»

Zanimiv hrošč v Verizonovem Droidu

ITworld.com - Uporabniki Verizonovega telefona Droid so javili nadležnega hrošča, ki jim je onemogočal avtofokusa pri slikanju, tako da so bile slike neostre, z rdečimi robovi in podobno. Nihče ni točno vedel, kje tiči problem, ko so se vse te naprave čez noč odločile delovati pravilno. Sprva so špekulirali, da so jim že pred 11. decembrom, ko je obljubljen uradni popravek, podtaknili popravljeno verzijo programja. Pa ni bilo tako. Ugotovili so namreč, da se napaka pojavlja ciklično - 24 dni in pol telefon deluje odlično, potem pa toliko časa brez avtofokusa, in spet po starem. Ker je 24 dni in še malo točno 231 milisekund, so seveda pomislili na težave pri zaokroževanju. Googlov Dan Morrill je potrdil sume, da gre za težavo pri zaokroževanju v rutini za avtofokus, ki uporablja časovni žig. Popravek je že v delu.

5 komentarjev

Oddaljeni BSOD

CNet - CNET poroča o varnostni napaki, ki lahko napadalcu omogoči sesutje računalnika, na katerem teče Windows Vista oz. Windows 7, ter morda tudi na Windows Server 2008. Ker se napaka nahaja v Server Message Block 2 gonilniku, ki je v uporabo stopil šele z Windows Vista, starejši sistemi (npr. Windows XP, 2000) z napadom nimajo težav.

Gonilnik SMB2.SYS se sesuje in povzroči ponoven zagon sistema (oz. moder zaslon smrti, BSOD), če dobi popravljen header, ki zahteva vzpostavitev protokola. Napako je našel Lauernt Gaffié, ki je tudi že kontaktiral Microsoft. Uradnega popravka za varnostno luknjo, za katero komentarji na Gaffiéjevem blogu pravijo, da bi lahko omogočala tudi izvajanje zle kode, zaenkrat še ni, torej je rešitev onesposabljanje SMB2 protokola in z njim povezanih vrat.

35 komentarjev

Zloglasni hrošč v Windows 7 močno pretiran

CHKDSK /r v Windows 7

ZDNet - Dobrih štirinajst dni po dokončanju (RTM) Windows 7 so se na spletu razplamtele govorice, da nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema vsebuje nemarnega hrošča, ki utegne povzročiti zamudo pri izidu operacijskega sistema, zaradi česar so ga poimenovali showstopper. Namreč, če bi v ukazni vrstici znotraj Windows 7 pognali ukaz chkdsk /r (chkdsk je program za pregled diska, stikalo r pa mu naroči, naj poišče in poskusi popraviti slabe sektorje na njem) na poljubnem pogonu, naj bi program porabil ves razpoložljiv pomnilnik (memory leak) in se nato sesul.

Tresla se je gora, rodila pa se je samo miš. Na ZDNet so si vzeli čas in natančno preštudirali okoliščine. Ugotovili so sledeče. Na sistemskem disku do težav ne more priti, ker...

32 komentarjev

Windows 7 je tu (za razvijalce in študente)

Windows 7

ComputerBase - Po vsem pompu je napočil dan, ko bo končna različica Windows 7 legalno dostopna prvim uporabnikom. Zgoščenke z novim sistemom, zapakirane v lične škatle, še niso priromale na prodajne police, tako da slehernik do Windows 7 še ne more.

Ga pa bodo danes lahko s spleta povsem legalno prenesli naročniki MSDN in Technet. Poleg vseh angleških verzij operacijskega sistema bodo na voljo tudi vsi jezikovni paketi in ustrezni WAIK, WDK ter SDK. V drugem valu, ki bo sledil 14. avgusta, bodo na voljo še Windows Server 2008 R2 v vseh različicah in nativne verzije Windows 7 v francoščini, nemščini, italijanščini, španščini in japonščini. V tretjem valu, ki se bo zgodil še teden dni kasneje, bomo...

198 komentarjev

Aktivacija Windows 7 že razbita

Aktivacija Windows 7

vir: engadget
Neowin - Prejšnji teden je Microsoft dokončal novo verzijo Windows 7 in jo poslal v stadij RTM (release to manufacturing). To pomeni, da bomo oktobra, ko bo nova verzija uradno izšla in bo dostopa širokim množicam, dobili prav to isto kodo. Kot je navada že od Windows XP, ima tudi Sedmica zaščito pred nepooblaščenim kopiranjem in uporabljanjem v obliki obvezne aktivacije, ki pa bo Microsoftu povzročila kar nekaj sivih las.

