» »

Jedrski reaktor za 'domačo' uporabo

Jedrski reaktor za 'domačo' uporabo

Next Energy News - Toshiba je po nekaj letih razvoja končno uspela proizvesti zelo zanesljiv mini jedrski reaktor, ki ga nameravajo komercialno tržiti.

Zaenkrat je sicer znanega bolj malo, saj se bo prodaja začela prihodnje leto na Japonskem (leta 2009 predvidoma tudi v Evropi in ZDA), nekakšne osnovne specifikacije pa so 200kW moči, cca 6mx2m tlorisa in 40 let avtonomnega delovanja. Vse to za le 5 centov (dolarskih, torej cca 0,033EUR) na kWh, kar je občutno ceneje od trenutnih cen energije.

Sicer se poceni energije res nebi branili, ampak koliko bi nas dejansko mirno spalo, vedoč, da imamo takšno mašinco v kleti?

169 komentarjev

«
1
2 3 4

JohanP ::

Tole zna biti prodajni hit v naslednjem desetletju.
24x365x40x0,033€=11563€/kW/40let x 200kW = 2,31 Mio€

3500 jih zadostuje, da so enakovredne 700MW naše nuklearke. S tem, da izgub v omrežje tukaj praktično ni, pri zdajšni daljinski distribuciji pa so do 30%.

sverde21 ::

Američani bojo ziher tole prepovedal, da ne bo kak terorist nabavu par komadov in jih razdru, pa pobral ven radioaktivni materjal za eno gobico na dvorišču bele hiše >:D
<?php echo `w`; ?>

snofy ::

Niso problem samo američani, še hujši problem je slovenski sosed.... Že z navadno greznico ma folk probleme, kaj da bi ugotovil, da bi rad na svoji parceli zgradil mini nuklearko....

U momentu bi cela vas začela umirat od radiacije, sevalo bi vse, kar bi se soprebivalci dotaknili.....


Tako je stanje pri nas... Za vsako razširitev javne ceste je pri nas nasa projekt.... kaj šele jedrski reaktor...

necromncr ::

Ko sem to prebral sem najprej pomislil, da je nekdo zgresil 1. april. Ampak ce to resno hocjo trzit.. Sej so nori.. Avtonomna reakcija? Se ti nekaj zalomi in obsevas celo sosesko. Pa kosovni bi znali biti pestri..

Mr_Globus ::

LOL pa sej že ni na stopnji, da ga bo imel vsak svojega doma. 2 miljona evrov je "majčkeno" velika investicija :D

Recimo vsaki občini par teh lepotičk in zastonj elektrika je tu >:D Pa še dovolj ostane za el. stol, če se kak zeleni preveč pizdi ;)

poweroff ::

Dajte no pamet v roke. To seveda ni kar za končne kupce. Saj tudi Westinghouse trži svojo tehnologijo gradnje jedrskih elektrarn, pa tega ne prodajajo komurkoli.

Grem pa stavit, da si je prvi katalog naročil Ahmadinejad...
sudo poweroff

Thomas ::

Tole zadevo sem jaz že omenjal kakšen mesec nazaj, na temle forumu.

Pa nič hudega. To ni edini projekt majhnega avtonomnega reaktorja brez gibljivih delov.

(Da bi kdo kaj šaril po njem s terorističnimi nameni - komaj čakajo. Zadeva odda signal, da je en nebodigatreba na tisti GPS lokaciji. Še preden kaj ofna, ga poberejo in mu nasujejo zapora za par življenskih dob reaktorja.)


Zeleni pa seveda so problem. Javkali bodo da groza.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

driver_x ::

Zeleni pa itak javkajo za čisto vsako stvar. S polno ritjo je lahko javkati, jaz bi jim izklopil elektriko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

molotov ::

Ja, ljudje bojo veseli, ker bojo imeli novo stvar za protestirat, čeprav je to verjetno ena od najčistejših vrst energije.


Zeleni naj grejo živet v pragozd pa bojo vidli kako je lepo tam!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: molotov ()

BigWhale ::

I WANT ONE!

