» »

Prvi test R600?

Prvi test R600?

Labmice - Ekipa strani Level 505 trdi, da naj bi konec decembra 2006 dobila v roke ATi-jevo najnovejšo grafično kartico, opremljeno s čipom R600. Pravijo, da so kartico stestirali in da imamo opravka z novim hitrostnim prvakom, ki naj bi pometel s konkurenco (seveda s tem mislijo predvsem na Nvidiin 8800 GTX), primerljiva pa naj bi bila tudi cena. Zaradi varovanja določenih zaupnih podatkov naj bi imeli tudi prepoved objavljanja kakršnihkoli slik, več lahko preberete na njihovi strani.

Vsi tisti, ki ste kupili najmočnejšo kartico ta hip (8800 GTX), pa lepo pridno v jok. No ja, ne še čisto takoj, raje počakajte na prave teste.

35 komentarjev

Tilen ::

Scam.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

d0rK ::

1. Scam

2. Je nocem

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

T-Majo ::

Naj jim verjamemo? :)

@LOL ::

Tudi če je res to niso neki testi ki zagotavljajo da bodo pometli s konkurenco:\ Nenazadnje bo minilo takrat pol leta od objavi Nvidiine G80.
Aja pa hehe, stran je dobesedno nabita z reklamami0:) :D
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

Romčy ::

Lažejo ko pes teče.
"Software is like sex, it's better when it's free"

macgajver ::

Kr ornk natega testi tud prbližn niso realni
tenstan krompir je pa zakon

Tilen ::

Prav hecno kako v D3 "nasekajo" Nvidio ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Markoff ::

Ne vem, zakaj bi bili rezultati tako presenetljivi in nemogoči? Razen če ste nviidia fanboyi in ne prenesete "poraza" (niti ne gre za poraz, pač za neprestano izmenjevanje v vodstvu hitrostnih kraljev). >:D Če ni članek spisal nekdo iz AMD/ATi, potem ne vidim, zakaj bi se nekdo trudil izdelovati lažne slike in si seveda izkopati grob v smislu ugleda (sponzorji/oglaševalci dajo veliko na ugled AKA število uporabnikov, ki surfajo po straneh). Meni se zdi zadeva čisto možna (še posebej vir kartice in sicer iz MS testnega laba za certificiranje HW in driverjev) in sem prav vesel, da gre razvoj dalje. Res pa sem v tem članku zelo pogrešal dimenzije grafe in porabo elektrike. Morda pa so se bali zapisati te številke? :\

Da pa vnaprej preprečim morebitno označevanje Markoffa za ATi-fanboya - moje dosedanje karte: Diamond Monster 4MB, Geforece 2 MX, Radeon 8500, Radeon 9600, GF 6600GT in upajmo od danes dalje GF 7800GT. I'm a price/performance fanboy. :8)
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Kenpachi ::

Sej ne, da bi hotel bit kaki bitchass al kakorkoli... Sam na tem reportu so zelo sumljivi rezultati. Če pogledate na link in malce primerjate posamezne rezultate, se lahko od srca nasmejete, kako "prirejeni" oz. netočni so rezultati. Da se pri obeh testih rezultati razlikujejo tudi za 60% - malce diši po ribah, yes?

jest10 ::

Kaj pa če bi preprosto počakali na uradni izzid kartice?
Ne pa da pišete romane in se pobijate med sabo zaradi "testov" zadeve, ki še ni na voljo.

Good Guy ::

fake....

dokler ne vidmo slike kartice je vse bulllshit...
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Kenpachi ::

@jest10

Svež zrak in kafé.
In kaka terapija za shizofrenike, ker kot zgleda se neki ljudje pobijajo, pa tega ne vidim, najbrž tudi nisem edini.

Sem pa prebral d0rKov roman. Zanimivo čtivo. Malce dolgovezno za moje pojme, ampak je tudi ilustriran, tako da je izčrpljujoče branje bolj znosno.

:\

d0rK ::

Use, da tebi olajsam zivljenje.



In tista slika je dejansko ta kartica.

Izi ::

Vsi upamo, da so rezultati resnični, malce skepticizma seveda ne škodi.
Pričakovani rezultati so že taki, kot so jih tukaj dosegli.
Sicer bomo pa videli čez 14 dni.

