» »

Vista proti Cairu, pogled nazaj

Vista proti Cairu, pogled nazaj

Slashdot - Daniel Eran v članku na RoughlyDrafted pobrska malo po Microsoftovi zgodovini in ves presenečen ugotovi nič drugega kot to, da se zgodovina ponavlja. Namreč trenutna dogajanja v zvezi z Microsoftovim svežim operacijskim sistemom Vista so zelo podobna tistim, ki so se dogajala okoli projekta s kodnim imenom Cairo, okoli katerega se je veliko govorilo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Kratki povzetek: Pri Cairu so Microsoftovci eno za drugim začeli odstranjevati bistvene funkcije, tako da je od njega ostala samo še lepotna predelava Windows 3.0 pod imenom Windows 95. Enako se je zgodilo tudi z Windows Vista, ko so najpomembnejše prednosti novega sistema metali eno za drugo skozi okno, dokler nismo dobili lepotno predelane Windows XP z nekaj malenkostmi.

Izvorna novica vam postreže s podrobnostmi.

87 komentarjev

«
1
2

Looooooka ::

lepotna predelava...lepo te prosm.
folk je jamru da ni securityja v winsih...tle ga je tok da popizdis.
bl neumnega clanka se nism dolg cajta prebral.
vse kar mene kot windows userja zanima je ce je sistem kj bl varn.kar se tice nekega eye candyja je ta clanek spet popolnoma falil ker tega v visti ni.
cist nc ni tok presenetljivo graficno novga da bi lahko reku da so sli sam mal prebarvat xp-je.
In konc koncev edina stvar,ki je pomembna za userje...se prav za lastnike XP-jev in Viste je .NET framework 3.0 , ki se je pacal tok cajta glih zato da bo popolnoma podpiru vse nove bedarije v visti.
Ker bomo lahko koncno mel mal bl fancy smancy programe brez miljardo dodatnih dlljev za vsak program posebi.
Oh pa da ne bomo pozabl da so koncno graficni vmesnik mal locl in da naj se winsi zdej ne bi zarad vsake bedarije sesuval.
Pa to kar so 64bitno verzijo in podpisanimi driverji nardil bi mogl tud za 32bitno ker je dejstvo da so v vecini primerih driverji krivi za skor vse probleme na winsih.
Ce pa ta avtor misl da je bistvo sistema un file system....ki upam da bo se letos vn prsu pol je pa itak en otrok k bi ocitno rad porn hitrej po disku isku.
Ce niso koncno nardil sistema,kjer jim folk ne bo mogu varnosti bl metat v faco kot drugim operacijskim sistemom pol so nardil dovolj.
kar se tice povezovanja masin v pisarni pa nepotrebnih serverjev in zdruzene authentikacije vseh teh programov in servisom so pa itak svetlobna leta pred linuxom in applom....(linux ma hvala bogu vsaj PAM in ce mas kksn distro,ki se ni se cist skomercializiru in drek iz sistema naredu...se prav sta red hat in suse vn letela...pol ti lahka s tem rata vse to resit).Apple je pa itak SAMO eye candy.

rand ::

In konc koncev edina stvar,ki je pomembna za userje...se prav za lastnike XP-jev in Viste je .NET framework 3.0 , ki se je pacal tok cajta glih zato da bo popolnoma podpiru vse nove bedarije v visti.


Če bi bil na Microsoftovih študentskih dnevih bi izvedel da je .NET framework 3.0 le remarketed framework 2.0. Velikih novosti tu prakticno ni.
while(1)fork();

globoko grlo ::

iz vajinih komentarjev lahko sklepam edinole, da nas spet nategujejo po dolgem in počez

kaj je pol bistvo viste? trusted computing in drm v vsako slovensko vas, al kaj

krho ::

kaj je pol bistvo viste? trusted computing in drm v vsako slovensko vas, al kaj
Tako nekako. Upam, da mi bodo XPji še dolgo služili....
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

GizmoX ::

