» »

Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja?

Brane2 ::


Zadevo sem namestil že na enih 8 različnih računalnikov. Povsod je namestitev trajala dobre pol ure in potem je vse delalo out of the box.



To še ne pomeni,da je dober za navadne smrtnike.

Kot praviš, namestil si jih TI. Daj folku tisto CDjko (najraje najbližji tajnici) in naj si ga inštalira sama in naj poveže svojo mašino v mrežo ter sharea printerje v grupo itd.


Saj Gentooja sem inštaliral tudi jaz masi ljudi. Sem tolk daleč z njim da imam en usb hard disk disk prav za to >:D

Ni pa stvar še zrela za mase. Problem je v tem,d a stvari lahko dobiš prepakirane (Suse itd) ,si jih zložiš sam ali pa ti jih zložijo drugi.

Če jih dobiš prepakirane, si vezan nanje in bo upgrade problematičen, ko bo potreben. Če si jih sam zložiš, negativnih strani skoraj ne vidiš, rabiš pa za to znanje in čas- seveda tudi ob vsaskem upgradeu česarkoli na stroju. Če ti stvavri zložijo drugi, boš mrzel ob vsaki naslednji posodobitvi sistema, če kaj ne bo klapalo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

> najboljše bi blo če bi MS kupil linux in ga malo uredil da bi bil
> user frendli

Matev,

Ti vecinoma ne ves kaj govoris, mar ne? V bistvu veliko govoris ampak ti manjka precej znanja s podrocja operacijskih sistemov, kot tudi s podrocja licenc in avtorskega prava ter patentov.

No saj, mogoce se pa samo hecas, na nek tak cudno butast nacin.

ahac ::

Microsoft: Če si zagledan samo v Billyja in ostalega nočeš niti spoznat potem na FRI nimaš kaj delat.

Imam nekdanje sošolce z FRI, ki so diplomiral (za razliko od mene) pa imajo o osnovnih zadevah (sploh pa o Linuxu) velik manj pojma kot jaz. Ravno zato mislm, da je dobr, da so dodal en tak predmet.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

para! ::

Prvo, da povem glede namestitve linuxa. Zakaj se vam zdi stvar komplicirana? Jaz z linuxom nimam polno izkušenj, imam pa jih dovolj, da lahko rečem, da sem kot totalni noob namestil že več linux distrotov brez večjih težav. To je glede namestitve.

Zdaj, konfiguracija raznih programov itd, je malo drugačna. Naprimer pri Debianu mi je ta apt-get neznansko smešen. Smešen zato, ker samo napišeš "apt-get install ime_paketa" in se namesti :> Res, smešno enostavno. Kompajlanje je seveda druga stvar. ./configure in pa make pa spet nista tako zahtevna.

Je pa seveda res, da večina uporabnikov pričakuje vsaj enostavnost windows okolja, če ne še več. Sicer ne vem kako je z desktopom, ker window managerja v linuxu (še) ne uporabljam, verjamem pa, da so določene stvari nadležne. 10 programov za eno in isto opravilo zna nepodkovane uporabnike (in tiste, ki se podkovati nočejo :>), ne samo zmesti, ampak prepričat, da linux ni tisto pravo.

Nek pravi desktop linux bi imel vse kar uporabnik rabi že integrirano v sam x server. Ampak samo en program od možnih za eno opravilo. Ker dobro vem, da se nek povprečen uporabnik, ko bo namestil linux, ne bo mogel odločiti kateri je boljši. Vsaj ne na hitro, kar pa mnogi želijo.

Potem je kopiranje windows v linux desktop. To, da se samo kopirajo oziroma posnemajo stvar iz windowsov je absurd. Četudi zato, da bi liunx desktop čimbolj približali windows uporabnikom. IMO, je treba narediti nekaj, kar ne le doseže MS windows okolje, temveč ga tudi preseže. Verjamem, da je takih stvari v linuxu ogromno, a kar rabimo je, da so tiste osnovne funkcije glede na windows izboljšane, ne le enake.