Mene bolj skrbijo driverji.
Nvidiini driverji so še daleč od končanih in zanesljivih, ATIjevim pa trenutno sploh komajda rečemo driverji.
Kot so napisali se jim je vse skupaj nonstop sesuvalo in to ne samo v desktop ampak kompletni crash celotnega računalnika.
Recimo HL2 niso mogli poganjati dlje kot 20 sekund. Vedno se je računalnik popolnom sesul v manj kot 20 sekundah :D

Problem je, da kartice pridejo ven v kratkem, zanesljivih driverjev pa po moje ne moremo pričakovati prej kot čez pol leta.
Pri nVidi ni nič kaj dosti bolje.
Zanimivo je tudi, da so imeli hude težave z pregrevanjem (nenavitega) procesorja in to najnovejšega Intelovega štirijedrnika Extreme serije, ki jim je zaradi pregrevanja stalno zmanjševal frekvenco.

Markoff ::

izi: nisi prav prebral članka (predpostavljamo, da je resničen). Uporabili so obstoječe gonilnike, ki pa niso pisani za R600, pravi gonilniki so šele v certifikaciji pri MS in tudi, če je ta že končana, verjetno avtorju niso bili na voljo. Čeprav je to malce hecno - fizični kos grafe dobiš v roke, skupek elektronskih podatkov (AKA gonilnikov) pa iz istega laba ne moreš skopirati...hmmm...

Očitno je grafična vojna na vrhuncu, da pakete skrpucal prodajajo kot high-end, ko pa odpravijo večino težav, pa jih dajo ven kot price/performance kartice. Čudna so pota Gospodova...

Sicer pa upam, da je tole zadnje čudo, ki potrebuje big(gest) tower in mini termoelektrarno in da bo AMD (pa tudi nviidia) ubral drugačno pot. Žal (bogati) uporabniki še vedno podpirajo takšno pot in ta čuda celo kupujejo.

dork: nomen est omen? >:D
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

simnov ::

jah če imam 512 bitno vodilo kako nebi bila boljša

Kenpachi ::

Zunanje napajanje? Upam, da se ne bodo spravili na ta pota. Vsi poznamo (upam, da vsi) klavrni zaključek kariere 3Dfxa.

@dork, sem samo malce sarkastično podal primer za trditev jest10, da pišemo romane(v katerih se koljemo med sabo). Nisem mislil nič reči čez tvoj post :) .

@Izi:
No... Pričakovani... Kakor vzameš. Vsekakor je za pričakovati, da vsaka n-ta generacija poje za malco (n-1)-to generacijo, ker je drugače bolj ali manj brezpredmetno vlaganje v razvoj.

Gonilniki pa: ATijevi so že dobili WHQL certifikat, na nVidio še čakamo. No, nasploh še čakamo (end-userji, ne podjetja in člani MSDN(AA)) na operacijski sistem, ki bo oživljal te beštije v nativnem okolju (d3d10)... Na stabilnost se pa ni treba še preveč obregat (do 30.januarja seveda, potem bo popizditis, če bo treba).

d0rK ::

Aja, sori pol RedArmy. Sm re narobe razumu.



Kaj tocno pa nej bi simboliziral moj nick v tej debati Markoff? Ne vidm povezave med mojimi posti pa dorkizmom.

Senitel ::

Markoff: Kako za boga naj gonilniki, ki niso pisani za R600 delal na R600? In kaj za boga ima certifikacija driverjev s čemer kol na tej točki? Saj lahko tako NV kot ATI poženeta vse WHQL teste preden se pošljejo na MS, da jih požegna...

x800xt: Vodilo je vse kar šteje pri DX10 grafah... >:D

RedArmy: Tud NVIDIA ima WHQL certificirane driverje za Visto. ATI pa še niti nima next gen hardware-a zuni. Tako da trenutno pač še nimaš Vista driverjev za DX10 hardware.

Kenpachi ::

Hm, potem sem kot izgleda spregledal novico o pridobitvi WHQL. My bad.

Izi ::

Markoff, obrazložitve sem prebral v drugem delu članka, ki je tukaj:
http://level505.com/2007/01/03/the-full...

