» »

Urbi et Orbi: Radeon HD 2000 serija

Urbi et Orbi: Radeon HD 2000 serija

Slo-Tech - Kdor čaka dočaka in tako smo po neštetih novicah, špekulacijah in prestavljanjih končno dočakali novo serijo grafičnih kartic s podporo DX10 nekdanjega kanadskega proizvajalca, ki je zdaj v AMD-jevi lasti. Nova serija od sedaj tudi uradno nosi ime Radeon HD 2000, krono najzmogljivejše grafične kartice AMD-jeve nove generacije pa nosi Radeon HD 2900 XT, ki bo kupcem na voljo za slabih štiristo ameriških dolarjev. SKupaj z njim so luč sveta zagledale tudi grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki nosijo oznake Radeon HD 2600 in Radeon HD 2400, ki pa bosta kupcem na voljo predvidoma konec junija. Poleg grafičnih kartic za namizne računalnike so luč sveta zagledale tudi različice grafičnih kartic za prenosnike. Več o grafičnih karticah si preberite v AMD-jevem sproročilu za javnost ter na Daily Tech-u

V Radeonu HD 2900 XT smo končno dočakali uradno predstavitev zloglasnega R600 grafičnega jedra, poslanstvo katerega je bila zasedba prestola najzmogljivejše grafične kartice. Sodeč po uradnih testih, ki jih najdete na HARDOCP, Tweaktown-u, Tech Reportu in Hexus-u mu zadana naloga ni uspela.

75 komentarjev

«
1
2

ElviS ::

The GeForce 8800 GTS 640 MB is $50 cheaper, performs better, and draws a lot less power than the 2900 XT


hmm... where's the catch :\

Liker ::

What does all this mean? The Radeon HD 2900 XT is an inefficient power hog. Using the 2900 XT card will cost you more power than a GeForce 8800 GTX while delivering to you sub-8800 GTS performance.


Heh...
Morda bo pa 2400 in 2600 bolj uspesen.

Ker tole je polom. Ce bo K10 isti polom pol smo ga vsi nastradal saj bodo sle cene racunalnikov (CPU & GPU) kmalu precej gor :P

notlemat ::

Mja. Testi dajejo še vedno prednost 8800 seriji ne vem zakaj se niso bolje potrudili. Edino če imajo kakšno svoje tehnologijo v rokavu ki se bo prikazala s next gen. igrami

2400 pa 2600 seriji imata pa obupne konfiguracie http://www.ocworkbench.com/2007/ati/ATI...

Tako da ne vem če bo kaj od tega

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: notlemat ()

tvich ::

Sicer se ne spoznam na grafične, samo ali je možno, da so gonilniki še preveč novi? Drugače ker težko verjamem da so poslal ven po tako dolgem času zadevo, ki ni trenutno najboljša.

lp
And AC said, ''LET THERE BE LIGHT!''
And there was light--

Meizu ::

Jst mislm, dabi moralo Atiju kapnt že kakšno leto nazaj, da jih ima Nvidia v rokavu... Potemtakem, bi blo fajn za ohranitev tržnega deleža pri Atiju, da bi malce pocenili vse skupaj... Le tako, ali pa še boljše - nardit spet novo grafo>:D

Ker kot gledam, so se morali Atiji pri prejšnji generaciji pošteno potrudit, da so lahko vštric hodili z Nvidio... Najprej je bila X1800XT, nato XTX, pol 1900XT in XTX, pol pa še 1950XT/XTX... Nvidia pa niti ne izda toliko grafičnih kartic... 8800GTX in 8800Ultra, mogoče še 8900 ampak dvomim, da bo tudi 8950...:\

JohanP ::

Karta se zelo čudno obnaša! Dejansko je na višjih ločljivostih hitrešja kot na nižjih. Če so za to krivi slabi gonilniki je nekaj. Drugo je če je problem v zasnovi. Glede na to, da je ven prišla samo ena izvedba, bi si upal trditi, da je problem v zasnovi in gonilniku. Upajmo, da se bodo uspeli do junija rešiti iz te zagate, v nasprotnem primeru bodo cene konkurence šle samo še gor.
Se pa vidi, da je problem karte tudi prenizka shader frekvenca. Nvidia ima dvakrat višjo.