Bistvo Viste je prodaja. Seveda ima polno majhnih uporabnih dodatkov, ki bodo uporabnikom bolj ali manj všeč, vendar se po mojem mnenju da z XP-ji čisto lepo živeti. Čez nekaj let bodo pač ukinili update in support za XP, potem pa bom mogoče prešel na Visto.:\

Ali kdo slučajno pozna način, kako bi na hitro zdownloadal vse popravke za XP, shranil na disk, in po morebitni ponovni inštalaciji vse to inštaliral iz diska?
udirač => uni. dipl. inž. rač.

gfighter ::

Zintegriraš jih v inštalacijski CD z nlite-om.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

SXR ::

reachx: Očitno nisi veliko odnesel od teh študentskih dnevov.
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

globoko grlo ::

al pa autopatcher dol potegneš

CoolBits ::

Loo...ka: Ko windows ne bo potreboval več antivirusnega programa potem lahko rečemo, da je bolj varen sistem.. pa naj bo to vista, XP al karkoli bo že...

XP + UAC + en skin = vista druge bistvene izboljšave itak ne vidim saj so, kot je rečeno v novici, pometali vse "skoz okno" :) to bi lahko bil SP3 za XP-je...

rand ::

SXR: Povedal sem kar je rekel predavatelj na predstavitvi .NET framework 3.0. To so njegove besede.
while(1)fork();

KoMar- ::

Haha, da so Win 95 le "polepšani" Windows 3.0? To je pa res bedarija. Po drugi strani je pa res, da smo v Visti ostali brez novega datotečnega sistema in nekaterih drugih dolgo opevanih tehnologij. Vsaj igre so nove, da ne bojo tajnice še leta 2007 igrale ene in iste pasjanse.

darkolord ::

Nekateri mislite, da vse veste, če ste vidli eno slikco Viste na Google Images. Dejte si par featurjev prebrat

hruske ::

No, seveda je res, da ima Vista par novih funkcionalnosti ... ampak razlika med Visto in XP vsekakor ne upravičuje tako dolgega razvojnega cikla, kot si ga je vzel Microsoft.

Apple je vmes izdal že kar nekaj revizij OS X, medtem ko je Microsoft bluzil kaj vse bojo naredili in vsaka nova izdaja OS X je prinesla približno toliko novega kot je prinesel korak iz XPSP2 na Visto.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

darkolord ::

Samo tisto še zdaleč niso bile tako korenite spremembe

jamsek19 ::

Vista je neparna!:
Win3.0 ...1 ... Sheet
Win3.1 ...2 ... OK
Win95 ...3 ...Sheet
Win98 ...4 ...OK
WinME ...5 ...Sheet
WinXP ...6 ...OK
WinVista...7 -> torej Sheet :D >:D

LP
A.
Just me.

darkolord ::

2000?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

CoolBits ::

NT? :D

@LOL ::

Zgleda da tale veleznanec Winsev @jamsek19 očitno še verzij ne zna našteti. Tako da iz tega sledi da tutu tisti OK in Sheet niso ravno objektivni;)
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

opeter ::

Sicer je Windows XP verzija 5.1, ampak jamsek19, naj te to ne moti. ;)
Windwos 2000-ka je bila 5-ka v seriji, če računamo odlično 4-ko. (NT 3.5x, bilokdo?) Sicer je Windows 2000 po mojem skromnem mnenju v nekaterih pogledih hitrejša (ok, morda je zagon počasnejši), kot XP.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ripmork ::

ne vem kaka bo točno Vista kar se sheet/ok tiče
(in me tudi ne zanima, dokler mi XP-ji služijo več kot zadovoljivo),
lahko pa iz lastnih izkušnj potrdim da so Win Me SHIT.

zee ::

Manjka Windows NT 4.0 - OK, Windows 2000 - OK.

Zakaj OK?

NT 4.0 sem imel v času, ko je imel folk na mašinah Win9x. Všeč mi je bilo to, da ni bilo treba za vsak kurnik nanovo zaganjat sistema. Kurnik je bila lahko tako banalna stvar kot peka cdjev, ki je Win9x tako "utrudila", da so se še resetirali težko.

