» »

Sojenje The Pirate Bayu dalje brez presenečenj

Sojenje The Pirate Bayu dalje brez presenečenj

TorrentFreak - Za nami so že štirje dnevi sojenja The Pirate Bayu, ki poteka od ponedeljka na Švedskem. V torek smo videli prvi večji preobrat, ko je tožilec umaknil polovico obtožb proti četverici zaradi težav z dokazovanjem. Sedaj si poglejmo, kaj se je dogajalo tretji in četrti dan, ki sta minila brez večjih pretresov.

V sredo je torej tožilec Håkan Roswall najprej predstavil spremenjeno obtožnico, ki jo je opisal z besedami rahlo popravljena, dasiravno je bila za polovico lažja. IFPI je zahteval odškodnino po načelu vsak prenos je izgubljena prodaja. Za vsebine, ki ji v času dostopnosti na The Pirate Bayu ni bilo mogoče legalno kupiti (denimo Let It Be skupine The Beatles), pa so zahtevali desetkrat višje zneske, pri čemer jih izgovarjanje, da toliko denarja The Pirate Bay sploh nima, ne gane. Po njihovem mnenju je The Pirate Bay organiziran kriminal v velikem obsegu, ki je torej požel tudi znatne zaslužke. Podobnega mnenja so bili tudi ostali predstavniki založnikov. Obramba se je popoldne zagovarjala, da so navedene številke daleč od dejanskih. Nadalje so poudarili, da naložen torrent še ne zagotavlja prenosa, ampak za to potrebuje sejalce. Četrti dan sojenja se je nadaljeval z vlečenjem vzporednic s primerom Finreactor, ki je neslavno usodo doživel leta 2006, nato pa se je tožilec lotil vsakega obtoženega. Na obravnavi so razjasnjevali vlogo vsakega obtoženega posebej na strani in tehnične detajle delovanja torrentov. Nadaljevanje sledi danes ob devetih zjutraj.

125 komentarjev

«
1
2 3

mrdaco ::

Načelo "vsak prenos je izgubljena prodaja". Pa kaj tile se pa res prave budale. Evo roko na srce, od vsega dolpotega bi dejansko kupil 1% stvari, ker za ostalih 99% ni vredno nakupa, ali pa si sploh nisem ogledal vsebine in še danes leži nekje na disku ali DVDju.

r0ker ::

"Obramba se je popoldne zagovarjala, da so navedene številke daleč od dejanskih. Nadalje so poudarili, da naložen torrent še ne zagotavlja prenosa, ampak za to potrebuje sejalce."
to se meni zdi slaba obramba. po moje bi jaz v poroti to vzel kot, da so krivi ampak, da nebi smeli tolko plačat... Mogli bi vtrajat (povdarjam: PO MOJEM MNENJU), da torrent sam ni ilegalen in ne vzpodbuja k ilegalnemu prenašanju itd. ampak, da se za to odloči vsak uporabnik sam...

HairyFotr ::

V čem je fora, da za stvari, ki se jih ni dalo kupit zahtevajo 10x več kot za ostale?

antonija ::

Ker so trackerji polni kesa in se vozijo okrog z 24 karatnimi hummerji, majo doma (to pomeni na obrobju hollywooda z ekratnim razgledom) vile z bazeni, tennis igrisci in dungeons for hookers, ker ga vsak vikend zurajo za 100kUSD na vecer in podobno.

Vsaj tko si tozilstvo razlaga zadevo...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

mrdaco ::

Ko se bo Hollywoodčani vozili z Renaulti ali Opli, takrat lahko jamrajo. Dokler pa so vsi polni keša, in se valajajo v njem pa so lahko samo tiho.

antonija ::

Argument, da zato ker ze imajo veliko kapitala, naj nehajo tezit drugim, je zelo svoh. Vseeno je koliko kapitala imas, vedno lahko delas naprej da ga dobis se vec.

Narobe je to da se spravljajo v sodne procese, pri katerih jim pravna podlaga ni naklonjena in jo poskusajo kreativno interpretirati.

Torrent je oredje tako kot kladivo, noz, blazina, steklenica, etc. Z vsemi temi stvarmi se da izvest hude zlocine (s torrenti pac ne), pa se vedno nihce ne tozi prozvajalcev/zastopnikov/maloprodaje ker omogocajo dostop do morilskih orodij.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jlpktnst ::

Nič novega, pohlep. Denar hoče še več denarja. Tisti ki so pa že itak brez vseh (in delijo imetje) pa bodo nasrkali.

Na podlagi česa sploh zahtevajo takšne odškodnine? Saj realno ne morejo prikazat niti takšnih izgub, niti nič od tega. Gre bolj za pretiravanje - pogajalsko izhodišče postavijo zelo visoko - vedo, da se ga bo zbilo, vendar ne čisto v 0. Podobno bi lahko naredila slovenija pri meji s hrvaško...

bibip ::

Na švedskem?

