»

AMD: cene Phenomov, Radeon HD 2900 GT

več strani - Na spletni strani distributerja ISA Hardware so se pojavile prve informacije o cenah AMD-jevih prihajajočih štirijedrnikov za namizne računalnike Phenom. V kolikor gre za uradne cene, bo po uradni predstavitvi devetnajstega novembra potrebno za najšibkejši model z oznako Phenom X4 9500 in frekvenco predvidoma 2,2, GHz potrebno odšteti 247 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena različic 9600 in 9700, katerih frekvenca naj bi znašala 2,3 oziroma 2,4 GHz, po drugih informacijah pa 2,4 oziroma 2,6 GHz, 278 oziroma 288 ameriških dolarjev. Več o tem na Planet3DNow, oziroma na ISA Hardware.

Poleg tega so se pojavile tudi slike grafične kartice Radeon HD 2900 GT, ki temelji na jedru R600, vendar ima za razliko od različice Radeon HD 2900 XT 256-bitno pomnilniško vodilo, 256 MB pomnilnika in 240 Shader enot, poleg tega pa se razlikujeta tudi PCB-ja obeh kartic. Frekvenca jedra naj bi znašala 600 MHz, pomnilnika pa 1600 MHz. Več o tem na forumu ExtremeSistems

11 komentarjev

Bitka ATi-ju?

Slo-Tech - Ko je težko pričakovana AMD-jeva grafična kartica Radeon HD 2900 XT končno zagledala luč sveta, je bila sprejeta z mešanimi občutki, saj kljub velikim pričakovanjem ni prevzela krone najzmogljivejše grafične kartice. Večinoma so jo postavljali ob bok šibkejši različici nVidiine serije GeForce 8800. Vendar se je na spletu pojavil zanimiv test, v katerem so primerjali dve konfiguraciji proizvajalca računalnikov Falcon Northwest, prvo z dvema GeForcema 8800 GTX v SLI, drugo z dvema Radeonoma HD 2900 XT v Cross-Fire, test pa je bil izveden v operacijskem sistemu Windows Vista. rezultati testa so presenetljivi:

Sodeč po tem testu sta AMD-jevi grafični kartici pometli z GeForcema. Zakaj je temu tako? Je morda test pristranski? Falcon Northwestov CEO, Kelt Reeves se je na svojem blogu na široko razpisal o tem: obvezno branje!

64 komentarjev

ATI tudi v nižjem segmentu z novo generacijo zaostaja

The inquirer - Potem, ko nova serija ATI-jevih grafičnih kartic (R600) v najvišjem rangu ni uspela prehiteti najboljših nVidiinih izdelkov, se usoda ponavlja tudi v najnižjem cenovnem razredu. GeForce 8400GS naj bi bil v 3DMarku 2006 kar za dobrih 25% hitrejši (1600 proti 1250) od primerljivega konkurenčnega izdelka, Radeona HD 2400, navkljub dejstvu, da procesor in pomnilnik prve kartice delujeta počasneje. Novica sicer izvira z Inquirerja in ne vsebuje preverljivih podatkov, tako da pred nakupom raje počakajte na bolj obširne teste.

Izvorna novica.

43 komentarjev

GeCube Radeon HD 2600 XT z GDDR4

GeCube - Na GeCubeovi uradni spletni strani se je pojavil dokončen opis njihove različice grafične kartice Radeon HD 2600 XT. Kot je znano, je bila omenjena kartica predstavljena hkrati z ostalimi grafičnimi karticami serije Radeon HD 2000, vendar naj bi kupcem bila na voljo šele konec junija. V kolikor je GeCube na svoji spletni strani navedel prave podatke, bo njihova različica Radeona HD 2600 XT opremljena s 256 MB GDDR4 pomnilnika in imela vgrajen HDMI.

Več na uradni strani.

15 komentarjev

Radeon HD 2x00 na dolgo in široko

X-Bit Labs - Fantje z X-bit labs so pripravili obširen članek na temo nedavno predstavljenega novega Radeona. Na kar 22 straneh so najprej podrobno opisali različne nove tehnologije, uporabljene v čipu R600, si navzven ogledali kartico, njeno vezje in razporeditev elementov ter hladilni sistem. Po začetnem teoretičnem delu so seveda kartico tudi temeljito pretestirali v praksi in naredili malce bolj optimističen zaključek od večine opisovalcev do sedaj, ki so kartico precej popljuvali.