Soldier ::

ce potegnem crto je 2900tka 10% pocasnejsa proti 8800gtx pa 150 $ cenejsa...torej 28% cenejsa..pa ce smo posteni ma lepso grafiko

Senitel ::

Jah 2x višjo... Ima pa Radeon bistveno več shaderjev. >:D
Trik je sama arhitektura. R600 ima na eni strani HUDO visok peak performance, na drugi strani pa lahko pade tudi hudo nizko. Taka easy primerjava: performance je med 320 shaderji @ 742MHz in 64 shaderji @ 742MHz. V primerjavi z recimo 8800 GTS, ki ima 96+ shaderjev @ 1200MHz.

Soldier: Lepšo? Več blura pomeni lepše? Zakaj Quincunx na GeForce 3 že ni šel preveč dobro v promet?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

FireSnake ::

Shaderji pri ATIju so preprostejsi ... in, ko med seboj primerjate stevilo le-teh .... primerjate jabolka in hruske.:\
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Pšenični ::

Pričakoval se, da bo najmočnejša to je 2900xt 10% hitrejša od oziroma vsaj enaka ultri.Prvi testi so majhno razočaranje, tolažim se s tem da bo kolikor je razvidno vsaj cena primerna.Upam da bojo vsaj gonilnik spedenal ,da bo šlo mal hitreje....

Senitel ::

FireSnake: Ravno obratno! Shaderji na R600 niso čisto nič preprosti, v bistvu so hudo komplicirani. Jih je 64 (4 clustri po 16) in imajo skupaj 320 aritmetično logičnih enot. To tudi naloge driverja zelo zakomplicira.

Zheegec ::

Sicer moram še malo teste pogledat, najbrž se bo zadeva z gonilniki kaj popravila, ravno veliko pa ne. Teoretično je sama arhitektura dobra, sicer bo potrebno počakati še na kakšne Dx10 teste (kdaj sploh pridejo prvi špili??) da vidimo celo sliko.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

JohanP ::

Hja da bi takšna kot je parirala GTX bi morala biti navita na 845MHz, kar v primeru shaderjev vsaj teoretično pomeni 845x320x2cikla=540GFlops proti 518GFlops 8800GTX (1350x128x3). Nvidia ima sicer manj shaderjev ampak opravi tri inštrukcije "per clock", medtem ko AMD opravi dve. Če na to nabijemo še nekaj več latence in kompleksnejše kode zaradi razporejanja med 5 setov po 64 smo tam. Pa še pixel fillrate je nižji. Da bi parirala 8800Ultra bi morala teči že pri 1GHz.

SmeskoSnezak ::

Prebral sem si vse conclusion strani in kolikor berem, je tale kartica dober nakup. Sicer pa ne morem mimo tega, da primerjajo ATIjevo fully DX10 kartico z staro nVidiino. (čeprav me zanima, kdaj bo nVidia izdala že enkrat DX10 gonilnike za svoje kartice, če bi naj bile DX10 compatible? "to ne vem točno, zato sprašujem") Do takrat bo zame takšno primerjanje, kot primerjava različnega sadja.(ker mi spomin pravi, da nVidiina 8xxx serija ni fully DX10... naj me zato kdo popravi, če se motim)

Prav zanimivo bo videti, ko bo ATI popravil in izbolšal driverje, saj pišejo, da trenutni mal šepajo in se da nekatere napake hitro odpravit. Dobra beštja za dober denar. Verjamem, da bo kmalu ATI spet mešal štrene nVidii.
@ Pusti soncu v srce... @

FireSnake ::

@Senitel: jaz nisem rekel, da so preprosti, jaz sem rekel, da so preprostejsi, kot pa tisti od nVidie. Zategadelj so jih ša vec "napopali gor".

http://www.dailytech.com/article.aspx?n...