Kot poroča Neowin, naj bi kitajski hekerji dobili ISO-sliko DVD-ja z verzijo Ultimate, ki je bil namenjen podjetju Lenovo, in uspešno razbili aktivacijo. Na več kitajskih forumih se hvalijo, kako je postopek uspel. S pobeglega DVD-ja so dobili aktivacijski certifikat, ki ga je Microsoft...

88 komentarjev

Nvidiini gonilniki odgovorni za skoraj tretjino sesutij Viste?

Ars Technica - Microsoft je moral v okviru sodnega postopka v zvezi s prodajo "Vista Capable" PCjev razkriti precej e-poštne komunikacije znotraj podjetja, kot stranski učinek pa so zato prišle na plan zanimive informacije.

Ob izidu operacijskega sistema Windows Vista je imela Nvidia precej težav s prilagoditvijo svojih gonilnikov za nov sistem. Za še posebej težavno se je izkazala arhitektura G80, ki je povzročila precej preglavic njenim uporabnikom z Visto. Po Microsoftovih podatkih je bila tako Nvidia odgovorna za 28,8 % sesutij Viste v neznanem obdobju v letu 2007. Sledijo ji ostali vzroki z 18,5 %, Microsoft s 17,9 %, neznani viri s 17 %, svoje pa sta doprinesla tudi ATI z 9,3 % in Intel z 8,8...

47 komentarjev

Longhornovi konceptni filmi

Bink.nu - Microsoft nam že od izida operacijskega sistema Windows XP govori, kako bo njihov prihajajoči operacijski sistem, trenutno imenovan Longhorn, spremenil delo z operacijskim sistemom. Govorijo o izboljšanih temeljih operacijskega sistema, mnogih novih knjižnicah za programiranje, medsebojno komunikacijo med programi, računalniki, uporabniki, datotečnem sistemu, ki deli podatke na podlagi tega kaj predstavljajo, ... Kdor temu ni verjel, se lahko prepriča, saj Microsoft že nekaj časa pripravlja in izdaja kratke konceptne filme, kjer prikazujejo te nove tehnologije v pravih, uporabnih aplikacijah.

Tako najdemo v teh filmih vse, od tega kako pacient komunicira z zdravnikom, do tega kako lahko delavci na terenu prejmejo delovni nalog, načrt mesta, območja, ... Filmi so narejeni v zapisu Windows Media Video (.wmv), zato potrebujete ustrezen predvajalnik.

Filmi, ki so vsekakor vredni ogleda

57 komentarjev

3D Mark 2001 SE

Futuremark - Po izidu operacijskega sistema Windows 2000 so na MadOnion začele deževati pritožbe zadevajoč 3D Mark 2000, češ da se program na veliko sesuva v sceni s helikopterjem, točno takrat ko raketa zadane truplo zrakomlata. Hitro so se zmigali ter izdali popravek ter ga imenovali 3D Mark 2000 v1.1. Tudi 3D Mark 2001 bo, kot kaže, deležen prenove. Po njihovih besedah bodo dodali popolno podporo operacijskemu sistemu Windows XP, podporo Pixel Shaderju 1.4, podporo za najnovejše Intelove ter AMDjeve umotvore ter malo utilizirali kompresijo tekstur. Aja, pa še Kyro družina bo dobila zasluženo število točk. Hkrati pa tudi navajajo, da bodo rezultati primerljivi. Dvomim, saj bi, če mislijo res narediti obljubljeno, na primer, Radeon dobiti več točk (Pixel Shader 1.4), Athlon XP bi se moral bolje obnesti (podpora SSE pri AMD procesorjih), Kyro bi moral dobiti kako tretjino točk več, pa še s kompresijo tekstur bo šlo hitreje. Kakorkoli - datum izdaje programa še ni določen, prepričan sem pa, da...

1 komentar

Tedenske cene pomnilnika na Sharkyju

Sharky Extreme - Sharky je spet objavil svoj tedenski pregled pomnilnika v ZDA. Ta pregled je pomemben tudi za nas, saj so naše cene odvisne predvsem od tistih v čezlužju. No, prvo ena slaba novica... cene SDRAMa so nehale padati, ponekod so se celo malce dvignile. Verjetno je sedaj pravi čas, da kupite pomnilnik, saj cene res ne morejo biti kaj dosti nižje, podražitev pa se lahko zgodi v roku dneva ali dveh! Potem pa še "dobra" novica: PC800 RDRAM se je zelo pocenil! In ko rečem zelo, mislim zelo. Če je še pred letom dni 128MB PC800 RAMa veljalo preko 1000$, se ga sedaj da dobiti že za okoli 150$. Seveda je možno, da bodo v vsesplošnem podraženju tudi cene RDRAMa šelo gor, toda pocenitev je vsekakor več, kot dobrodošla. Mogoče pa le obstaja šansa za Rambus?Sharkyjev tedenski pregled najdete tukaj.

0 komentarjev