Windows 2000 mi je všeč, ker prav spodobno laufa na malček starejših mašinah in ima bistveno manjše zahteve po ramu kot Windows XP.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

smash ::

po 2 mesecih dela na visti lohk rečem da takoj izberem visto, če bi moral izbirat med XP-ji in visto...preprosteje, hitreje, lepše, pregledneje...

Kenpachi ::

Problem "dolgega" razvijanja je odločitev po slabih dveh letih razvoja from scratch, da pa je vendarle bolje, če vzamejo 2003 kernel kot bazo. Zato je vzelo 2 leti več kot po pričakovanjih. Niti ni toliko slab rezultat, glede na to, da se nam obeta 2007 kernel v SP1 za Visto. Do takrat bomo zadovoljni s 2003.
Zaraki Kenpachi.

MrStein ::

Z SP-jem bodo celi kernel zamenjali ?
Kaj pa bodo razlike ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hruske ::

Darkolord, se strinjam, da Appleove zaporedne izdaje nimajo korenitih sprememb v kodi, vseeno pa so prišli dlje kot Microsoft.

Očitno ima Apple bistveno boljše vodje projektov, glede na to, da so med razvojem Viste prešli iz PowerPC na Intel (zamenjali endian), dodali Spotlight (Vista nima WinFS-ja) in vsakič nekoliko več iztisnili iz procesorjev, hkrati pa za to niso potrebovali korenitih sprememb.
Rad imam tole državico. <3

Kenpachi ::

MrStein:
Baje, da se bomo nadejali konkretnega performance boosta in stabilnosti.
Zaraki Kenpachi.

Dr_M ::

hruske: in kok stanejo te nove verzije mac os-a? a je treba usakic novo kupit, je nadgrandja zastonj, al samo hvalis neki, kar nikol ne bos mel?
hocem pa cist preprost odgovor.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CoolBits ::

Dr_M: OSX 10.y.x x verzije so brezplačne y plačljive oz sam nadgradnja

RedArmy: performance boosta in stabilnosti ?? tko kot WinFS-ja in ostalega, ki je letelo vn?? :D

edit: je v članku lepo napisana politika microsofta... hvalit se kaj bo vse not, pol pa nč od tega, uporabniki pa razočarani in vedno pričakujejo nove izdaje..češ zdej pa ja bo popravljeno, dodano itd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

hruske ::

Dr_M, sistem dela tako kot z Windows, vsako izdajo je potrebno na novo kupit, stanejo pa tam nekje 30ksit.
Rad imam tole državico. <3

tomslejko ::

evo še moja 2 centa...

Delal sem cca 1 mesec na visti in morm rečt da sem bil kar prijetno presenečen. Delala kar stabilno, kar hitro (tudi igre), vendar sem od funkcij pričakoval kaj več, kaj bolj drastično novega. všeč mi je ingeriran search v start meniju (čeprav mislm da dela bolš google desktop search + xp-ji), všeč mi je aero (ampak spet nič drastičnega) in všeč mi je nov control panel... vendar (kot je bilo že povedano) bi lahko bilo vse skupi le sp3 za XP-je, sploh če bo 2007 kernel v sp1 za visto, potem bi bile vse (oz. večina) novosti integriranih v sp3 za xp-je že nekaj časa nazaj, in nebi bilo potrebe po izdelavi sistema from screatch.


LP
Laibach NSK

Kenpachi ::

By the mimo, se opravičujem za offtopic:
Vista Business (both, 32 and 64) je prišla na FRI ELMS (msdnaa) sistem. Veselo na download, kdor je član.
Zaraki Kenpachi.

valenti ::

hah če vm windowsi niso dobri.. pejdte na linux...
nevem... da neka firma kot je microsoft more delat olepšave 10+ let starega projekta(windowsi) in ne more neke nove kode napisat.... pa tolko zaposlenih :/
pol pa se najde par progamerjev pa nardijo linux... pa je stabilen skoraj brez virusov, dela use kot na windowsah... extremno manj porabijo sistemskih zahtev za procese, in sploh niso grdi... (ja igrce pa ne laufajo use)
tku da nevem kaj dela microsoft... obljubljajo da bo naslednja verzija za Visto novo koda novo use... upam... ker sam če pomislim da prihajajo na trg nevem usako leto komponente z zmeraj novimi rešitvami... zakaj pol ne nardijo še novega OS tako gigantski M$..