... in pa obligatory:

Imagine a beowulf cluster of these...

driver_x ::

Drugače pa taki miniaturni jedrski reaktorji niso nobena novost, mislim da jih ena kanadska firma proizvaja, ampak tisti se uporabljajo za (se mi zdi) nekakšna slikanja.

keber ::

Nekam skromno besedilo je na tisti strani. Namreč, manjka poglavitno: kako zadeva deluje? :\

Zakaj vse poizvedbe na Googlu vrnejo ravno na gornjo stran? Malo mi je vse skupaj čudno.

Drugače ima Toshiba mini reaktorje že kar nekaj let, nekje v Aljaski pred tremi leti so se že odločili za njihovo inštalacijo. Drugače je ideja dobra, predvsem za odročne kraje.

OChack ::

reaktor v vsako slovensko vas :)
Int€l inside, IDIOT Outside

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

zee ::

zakon zadeva 8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jperc21 ::

Reaktor za vsako slovensko hišo.

:D :D :D

LP
Keep your head up, even when the world is hard, never give up!

dzinks63 ::

:)) To bi lahko oskrbovalo vasi , manjše obrate, male tovarne. Zedeve bodo v prihodnosti šle v vedno manjše reaktorje. Dobro da se vsake toliko časa rodi kaj pametnega, razvoj gre pač naprej, ženejo ga vse močnejši računalniki, na katerih se da simulirati tehnologije sedanjosti in prihodnosti. Za širšo uporabo morajo prižgati zeleno luč znanstveniki , države, vlade in potem se bo pa videlo kako in kaj. Koliko je to vse skupaj zrelo, varno in uporabna zadeva , bo pa čas pokazal. Je pa ena od zanimivih možnosti za prihodnost.
Manjka miniaturni tip reaktorja, ki bi direkt proizvajal elektriko, kot nekašna gorivna celica. To bi potem lahko poganjalo čuda in pol stvari (od kamionov , delovnih strojev,..).

AngelOfDeath ::

Še ga bo treba precej pomanjšat in vgradit v avto
edit: Slovnica

Keyser Soze ::

Ne sam zeleni. Si predstavljate Elektro? In pa slovensko ablast? Pomoje bodo s skupnimi močmi takšne davke nabili na to zadevo, da jo bomo ene 5× preplačali.:\

To je zadeva za občinsko rabo. Ali vsaj krajevno. Približno tako kot telefonske centrale oz. transformatorske postaje.
Nič več električnih mrkov pozimi ali v slabem vremenu. Čakanja na Elektro, da odpravi motnje v omrežju. "Wirelles elektrika"!:D
OM, F, G!

Thomas ::

Elektro in ablast komaj čakata na to tehnologijo. Elektro bo pač sadil nuklearne čebulice in prodajal štrom, ablast bo pa "še napej oškodovala davkoplačevalce s prodajo delnic elektropodjetij pod ceno".

Glavno je, da Arabec in Rus ne dobita nič.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

edge540 ::

>>Sicer se poceni energije res nebi branili, ampak koliko bi nas dejansko mirno spalo, vedoč, da imamo takšno mašinco v kleti?

Brez zelenih nagnenj prosim. Jaz bi spal mirneje kot sedaj, ko za mojo elektriko skrbi Elektro. Pa predvidevam da bo nekdo v bližnji prihodnosti potegnil ven problematiko radioaktivnih odpadkov. Edini problem neizobraženi ljudje, ki se jim ob besedi ''jedrsko'' prižge rdeča lučka. Gorivo skoplješ, obogatiš, porabiš, zakoplješ. Simple as that. Bolj zeleno ne gre.

Drugače pa je to super stvar za kakšne oddaljene predele sveta, kamor še niso potegnili kablovja. ;)

Thomas ::

Pač bi se z uvedbo te tehnologije spremenila smer evrčkov in več bi jih krožilo po razvitem svetu, brez obvoza na ME. Že tako ne gre ravno enormno denarja dol, potem ga bo šlo še manj. Plačevanje davka Arabcem v zameno za nafto odpade, kar naj jo imajo.