In se nekje drugje sem to bral, ampak se ne spomnim vec kje......
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

HyperKiller ::

Zanima me, kako se bo odrezala vnaprej.
Zanima me, če bo izšla kakšna ekstremna verzija (na TRju na koncu omenijo, da bi lahko AMD še navil čip na račun porabe (HardCoreOverClock>:D ?)
Zanima me, zakaj je nvidia v obče že nekaj časa boljša.
Zanima me, če bo AMD prirpavil kakšen poseben posebno dobro ujemajoč se komplet grafične/proca/?matične?.

Čas bo pokazal :)

mat123 ::

Tukaj je en obsežen test (26 strani 8-O ), zanimiva je 17. stran, kjer uporabijo dx10 benchmark. 2900 xt se kar dobro odreže, sploh pa so catalyst gonilniki za Visto dobro spisani. Vsako igro so benchali pod XP in VIsto, in razlike so minimalne :))

Senitel ::

SmeskoSnezak: Daj ne bluzi... Vsi Vista driverji za GF8 imajo DX10 (pod WinXP pa itak ni DX10). :\

FireSnake: Saj sem napisal... Ni jih več! Jih je 64, samo so širši (5D, medtem ko so na G80 1D).

JohanP: Načeloma naj bi bil na G80 še en MUL, ki ga pa še niso našli. >:D Tako da je tudi v primeru G80 samo 1350*128*2.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

Icematxyz ::

A ni logičen taki rezultat po vsem kaj se je dogajalo? Mislim kaj ste nekateri pričakovali čudež?

jimyboy ::

Grafa je nora za to kar ponuja, posebno glede na ceno 350 EUR. Na Oc-lab testu stegne 8800GTX V 06 Marku za 1000 pik. Pa tut v Guru3D testu se vidi, da nese v dost primerih 8800GTS 640MB. Tam kjer jo pa ne so pa zagotovo krivi gonilniki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jimyboy ()

dzinks63 ::

:)) Rezultat za ta xt je dober , še cena je primerna, tako da sam teste na DX10je še treba skoz dat, pa ni problema. Eni bodo kupili ATI, drugi pač nvidio. Ta rang okoli 8800gts tak ni bil problematičen , tu je še vse v nekih normalah. Velik bolj problematičen je srednji razred, kjer se res nekaj več pričakuje od ATI HD2600xx, ker tu je nvidia z 8600xx serijo podhranjena. Tako da bomo videli kaj se bo tu zgodilo.

ShARk63 ::

se en review.

PrimozR ::

Magarac XTX je bil samo 1950, perj so bli XT in PRO. mišljen je bil še 2900 XTX z gigabajtom GDDR4 pomnilnika ampak je pomnilnik preredek, cela grafa pa bugasta.

Jst ::

Ko sem bral review na TweakTown-u sem se zelo nasmejal naslednjemu komentarju:


The air exhausting through the back vents on the card was not warm, but hot. I could not keep my hand in the way of the airflow for very long - it would make a good hairdryer if the airflow was a little stronger but people might look at you strangely if you dry your hair this way, not to mention you probably do not want to be waving your dripping wet hair around the back of your PC!



Sicer so na tweaktown-u primerjali Radeon 512 samo z nvidia 8800 GTX 768, ki je v vseh testih (ATI) malo zaostajal. A glede na nižjo ceno in predvsem zelo majhne razlike v 2560x1600 resoluciji, bi rekel, da je ATI opravil kar dobro.

Res pa je tudi, da bomo morali počakati na teste mid-range kartic. Upam, da bo ATI z prehodom na 60nm uspel malo ohladiti ter tudi malo pohitriti prihajajočo serijo. Ima kar dober potencial, glede na to, da so nvidia mid-range kartice rahlo razočaranje.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

killzone ::

Se pa vidi da pri ATI palijo na sexi videz svojih kart a ni tale HD 2900XT sexy z rdečo plastiko pa ognjem:D

Aja, al se sm men zdi nekam podobno so kopiral vent od nvidie 8800serije hehe..

Bethrezen ::

Codename_47 ::

XTX je bil samo 1950

Tudi X1900XTX obstaja.

ohardcore ::

Lol kaksne neumnosti tukaj kvasite. XT NI MISLJEN KOT KONKURENCA GTX. Zabijte si to enkrat v celo in potem kartico se enkrat ocenite kot konkurenco GTS 640 MB. Malce drugacna slika kajneda?