Izvorna novica.

30 komentarjev

Urbi et Orbi: Radeon HD 2000 serija

Slo-Tech - Kdor čaka dočaka in tako smo po neštetih novicah, špekulacijah in prestavljanjih končno dočakali novo serijo grafičnih kartic s podporo DX10 nekdanjega kanadskega proizvajalca, ki je zdaj v AMD-jevi lasti. Nova serija od sedaj tudi uradno nosi ime Radeon HD 2000, krono najzmogljivejše grafične kartice AMD-jeve nove generacije pa nosi Radeon HD 2900 XT, ki bo kupcem na voljo za slabih štiristo ameriških dolarjev. SKupaj z njim so luč sveta zagledale tudi grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki nosijo oznake Radeon HD 2600 in Radeon HD 2400, ki pa bosta kupcem na voljo predvidoma konec junija. Poleg grafičnih kartic za namizne računalnike so luč sveta zagledale tudi različice grafičnih kartic za prenosnike. Več o grafičnih karticah si preberite v AMD-jevem sproročilu za javnost ter na Daily...

75 komentarjev

Radeon HD 2900 XTX: polomija?

Slo-Tech - Če gre verjeti drugemu tetstu prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic nove generacije na Daily Tech-u, je grafična kartica Radeon HD 2900 XTX pravo razočaranje. V primerjavi z GeForce 8800 GTX (z jedrom navitim na 650 MHz) je na omenjenem testu pogorela, prav tako pa v nekaterih primerih zaostaja za svojim manjšim bratom z oznako XT in to kljub temu, da premore 1 GB GDDR4 pomnilnika s frekvenco 2 GHz. Velja pa dodati, da so pri omenjenem testu uporabili drugačne gonilnike kot v testu Radeona HD 2900 XT. Za več informacij si oglejte sam test.

16 komentarjev

Nov test R600

več strani - Na Daily Tech-u so kljub temu, da je še nekaj časa do uradne predstavitve nove serije AMD-jevih grafičnih kartic, objavil majhen test Radeona HD 2900 XT, ki so ga primerjali z nVidiinim GeForce-om 8800 GTS. Grafičnih kartic niso primerjali le v različnih igrah, ampak tudi v testnih programih, v vseh primerih pa se je Radeon odrezal bolje od konkurenčne grafične kartice, v nekaterih primerih so razlike kar občutne. V igri Call of Duty 2 je namreč 2900 XT dosegel 73,5 sličic na sekundo, medtem ko je 8800 GTS dosegla 56,7 sličic na sekundo. V igrah F.E.A.R. in Company of Heroes sta kartici precej izenačeni, za ostale rezultate si oglejte sam test.

Fudzilla poroča, da naj bi različica Radeon HD 2900 XTX luč sveta zaradi težav z GDDR4 pomnilnikom ugledala komaj v tretjem četrtletju letošnjega leta. Več o tem v izvorni novici.

79 komentarjev

Skrivno orožje R600 - zvočna kartica

The inquirer - Na Inquirerju lahko beremo o precej zanimivem dejstvu, ki se dotika AMD-jeve / ATi-jeve prihajajoče grafične rešitve. Na karticah bi se naj namreč pojavil ločen čip, odgovoren za zvok, ki pa ne bo deloval kot standardna zvočna kartica, temveč bo zgolj skrbel za pripravljenost HDCP priključka, preko katerega se v skladu z zlobnimi DRM predpisi enkriptirana prenašata tako zvok kot slika z novodobnih medijev. Z R600 v vašem mlinčku boste lahko tako brez slabe vesti gledali HD-DVD in Blu-ray filme, če je novica zaskrbljujoča za konkurenco, pa presodite sami.

25 komentarjev

AMD: R600 je nared, vendar...