Poldi112 ::

Ker jim ni treba. Windows se prodajajo zraven os-a in to je razlog da ga vsi imajo. In konkurenca mora biti VELIKO boljša, da lahko konkurira priloženi rešitvi. Isto kot IE vs Firefox.Firefox je veliko boljši, a je večina na IE - zato ker ga ima in ker niti ne ve kaj pogreša.
MS si posledično lahko privošči podpovprečen sistem, ki ima nadpovprečni tržni delež. Šele ko njihov izdelek zelo zelo zaostaja, se ljudje obrnejo k konkurenci in takrat se MS premakne. Ni da ne znajo, ne splača se jim. Njihovi uporabniki srečno zagovarjajo njihovo skropucalo - kaj še hočeš lepšega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

WhiteAngel ::

Celotno M$ razvojno okolje od knjižnic, APIjev, hierarhije datotečnega sistema, do backslashov in coding styla je mimo.

Poglejte si Wine (http://www.winehq.com), ReactOS (http://www.reactos.org) in TinyKRNL (http://www.tinykrnl.org/), ki poskušajo implementirati večino funkcionalnosti, ki jih omogočajo Windows. Njihova koda je odprta in lahko vidite imena funkcij, argumente, razrede in ostalo zmešnjavo, ki jo je potegnil razvoj in flikanje istega jedra od leta 1990 naprej. .NET poskuša z novimi pristopi zabrisati nekaj, ampak to ni tako enostavno (da ne omenim zaprtosti in omejenosti, če izbereš .NET).

Že ko smo imeli Windows 98, sem trdil, da bi moral M$ from scratch napisati nov OS. Ampak v tem ni zadosti $$$. Boljše flika na fliko. Na dolgi rok jim je pa itak vseeno, ker v kvalitetnem OS in fundamentalnih knjižnicah ni prihodnosti - so netržna okolja že zavzela ta položaj.

3p ::

Joj, že spet so vsi pametni. Vista seveda je samo nadgradnja Windowsov, in ni nov OS. Ni pa samo stvar lepotnih popravkov, kar se zna komu še zatakniti, ker gonilniki od XPjev v splošnem ne delujejo, kaki malo starejši programi lahko imajo težave... In ja, seveda je narejena zato da se prodaja. Pa ne pozabite da bi Apple to, kar je v Visti že prodal kot dve ali tri različne revizije OSa. Sicer ima pa baje od zdaj naprej tudi MS baje prisega na bolj redne izdaje sistema, kar pomeni, da najbrž naslednji obilnejši service pack ne bo free, ampak za kupit kot novi os...

@Valenti: Ta cvetka pa je dobra. Par programerjev napiše linux... Sicer je zanimivo vprašanje. A ima kdo kakšno vsaj približno oceno, koliko ljudi je delalo na GNU/Linuxu s kakim KDEjem in vso šaro, ki jo dobiš v povprečni distribuciji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

nekikr ::

Da še jaz pokomentiram:

Visto imam že skoraj dva meseca...Zadeva dela bistveno hitreje kot xp-ji (pa že ti so delovali hitro), škoda da nima winFS a dvomim da bi bila razlika občutna. Res je, ukinili so veliko dodatkov, a še vedno jih je ostalo dovolj da lahko rečeš da je to nov OS in ne samo xp sp3 (tisti ki ste visto samo probali, ali pa jo uporabljate nekaj dni sploh en vem kaj komentirate, najprej naloži potem komentiraj). Strojne zahteve pa tudi niso take kot se je govorilo oz. za normalno delovanje ne rabiš neke gruče superračunalnikov. Jaz imam Visto celo na laptopu in zadeva dela bistveno hitreje kot prej na XP (video in audio editing, photoshop, dreamweaver...igre po drugi strani pa delujejo malenkost počasneje (malenkost!) a najbrž zato ker še ni gonilnikov za mojo grafično in se sedaj uporabljajo prirejeni Vista generic gonilniki, a če se že brez gonilnikov da dobiti take hitrosti, potem bo z gonilniki najbrž samo še en argument več, da menjaš OS.

