» »

Kako je izgledal splet leta 1996

Kako je izgledal splet leta 1996

Slashdot - V računalništvu se spremembe vrstijo s tako naglico, da si je prav težko predstavljati, da nekatere možnosti, ki se nam zdijo danes samoumevne, v prejšnjem desetletju sploh še niso obstajale. Na Slatu se je Farhad Manjoo v zanimivem članku podal v preteklost. Natančneje v leto 1996 na internet, ki je bil takrat, če ja danes informacijska avtocesta, bolj podoben ozki gorski gazi.

Za brezžična omrežja še nismo slišali, kaj šele da bi imeli v stanovanju poleg svojega še pet sosedskih, najverjetneje nezaklenjenih s tovarniškim geslom za nastavitve usmerjevalnika. Pri nas je bil Telekom Slovenije star eno leto, SiOL se je ravno ustanavljal, ARNES pa je bil star štiri leta. Tehnologija ISDN je v tistih časih veljala za atomsko tehnologijo, ki je s hitrostma 64 kbps ali 128 kbps nedosegljiva običajnemu uporabniku, o DSL nismo vedeli nič, v optiko pa smo hodili pretežno po očala. Internet se je plačeval po porabljenih minutah, brskali pa smo v glavnem z Internet Explorerjem ali Netscape Navigatorjem, med katerima ja divjala srdita vojna.

Sicer pa tudi na spletu ni bilo toliko možnosti zapravljanja časa, kot je to danes. Iskati je bilo treba znati brez Googla; tiste dni je bil car Yahoo. Seminarske naloge je bilo treba pisati brez Wikipedija, s prijatelji pa se je viselo na IRC-u in ne na Facebooku. Beseda blog še ni obstajala, zabijanje časa z gledanjem posnetkov na YouTubu prav tako ni bilo možno, novih pesmi in serij pa si ni bilo mogoče enostavno prenesti s P2P. Takrat so kraljevali skrivnostni FTP-strežniki z dostopom za posvečene in lokalni dilerji. Posnetke tistih strani, ki so takrat že obstajale, si lahko pogledate na spletnem arhivu in se ob tem nasmejite.

Vsebini primerne pa so bile tudi navade uporabnikov, ki so takrat na internetu preživeli občutno manj časa. Podatki za ZDA kažejo, da so bili Američani leta 1996 povprečno na spletu pol ure tedensko, medtem ko sedaj ta znaša številka 27 ur tedensko. Podatki za Slovenijo, ki jih zbira RIS, kažejo, da je leta 2007 internet večkrat dnevno uporabljalo 58 odstotkov uporabnikov interneta, leta 1996 pa je bilo takšnih le 13 odstotkov.

55 komentarjev

«
1
2

Jeronimo ::

Zanimivo.

Le koliko podatkov to pravzaprav je ... cela godovina interneta ... :))

In da ... to sem iskal zadnjič. Na matkurji je bila včasih opcija videti koliko strani mesečno so dodali:

http://web.archive.org/web/200306051034...

Mislim, da sem prvič prišel na internet nekje leta 95. V NUK-u so imeli 3 ali 4 računalnike priklopljne na net. In je bilo na začetku čisto nepredstavljivo kaj internet sploh je. :)))

Nostalgija .... :))
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jeronimo ()

Prospekt ::

Seveda niso stalno viseli na netu, če so pa plačevali po minutah! Najbolje da dobiš potem račun 40000 SIT :)

kixs ::

Men je bilo zanimivo, ko smo 1994 doma nabavili modem 28.800bps. Bolj kot ne za BBS-e, ki pa so vsi imeli samo 14.400bps dostope. Istega leta je potem brat dobil acc na Arnesu in to je bilo to ;) 1995 sem sel na fax in se z modemom nisem vec srecal :)) Ko se danes spominjam prenosov okoli 100KB/s, je bilo to kot Ferrari :))

PaX_MaN ::

Tittittuttittettattot-KRRRRRRŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠBANGPLONKKRRŠRŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ...

Matr, je bilo to zateženo poslušat. :))
Pa to še celo v novem tisočletju, jebem jim sunce jim jebem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

iggy ::

uh me and my dial-up arnes in 15 ur na tedn dostopa, we had our time :)
Hey, you're fat!

Matako ::

Ah... nostalgija...
Najbolje je bilo nekje do leta 1994, vsekakor pred metamorfozo PTT v Telekom. V teh... bolj civiliziranih časih se je telefon obračunaval na normalen način, beri - za nočni lokalni klic se je plačal samo prvi impulz.