Tole sojenje je samo posmeh vsem s strani tožilstva. Reklama za .torrent. Tudi, če izgubijo, ne bodo dosegli nič. Samo vse skupaj se bo premaknilo drugam. Suprnova.org? Še pomnite? Sloncek je zelo potiho odšel, a stvar se je samo preselila. Vemo kam.

Looooooka ::

No revni glih niso...TPB lastnikom zihr ni treba it v sluzbo...tko kot vecini lastnikov vecjih trackerjev, ki sprejemajo donacije in po moznosti furajo reklame na straneh.
Sam to kar trdi tozilstvo je pa cisti debilizem...ker po tej logiki Murko zgublja miljone...

T-Majo ::

Ne morejo zahtvetavi, da vsak CD ki se je prenesel dol je izguba prodaje v trgovini. To pa zato, ker ko kupiš ti CD v trgovini, dobiš še brundle zraven. In škoda ni 100%. In spoh je res da uporabnik odloča o tem, ali bo dol potegnil ali ne. Itak pa noben ne posluša ponavadi vseh pesmi ki je prenese. Naj še pa nas vsakega posebej s tožijo.

r0ker ::

Looooooka tebi pa danes uspevajo smešne izjave ;D
jlpktnst ma verjetno prav, do 0 nebodo zbil..
glede dnarja lastnikov TPB: saj serverji stanejo? po moje so to kar vlki denarci

Matako ::

No revni glih niso...TPB lastnikom zihr ni treba it v sluzbo...tko kot vecini lastnikov vecjih trackerjev, ki sprejemajo donacije in po moznosti furajo reklame na straneh.


Ja in? Sprejemanje donacij in prodajanje reklamnega prostora je povsem legalno.
Poleg tega mora tožilstvo zagovarjati (končno je teža dokaza na njihovi strani) zelo splošen in naravnost revolucionaren koncept "omogočanja piratstva". Hm, tvoj ISP po merilih tožilstva omogoča piratstvo? Itak da ga. MSFT? Tudi. Mozilla.org, takisto itd. itn.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

AngelOfDeath ::

Potemtakem ga tudi google omogoča :)
edit: Slovnica

preem ::

itak. tej procesi so žalitev za vsako pravno državo.

jlpktnst ::

Če imaš denar lahko še bolj absurdne procese sprožiš... vse je v denarju. Pravna država ne obstaja - obstaja pa skorumpirana država. Tudi skandinavci niso imuni na to (očitno).

techfreak :) ::

> vsak prenos je izgubljena prodaja
Če sešteješ vse prenose .... toliko denarja še država nima ... kako mislijo, da ga bodo lastniki strani imeli?

antonija ::

Predvsem se pomojem da cisto lepo razlozit zakaj je tako obracunavanje izgube (vsak prenos je izgubljena prodaja) kretenizem in zakaj naj ga sodisce gladko zavrne z obrazlozitvijo da je avtor obtoznice bedak.

Ce se zalozniki hocejo it pravne postopke potem naj (tako kot vsi drugi) resno izracunajo kaksne izgube imajo s piratstvom (kar so na koncu realni dobicki, ampak recimo da jim bi uspelo pricarati izgubo). Ko imajo pa to stevilko pa naj dokazejo zakaj je lastnik racunala, na katerem so shranjeni torrenti odgovoren za njihovo "izgubo".
IMO je to nemogoce. Tale kolektivna krivda je danes tako pogosta da se zdi da imajo ljudje pravico _in_ dolznost da so neumni...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

JayKay ::

pa taq ne gre za denar - vsaj za take ogromno vsote ne. Krivi ali ne krivi. Samo to je vprašanje. Denar je tu bolj collateral. Pol se bodo spravli na vse ostale trackerje.

valenti ::

am... sam kako pa jim lahko sploh kej dokažejo?? kako lahko dokažejo da tile torrenti, čeprav imajo isto ime npr kot nek plačljiv produkt, ne morejo pa dokazat da je resnišna vsebina tega torrenta ista stvar kot njeno ime saj se nahaja na drugem računalniku, in ne na zaseženem serverju :S
torej, kako lahko dokažejo da je ime torrenta resnična vsebina torrenta? saj oni posredujejo samo imena...

strictom ::

Če bi rada skenslali TPB in ostale P2P trackerje, se bodo morali lotit ISPje od ISPjov da blokirajo porte na katerih laufa P2P omrežje.