Zakaj se mora vedno nekdo oglasiti da je Linux boljši.....debata je stara malo več kot naše osončje in še vedno velja isto dejstvo: za 0,02% ljudi na zemlji je linux dejansko boljši ;)

Mac? Zadnje pol leta vsak dan delam na Mac-u (powerbook 2.0 core duo) in zadeva je tako kot vsi Maci: lepa, lepa, bleščeče lepa, uporabna samo za video, audio in slikovno obdelavo (na najvišjem nivoju seveda, če znaš narisati dve črti in trikotnik v paintu še ne rabiš Mac sistema).

Zaključek: trenutno (trenutno): Windows Vista Uber Alles !

:-/

opeter ::

Saj verjetno je v redu. Nisem imel še možnosti, da bi zadevo videl v realnosti... in eventualno malo pretestiral. Zaenkrat ostajam na MacOS X in WinXP.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Looooooka ::

reachx
ce bi ti kj programiru bi vedu da temu ni tko.
primer:
servisi in remoting ki so zadnje leto vse bl aktualni.
v 2.0 je njihova implementacija ZELO ZELO svoh.
linux userji lahko kar se tega tice CIST upraviceno pljuvajo in trdijo da implementacija varnosti prou posiljuje windows authentikacijo in uporabo microsoftovih serverjev in pokazejo KERO KOL njihovo freeware resitev.
v 3.0 so to kr lepo popravl,ker so ocitno dojel da najedajo s tem..
Pr 2.0 je blo vecina ljudi prisiljenih al uporabit microsoftove metode al pa kupit alternativne komponente.
Take komponente za single developerja ponavad ne stanejo vec k 200 dolarjev...ce pa hocs vsem developerjem dat to na masino si pa ze pr 1000 2000 dolarjih.
Tko da lepo da se studentom tak upgrade ne zdi omembe vredn, ocitno ste vsi iz celja pa posojate denar al pa kj.Oz ste placani prek studenta pa vam je vseen ce nardite crappy program.

Za studentske dneve pa sploh ne bom komentiru ker vsakic ko grem na microsoftova predavanja opazam, da so narjena tko kot da smo v sloveniji sposobni programirat sam nezakomplicirane zadeve.Za osnovne probleme je OK za vse ostalo mors pa ponavad prou it predavatelju tezit pa dobit kontakte in pol resit zadevo.
Point being...ce bos kj delu z remotingom in bos hotu da je zadeva varna(in ko recem varna ne mislm to da bos ti trdil da je) ti bo 2.0 pozrl zivce...
s 3.0 je pa problem to da se ni razsirjen in se trenutno se ne splaca vn metat aplikacije za siroko porabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

lorenz ::

Poldi112@ "MS si posledično lahko privošči podpovprečen sistem, ki ima nadpovprečni tržni delež. Šele ko njihov izdelek zelo zelo zaostaja, se ljudje obrnejo k konkurenci in takrat se MS premakne. Ni da ne znajo, ne splača se jim. Njihovi uporabniki srečno zagovarjajo njihovo skropucalo - kaj še hočeš lepšega."


Le nekaj si pozabil da ta enacba funkcionira, njihovi userji . ( Monkeyboy)

darkolord ::

Enim gre očitno kar v nos, da je Microsoft tako uspešen. Jebiga, imajo pač najboljše produkte.