Logično sosledje dogodkov je bilo potem: na faksu si zrihtaš navaden shell račun na IBM AIX stroju in tam skompajliraš SLiRP (PPP emulator za konzolo). Greš domov, počakaš da pade mrak (tako te narava opozori, da je telefon zdaj praktično zastonj), se preko - pazi to - javnega modemskega dostopa na RCUL VAX stroju z javnim telnet servisom priklopiš na AIX stroj od zjutraj, poženeš slirp... voila! Neomejen Teh Internets za ceno enega impulza! In ko rečem javen, mislim _javen_: pokličeš neko tel. številko, plop pojavi se prijazni guest prompt (NE login!), odtipkaš TELNET in go! Čista zmaga. Ko danes gledam nazaj mi sploh ni jasno, ali je to bilo sploh res, ker je neverjetno.

To, dragi moji, je bil zadnji zastonj, legalni dostop do neta doma.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

T-h-o-r ::

ah, internet smo nabavili 1998, in sva enkrat s sestro pretiravala z impulzi in potem konec meseca pride domov račun 35.000 sit in so naju stari skor obglavili ;((

potem smo 2002 nabavili isdn in adsl in sem se začel spoznavati s kazaa-jem :))
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

BigWhale ::

PTTjev Sipaks je se zmeraj rulal! :> Sesipaks, kot smo mu vcasih ljubkovalno rekli... :> Pa zastonj impulzi po sedmi uri zvecer.

Se pred tem pa modem s 300bps prenosa... :>

Brane2 ::

Jaz sem začel v obdobju nekje 91 če se ne motim. Tm nekje.

Mislim, da je bilo to, ko je K-2 ravno začenjal z internet dostopom.

9600 ali 14400 modem in piči miško. Netscape je bil na 386tki prava nočna mora...

Sploh pa sem začenjal bolj v tekstualnem delu ( lynx pa to ).

Mislim, da je K-2 imel takrat dva paketa. V cenejšem si dobil samo nekakšen unix account in si se zlogiral na konzolo.
Nekaj takega kot linux CLI. To je blo to. Če hočeš grafiko, si kupi flomaster. :o)

ker o tem nisem imel pojma,s em šel na dražji, grafični account. Dobil sem nekakšen Netscape ( in celo Mosaic !) in Eudoro za email.

Mater, sem naredu poštarjem prometa. Saj na začetku je blo kul, dokler K-2 še ni padel na Telekomov radar in je bla naročnina dokaj poceni, telefon pa napol zastonj.

Pozneje so se stvari seveda "zakomplicirale", moj uptime pa je ostal isti, kar je pomenilo probleme.

So bli pa to zlati časi. Prva stvar, zaradi katere sem bil na netu, so bili Datasheeti. Motorola in konkurenca so dajali podatke o svojih čipih kar na net. Tako mi ni bilo treba plačevati za knjige.

Potem je sledila že legendarna Kuharica za Anarhiste in maljavžent drugih drobnarij.

Eeeh, kje so tisti časi, bogdaj da se nikoli ne vrnejo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

kixs ::

Brane2, letnice gredo nekako takole Mosaic 1993, Netscape 1994, K-2 1995...

Brane2 ::

Potem je blo leta 95. Sem se rahlo zakalkuliral glede trajanja prejšnje službe ;o)
On the journey of life, I chose the psycho path.

delfinus ::

Bigwhale
Klic na 9766 geslo pa je bilo nek NSCPTT/PNADFI pa se ena stevilka :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Double_J ::

Kdaj bil v SLO prvič možen dostop?
Dve šivanki...

techfreak :) ::

Slo-Tech v letu 2000: http://web.archive.org/web/200009300249...
Zanimivo, ni kaj.

Drugače pa sem jaz mlajši in sem z internetom začel šele leta 2002, ko je bil ADSL na voljo ...

Tako, da kakšnih počasnih hitrosti ne poznam ... (čeprav je ADSL zdaj že med počasnimi povezavami)

BlueRunner ::

Odkar se je na Stenarju pojavila dodatna opcija za PPP. :D

'91 ga še ni bilo (imeli pa smo UEK DecNet - oziroma RCUL dial-in na en VAX), '93 pa je skoraj zagotovo že bil. Takrat, ko se je po naši deželi začelo povezovati šole z najetimi vodi. '94 vem, da sem imel v rokah že Slackware, ki je do mene pripotoval preko širnega 'neta.

