»

Na MIT-u predstavili 36-jedrni procesor

Slo-Tech - Raziskovalci z bostonskega MIT-a so razvili 36-jedrni procesor, ki inteligentno rešuje problem komunikacije med jedri, ki z rastjo števila jeder postaja čedalje težavnejši.

Komunikacija med jedri v procesorjih, ki jih imajo več deset, hitro postane omejujoč dejavnik hitrosti izračunavanja. Medtem ko procesorji z majhnim številom jeder za povezavo med njimi poskrbijo z enotnim vodilom, do katerega dobita ekskluziven dostop jedri, ki zanj zaprosita, pri večjem številu jeder to postane neizvedljivo, ker bi jedra večino časa potrošila za čakanje namesto za izračunavanje. Raziskovalci z MIT-a zato predlagajo sistem mini interneta, kjer bi imelo vsako jedro svoj usmerjevalnik podatkov, ki bi skrbel za učinkovito pogovarjanje...

27 komentarjev

Radeon HD 4870 maja?

Hartware.net - Kljub temu, da so dosedanje novice o AMD-jevih grafičnih karticah nove generacije govorile o tem, da bodo prve na grafičnem jedru RV770 temelječe grafične kartice luč sveta zagledale junija, so se na spletu pojavile nove informacije, po katerih sodeč naj bi se prvi primerki grafičnih kartic na policah trgovin znašli že maja. Pri tem naj bi šlo za grafične kartice z jedrom RV770 XT ter GDDR3 pomnilnikom, saj je GDDR5 trenutno še v povojih, njegova testiranja pa naj bi potekala počasneje od AMD-jevih pričakovanj. Z izbiro GDDR3 bi se tako poleg visokih stroškov izognili tudi morebitni počasni dobavi pomninika in s tem povezanih težav.

Naslednji član nove generacije AMD-jevih grafičnih kartic, RV770 Pro (predvidoma Radeon HD 4850) naj bi luč sveta zagledal šele julija, kljub temu, da naj bi se od svojega velikega brata razlikoval le v frekvencah jedra in pomnilnika.

Več o tem si preberite na Hartware.net

36 komentarjev

Nove napovedi iz AMDja

več strani - V zadnjem času smo lahko priča pravemu bombardiranju z obljubami in napovedmi AMDja, ki se bo očitno nadaljevalo z vso srditostjo. Čeprav se je Radeon HD 2000 serija grafičnih kartic komajda znašla na policah trgovin, so AMDjevci na nedavni tiskovni konferenci poudarili, da se znotraj podružnice ATI povsem osredotočajo na splavitev "DirectX10+" grafičnih kartic v letu 2008, prav tako pa bi naj v naslednjem letu okusili sadove izboljševanja multi-GPU tehnologije. Po besedah podpredsednika ATIja bi naj v letu 2008 zagotovo uzrli tudi prve štirijedrne procesorje, izdelane v 45 nm proizvodnem procesu, ter nov vezni nabor za...

55 komentarjev

Intel se je pridružil OLPC iniciativi

X-Bit Labs - Intel se je danes uradno pridružil iniciativi OLPC ( One Laptop per Child), navkljub delu na svojem sorodnem projektu z imenom ClassmatePC. Kot smo že poročali, je cilj OLPC iniciative opremiti otroke v državah tretjega sveta s prenosniki, ki bi državne mošnjičke olajšali zgolj za 100 $ po kosu. Intel je tako od danes naprej član sveta OLPC, sodelovanje pa bi naj obrodilo sadove tako v kontekstu tehnoloških kot tudi izobraževalnih smotrov iniciative. Čeprav bo v prvih različicah prenosnikov tiktakal AMD procesor, lahko za prihodnje verzije upravičeno pričakujemo, da bo tudi Intel pristavil svoj piskrček (npr. v poštev bi prišla napovedana čipa Tolapai in Silverthorn z integriranim pomnilniškim kontrolerjem in grafičnim jedrom).

O dogodku (in odličnem delu Intelovega PR oddelka) so se razpisali na straneh The Inquirer, X-bit labs, PhysOrg in Intelovi domači strani ( sporočilo za javnost).

12 komentarjev

Testi Intelovega sistema V8

Legit Reviews - Intelova tehnologija, primerljiva z AMD-jevim 4x4, je avtomobilsko zveneči (v ZDA bo gotovo popularen) V8. Legit Reviews poroča o rezultatih določenih testov omenjenega sistema, ki jih je proizvajalec procesorjev predstavil javnosti. Vsak po štiri valje, pardon, jedra, sta prispevala dva trigigaherčna Penryna, testiralo pa se je v programu Cinebench 10. Rezultati so bili precej navdušujoči - en primerek (zaenkrat še downclockanega) procesorja se je obnesel približno 20% boljše od najmočnejšega Core 2 štirijedrnika, parček pa je zbral skoraj 2x toliko točk (slabih 23.000), kar naj bi bilo precej več od dveh Barcelon (pribl. 16.000). Sicer je vse še zavito v meglo, saj gre le za en benchmark, pa tudi podatki za procesorje AMD so popolnoma neuradni, zato bo bolje počakati...

27 komentarjev

AMD razkriva podrobnosti o K10

Daily Tech - Na včerajšnji tiskovni konferenci v Nemčiji je AMD novinarjem zaupal nekaj več detajlov o zmogljivostih njihovega prihajajočega procesorskega jedra K10 (Barcelona). Gre za prvi pravi (monolitni) štirijedrni procesor (in ne samo skupaj zlepljene dvojedrnike, ki smo jih poznali do sedaj), ki se ponaša z mnogimi zanimivimi lastnostmi. Podatke, ki jih potrebujejo vsa jedra, bo procesor shranjeval v skupen predpomnilnik L3, izboljšana bo energijska učinkovitost oz. poraba procesorja, zato se žverca naj ne bi segrevala nič bolj od trenutnih dvojedrnih procesorjev, nekatere novosti pa bodo pritegnile tudi overclockerje.

