» »

Na Portugalskem za javne razpise potrebujete Silverlight

1 2
3
»

Poldi112 ::

>Kakšnega vendor lock in-a? Saj razvijajo Silverlight 2.0 tudi za Linux ...

Mogoče ga razvijajo, ampak trenutno ga še ni...

>Daedalus: slovenska e-uprava, narejena v klasicnih tehnologijah, ti predpisuje kateri browser moraš uporabit in še da potrebuješ Adobe Reader, spet produkt od nekega podjetja:

Ampak pdf te ne omejuje. Imaš readerje za vse platforme, od različnih podjetij.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

techfreak :) ::

Dejan, odinstaliraj si beto, bilo je ogromno sprememb in ja res, prehod so speljali zelo nerodno, api je doživel še dosti bolj neprijeten pretres.

Ja, prva stvar, ki jo želim narediti ko pridem domov je to, da downloadam release vseh ne-več-beta programov ....

Kaj pa recimo na računalnikih, kjer nimaš administratorskega dostopa in ne moreš nameščati? (recimo v službah ...)

arjan_t ::

pdf je odprt format in ima implementacije praktično na vseh platformah

in silverlight-a za linux ne razvija MS, ampak je pod okriljem projekta mono (moonlight), pobudnik razvoja tudi ni bil MS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: arjan_t ()

Andruxa ::

blackclw: demo, ki sem ga dal za primer, je bil napisan v beta verziji in je bil potem precej na hitro portan (in očitno ne preveč uspešno). S tem sem se še sam pri nas zezal takrat, ker smo mi imeli neko nadgradnjo na tem demotu. Bilo je ogromno sprememb, prehod je bil precej neroden, to je bilo zame prvič da sem videl sl, in sem vsake pol ure hotel pretepst monitor. Dejansko ni delalo nič od aplikacije spisane za beto. Ampak, porodni krči pač ... No, pač poglej si v ie, namen je da si ogledaš, ker nekateri mešate flash in sl, sicer si pa oglej pač tiste aplikacije, ki so spisane za sl 2., tiste delajo bp v vseh browserjih saj jih je precej ... no saj v tistih, ki jih jaz uporabljam - chrome, ff, ie nisem imel problemov.

Po vloženem effortu za tak izdelek ni primerjave z starimi tehnologijami ...

Ampak pdf te ne omejuje. Imaš readerje za vse platforme, od različnih podjetij.

Plugin je brezplačen. Saj bo tudi za linux platformo. Se spomnim kako so se vsi pizdili za .net, da bo propadel, da je java tata mata, da java dela tudi na linuxu in sploh povsod. Pa ni, živita oba. Imaš celo na linuxu mono.

Ja, prva stvar, ki jo želim narediti ko pridem domov je to, da downloadam release vseh ne-več-beta programov ....

jaz administracijo svoje masine večinoma sovrazim in odlašam do konca, mi je pa recimo jasno kaj pomeni beta verzija. Beta je nekaj, kar načeloma ne inštaliram, razen če gre za razvijanje aplikacije seveda in sem primoran....
Lp, A

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Andruxa ()

poweroff ::

Daedalus: slovenska e-uprava, narejena v klasicnih tehnologijah, ti predpisuje kateri browser moraš uporabit in še da potrebuješ Adobe Reader, spet produkt od nekega podjetja:

Ti pa nimaš dosti pojma o teh zadevah, ne?
PDF je odprt format. Jaz recimo PDF dokumente gledam z Evince - brez težav.

Dejan, odinstaliraj si beto, bilo je ogromno sprememb in ja res, prehod so speljali zelo nerodno, api je doživel še dosti bolj neprijeten pretres.

Očitno spet nesposobnost Microsofta. Zakaj hudiča se moram jaz kot uporabnik j*** z odinštalacijo in ponovno inštalacijo? Zakaj se ne naloži samo update?