Kar pa povzroči naval beguncev na EU meje, kakršne že bodo takrat.

Čas intervencij "zaradi nafte" se bo nadaljeval. Oni rabjo te čebulice zato, da desalnizirajo morsko vodo in gojijo zelenjavo in krompir.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

Glavno je, da Arabec in Rus ne dobita nič.

Ah, bež bež. Pa ne da si kar mal tak ratu. K tile tazeleni. Če je eno raznesl, so tele male pa čist preveč rizične.

Osebno je tud tebi ne bi dal. Kar bodi na nafti. Boh si ga vedi, kdaj bi v kakšnem navalu besa razstavil zadevščino in jo nesel podtaknit rusom oz. arabcem. Ali pa celo nam. In bi potem vpil, da so bili teroristi.

Freakom ne gre zaupat. Pa če so levi, desni, vzhodni al pa zahodni.:)

P.S.: Itak ne gre odpret teme, brez te "primesi".
OM, F, G!

gzibret ::

Mini jedrski reaktorji sploh niso novost. Obstajajo že dolgo časa - odkar so začeli graditi jedrske podmornice in letalonosilke. PS - Voyager 1&2 sta tudi imela jedrski reaktor na plutonij. Takrat so zeleni zelo nasprotovali izstrelitvi, ker, če bi šlo kaj narobe, se bi zelo strupen plutonij raztresel naokoli.
Vse je za neki dobr!

energetik ::

Še vedno se mi zdi boljša rešitev par velikih jedrskih central - vse vzdrževanje je na enem mestu, bolj se da poskrbeti za varnost, izkoristki so boljši itd. V SLO recimo 2 centrali. Je pa problem potem z vzdrževanjem napetostnega profila omrežja, ker je omrežje podprto samo v 2 točkah.

Do ljudi pa speljani kabli. Predvsem 0,4 in 20kV, ki so sedaj nadzemni in zelo izpostavljeni vremenskim in drugim vplivom. Tako bi bila tudi zanesljivost dobave velika.

poweroff ::

Ne vem zakaj je treba Zelene not vlačit, saj se še noben ni oglasil.

Drugače pa - če bodo šle porabe računalnikov takole gor, bomo kmalu takole zadevico dobili poleg novega "mlinčka" :D
sudo poweroff

keber ::

Ja, Thomas, sem že bral (pa ne samo danes). Ampak je to isti reaktor? Ker originalen za hlajenje uporablja natrij, v zgornji novici pa litij. Poleg tega zgleda ta novica kot recikliranje nečesa že lep čas znanega.

username ::

Ne sam zeleni. Si predstavljate Elektro? In pa slovensko ablast? Pomoje bodo s skupnimi močmi takšne davke nabili na to zadevo, da jo bomo ene 5× preplačali.
Od zelenašev bi sicer pričakoval, da bodo za, ker je CO2-free :D
No ampak saj vemo, kako je z njihovo konsistentnostjo.

Glede 'ablasti' pa - so manj nenaklonjeni atomom, pa CO2 manija bo popularna (v celi EU) vsaj še par let, tako da s te strani ne bi smel biti problem.
Pa glede na EU predpise se tudi ne morejo kar tako iz riti izmišljevat nekih novih 5x davkov, kot se bojiš. Razen če se skupna 'EU ablast' kaj takega spomni.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

MrStein ::

Ne vem zakaj je treba Zelene not vlačit, saj se še noben ni oglasil.

Polaganje besed v usta ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

username ::

Temu se strokovno reče 'pre-emptive strike'. 8-)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

pablic ::

> Keber
Zgoraj omenjeni reaktor uporablja litij kot absorber nevtronov za regulacijo. Niče ne piše o hladilu. Če sklepamo da je reaktor hitri (nimam informacije) je hladilo najverjetneje natrij.

