»

Apple se pripravlja na mobilni sistem plačevanja

Slo-Tech - Apple se pripravlja na razvoj sistema za mobilno plačevanje, poroča The Wall Street Journal. Trenutno je namreč prek iTunes mogoče plačevati za nakup digitalnega blaga, torej aplikacij, knjig, skladb in podobnega. Apple pa si želi, da bi bilo mogoče prek njegove platforme kupiti tudi fizične predmete.

Tako se je vodja iTunes in App Stora ter Cookov pomočnik Eddy Cue že sestal z vodji podjetij na tem področju, s katerimi se je pogovarjal o načrtih za sistem. Prav tako je Apple premestil Jennifer Bailey, ki je bila doslej zadolžena za Applove spletne prodajalne, na nov projekt, kjer se bo ukvarjala z gradnjo sistema za mobilna plačila.

Ogrevanje Appla za vstop na trg mobilnih plačil ni presenečenje, saj se tu obračajo veliki denarji. Analitiki...

19 komentarjev

Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom

vir: ZDNet
ZDNet - Mozillin šef John Lilly se je na svojem blogu obregnil ob Apple zaradi distribuiranja njihovega brskalnika Safari v Appleovem programu za posodobitve v Windowsih. Omenjene posodobitve uporablja namreč nekaj milijonov uporabnikov iTunesov, Lilly pa korak označuje za neetičen, saj naj bi uporabnike preslepil, da na svoj računalnik prenesejo poleg posodobitev za iTunes tudi nov brskalnik Safari 3.1, ne da bi se tega zavedali. Kvadratki, ki uporabnika sprašujejo, kaj bo...

64 komentarjev

Apple prijazno onemogoča

Slashdot - Iz Appla spet prihajajo novice o taktiki omejevanja uporabnikov iPhona. Telefon je pred kratkim dobil SDK, ki omogoča razvoj lastnih aplikacij, ki pa bodo na voljo le prek Applove spletne trgovine, kar pomeni, da si podjetje obeta popoln nadzor nad njimi. Uporabniki lahko torej na umetniško svobodo kar pozabijo, saj je znanih že nekaj nesramnih omejitev. VoIP aplikacije, ki bodo poskušale za telefoniranje uporabiti paketni prenos podatkov, ne bodo dovoljene. Prav tako ne ustrezata brskalnika Mozilla Firefox in Opera, probleme z Applovimi zahtevami pa ima celo nekaj programskih jezikov, kot...

42 komentarjev

Nenavadna prodajna strategija podjetja Apple

CNET News - Apple naj bi po novem v Združenih državah Amerike zahteval, da kupci v trgovinah iPhone telefon plačajo s kreditno ali debetno kartico. To pa še ni vse! Kupijo lahko zgolj dva telefona.
Agencija AP citira predstavnika podjetja Apple, da naj bi bila razloga za takšno odločitev zagotavljanje dobave med prihajajočimi prazniki in onemogočanje nepooblaščenega preprodajanja.
Še pred četrtkom, ko so novo prodajno politiko uvedli, so lahko kupci z gotovino iz trgovine odnesli pet iPhone-ov. Če argument o dobavi še lahko prebavimo, pa je najbrž glede na kreditne kartice posredi Apple-ova želja, da bi kupci za seboj pustili sled.
Čeprav odklepanje iPhone-a ni nezakonito, Apple gotovo spremlja, kaj se na trgu dogaja z odklenjenimi telefoni. Ocenjujejo, da naj bi z namenom, da ga odklenejo iz omrežja AT&T, iPhone kupilo kar 250.000 ljudi.

38 komentarjev

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub

113 komentarjev

Microsoft pričel spoštovati protimonopolne zahteve EU?

Dnevnik - Kot poroča Dnevnik, je komisarka za konkurenco Neelie Kroes na današnji novinarski konferenci izrazila mnenje, da je Microsoft končno napravil korake v smeri spoštovanja protimonopolnih ukrepov EU, saj naj bi pristal na zahteve, da mora tekmecem omogočiti združljivost programske opreme s svojim operacijskim sistemom.

Microsoft naj bi tako pristal na zagotavljanje odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitev enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanje licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Na Slashdotu tudi poročajo, da naj bi se Microsoft odločil, da se ne bo pritožil na plačilo 500 mio. EUR kazni, ki mu jo je naložila Evropska komisija.

Še več informacij o zadevi je na Reutersu.

9 komentarjev

New Orleans - samo Windows uporabniki lahko zahtevajo denarno pomoč

Ars Technica - FEMA (Zvezna agencija za upravljanje v katastrofah) je onemogočila Mac in Linux uporabnikom, da bi zaprosili za denarno pomoč. Agencija je postavila internetni center, ki deluje samo z Internet explorerjem 6. Do sedaj je uspelo iz tabora ne-Windows uporabnikov samo Mac uporabnikom, ki so imeli nameščeno Opero (ki se lahko identificira kot IE6), da se lahko povežejo na center. Uporabniki drugih brskalnikov sicer lahko brskajo po strani, ampak ko se hočejo prijavit jih pričaka sledeče sporočilo:
In order to use this site, you must have JavaScript Enabled and Internet Explorer version 6.

Ars Technica poroča, da so delavci agencije FEMA obupani nad tem, da so vezani na Windows sisteme za potrebe njihovega servisa. Porabit morajo namreč precej denarja, namenjenega za pomoč, za nakup Windows licenc, da lahko pomagajo več tisoč žrtvam da vložijo zahtevo za pomoč.

Pritožujejo se, da traja celo večnost, da usposobijo in pokrpajo Windows delovne postaje preko windows update, medtem ko bi...

44 komentarjev