SmeskoSnezak ::

Človk bi iz vašga pisanja doumel, da (vsi) Microsoftovi zaposleni delajo sam Windows. :D :D
@ Pusti soncu v srce... @

VidKo ::

darkolord če je nekaj ful razširjenega, še zdaleč ne pomeni da je dober produkt. Lahko pomeni le, da je bla agresivna reklama.
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

Pithlit ::

Večino je k takemu tržnemu deležu pripomogel deal med B.Gates-om in večino vendorjev s katerim si je MS zagotovil monopolni položaj ($1 za licenco ob pogoju, da se OS proda skupaj s kišto, kar je bilo takrat super tako za vendorje, kot za uporabnike... enak poslovni model se vsiljuje še danes s to razliko, da lahko sedaj uporabnik zahteva kišto brez OS-a).

3p: Številke verjetno noben ne ve... za vsaj približno primerjavo bi morali primerjati Windows+Office ter Linux Kernel+KDE+X.org (ali Xfree). Koliko programerjev na teh odprtokodnih projektih dejansko dela ne vem... Kernel ima okoli 400 maintainerjev, KDE jih ima nekje okoli 200, X.org... bom ugibal... tudi okoli 200. Za število programerjev bi pa rekel nekako takole (pure guess work!): recimo, da ima vsak maintainer pod sabo 10 programerjev... torej jih znese 8000 programerjev.. +800 maintainerjev je torej vsega skupaj 8800 ljudi. Tako da... ja... je mal več kot ene par.
Life is as complicated as we make it...

lordgreg ::

in spet smo tam... mater ste pametni eni bolj kot drugi. pravi rač. zanesenjaki poznajo svoj sistem in ne kurcajo drugega. vsi ostali pa imajo prijatelje, kateri prijatelji so povedali, kar da so slišali od prijateljev, da vista ni ok za igerce.

zaj bo pa treba millenium gor dat če bote hotli pasjanso igrat! mater vam,...

spenstar ::

Tisti, ki je spraseval za popolno integracijo patchev po SP2.
Uporabi nlite 1.2.1, zdownloadaj iz tukaj patch http://www.ryanvm.net/msfn/updatepack.h... , potem pa v nlite importaj, dodaj se IE7, voila pa imas up to date instalacijo, pa se v nlite lahko naredis tuning Winsov.
SPENSTAR--builder

OmegaBlue ::

Priporočam vam, da se sami primete v roke in debato usmerite na visto in njene lastnosti. V nasprotnem primeru bodo leteli malo hujši ukrepi kot rdeče barvilo za spodbujevalce flamewara.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

T-Majo ::

No, js mislim da večina ljudi (z mano na čelu) je visto zato naložla da je vidla bonbončke. Kot drugo pa zarad funkcij. Men osebno dela vista na p4 1gb rama 7200rpm disk hitreje kot xpji. Pa tudi z boota se doooosti hitreje. Pa še lepša je..ampak je varna? naj bi bla :) Torej zaka ne Vista? Vista je ok!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T-Majo ()

KTr1sk ::

hmm meni so se tudi hitreje zagnali, ampak drugače pa če sem veliko stvari delal naenkrat sem imel občutek da so počasnejši, pa ne vem zakaj so mi igre bolj počasi delale, pa tudi procesor je kr nekaj skakal, tako da ni čudno da je štekalo
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

GizmoX ::

spenstar: hvala0:) niti sanja se ti ne, koliko mi bo to olajšalo ponovno nameščanje xp-jev:D
udirač => uni. dipl. inž. rač.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MEDE8ER MED1000X3D

Oddelek: Zvok in slika
6919 (517) pravnik
»

Grafična kartica - smiseln nakup???

Oddelek: Kaj kupiti
303893 (3105) m0LN4r
»

Kateri 3D LED TV s pasivnimi očali? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5920564 (15197) fpbs
»

Odklenjen XP 2800?

Oddelek: Strojna oprema
10823 (823) _mOuSe_
»

Posneli prvo supernovo v gama spektru

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
132891 (2891) OwcA

Več podobnih tem