XT je vroca in porabi dosti energije. Kljub temu je po mojem mnenju trenutno najboljsa izbira v svojem cenovnem razredu. Pa se navija se urnebesno 8-)

jlpktnst ::

Dobro tisti ko kupujete višji rang grafičnih lahko berete te teste - drugače se mi zdi pa velik debilizem opazovat katera firma ima najhitrejšo grafično višjega razreda in kupovat nižji razred glede na to. Primerja se vedno produkte istega cenovnega ranga in gleda kaj ponuja največ za dano ceno. To je pa kot da bi kupoval znamko glede na dosežke F1 ekip.

Pa da ne bom čisto offtopic - mislim da se splača glede tega kdo bo najhitrejši še malce počakat, da se zoptimizirajo driverji, sploh pa je še vedno večina iger dx9.

Gregor P ::

Verjetno bo ta kartica oz. kakšna kasnejša morda tišja in manj požrešna multimedijska verzija odlična za HTPC (UVD decoder ipd.)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

ShARk63 ::

destroyer2k ::

Prvo kot prvo gonilniki so bili uredu za ati kartice. Drugo ati je slabš v vseh performansih ker ma probleme take s tem ddr4 da še sami ne vejo ka bojo naredil to samo v 2900 seriji. In tretjo 2900 serija ni potrjena kdaj pride ven. In četrto ati podpira 18x antistropic kratno filtriranje kar pri geforcu je 16x.

In še zadnje da vsi nehite težit kolk shaderjev ma dera grafična ker ni važno samo če ma 128 ali 384 važno je koliko je eden shader smožen procesirat. Tak da nehite s tem hvalit, ker na koncu ati in nvida je v tem področju enaka ne glede koliko shaderjev ma.

igor0203 ::

In to pravi über strokovnjak.

Zheegec ::

Joj, destroyer2k, glede grafičnih kartic beri poste od Senitela pa jih v spanju ponavljaj >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

dzinks63 ::

:)) Še en test : hardwaresecrets.com

destroyer2k ::

Jejzus na ka pa zdej. No me naj pa der poprav ka je narobe kar sn reko.

Senitel ::

destroyer2k:
1. ATI bo imel še lep čas problem z gonilniki. Prevajat shaderje za "5-way SIMD" ni mačji kašel, kar se je NVIDIA naučila "the hard way"! Točno to prevajanje shaderjev je največji problem, ki ga ima GeForce 7900 proti Radeon X1900. Isti golaž si je sedaj skuhal ATI, samo malo manj začinjen.
2. Ne da je ATI vsesplošno slabši, samo med minimalnim in maksimalnim performance-om shader cora je pa razlika enostavno ogromna. Poglej tale graf, no tak je razpon med najboljšim in najslabšim primerom. GDDR4 nima pri 2900XT nobene veze (ker uporablja GDDR3).
3. To JE 2900 serija.
4. Tako ATI kot NVIDIA že cel kup generacij podpirata aniso 16x, in to ostaja isto tudi v zadnjih čipih.
5. Seveda število shaderjev ne pove kaj dosti o sami hitrosti čipa v igrah. Se pa da precej enostavno izglodat zakaj čip z 128 shaderji poseka čip z 320 shaderji. In kot vidiš na onem grafu iz Beyond3D je R600 zmožen tudi hudo veliko sprocesirat.
Pa ko smo že pri onem grafu: Teoretični maksimum za R600 je 236, teoretični minimum je pa 47.
Pri G80 je pa teoretični maksimum in minimum enak in znaša 172 za GTX in 115 za GTS.

SmeskoSnezak ::

Senitel, hvala za informacijo. ;) Nisem lih vštrik z novimi informacijami. :D
Kar se tiče govorjenja o teh sedanjih ATI driverjih, pa ne bluzim. ;) Si lahk v enem testu prebereš dober zakluček o tem.
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

destroyer2k ::

O jezus marička no. Daj nehi no ker 2900 uporablja gddr4ne 3. Pa ne men z nobenim grafom tu krneki kazat ker js vem to že zdavnaj. Pejt se naučit raj ka uporablja ati 2900.