Ne da se narediti? Jah, jebiga fantje. Poglejte kako ima te zadeve rešena konkurenca.
sudo poweroff

Poldi112 ::

>Plugin je brezplačen. Saj bo tudi za linux platformo. Se spomnim kako so se vsi pizdili za .net, da bo propadel, da je java tata mata, da java dela tudi na linuxu in sploh povsod. Pa ni, živita oba. Imaš celo na linuxu mono.

Kdaj bo? MS ni ravno entuziastičen, prej mrtvo hladen glede linux porta. Lahko se je tebi, ki ga ne uporabljaš, zanašati na mono. To je bolj izgovor kot karkoli uporabnega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Andruxa ::

Ti pa nimaš dosti pojma o teh zadevah, ne?
PDF je odprt format. Jaz recimo PDF dokumente gledam z Evince - brez težav.
Očitno spet nesposobnost Microsofta. Zakaj hudiča se moram jaz kot uporabnik j*** z odinštalacijo in ponovno inštalacijo? Zakaj se ne naloži samo update?Ne da se narediti? Jah, jebiga fantje. Poglejte kako ima te zadeve rešena konkurenca.


1. svoje skromno mnenje o tem koliko imam pojma zadrzi zase in za svoj naredi si sam krozek. Glej, tudi SL plugin je zastonj ... in microsoft nudi open source communityju dovolj info za izdelavo plugina za linux.
Microsoft will be delivering Silverlight Media Codecs for Linux, and Novell will be building a 100% compatible Silverlight runtime implementation called "Moonlight". Moonlight will run on all Linux distributions, and support FireFox, Konqueror, and Opera browsers.

2. nesposobnost microsofta. prej nonšalanca. res, tukaj se strinjam s teboj, obcasno se mi zazdi, da bi jih blo treba orng pokritizirat in mal po glavi, pa ni nobene dovolj močne avtoritete. So tudi hujše stvari kot pa tole, zarad katerih nam ms para živce.

3. ampak, kljub vsemu in bistvo vsega tega, kakšna konkurenca? A si ti zadet? Dej mi pokaži nekaj konkurenčnega. kot sem že rekel, mene, povprečneža, za razliko od vas belih open source ninj briga za tehnologijo, vzamem tisto kar je bolj primerno.
Lp, A

jype ::

Andruxa, citira> Microsoft will be delivering Silverlight Media Codecs for Linux, and Novell will be building a 100% compatible Silverlight runtime implementation called "Moonlight". Moonlight will run on all Linux distributions, and support FireFox, Konqueror, and Opera browsers.

In kdo jamči, da ne bo Microsoft tega kar je obljubil nekega dne tudi vzel? Se ne bi prvič zgodilo.

PDF pa ne more vzeti nihče.

poweroff ::

3. ampak, kljub vsemu in bistvo vsega tega, kakšna konkurenca? A si ti zadet? Dej mi pokaži nekaj konkurenčnega. kot sem že rekel, mene, povprečneža, za razliko od vas belih open source ninj briga za tehnologijo, vzamem tisto kar je bolj primerno.


Oprosti, ampak domnevam, da še nisi imel opravka z resno administracijo velikega števila strežnikov.

Pa tudi če izhajam iz desktopa - nameščanje programske opreme pod Linuxom v primerjavi z Windowsi je svetlobna leta lažje. Enako velja za nadgradnje, kjer je WindowsUpdate kvečjemu karikatura Linux repozitoryev.

Pač, treba se je polno informirati. Jaz sem pač polno informiran in ne zadet. :D

In ne, ni res, da vzameš tisto, kar je bolj primerno. Vzameš tisto, kar je ZATE v danem trenutku bolj primerno. Ocena primernosti pa vključuje tudi tvoje znanje. Če bi v nulo obvladal FreeBSD, bi morda vzel le-tega, ker bi ti morda nudil najbolj enostavno delo. Ker pa o tem sistemu nimaš pojma pa pač izbiraš zgolj med tistim kar poznaš in kar znaš uporabljati. V večini primerov tako najbrž izbiraš zgolj med Windows in Windows. >:D
sudo poweroff

Andruxa ::