Barceloni bo namreč možno ločeno nastavljati napetost in frekvenco vsakega od štirih jeder (in s tem iz čipa iztisniti absolutni maksimum), za nameček bo neodvisna tudi frekvenca integriranega pomnilniškega kontrolerja, kar bo v končni fazi omogočalo navijanje brez kakršnegakoli vpliva na delovanje pomnilnika. Več v izvorni novici.

44 komentarjev

AMD v škripcih

TG Daily - AMD v ZDA hitro izgublja svoj tržni delež prodanih procesorjev v predpripravljenih računalniških sistemih, saj je le ta v prvem četrtletju letošnjega leta bil le še 43 odstoten, kar je v primerjavi s 77 odstotki v enakem obdobju lani precejšen padec. Poleg tega naj bi bili procesorji s kodnim imenom Barcelona kupcem na voljo kasneje, kot je bilo sprva predvideno, saj naj bi postali dobavljivi šele v četrtem četrtletju letošnjega leta, oziroma po najbolj črnem scenariju v začetku prihodnjega leta. S podobno situacijo se AMD sooča tudi na trgu grafičnih kartic, vendar naj bi nove grafične kartice serije Radeon HD 2x00 stanje nekoliko popravile, tako vsaj upajo v Sunnyvale-u.

Več o tem na TG Daily.

49 komentarjev

AMD: R600 je nared, vendar...

Slo-Tech - Predstavnik AMD-ja, Henri Richard je v intervjuju za Hardwarezone dejal, da je grafična kartica Radeon X2900 XTX, ki temelji na zloglasnem jedru R600 že nared, razlog za zamudo pri predstavitvi naj bi predstavljala le AMD-jeva namera, da naenkrat predstavi celotno generacijo grafičnih kartic s podporo DX10. Hkrati z R600 bodo v drugem četrtletju letošnjega leta luč sveta tako zagledale tudi grafične kartice zgrajene okoli jeder R610 in R630. Poleg R600 je v intervjuju govora tudi o Fusion-u ter o sodelovanju z drugimi proizvajalci veznih naborov za AMD-jeve procesorje.

Več o vsem tem si preberite na Hardwarezone.

36 komentarjev

AMD v ponovno nižanje cen?

Forbes - Medtem ko so pred dobrima dvema tednoma nekateri že ocenjevali, da so AMD-ju pošle moči, pa vse kaže na to, da bo podjetje verjetno še dodatno zaostrilo razmere na trgu. Pri Bank of America namreč menijo, da si potrošniki 9. aprila lahko ponovno obetajo nižanja cen namiznih procesorjev Sempron in X2 in sicer od 26% pa vse do 42%.

Očitno se bo AMD z vsemi sredstvi podal v novicah že omenjeni boj za 30% tržni delež, ki je v zadnjem četrtletju v primerjavi z lanskih 21,8% zlezel na 25,3%. Novica je vsekakor razveseljiva za potrošnike, vendar pa analitiki ocenjujejo, da bodo oceno dobička (v tem primeru izgube) na delnico morali iz -0,45 spremeniti na okrogli dolar izgube na delnico.

30 odstotni delež na trgu sam po sebi ne pomeni prav dosti, vendar pa lahko sklepamo, da si AMD z njim zgolj pripravlja bazo kupcev AM2 platforme, ki bo na dolgi rok posegla po novi dobičkonosni zvezdi - Barceloni.

5 komentarjev

AMD vlaga veliko upanja v Barcelono

The Register - Na Registerju so objavili nekatere dodatne informacije o AMD-jevem prihajajočevem procesorju, ki se zaenkrat skriva pod kodnim imenom Barcelona. V nov izdelek vlagajo dosti upanja, saj so po dolgem obdobju uspeha trenutno v slabši poziciji od Intela. Med drugim obžalujejo, da niso izdali štirijedrnega procesorja, ki to ni (nekako tako kot konkurenca), namesto da se dlje časa ubadajo z imena vrednim čipom.

Kakorkoli že, pravijo, da bo prihod Barcelone zanje ravno tako pomemben, kot je bil izid Opterona, najpomembnejša nova informacija pa je, da bodo vsi najavljeni procesorji (poleg Barcelone še Shanghai in Montreal) kompatibilni z obstoječimi konfiguracijami, torej jih bo možno vstaviti v obstoječe podnožje Socket F. Berite.

13 komentarjev

Končno Opteron

vir: AMD
Slo-Tech - AMD je danes končno predstavil svoj nov procesor ki bo v glavem uporabljen v strežnikih in delovnih postajah -- imenovan Opteron (kodno ime Sledgehammer) in je konkurenca najhitrejšim Intelovim Xeon in Itanium procesorjem, Ultra Sparcu, itn. Jedro Opteron procesorja vsebuje 1 MB drugostopenjskega pomnilnika ter uporablja Hyper Transport tehnologijo (ki povezuje tako različne dele jedra procesorja, kot tudi zunanje naprave), ima integriran pomnilniški kontroler (ki je bil do sedaj skrit v severnem mostu), kar znatno pomanjša latenco pomnilnika, katerega s procesorjem povezuje že prej omenjeni Hyper Transport.

Glavni adut, na katerega cilja AMD, je seveda x86-64 tehnologija, ki pa se sedaj imenuje kar...

10 komentarjev