Vse je bilo testirano na Visti na DX10 in z Vista driverji.
Dosedaj pri "novih" generacijah nismo rabili novih driverjev, ker je šlo bolj ali manj samo za pohitritve in skoraj nič novega.
Nove kartice pa niso samo malenkostne nadgradnje kot zadnjih že kar precej let ampak gre za popolnoma nove kartice, ki rabijo tudi popolnoma nove driverje, ki so precej drugačni od teh, ki jih mi sedaj uporabljamo.
ATIjevi driverji trenutno delujejo samo toliko, da se slika pošilja na monitor in nič več.
Pri nVidi pa že kar nekako stabilno delujejo, čeprav skoraj v vseh igrah dobivaš na ekran raznorazne čudne artefakte.

Testirali so na resoluciji 2560×1600 na 30" LCDju in izkazalo se je, da so Intelovi štirijedrniki kot kaže strel v prazno, saj tudi popolnoma nenaviti ne zmorejo svojega dela brez hudega pregrevanja.
Procesor naj bi se jim segrel na 180°F, kar je več kot 82°C in ob tem so opazili, da je procesor znižal frekvence delovanja.
Izgleda je Intel precenil zmogljivost 4-jedrnikov, ali pa so na testiranju imeli zanič hlajenje v kar dvomim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

PrimozR ::

Butasto se mi zdi, da že pol leta pacajo odogovr G80, 2x so že šli popravljat design čipa, enkrat kompleten redesign PCBja (ki naj bi bil 8 plasten zaradi 512-bitnega vodila), na koncu pa je v teh testih komajda kaj hitrejša od G80... Ne vem ne vem. Upam da je tole fejk in da bo zadeva malo hitrejša. Sicer nVidia malce popravi 8800 serijo, da ven 8800 Ultra ali kaj podobnega oz. 8900 v manjšem procesu in glej glej, kdo bo 2 tedna kasneje zopet najhitrejši?

Markoff ::

senitel: generični driverji. Saj nekaj podobnega navaja avtor članka - ne z besedo generični, ampak govori o driverjih, ki omogočajo komunikacijo s kartico, kaj več pa ne. Pa nisem govoril o certifikaciji driverjev, ampak o tem, da avtor očitno ni imel na voljo driverjev za R600, driverji pa so bili na certifikaciji (WHQL). Zdaj, če so ti driverji že na voljo v Visti (tega res ne vem), bo zadeva delovala, ampak sam verjetno bolje kot jaz veš, da za silo da, kakšne posebne optimizacije pa ne omogoča.

My point: ko pride ven optimiziran driver, bo šele primerjava prava. In jaz ne dvomim, da so zares testirali grafe, ne trdim pa, da niso manipulirali rezultatov, sploh zato, ker se 8800 na drugih testih odreže nekoliko drugače.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

Markoff ::

izi: mogoče pa ni toliko problem v driverjih, ampak v tem, da imajo grafe določene pomanjkljivosti ravno zaradi zmogljivostne vojne in da driverji bolj prikrivajo te pomanjkljivosti kot pa da bi res pospešili delovanje karte? Ne vem, malo bluzim, a nikoli ne veš. Sploh ko vidiš velikost pa požrešnost teh monstrumov. :\
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

joebanana ::

Močno upam da je grafa resnična. Navsezadnje z izmenjevanjem vodstva AMD-nVidia (in obratno) pridobimo samo uporabniki. >:D

Zgodovina sprememb…

Izi ::

Avtor testa je napisal, da ne more jamčiti za resničnost rezultatov, ker je glavni procesor med testi spreminjal frekvenco zaradi pregrevanja.
V tem je ves problem, da so šele na koncu opazili, da si procesor niža frekvenco, čim bolj je vroč.
Hitrost procesorja pa kar precej vpliva na grafične rezultate.
Sami niso sigurni ali so bili vsi testi izvedeni pod enakimi pogoji.

Seveda pa je pričakovati, da bo ATI z boljšimi driverji dosegel tudi boljše rezultate.
Vedeti pa je tudi treba, da sta tako ta kartica kot tudi nVidijina serija 8800 tisto največ kar oba trenutno zmoreta narediti. Zato so kartice glomazne in požrešne. Narejene so bolj za razkazovanje mišic kot za kupovanje.