Sicer pa imam nekje na podstrešju še vedno svojega zvestega Discovery 2400 MNP5 :)

imallears ::

Js sm še dokaj mlad, pa se useen spomnem fotra pa 2800 al 2400 modem pa BBS. WAU je blo, sam da takrat še nism vedu za kaj bi ponucu :). Se pa spomnem tud SiOL-a k so ukradl gesla in sm meu račun 60k, pol pa še pizde niso vrjel da nism biu jest pa čeprov smo zahteval izpisek pa so bli taki nenormalni dostopi da 12 letn mulc zihr neb tolk nabiw. Da pomislim da sm jim se za adsl placvau PFEJ.

Drgac pa Windows 98: Where do you want to go today? :)) 1998 i like to remember.

Aja pa U.S. Robotics je biu car :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: imallears ()

zee ::

Leta 1995 sem prvic slisal za internet, prvi racun sem po mukah in tezavah (ukor ravnatelja zaradi zlorabe interneta) dobil leto kasneje...in smo poslusali piskanje modema (~10 komadov, saj je strela vsako leto naredila rastur).

Leta 2005 smo presli na ADSL/ISDN kombo...milina. Lansko leto pa na ADSL/IPtel...milina^2.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Jinto ::

Telekom, barabe! Tiste čase sem plačeval po 20.000+ sit za internet, še zdaj niso uštimali flat rate dial up dostopa (za tiste nesrečnike, ki ne morejo imet drugega in še vedno se dobijo taki, čeprav zdaj obstajajo gprs/umts paketi).

delfinus ::

Leta 1993 sem prvic dozivel IRC. Zadeva je delovala terminalsko na VAXu. Od doma sem se povezal z 2400 baudi/s na RCUL UEK. Takrat mi je bilo to nekaj nepojmljivega, da se lahko v trenutku dopisujem z nekom z afrike, amerike, avstralije in placam za to za celo noc samo 1 umpulz. Folk je k meni hodil na obisk in so to IRC dozivljali, kot da bi pristal NLP. 1994 pa mislim, da sem prvic prisel do zametka iskalnika na Standfordski univerzi, ki je danasnji Yahoo. Nekdo mi je povedal za to kako se tja poveze in je dobil za dva velika, ker mi je odprl oci. Res neprecenljivi casi. lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

ender ::

Jaz sem si leta '96 kupil 33600 USRobotics modem, malo kasneje pa v šoli dobil prijavnico za Arnes. Spomnim se, da sem v tistih časih za iskanje uporabljal AltaVisto (pri čemer sem si zelo hitro zapomnil naslov za text-only način, v katerem se je stran naložila precej hitreje). Že od začetka sem preizkušal različne brskalnike, in precej hitro pristal na Operi, vmes sem pa eksperimentiral tudi z grafičnim brskalnikom za DOS okolje.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Brane2 ::

To so bili časi, ko se je Astalavista šlepala na Altavisto za iskanje wareza, crackov, pr0na itd...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Matako ::

Leta 1993 sem prvic dozivel IRC. Zadeva je delovala terminalsko na VAXu.


Ej, saj pravim ta javni dial-in na RCUL je bil fenomen desetletja. Jaz sem fural ves net preko tega s SLiRP PPP emulatorjem globoko v drugo polovico devedesetih, tudi potem, ko so začeli zaračunavati impulze... do ukinitve dostopa. Najbolj impresivno je bilo, da je bil tak emuliran PPP le par procentov počasnejši od prave stvari in če si si stvar naskriptiral je bila povezava zelo podobna - mislim, da je delal celo bolje kot razne ARNESove KISS dogodivščine. No, za tisti RCUlov VAX si dobil tudi pravi account, ki sem ga dolgo uporabljal za email (PINE FTW!) Sam stroj je delal nekje do 2003 se mi zdi, nakar so ga ukinili (čeprav mislim, da se se je sam stroj vmes enkrat zamenjali z Alpho)- sumim da zaradi pomankanja administratorjev, ker VMS gre dokler ga ne prestreliš! To so bili časi.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

we_are_borg ::

mene je zvok modema vedno umirjal :)
death is irrelevant

poweroff ::

Huh, jaz se spominjam, da sem nekje nekako zasledil neko specialno Telekomovo številko in si preko nje lahko prišel v X.25 omrežje, od tam pa se je dalo naprej na internet. Sicer ne direktno, pač pa po ovinkih, ampak sem kar precej noči prebedel za računalnikom...

Sem pa precej previsel tudi v NUK-u. Enkrat sem ugotovil, da se da v COBISSu sprožiti neko napako, pa te je vrglo v konzolo. Potem pa ni trajalo dolgo, da sem našel Lynx in potem je bil ves svet pred mano... zadeva se je hitro razvedela in kar naenkrat so vsi moji kolegi po ure in ure "iskali knjige" na COBISSu. :D

Potem je pa itak prišla Ljudmila pa tisti njihov legendarni PPP z enakim geslom za vse uporabnike. Tam sem se seznanil tudi z Unixom in potem prvič slišal magično besedo Linux.