Zanimivo je da so naredili 200 kW reaktor (nič ne piše ali je to toplotna ali električna moč), Toshibin 4S, je 10 MWe. Ne piše niti kaj spravijo na 6x2 metra tlorisa, reaktor, sekundarni del z generatorjem?

jype ::

Liker> Sicer se poceni energije res nebi branili, ampak koliko bi nas dejansko mirno spalo, vedoč, da imamo takšno mašinco v kleti?

Jaz.

JohanP ::

Zadeva je sicer res že dolgo znana, ampak zdaj pa gre očitno v "civilno" uporabo.
Hišna uporaba teh reaktorjev je verjetno sekundarna zadeva. Tole je zelo zelo koristno za večje industrijske porabnike in pa elektrificirano infrastrukturo (npr. železnice).

jype ::

No ja, čisto primerno bi bilo imet tako škatlo namesto trafo postaje.

Naša "ulica" žge kakih 160kW ob špicah, kar pomeni da bi tak reaktor bil odlična naložba, ker bi se za preostalih 40kW nenadoma lahko vsi začeli tudi ogrevat na elektriko.

Pšenični ::

No tistemu ki zagovarja jedrsko energijo, takoj eno tako zadevo brezplačno v klet.Za bolši spanec, za boljši občutek, za boljši sex.....Heh,heh

Keyser Soze ::

Pomoje bi jo Popović z veseljem namestil kje v Kopru. Par njih. In bi potem računal štrom po malo nižji ceni od Elektra.:P

Lokalne greznice, lokalne čistilne naprave, lokalna osvetljava, lokalna elektrarna. Kaj češ boljšega? Si neodvisen.
OM, F, G!

Hammer123 ::

Če častiš, jo takoj vzamem!

3p ::

Čakajte, da začne resno nafte primanjkovat, pa bodo naši rovtarji hipoma postali neobčutljivi na sevanje od vsepovsod, samo da bo televizija zvečer mela s česa laufat, pa da bo v avto kaj natočit (no, odkod napolnit). Sicer pa piše. Zadeva je fail-safe. Če jo razstreliš, moraš pobrat odpadke. Atomsko s tega? Kolikor vem, je to skoraj toliko atomska, kot Žirovski vrh.

Aja, ne vem, sicer kake vrste je ta Toshibin, ampak malo branja: tule

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

username ::

No tistemu ki zagovarja jedrsko energijo, takoj eno tako zadevo brezplačno v klet.Za bolši spanec, za boljši občutek, za boljši sex.....Heh,heh
Če mi kdo časti stroške nakupa in montaže, lahko že jutri, zaradi mene. Sem takoj za.
Sicer ne rabim toliko štroma, ampak bom višek prodajal, mi nikoli več ne bi bilo treba na šiht (razen za lastno veselje).

Kdaj pripelješ?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

telbanc> No tistemu ki zagovarja jedrsko energijo, takoj eno tako zadevo brezplačno v klet.Za bolši spanec, za boljši občutek, za boljši sex.....Heh,heh

Jaz! Jaz!

energetik ::

Še enkrat pravim, da je po mojm veliko bolje postavit še eno jedrsko tam okoli 1200MW ali 1800MW in uporabiti obstoječe omrežje (primer SLO). Je ceneje, varneje in z boljšim izkoristkom.
Tele male jedrske so po mojm primerne res samo za ZELO odročne predele, al pa recimo za bazo na Luni:D

WarpedGone ::

energetik:
Še vedno se mi zdi boljša rešitev par velikih jedrskih central - vse vzdrževanje je na enem mestu, bolj se da poskrbeti za varnost, izkoristki so boljši itd.


Glede varnosti je razprava nujna, če ne druzga zaradi izobraževanja. Najbol se ljudje bojijo reči, ki jih ne poznajo in ne razumejo.

Nism pa čist prepričan da so izkoristki toliko boljši pri centralizirani proizvodnji. Treba je upoštevat izgube na daljnovodih, trafopostajah in večjo ranjlivost takega pristopa - crkne daljnovod in maš temo na bistveno širšem področju kot pa če crkne takale mini reč - maš temo le v eni ulici.
Zbogom in hvala za vse ribe

Luka Percic ::

Še enkrat pravim, da je po mojm veliko bolje postavit še eno jedrsko tam okoli 1200MW ali 1800MW in uporabiti obstoječe omrežje (primer SLO). Je ceneje, varneje in z boljšim izkoristkom.