Zheegec ::

Ojoj - HD2900XT ima GDDR3, HD2900XTX naj bi imel GDDR4 samo ga najbrž še vsaj 2 meseca ne bomo videli, ker je GDDR4 sam po sebi zelo problematičen zaradi višjih latenc in pa seveda višje cene.

najbolj zanimiva bitka bo seveda v low-end in mid-end segmentu, kjer je dejansko denar (high-end Je bolj show-off) in tam je teoretično HD2600XT zelo dober ampak ga je potrebno spraviti na trg!!!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zheegec ::

Hvala, jutriPS3, trenutno sm na mobilcu in tukaj copy-paste ne deluje :))

anyway, HD2900XTX z GDDR4 najbrž še nekaj časa ne bomo videli... Drugače pa vsaka čast inžinirjem za 512-bit memory interface :) 100 GB/s bandwitha!!
No, je pa večina te arhitekture zelo dobra osnova za R700 :)

glede na ceno je HD2900XT trenutno super nakup, malo bom še počakal potem pa najbrž kar v nakup... 8800GTS ali pa HD2900XT...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MEDENA ::

podn od atija.

Meizu ::

ja, HD2900XT naj bi se bolj splačal, ker naj bi pokosil 640mb verzijo 8800GTS-a, le-ta pa najbi bila še dražja... Mogoče sem narobe razumel, pa je pisalo 320mb verzijo... A nisem siguren, zato naj me kdo popravi, če se motim:\

EvilDare ::

Lost planet DX10 test. Malo je čuden, saj imajo vse 8800 v drugem grafu isti rezultat. Izgleda da so imeli premalo procesorske moči.

MartiNoss147 ::

Dej destroyer nauci se anglesko brat in ne se usajat na majstre, k vejo tolko kot ti nikdar v zivljenju ne bos vedel!

Naslednji odstavek iz tvojega linka lepo pove da ma 512MB GDDR3 rame pri frekvenci 1650Mhz, 512 bitno vodilo in 320 stream processors!!!

AMD equips the ATI Radeon HD 2900 XT with 320 stream processors (compared to NVIDIA GeForce 8800 GTS' 96 stream processors) as well as 512MB of GDDR3 memory clocked at 1.65 GHz across an eight-channel, 512-bit memory interface (compared to the GeForce 8800 GTS' 640MB of 1.6 GHz GDDR3 memory on a 320-bit memory interface).

Ah, kaj se sploh ubadam s tabo1

LOL:\

Sploh mi ni odprlo strani naprej(js sm vidu da je zadnji post od Destroyer-ja) se opravicujem, vidm, da ste mu ze razlozil situacijo!

Zgodovina sprememb…

Meizu ::

Kot jaz vem, je bila vedno napovedana XTX na GDDR4 in XT na GDDR3...:\

dukenukem ::

hmm ,upam da z driverji mal optimizirajo vse skup ,kaj če še K10 ne uspe najbolje :'( cena je pa v slo spet pretirana ,za to grafo :\

Meizu ::

K10 naj bi sedaj fural zanesljivo... Vsajpo mojih virih...:\

dzinks63 ::

:)) Kak se vam lub z D ukvarjat. Pište kaj pametnega. Naprimer, a obstoja sploh kakšen test za DX10, al jih je celo več in kateri so to. Kaj se da z njimi dokazat. A je mogoče že kak 3Dmark na DX10 na voljo. Seveda vista je obvezna. A je mogoče že določen izid igre Crysis. To je le nekaj iztočnic, za primejat ATI in nvidio pod DX10. Pa da res vidimo kako in kaj.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radeon HD 3000 serija predstavljena (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
938066 (8066) Gregor P
»

AMD novičke

Oddelek: Novice / Grafične kartice
112171 (2171) SavoKovac
»

Bitka ATi-ju? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
6410152 (6150) Pšenični
»

Nov test R600 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
797980 (5456) macgajver
»

12000 točk R600 XT v 3DMark06?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
284401 (3013) Shegevara

Več podobnih tem