Na faksu je bil pa RCUL itak zakon. Spomnim se, ko sem nekoč hotel uporabiti eno storitev VAXa, pa ni delala. Pa sem poiskal priročnik in ugotovil, da je treba nekaj sistemsko nastaviti. Potem pa sem poklical na računalniški center operaterja in ga vprašal če lahko v terminal ukuca določen ukaz. :D
Tipu sploh ni bilo jasno kaj hočem, ko sem mu razložil kaj zadeva dela in zakaj rabim me je pa spraševal od kje hudiča to vem. Samo potem je na koncu le vklopil tisto reč... :D
sudo poweroff

rookie123 ::

Za vse nostalgike



:))

krneki0001 ::

Slo-Tech v letu 2000: http://web.archive.org/web/200009300249...
Zanimivo, ni kaj.

Drugače pa sem jaz mlajši in sem z internetom začel šele leta 2002, ko je bil ADSL na voljo ...

Tako, da kakšnih počasnih hitrosti ne poznam ... (čeprav je ADSL zdaj že med počasnimi povezavami)



Ja to je že tadruga verzija (iz leta 2000). Prvo je pa luni naredil že 1999, kmalu se je pridružil pa še sergio, pa potem mato, jaz, bigfoot in teskan, ter pajo.

ISDN pa sem imel od leta 1997, računi so bili pa astronomski.

dolenska ::

uhh se spomnm tm nekje 6-7 razred ko smo furali navadno linijo v šoli pri računalniškem krožku. blo je zanimiv, ker je bil samo jahoo al pa altavista..našli smo zametke strani z nagimi tetkami...no pol je pa prišel že us robotics v naš dom. se spomnm irc-a, prvega downloada pesmce preko navadnega neta. prišel je idsn in sedaj adsl....upam da kmal optika

Okapi ::

za nočni lokalni klic se je plačal samo prvi impulz.

Ah, dobri stari časi. Ura je bila sedem zvečer, ko si zaklical po hiši - a ima kdo še kam za telefonirat? - in potem hitro na priljubljeni BBS ali dial-up na službeni vax (kjer je laufal še decnet in bitnet namesto interneta;-)

Mimogrede, moj najstarejši usenet post, arhiviran na google groups, je iz '92.:P

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

BigWhale ::

Mimogrede, moj najstarejši usenet post, arhiviran na google groups, je iz '92.:P


Ah, eni smo zgolj pasivno spremljali alt.binaries... :))

Okapi ::

Kar priznaj, da si jih spremljal aktivno;)

O.

murmur ::

Leta 1994-95 smo imeli zakupljen vod, ki je realno "vlekel" +-50 Kb/s, pri +-10 uporabnikih. Po obiskih sodec, se mi zdi precej bizarno, da ima precej frendov manjso realno hitrost doma danes - 15 let kasneje.

Matako ::

Kar priznaj, da si jih spremljal aktivno;)

O.


Mogoče je imel polne roke dela.
/\/\.K.

SodVina ::

Tist nostalgicen dialup zvok sem jaz bil priseljen poslusati se pol leta nazaj. Lani poleti so se telekomovci sele odlocili, da bi bilo mogoce dati kak mega med par uporabnikov... pa mislim, da je se nekaj slo-techovcev na forumu, ki tisto piskanje se vedno morajo poslusat :)

schurda ::

Mislim, da mi je asistent na faksu tam nekje '95 rekel naj mu pošljem "imejl", če ga ne dobim v pisarni. WTF, kaj je zdaj to imejl! No, takrat sem ga rajši poiskal v pisarni...

Bile so tudi 2 ali 3 rač. učilnice in ko si sedel in delal kakšno zadevo, ti je od kolega iz sosednje učilnice prišlo preko terminala sporočilo: "A GREŠ NA KOSILO?"
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

schurda ::

Tist nostalgicen dialup zvok sem jaz bil priseljen poslusati se pol leta nazaj. :)


A se ni dalo izklopit zvoka?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

BigWhale ::

Kar priznaj, da si jih spremljal aktivno;)

O.


Mogoče je imel polne roke dela.


Ja, tko nekako ja. hehehe. :)))

rokp ::

ATZM0 ;) Ampak je bolj uporabno, ce slisis, vcasih si po piskanju tocno vedel, s kaksno hitrostjo si se povezal.
Najzanimivejse tekmovanje geekov je bilo pa menda (po mojem je tole bolj mit), da si poklical poklical kolega, ki je imel nastavljeno ATS0=1 in se potem z zvizganjem poskusal povezati na cimvecjo hitrost... ;)

BigWhale ::

Tist nostalgicen dialup zvok sem jaz bil priseljen poslusati se pol leta nazaj. :)


A se ni dalo izklopit zvoka?