Mislim, da marsikoga od linux desktopa odvrne tudi smešno poimenovanje programov. Naprimer amaroK. WTF? Zakaj se ne imenuje npr "MusicNow!" :> Sej vem, 10x bl neumno ime sm predlagal, ampak vsaj mal bolj nazorno in tako, udarno, šokantno, če me razumete.

Res je, linux za dekstop je za malo bolj advanced userje že dolgo čisto primerna rešitev. Za tiste, ki pa so nekako doma v windows, oziroma, se ne ukvarjajo preveč z računalniki, je linux še ne toliko zrela zadeva. Seveda, če predpostavimo, da le-ta uporabnik sam nastavlja cel linux.

LP
Death before dishonor!

para! ::

AJa, morda tudi tiste kanček bolj vešče uporabnike računalnikov, linux zmede pri strukturi diska. dev/, etc/, lib/,... Mene ne moti, ker mi je vseeno kako imam na disku urejeno. Konec koncev pričakujem, da bo nek indexing service poindeksiral vse datoteke in mi jih serviral v nekem preglednem seznamu, ne glede na to, kje na disku se nahajajo.

Nekateri pa bi mogoče želeli, da je disk bolj uporabniško orientiran. Torej, da se takoj razume kaj kakšna mapa pomeni. Naprimer "Programs", "Documents",... Seveda ne tako, kot v windowsih, kjer te sili z raznimi My shit mapami, ampak nekak, bolj prijazno do uporabnika.

LP

PS: nVidia driverji omogočajo več desktopov na Windowsih. Ati tud?

lp
Death before dishonor!

poweroff ::

Tear_Drop: Ubuntu te nič ne sprašuje, ampak namesti Gnome in vse kar Ubuntu ekipa misli, da je potrebno. No questions - just out of the box.

OOo se da nastaviti, da shranjuje v DOC format.

Brane - Ubuntu install CD sem dal tudi bratrancu, ki je brez večjih računalniških izkušenj in se je obneslo. Je pa res, da na podlagi majhnih vzorcev en smemo sklepati na polulacijo...

Hmm, malce sem razmišljal o Applu. Apple ima svojo strojno opremoin njegov OS X tja gor popolnoma paše. pa je FreeBSD. Ubuntu bi moral začeti sklepati posebne pogodbe s proizvajalci in imeti posebne certificirane računalnike. Tako bi kupil Ubuntu compliant računalnik (morda z predinštaliranim Ubuntujem) in ne bi imel nobenih težav s hardverom. Ker bi bilo možno delati klone, bi se morda taki računalniki razširili bolj kot Apple, pa še cenejši bi bili.

Upam, da Mark Shuttleworth kaj razmišlja v tej smeri...
sudo poweroff

para! ::

Lej, da prepričaš skupino geekov, je OS lahko tudi UBUNTU. Da prepričaš množico, se os NE SME imenovati UBUNTU.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Ali pa Breezy whatever ...
Death before dishonor!

pint ::

Brane2: primerjava s tajnico in namestitvijo Linuxa je nepoštena. Naši tajnici npr. še na misel ne pride, da bi namestila Windows in nastavila mrežo. Pa je drugače super tajnica, ampak to ni njeno delo. Tako da argument, da Windows lahko namesti vsak, Linux pa ne, odpade.

para! ::

Ampak, če bi se ta tajnica naučila namestit Windows, potem bi znala namestit tud Linux. Vsaj večino distribucij. Zataknilo bi se morda pri konfiguraciji. Namestitev je res enostavna.

lp
Death before dishonor!

d0rK ::

Strinjam sem s para! in pa Tear_DROPom.

Najbolj me je od Linuxa odvrnila cudna struktura diska, tako da nisem vedel kater program naj kam instaliram.
Potem je bil problem laufanja programa...Nisem ga znal zalaufati brez da bi bila zravn se konzola odprta.
Prednamescene je blo tok krame, da sem se je kumi znebil.