Oprosti, ampak domnevam, da še nisi imel opravka z resno administracijo velikega števila strežnikov. Pa tudi če izhajam iz desktopa - nameščanje programske opreme pod Linuxom v primerjavi z Windowsi je svetlobna leta lažje. Enako velja za nadgradnje, kjer je WindowsUpdate kvečjemu karikatura Linux repozitoryev. Pač, treba se je polno informirati. Jaz sem pač polno informiran in ne zadet. :D

Matthai. Prvo si preberi boldan tekst, da kar takoj rešiva zablodo.
1. Poglej si naslov teme, lej, Matthai, mi govorimo o Silverlightu in o tem zakaj po vaše le-ta ni primeren za javno upravo. To ni tema linux vs windows, ceprav vidm, da si ze ves erektiran in pripravljen da poves kok si hud v linuxu in kako se v linuxu vse lih tko da in kako ti to znas narest. Ampak prosm, Matthai ne zdej pa tuki no. Sej to me veseli(resno mislim) in obcasno tudi jaz rabim kaj na linuxu porihtat, kjer mi tečejo nekatere hobi zadeve in ce bom rabil kdaj kaksen nasvet glede tega se bom gotovo obrnil nate.
2. Tko, da tisto, ko sem rekel, dej mi pokaži nekaj konkurenčnega, se je nanašalo na silverlight(to je tema namreč), ker sem pač mislil da se drzis te teme in da si z
Poglejte kako ima te zadeve rešena konkurenca.

mislil na kakšno konkurenco silverlight-u, kar bi me tud dejansko zanimalo, več orodij, več izbire ...

glede vojn, linux vs windows, ti pa ne morem dost močno poudarit, zeeeeh ....am .... kok zlo se mi da kregat Matthai, kok neskoncno mi dol visi, kaj se teb przge doma na kompu, ker zame kot sm reku so to - navadna orodja. Js ne cutim nobenga posebnega notranjega zadovoljstva ko vidm tistga spimpanga pingvina, niti ko vidim tisti kapitalistični MS logotip. To je zame samo sluzba, ko je konc, mislm na druge stvari .... tko da prizaneste mi s temi infantilnimi flame war-i. In sploh kako za vraga se še niste naveličal drkat glede os-ov, ... js kr zaspan postanem.

Sicer pa vikend je, zgleda da bo še kar znosno vreme. Matthai, dvign mal ruleto v server room-u, da žarek "srebrne svetlobe" posije tud nate hehe :)
Lp, A

Utk ::

Točno tako, vzameš tisto, kar je zate najbolj primerno. Zate, ne za splošno dobro. Jaz bi se tolk že znašel, da bi večino časa lahko bil lepo v linuxu, ampak za igre bi še zmeraj rabil windows. In če že moram imet windows, zakaj bi se ukvarjal še z linuxom.
Učenje stane. Tisti, ki se hočejo učit računalniške stvari, se pač da, kolk se, ampak veliki veliki večini ni prav nič do tega. Imajo druge interese. Da se bojo nekaj učili samo zato, da bo več pravice na svetu, je pa tudi malo utopična ideja.
Linux bo bolj priljubljen, ko bo bolj priljubljen (dobil več iger recimo). Prej ne more bit. Začaran krog, ki se počasi počasi premika. Če se sploh premika.
Vsak program, vsaka internet stran, dela na tolk pa tolk procentih računalnikov. Če nekdo oceni, da lahko zanemari 2 procenta uporabnikov, ima vso pravico do tega. Meni pa ne bi delala tista stran na mobitelu. Bog pomagaj. Če je tolk ljudi, ki jih to tolk moti, naj popravijo, zarad mene. Je pa popolnoma nemogoče, da bi bil naročnik tako neumen, da ne bi vedel kaj SL pomeni. To se ne dogaja. Tako neumni niso niti v državni upravi. Vedeli so, kaj bo.

Čeprav je to s SL res pretiravanje. Nobena takšna stran ne bi smela uporabljat SL, enako Flash.

McMallar ::

Pa tudi če izhajam iz desktopa - nameščanje programske opreme pod Linuxom v primerjavi z Windowsi je svetlobna leta lažje. Enako velja za nadgradnje, kjer je WindowsUpdate kvečjemu karikatura Linux repozitoryev.