Seveda se je dalo.

ATM0
ATL0

zee ::

Zvok se je dalo izklopit, vendar ce si na kaksni svoh liniji nisi vedel, ce si povezan ali pa ne. In, ja po zvoku se je dalo ugotovit, s kaksno hitrostjo se bo modem povezal s streznikom.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BigWhale ::

Rok, ATZ ne naredi nic pametnega, ce prej ne shranis nastavitev. Nekako takole

AT&F&C1&D2

Da nalozis tovarniske nastavitve in vklopis carrier detection. Lahko bi se natavljal maximalno hitrost in kompresijo in tako naprej recimo

In potem AT&W0 oz AT&W, da te nastavitve shranis kot prvi profil nvram in sele potem ATZ naredi nekaj pametnega... :)

BigWhale ::

No, po zvoku se je samo pogojno dalu ugotoviti s kaksno hitrostjo si se povezal. Zvok je bil razlicen pri hitrostih od 300-9600 bps potem od 9600 do 28800 in potem od 28800 naprej. Povezal si se pa lahko se na precej drugih vmesnih hitrostih.

Matako ::

Najzanimivejse tekmovanje geekov je bilo pa menda (po mojem je tole bolj mit), da si poklical poklical kolega, ki je imel nastavljeno ATS0=1 in se potem z zvizganjem poskusal povezati na cimvecjo hitrost... ;)


To seveda ni človeško izvedljivo. Verjetno mit izhaja iz prigod Captain Crunch-a, samo tisto je bilo phreakanje analognih central z dolgim tonom.
/\/\.K.

Bistri007 ::

No, saj še vedno pošiljamo fakse. In to s še počasnejšo hitrostjo kot 14.400bps :|
Zvočnik je v redu, da vidiš, ali spoh zvoni. In če se že oglasi, ali je človeški glas ali fax.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

jype ::

Na sipaxu si do se mi zdi leta 96 plačal en impulz in to je blo to. Dokler babica ni dvignila telefona, in je blo treba še enkrat poklicat.

Pa cel slovenski decnet si vidu gor.

rokp ::

Za ATZ seveda vem, kaj naredi (in sem napisal samo zato, ker si ponavadi modem najprej nakonfiguriral, kot si zelel, potem shranil in ob zagonu le nalozil shranjene nastavitve). Ce smo ze ravno pri teh ukazih, tudi X3 ni skodil (dialtone detection, ki je bil pri nas v r*ti).
Me pa zanima, koliko nas je te ukaze se dandanes vedelo "iz glave" in koliko jih je moralo poguglati... ;)

rokp ::

Aja, tudi moje prvo srecanje je seveda bilo podobno kot pri vecini (BBSi (MojsteR, MicroArt, SCT, ...), kasneje z raznimi fido gatewayi, DECNET, ...). Mimogrede, a je tu gor kdo, ki se spomni konference Hackerscorner?
Ko sem prvic vpisoval IP naslov pri SLIP dostopu, sem ga pa kar iz primera prepisal in se potem cudil, zakaj ne dela... ;)

kixs ::

Modem sem uporabljal le 94/95, vendar teh nekaj osnovnih ukazov clovek ne pozabi kar tako. Sicer pa je danes bolje imeti v glavi kaj bolj uporabnega ;)

norcuron ::

Ja, sej BigWhake je skos bolj kot v mišice v glavo vse nosu. :D
Great are mysteries of the mind ... or not?

sircelj ::

To so bili zanimivi časi odkrivanja interneta. Ko smo velikokrat rekli "uau" na računalniku, ko smo IRCali do onemoglosti, staršem povečevali telefonske račune in podobno ;). Pa saj, informatika je kar naprej zanimiva, zato se pa ukvarjamo z njo.. In tudi danes kdaj rečemo uau.. nikoli dolgčas :).

LP, Matjaž
Matjaž Šircelj
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Upogljivi samsungi se ... zvijajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6917571 (13839) WizzardOfOZ
»

Vdor v Yahoo prizadel tri milijarde uporabnikov

Oddelek: Novice / Varnost
246646 (5657) Arctander
»

Film Hekerji.si (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
11728562 (14927) lebdim
»

Piratstvo v Sloveniji - nekoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8915129 (11660) ZaphodBB
»

Dvajset let slovenskega interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5118226 (13999) MrStein

Več podobnih tem