Slo-Tech - Predstavnik AMD-ja, Henri Richard je v intervjuju za Hardwarezone dejal, da je grafična kartica Radeon X2900 XTX, ki temelji na zloglasnem jedru R600 že nared, razlog za zamudo pri predstavitvi naj bi predstavljala le AMD-jeva namera, da naenkrat predstavi celotno generacijo grafičnih kartic s podporo DX10. Hkrati z R600 bodo v drugem četrtletju letošnjega leta luč sveta tako zagledale tudi grafične kartice zgrajene okoli jeder R610 in R630. Poleg R600 je v intervjuju govora tudi o Fusion-u ter o sodelovanju z drugimi proizvajalci veznih naborov za AMD-jeve procesorje.

Več o vsem tem si preberite na Hardwarezone.

36 komentarjev

Prva slika Radeona X2800 (R600)

VR - Zone - Na VR-Zone se je pojavila prva slika grafične kartice, ki bi naj bila OEM verzija Radeona X2800. Po poročanju VR-Zone, bi naj X2800 XTX izšel v dveh različicah, in sicer daljši OEM verziji (31,5 cm) in krajši retail verziji (24,1 cm). Obe bi se naj šopirili z 1 GB GDDR4 pomnilnika, poleg dolžine pa naj bi se razlikovali tudi po porabi: krajša bo od napajalnika zahtevala 240 W, daljša pa 270 W.



Še novica na X-bit labs.

Za ogled slike vam priporočamo uporabo širokozaslonskega monitorja. ;)

48 komentarjev

Prvi test R600?

Labmice - Ekipa strani Level 505 trdi, da naj bi konec decembra 2006 dobila v roke ATi-jevo najnovejšo grafično kartico, opremljeno s čipom R600. Pravijo, da so kartico stestirali in da imamo opravka z novim hitrostnim prvakom, ki naj bi pometel s konkurenco (seveda s tem mislijo predvsem na Nvidiin 8800 GTX), primerljiva pa naj bi bila tudi cena. Zaradi varovanja določenih zaupnih podatkov naj bi imeli tudi prepoved objavljanja kakršnihkoli slik, več lahko preberete na njihovi strani.

Vsi tisti, ki ste kupili najmočnejšo kartico ta hip (8800 GTX), pa lepo pridno v jok. No ja, ne še čisto takoj, raje počakajte na prave teste.

35 komentarjev

AMD: Radeon X1950 GT in zamuda R600

več strani - AMD naj bi v kratkem predstavil grafično kartico RadeonX1950 GT, ki bo temeljila na grafičnem jedru RV570, na katerem temelji tudi Radeon X1950 PRO. Od sedanje se različica GT razlikuje le po nižjih frekvencah jedra in pomnilnika, saj jedro tiktaka s frekvenco 500 MHz, frekvenca pomnilnika pa znaša 1,2 GHz, poleg tega pa ne omogoča Video In-a. Luč sveta naj bi Radeon X1950 GT zagledal v začetku februarja. Več o tem si preberite na HKEPC.

The Inquirer poroča, da naj bi težko pričakovana grafična kartica, temelječa na jedru R600, doživela še eno preložitev datuma uradne predstavitve ter bo po najnovejših informacijah predstavljena v začetku marca. Več na The Inquirerju.

17 komentarjev

Slike R600

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile slike prihajajočega ATI-jevega grafičnega jedra R600. Z njih je razvidno, da bo šlo za precej velik čip, ki ima poleg tega še nevsakdanjo namestitev jedra. Kot je znano, bo grafična kartica, temelječa na omenjenem grafičnem jedru, luč sveta zagledala predvidoma februarja prihodnje leto.

Več slik najdete na Hardspell.

31 komentarjev

Sušlja se o ATIjevem čipu R600

CDR-Info - Po raznih forumih se na skrivaj sušlja, da ATi razvija nov čip, s kodnim imenom R600. Čip naj bi bil zgrajen v 65nm tehnologiji. Imel naj bi kar 64 cevovodov (Vec4 + Scalar), jedro naj bi tiktakalo z 800MHz, 25.6Gpixels/s, pomnilnik (GDDR4) naj bi bil pri 1.8GHz (57.6 GB/s pasovne širine). GPU naj bi vseboval WGF2.0 unified shaderje, ki so še v razvoju.

ATI še ni splavil R520 jedra, ko se že govori o R600. Ali so to pobožne želje, ali pa resnično začrtane meje, ki jih ATi želi doseči, bomo videli predvidoma čez eno leto, ko naj bi bila kartica prišla na trg.

26 komentarjev