Tisto kar bomo mi imeli v računalnikih bo verjetno manjše in manj električno požrešno. Pri nvidii kakšen 8600, ko ga bodo naredili pri ATIju pa tudi kakšno bolj šibko izvedenko od trenutno testirane.

strictom ::

Kaj pa če je vse res? :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

3p ::

P|P: V bistvu je vseeno ali bo ATI ali Nvidia 10% hitrejša (ampak ATI definitivno zamuja in paca in me zanima kaj bo spacal)... Večina nas vseeno čaka na bitko v mainstream razredu DX10 kartic.

Kenpachi ::

So true... Nekaj, kar dela dobro in ima bolj življenju prijazno ceno. (8600GT :) )

Malkec ::

OLD news. :D
/* Xaser 3 * 939 dual sata 2 * Opti165 (ccb1e0608mpmw) @2933 MHZ*/
/*TT 120 * X800 XL *1GB Transcend pc 3200 * MAxtor 160 GB SATA II /

tonex23 ::

baje bo imel r600 tudi podporo direct x 10.1 ?
intel Core 2 Extreme QX6700, asus commando 965P, 400 gb disk,250gb
external,4gb ddr2 st 800mhz, evga 8800 Ultra, hp lp3065 + 24"dell

Senitel ::

Ma ko imaš enkrat tolk programabilne arhitekture ni tak problem tud DX 10.1 podpret (ki je itak še daleč od tega da bi bil finaliziran :\). Saj na G80 imaš pa cuda mode, s katerim lahko dopolnjuješ praktično kar ti paše. Problem so samo performanse.

RaptorX ::

Kukr jst osebno vem pa nism nikakrsni fan nobenih kartic ampak spremlalm mal to butasto sceno k se vrsti med ati pa nvidia po moje so butli cist tko mar bi se skup zdruzl pa pometl z vsemi pa bi nardil karto k se ji prav karta ne pa enkrat ena enkrat druga pol pa ne ves kva kupt pa si skepticn al bi jo kupu al bo drug tedn druga bolsa prsla pa mal cenejsa na tej strani od 505 a ne mi pa neki ni jasnu pc ati radeon x1950 v dualu dobi vec fps kukr pa 8800gtx k ma ze kao zdruzevanje aa in af porbla ves pomnilnik kar ga ima nc ga ne pusca kur vsega v eno in izracunava kot eno to men ni jasnu kako lahko pol una vec fpsju dobi kot ta cist tko men osebnu ni to jasnu sicer pa itak bodo testi kaksni realni vse pokazal a ne kr tole je res mal larifari!! Pa tko se kdo naj prbije men da se mora pr nvidi sklopt v winsih aa pa af da mas vec fpsju ne ni res ce mas pod nadzorom aplikacije isti kurac je!!!! jst osebnu k sm naredu da sm sklopu aa pa af v winsih sm dobu se mn fpsju kot pa ponavad.

Kenpachi ::

a.) Kakšno poznavanje ločil in slovnice ti ne bi škodilo.
b.) Tu gre za ustvarjanje konkurence in posledično razvoj tehnologije
c.) Nenazadnje gre za veliki zaslužek. Če bi bil samo en proizvajalec vrhunskih kart, bi še zmeraj ostali na dc 5.0 in praznih denarnic.

macgajver ::

raptorx stari to ti je pisava da morš mal mislt zravn k bereš vidš jest tud tko pišem pa me vsi pluvajo sam morm ti še rečt da tale x1950xtx v dualu le redko prehiti 8800gtx ponavadi jo pa prehiti ko imaš ti recimo 100fpsjev in več kar pa nima nobene veze recimo ko je treba res pokazat tisto pravo surovo moč vidš pri oblivionu ko ma 8800gtx na max 1600 1200 še vedno 30fpsjev ostale kartice pa 20 in manj kle se pa potem ogromno pozna. tale r600 pa jest zdej že počas vrjamem da bo zverina.
tenstan krompir je pa zakon


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radeon HD 2x00 na dolgo in široko

Oddelek: Novice / Grafične kartice
304842 (2560) M-XXXX
»

ATI Radeon HD 2900XT že mogoče kupiti vsloveniji!

Oddelek: Kaj kupiti
332170 (1304) MEDENA
»

AMD: R600 je nared, vendar...

Oddelek: Novice / Grafične kartice
364372 (2714) Shegevara
»

Prvi test R600?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
354411 (2866) macgajver
»

AMD: Radeon X1950 GT in zamuda R600

Oddelek: Novice / Grafične kartice
173712 (3084) lukanium

Več podobnih tem