To je pa praktično nemogoče :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

JayKay ::

ali pa ISP sami sodelujejo pri tem lovu na čarovnice. Naš ISP, Virgin media se je odločil sodelovati pri projektu , kjer tiste, ki preko torrenov pridobivajo ilegalno vsebino najprej 2x opozori, tretjič pa te izklopijo in predajo organom pregona.
Three strikes and you`re out. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

strictom ::

To je pa bedarija. Pol praktično polovica folka nebo rabla broadband povezave. Kako pa oni vedo da so fajli, ki si jih potegnil od 500 folka ravno nelegalni?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

JayKay ::

od tebe potegnejo ....

techfreak :) ::

To je pa bedarija. Pol praktično polovica folka nebo rabla broadband povezave. Kako pa oni vedo da so fajli, ki si jih potegnil od 500 folka ravno nelegalni?

No no ... ne pretiravaj. Že tako polovica folka, ki ima zdaj broadband ne potrebuje več kot 1Mbps ... ker samo po internetu brskaj pa mogoče še kakšen Youtube.

V drugi polovici so pa p2p userji in tisti, ki uporabljajo Hulu in podobne strani ...

Kenpachi ::

Že 2 Mbps je komaj zadovoljivo za HD vsebine. Moram ali pavzirat na začetku in čakat ko mona, da se konkretna količina posnetka nabuffera, ali pa moram gledati trzajoče, kjer se vsake 15 sekund stvar ustavi, da zbuffera. Bruh.
Zaraki Kenpachi.

antonija ::

"640K ought to be enough for anybody"
Ampak eni se zgleda nikoli ne naucijo...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Še enkrat bom rekel - če dokažejo obarvan naklep, so zmagali (tožilstvo).

Ve kdo kako jim kaže s tem?
sudo poweroff

antonija ::

Ce prav razumem morajo dokazati, da so ustanovitelji TPBja ustanovili TBP z namenom (nacrtno, premisljeno, plnirano, ne po nesreci) skodovati zaloznikom?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

"640K ought to be enough for anybody"
Ampak eni se zgleda nikoli ne naucijo...

Saj nič ne rečem ... samo pravim, da polovica broadband uporabnikov tega uporablja samo za obiskovanje strani. Ne uporabljajo nobenih p2p in podobno.

In zato, ponudniki še zdaleč ne bodo propadli, če bi, kar je seveda nemogoče, ukinili p2p.

antonija ::

p2p-ja ne mores kar generalno ukinit, ker se uporablja tudi za povsem legalne prenose. Ravno tako kot ne mores ukinit drugih orodij ki se lahko (oz. se kar vecinoma, ne pa vedno) uporabljajo za kriminal.

Predvsem bo treba vbit ljudem (including zaloznikom) da je vsak posameznik odgovoren za svoja dejanja, ne pa nek skrbnik serverja na ketrega lahko folk uploada tako proste kot avtorsko zascitene vsebine (ki BTW niso nelegalne, le avtorsko zascitene so).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

antonija: da
sudo poweroff

Gorky ::

antonija: čisto tako - glede odgovornosti posameznika - ni.
Jutri pa je že nov dan.

antonija ::

Sej razumem da imajo zalozbe raje neko osamljeno tarco kot pa milijone raztresenih po celem svetu, ampak to potem pomeni da bo neko sodisce razsodilo da je TPB kriv za to da jaz downloadam/uploadam avtorsko zasciteno vsebino? Kar nekako pomeni da lahko grem downloadat vse novejse filme, se zdraven posnamem, krivdo pa nosi TPB?

And now for something completely different: The Larch.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Hardstyle ::

JayKay kako lahko ISP od tebe kaj potegne? Ma dostop do računalnika?

techfreak :) ::

JayKay kako lahko ISP od tebe kaj potegne? Ma dostop do računalnika?

ISP v povezavi s tajnimi službami lahko ...

MrStein ::

Saj če ti laufa p2p klient, se lahko povežejo in od tebe tankajo šerane fajle.

Razen tega so nedavno v UK neke trojance strankam ISP instalirali in jih nekaj špijonirali (ni bila novica na ST ?). (beri: ni jim prevelki problem ugotoviti, kaj imaš na PC ;) )
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

JayKay ::

kot je že nekdo povvedal, se ti od tebe potegnejo....
Defektni so ISP-ji tu. Večina jih ma omejen mesečni prenos, tisti, ki pa nimajo pa te sankcionirajo :|
Itaq se že vsi klici beležijo, mejli shranjujejo, podatki zgubljajo, zdaj pa še downloadat ne bo mogo. Svije.:D

CyberPunk ::

V čem je fora, da za stvari, ki se jih ni dalo kupit zahtevajo 10x več kot za ostale?


To se tudi jaz sprasujem. Najbrz hocejo res pokazati, da so debili. Za stvari, ki se jih NE da kupiti, bi morali kvecjemu nizati kazen iz naslova ostalih (ker jim umetno omejujejo dostopnost na trgu) ali pa jo oni placati.
Tako kot ne morejo razglasiti za nelegalne izposoje kaksnih serij, ki jih na dolocenem obmocju ni na razpolago (npr. razna znanstvena fantastika iz ZDA v Sloveniji ipd. ;) ).

