

Pithlin in ostali wannabe experti z linuxom...
mogoce ste mel do zdej vedno sreco pa se vam se noben disk ni sesul(danes je z raznimi S.M.A.R.Ti in podobnimi zadevami tega manj)...plus vsak smrkavec ma ze raid 1 doma postavljen...AMPAK recimo, da nimas te srece in se ti usuje disk za katerga se niso ugotovil, da je iz serije s kriticno napako.Ga bos metal lepo v hladilnik in potem upal, da lahko skopiras cimvec dol predn cist crkne...potem ti lahko samo se kksn datalab pomaga in seveda par 100 eurov za restavriranje podatkov.
Vasi filmi in pornografija pac tega niso vredni.
Ampak recimo, da se ti zgodi tocno to kar sm napisu...potem JA zelis, da sistem dela tocno tko kot je opisano gor.
Zdej pa naprej...jst te "napake" nism opazil ker mi rama zadeva ne zre...mogoce tega v RTMju ni vec al je pa odpravljeno z nekimi tremi updajti,ki so se po instalaciji instalirali ampak...BOG ne daj da bi vas kdaj to ustavil.
Ko bo novica o "ext4 spet s kriticno napako"...bojo pa razni komentarji "prosimo zadrzimo se flamewara".
fuj in fej.

misek....ja na linuxu po lost in found folderju iskat kar si zgubu ko se ti usuje FS je pa res neki tok bl naprednega.
grozni ste.

misek ::

misek....ja na linuxu po lost in found folderju iskat kar si zgubu ko se ti usuje FS je pa res neki tok bl naprednega.
grozni ste.
Kje sem jaz sploh preferiral Linux? Jaz samo pravim, da je ta ukaz za uporabo v skrajni sili in da kljub temu Windows 7 RTM deluje odlično.

Smeagol ::

TKPhysicist> Če bi o drugih sistemih za vsako tej primerljivo napako (če je sploh šlo za to) govorili, potem mislim, da bi bilo najmanj 100 novic na dan tukaj.

Pa kaj še. Če se taka napaka pojavi v Linuxu, jo lahko zaflika vsak polde.

Če se v Windows, potem pa jebiga, live with it.


Seveda. Vsa kar rabis je nekaj 10 miljonov vrstic kode, udaris en grep cez njih in spremenis konstanto z 41 na 27.
Kompajl pa itak zna vsak narest :S

Bugi pa se vlecejo cez release samo zaradi lenuhov, ki se jim ne da enga grepa narest.

poweroff ::

sudo poweroff

ender ::

Meni ni jasno kaj se sploh spravljajo na ta ubogi chkdsk /r - če imaš na disku slabe sektorje, ki ti jih proizvajačev program za testiranje diska ne more premapirati, je disk zrel za zamenjavo.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Mr.B ::

Mišljeno je bolj tako, da imaš write cahe v uporabi, pridno delaš in filaš disk. Puff zmanjka elektrike, pa pride nazaj, pa začne sistem jamrati, da tale disk ni najolj v redu, pa bi malo pobrskal po njem, preden, bi ti začel filati podatke...
Disk s slabimi sektorji, vrenš nazaj rečeš kdaj dobim novega, pa seveda serijsko si ne pozabi prepisati, da ti istega diska ne vrnejo, a s skritimi slabimi sektorji...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ender ::

chkdsk /r je namenjen odkrivanju slabih sektorjev na disku (ki jih potem označi kot neuporabne).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Bistri007 ::

Meni ni jasno kaj se sploh spravljajo na ta ubogi chkdsk /r - če imaš na disku slabe sektorje, ki ti jih proizvajačev program za testiranje diska ne more premapirati, je disk zrel za zamenjavo.


Če ti crkne printer ali ekran si še vesel, da lahko dobiš novega. Pri disku pa ni tako in vrednost diska se meri v procentih ali promilih vrednosti edinstvenih podatkov, ki jih skušaš rešiti.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

nekikr ::

Če so tako zelo pomembni in edinstveni potem moraš za backup poskrbeti že prej. Firme imajo to večinoam urejeno. Če pa nekdo ostane brez svoje pron in muviez kolekcije pa to ni taka huda izguba...

ender ::

Če ti crkne printer ali ekran si še vesel, da lahko dobiš novega. Pri disku pa ni tako in vrednost diska se meri v procentih ali promilih vrednosti edinstvenih podatkov, ki jih skušaš rešiti.
chkdsk /r ti ne bo rešil nobenih podatkov. /r je daleč najbolj neuporabna opcija, ki jo ponuja chkdsk. 20 let nazaj, ko so se uporabljali še MFM diski (in diskete), se je to toleriralo. Danes nikakor ne več.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

McMallar ::

Misliš? Meni je chkdsk /r na sistemski particiji rešil Small Business Server, ki se ni hotel več bootati. Safe mode še, normalno pa ne. To je bilo cca. 1 mesec tega.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne zažene - nujno

Oddelek: Pomoč in nasveti
377124 (6529) solatko
»

Pokvarjena particija - nujno!

Oddelek: Pomoč in nasveti
232422 (1970) 69charger
»

Errorji v Visti...

Oddelek: Operacijski sistemi
10797 (610) Cold1
»

Zloglasni hrošč v Windows 7 močno pretiran

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
327044 (3714) McMallar
»

Pomoč - WinXp se ne zažene v normal mode

Oddelek: Pomoč in nasveti
252961 (2696) Tea Time

Več podobnih tem