Offtopic: Očitno tudi ti nisi nikoli izvajal administracije večjega števila strežnikov/postaj v Windows okolju.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

jype ::

CrniE> ampak za igre bi še zmeraj rabil windows. In če že moram imet windows

Igre torej moraš imeti? Za državno upravo tudi?

Seveda ne. Državna uprava mora poskrbeti, da je rešitev najcenejša in najučinkovitejša. Za Silverlight rešitev to pomeni, da mora država _vsem državljanom_ kupiti še eno licenco za operacijski sistem, v katerem Silverlight normalno deluje, ali pa (to je precej ceneje, a tega verjetno podjetje, ki je rešitev izdelalo, ne zna) silverlight prenesti na vse operacijske sisteme, ki jih državljani uporabljajo.

Najceneje je torej to narediti tako, kot se te reči dela: z xhtml in javascriptom, ali pa s XUL (Mozilla je prosto programje, ki teče na praktično vseh operacijskih sistemih).

Tako si lahko programje uporabnik prenese s spletne strani državne uprave. Servis tako ni odvisen od _nobenega_ zunanjega ponudnika.

Utk ::

Jaz hočem imet igre, ne moram. "Moram" niti ne imeti računalnika. Mi ga mora zato država kupit, zraven windows licence, da bom lahko uporabljal tisto stran? Ali imaš nekaj za gor se priklopit, ali pa nimaš. Zakaj pa ne morem z mobitelom dohodnine oddat? Zakaj so tiste strani tako narejene, da prek telefonskega interneta delajo skoraj neuporabno počasi? Pa se bi skoraj stavil, da ni dosti manj telefonskega interneta, kot linux-only uporabnikov.

Strinjam se, da SL-ja tam ne bi smelo bit, absolutno, ampak tako zelo nezaslišano, kot prikazujete, to tudi ni.

poweroff ::

Offtopic: Očitno tudi ti nisi nikoli izvajal administracije večjega števila strežnikov/postaj v Windows okolju.

Saj ne pravim, da se ne da. Vprašanje je samo s koloko napora in stroški...

Drugače pa Andruxa, OK, očitno se nisva razumela. Se strinjam, v tem primeru primerjamo SL z ostalimi rešitvami. Vendar pa enostavnost razvoja in cena nista edini faktor. Pomemben faktor je tudi prenosljivost, interoperabilnost in uporabnost.

Koliko daš teže vsakemu faktorju je seveda treba pametno ocenit.

Je pa problem enostavno rešljiv še drugače - MS rukne nekaj več podpore razvijalcem Moonlighta, pa je pingvin sit krava pa cela.
sudo poweroff

darkolord ::

s koloko napora
Zelo malo

jype ::

Matthai> in stroški...

Preveč.

CrniE> Mi ga mora zato država kupit, zraven windows licence, da bom lahko uporabljal tisto stran?

Ne, a če država pravi, da _moraš_ kupit Della, da bo delalo, očitno nekaj ne štima.

darkolord ::

Preveč.
Očitno ni preveč, če se to dela

Utk ::

jype, ko bo imel dell 98 procentni delež, kot ga imata windows in os x skupaj, to ne bo nič čudnega. Samo da tega ne bojo direktno rekli, kot niti zdej ne, lahko imaš karkoli, samo da gor laufa SL :)
Ampak sej je res, da so pretiravali. Meni gre na živce če kaj takega vidim, recimo activex, tudi če sem na windowsih.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Načelo ekonomičnosti

Oddelek: Loža
4212376 (11081) alexa-lol
»

Zahod bojkotira pakistansko internetno cenzuro

Oddelek: Novice / NWO
4717468 (15855) BlueRunner
»

Predlog vladi

Oddelek: Loža
241972 (1486) St235
»

Celostna grafična podoba države ali "Kaj je to natečaj?" (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
575591 (4785) JayKay
»

Vlada - javni razpisi, kakor za koga?

Oddelek: Problemi človeštva
162094 (1495) solatko

Več podobnih tem