WildChild ::

JayKay kako lahko ISP od tebe kaj potegne? Ma dostop do računalnika?

ISP v povezavi s tajnimi službami lahko ...


Heh, najprej bi moral zaobit firewall kompjuter z freebsdjem gor, pol bi moral pa še sam linux. Precej hekanja, pa malo verjetnosti, da jim rata :P
in da mood

yaxo ::

Najbolj smešno je to da stran še vedno deluje

antonija ::

Zakaj pa naj nebi delovala? Sej ni sodisce prepovedalo strani, lastniki so na zatozni klopi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nsignific ::

JayKay kako lahko ISP od tebe kaj potegne? Ma dostop do računalnika?

ISP v povezavi s tajnimi službami lahko ...


Heh, najprej bi moral zaobit firewall kompjuter z freebsdjem gor, pol bi moral pa še sam linux. Precej hekanja, pa malo verjetnosti, da jim rata :P


Pogledajo peerse na torrentu.

To je vse.

Vsi tvoji freebsdji in linuxi si lahko samo prst u rit vtaknejo, ker so popolnoma brezpredmetni v tem primeru.

jype ::

Loooooka> ker po tej logiki Murko zgublja miljone...

Če je vsak download izgubljena prodaja, potem je izgubil, let me do the math here... 0.

WildChild ::

JayKay kako lahko ISP od tebe kaj potegne? Ma dostop do računalnika?

ISP v povezavi s tajnimi službami lahko ...


Heh, najprej bi moral zaobit firewall kompjuter z freebsdjem gor, pol bi moral pa še sam linux. Precej hekanja, pa malo verjetnosti, da jim rata :P


Pogledajo peerse na torrentu.

To je vse.

Vsi tvoji freebsdji in linuxi si lahko samo prst u rit vtaknejo, ker so popolnoma brezpredmetni v tem primeru.


In kaj pol ? Vidjo, kaj sm se dotaknu na trackerju,... iz mojega računalnika pa ne morjo nič vzet...
in da mood

CaqKa ::

kakor hitro začneš torrent dol vlačit ga folk tudi od tebe dol vlači, ker postaneš kvazi seeder. ko pa imaš vse doli pa postaneš polni seeder.
to je osnovni princip delovanja torrentov in razbremenitve strežnikov in zaradi tega te lahko vidijo.

Okapi ::

po načelu vsak prenos je izgubljena prodaja.

To načelo uporablja moj foter, ko pride domov in pove: "Danes sem prišparal jurja evrov".
???
"V izložbi sem videl eno super uro, pa je nisem kupil."
:))

O.

bibip ::

Ali pa tisti.
Sin prisopiha domov iz šole;"Ata, ata, danes sem domov tekel za avtobusom in sem prišparal en evro."
Oče pa:"Ti si pa res butl. Za taksijem bi tekel, pa bi jih prišparal 10."

techfreak :) ::

> Heh, najprej bi moral zaobit firewall kompjuter z freebsdjem gor, pol bi moral pa še sam linux. Precej hekanja, pa malo verjetnosti, da jim rata :P
Poglej ... večinoma ljudje niso takšni g33ki ali power userji ... in imajo preprosto eno Windows kišto povezano preko etherneta. Glede na to, da so v zadnjem času popularne prenosne naprave pa imajo veliko ljudi tudi Wi-Fi router, ki ima tudi vgrajen firewall ...

Še vseeno pa ti lahko tajne službe pošljejo email in potem odpreš trojanec itd. To spet govorim za navadne uporabnike. Ali pa preprosto ISP prestreže promet za Windows Update in notri vstavi enega trojanca ...

Lawler_ ::

p2p-ja ne mores kar generalno ukinit, ker se uporablja tudi za povsem legalne prenose. Ravno tako kot ne mores ukinit drugih orodij ki se lahko (oz. se kar vecinoma, ne pa vedno) uporabljajo za kriminal.

Predvsem bo treba vbit ljudem (including zaloznikom) da je vsak posameznik odgovoren za svoja dejanja, ne pa nek skrbnik serverja na ketrega lahko folk uploada tako proste kot avtorsko zascitene vsebine (ki BTW niso nelegalne, le avtorsko zascitene so).


Se čist strinjam.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustanovitelji ThePirateBay.com dokončno obsojeni .. pomoči (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
17867114 (59733) ]Fusion[
»

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
23520834 (13052) Mavrik
»

Sojenje proti Pirate Bayu se nadaljuje z rožami

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
467259 (3719) Spc

Sojenje lastnikom ThePirateBay-a

Oddelek: Problemi človeštva
153238 (1366) Gandalfar
»

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7311782 (7089) LordPero

Več podobnih tem