»

Microsoft bo na Poljskem investiral milijardo dolarjev

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - K naložbi sodi tudi odprtje novega podatkovnega centra, z njim pa tudi nove Microsoftove regije za podatkovne centre na stari celini, skupaj se nekaj drugimi investicijami v t. i. Poljsko digitalno dolino. Namen naložbe je pospešitev digitalizacije gospodarstva in državne uprave. Poljskega partnerja predstavlja družba Chmura Krajowa (Nacionalni oblak), znani ponudnik oblačnih storitev, ki je v lasti tamkajšnje največje banke PKO Bank Polski in Poljskega razvojnega sklada. Microsoft se je za naložbo odločil pol leta zatem, ko je podobno partnerstvo s Chmuro Krajowo sklenil Google Cloud.

Partnerstvo naj bi trajalo sedem let, v tem času pa bo Microsoft zagotovil tudi izobraževanje Poljakov na področju oblačnih tehnologij.

Poljska in ZDA sta tudi sicer močno ekonomsko povezani, njuna menjava je lani znašala 21,6 milijarde USD, v zadnjih 30 letih pa so ZDA v državi investirale 62,7 milijarde USD, tam pa posluje tudi okoli 1500 ameriških podjetij, ki zaposlujejo 300.000 ljudi.

90 komentarjev

Prvi avtonomni tramvaj preizkusno vozil po Potsdamu

Slo-Tech - Imamo avtonomne avtomobile, tovornjake, nadzemno in podzemno železnico, zato so mestni tiri logično nadaljevanje. V nemškem Potsdamu je zapeljal prvi avtonomni tramvaj. Siemensov tramvaj je bil opremljen s tremi radarji, lidarji in devetimi kamerami, ki mu pomagajo na poti skozi mesto. Čeprav se tramvaji držijo tirov, to ne pomeni, da imajo vozniki kaj lažje delo. Prav tako se morajo izogibati prometu, hkrati pa paziti, da ne povozijo kakšnega neprevidnega pešca in da na postajah počakajo, da se vsi vkrcajo in izkrcajo. Hkrati morajo tramvaji upoštevati tudi svoje semaforje in prometne znake.

Avtonomni tramvaj v Potsdamu vozi z najvišjo hitrostjo 20 kilometrov na uro na šest kilometrov dolgem...

8 komentarjev

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev

USB 3.0

Ars Technica - Na CES-u je bilo tokrat mogoče videti priključke USB 3.0. S tretjo inačico popularnega standarda bo v teoriji mogoče doseči hitrosti prenosov do 4,7 Gbps, kar je 10-krat več od trenutnih povezav USB 2.0. Kako izgledajo sami priključki, si lahko ogledate tukaj, znano je tudi, da bo novi USB združljiv s prejšnjimi generacijami. Prve tovrstne naprave lahko pričakujemo v letu 2010. Izvorna novica.

65 komentarjev

Zaradi googlebombinga v zapor

Slo-Tech - Nadebuden mladenič iz Poljske je napisal software za Google bombing, ki je pretental Google, da je dal za prvi zadetek pri iskanju besede "kutas" (penis po poljsko) povezavo do internetne strani urada poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. To nekomu ni bilo všeč, zato so tega mladeniča aretirali in spravili na hladno. To je verjetno tudi eden od zadnjih večjih poskusov Google bombinga, ker so pri Googlu spremenili algoritme za rangiranje strani, da do tega ne bo več prihajalo. Še povezava do izvorne novice: klik

Zadnje čase je bolj tvegano biti internetni grafitar, kot pravi..

26 komentarjev

AMD najavil nova TV Wonderja

Daily Tech - AMD je najavil dva nova TV tunerja, in sicer TV Wonder 650 Combo PCIe in TV Wonder 600 USB. Pri prvem gre za PCIe 1x kartico, srce katere predstavlja video procesor Theater 650 Pro, nanj pa je mogoče sočasno priklopiti digitalni in analogni TV signal. Kot že samo ime drugega pove, gre za USB TV tuner, na katerega je možno priklopit le en signal. Oba nova TV Wonderja naj bi bila uradno predstavljena septembra.

Več o tem na Daily Tech-u

9 komentarjev

Globalno segrevanje ogroža znanstvenike

Slashdot - Slashdot je objavil izjemno zanimivo zgodbo o težavah, s katerimi se soočajo znanstveniki, ki nasprotujejo teoriji globalnega segrevanja Zemlje kot posledice človekovega delovanja.

Mnogi priznani raziskovalci so prejeli od naravovarstvenikov številne (tudi smrtne) grožnje, pa čeprav opravljajo svoje delo povsem korektno. Po njihovih besedah je globalno segrevanje kljub pomanjkanju trdnih znanstvenih dokazov žal sprejeto kot absolutno dejstvo, saj se nanj opirajo številne politične in nepolitične organizacije. Posledično se vsakršno nasprotovanje trditvam o pojavu obravnava kot kapitalistična laž in izkoriščanje, tudi s strani številnih vlad, kar objektivno raziskovanje na tem področju močno ovira. Preberite se zamislite.

Huh, kako hitro je bil letos pust. Očitno dvajsetega julija lani nisem dovolj visoko skočil...

46 komentarjev

Boj proti kriminalu iz naslonjača?

Slashdot - V Britaniji so pričeli oddajati eksperimentalni TV kanal Shoreditch TV. Gre za TV program, ki prinaša žive posnetke iz uličnih in ostalih javnih kamer. Za začetek nameravajo prenašati signal iz 400 nadzornih kamer.

Trenutno "program" prenašajo v 22.000 domov, naslednje leto pa nameravajo pokriti celotno državo. Gledalci bodo imeli možnost prijaviti "sumljivo obnašanje", ki ga bodo zapazili na posebno telefonsko števliko ali preko elektronske pošte.

Njihov slogan je "boj proti kriminalu iz naslonjača".

Patetično. Namesto dolgočasnega voayerizma si raje privoščite kakšno dobro knjigo. Priporočamo Orwellowo 1984 ali Bradburyevo Fahrenheit 451 (ki postaja še posebej aktualna v časih popolne patentiranosti in "copyright-a").

33 komentarjev