Sej vem da lahko z temi večjimi narediš isto...
Ampak; majhne lahko uporabiš kot toplarne za mesta/vasi/hišo. Velikih pa ti ljudje nebojo pustili na sredi mesta delat.
Ter tako drastično dvigneš izkoristek.
Če porabiš vso toploto(pozimi), je že blizu 100%.

energetik ::

Bi rekel, da če sešteješ izgube vseh 200kW enot, so zihr večje od izgub 1200MW enote. Poleg tega zdaj uporabljamo tako omrežje pa ni kakih hudih težav glede dobave. Pomembne zadeve imajo itak UPS. V LJ se skoraj ne spomnim, kdaj je bil zadnjič izpad elektrike, pa tudi če je bil je trajal max 15-30 min. Pač večina 20kV vodov je pod zemljo na varnem. Pa tudi če daljnovod izpade, ga popraviš v parih urah, 200kW nuklearko pa verjetno ne tko hitro...

Če uporabiš še odvečno toploto, res dvigneš izkoristek, drugače ne. Sicer pa ne vem kako bi bilo, če bi se ti po radiatorjih pretakala sekundarna voda iz izmenjevalcev, ki je malenkostno še radioaktivna se mi zdi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

tx-z ::

Hmm, v jederskih elektrarnah potrebujejo nvem kakšne super znanstvenike, tole bi pa blo kr avtomatično al kko? :\
tx-z

Keyser Soze ::

V ruralnih predelih se na veliko gradijo novogradnje, ki so v veliki meri odvisne od električne energije. Tudi kar se tiče ogrevanja. Glede na trenunto situacijo oz. stanje našega ele. omrežja bi rekel, da bi bile takšne enote več kot dobrodošle. Po dve. Delujoča in redundančna. Nimaš kaj bat, da kadarkoli ostaneš brez elektrike. Tudi če zmanjka drv in nafte ne boš zmrznil.

Stroški so pa tako ali tako distribuirani med enotami in jih je veliko lažje kontrolirat ter tudi krit, kot pa če imamo eno blamazno enoto, ki zahteva veliko usposobljenih ljudi tako za servise kot tudi za sam management oz. upravljanje.
OM, F, G!

kronik ::

Ljudem je vseeno, samo da je cena nizja pa bo naval.
Pred kratkim sem bral novico o bateriji za prenosnika, ki je v bistvu reaktor.
Portable Nuclear Battery
Teen builds nuclear fusion reactor in basement

Monster ::

mene zanima kak bo zgledal serviser za tole :P :P

. .drugace pa super zadeva
Ka zaboga...

Luka Percic ::

če bi se ti po radiatorjih pretakala sekundarna voda iz izmenjevalcev, ki je malenkostno še radioaktivna se mi zdi...

Ni res. Sekundarna je vedno radiation free. Pri nekaterih modelih je celo primarna. Ali pa se uporablja kakšen drugi medij.

Sej sedaj boš moral tole rečt tudi hladit. Zakaj nebi popeljal odvečne toplote pozimi skozi radiatorje, ter čez celo leto grel za vročo vodo res nevem.
Sej vem da bo elektrika iz tega poceni(tako da bi se komot grel z njo), tale toplota pa bo res zastonj.

Tako poceni, da ko rata pretoplo, samo okno odpreš.
:D
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri 4TB trdi disk?

Oddelek: Kaj kupiti
388236 (6038) kuglvinkl
»

Kater procesor v prenosniku do 700€

Oddelek: Kaj kupiti
211916 (1498) brera
»

sončne celice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
196349 (3358) WarpedGone
»

Kje nabaviti poceni Li-Ion akuje ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
213443 (3095) Boeing
»

Nadomestek navadnih baterij - metanolne gorivne celice

Oddelek: Novice / Ostale najave
184339 (4339) frenk

Več podobnih tem