Sedaj sej ne pravim, da se teh stvari ne da urediti...Linux je zelo fleksibilen. Ampak pravim, da bi za uspesnost Linuxa moglo
to biti bolj po enostavljeno. Folder Programs, folder System, itd.

Seveda pa je velik razlog za nepopularnost Linuxa tudi odsotnost igric. Mene to sicer ne moti.

para! ::

Odsotnost igric je le posledica dejstva money-rules-the-world. Ko se bo splačal delat igrice za linux, jih sigurno bojo. Torej takrat, ko bo linux na namizju že dosegel nek profitabilen tržni delež.

lp
Death before dishonor!

poweroff ::

Dork: jaz se nisem še nikoli vprašal, kam naj nek program namestim. Apt ga je vedno znal sam pospraviti na pravo mesto. (OK, ko sem nekaj "hekal" neke programe, sem že določal, ampak to je drugo) Ureditev na /home/user mi je pa fenomenalna.
sudo poweroff

qwdl ::

Po moje težava je u tem, da dokler bomo vidli v Media worldu (in drugih trgovinah) 125 računalnikov in na VSEH bomo vidli napis: Windows, velika večina ljudi bo asocirala računalnik z windowsom. Ne smemo pozabit, da je velik delež prebivalstva nepismenega (u smislu, da ne razume kaj bere.... ČE bere...in ne razmišlja, ker to dela za njih televizija). Tisti, ki se zanimajo, berejo in razmilšljajo, se bodo spraševali: "Zakaj windows?" in bojo poskusli nekaj novega. ( kako je strukturiran file system linuxa po moje ni težava. Tistega, ki ga zanima, bo razširu obzorja)
Morda ta razmislek ne spada, to je samo moje mnenje

para! ::

Veš, qwdl, večina uporabnikov računalnikov na svetu ima točno to kar hoče. Windows. Njim ni potrebno razmišljat, ali obstaja alternativa. Ta alternativa se jim mora približat. Ne oni njej.

lp
Death before dishonor!

Brane2 ::

Kar se imena tiče, se mi zdi nepomembno.

Tudi "Windows" bi lahko bil v začetkih tarča posmeha. Kdo še je*e OS ki vidi vzornik v izdelkih "Jelovice" ? :\ :D

vsako ime bo nerodno, dokler za njim ne bo stal pojem, ki se bo ljudem vsedel v zavest.

Kje je fora, da Linux predstavlja pingvin ? Zakaj ne lev, gepard, morski pes... :\


Brane2: primerjava s tajnico in namestitvijo Linuxa je nepoštena. Naši tajnici npr. še na misel ne pride, da bi namestila Windows in nastavila mrežo. Pa je drugače super tajnica, ampak to ni njeno delo. Tako da argument, da Windows lahko namesti vsak, Linux pa ne, odpade.


Ni nepoštena. Njen šef, sodelavec itd bo ziher znal postaviti Winse gor. Za Linux pa ŠE ne velja isto.
Saj ko se bo stvar "usedla" se bodo ljudje spet čudili, kako so sploh lahko uporabljali kaj drugega.

Navada je kevlarjeva srajca... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

kriko1 ::

para!: lternativa se lahko približa kolikor hoče, vendar če je ne bo user sam sprobal ne bo s tega nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

qwdl ::

kriko1: se strinjam s tabo. problem je v nas, ne v OS.

Isti problem je imel Prešeren: pisanje na nizkem nivoju za vse? ali pisanje na visokem nivoju, da dvignemo kulturno raven vseh?

3p ::

En problem(ček) je v dejstvu, da mora alternativa ponudit nekaj konkretno boljšega, ne samo enako ali malo boljše. Konkretno boljša je načeloma cena, v praksi pa imajo doma itak vsi vse piratware, pa ni problema.
Recimo še ena zadeva, ki mene muči... razlike med distribucijami. Če hočeš "obvladat" linux, moraš obvladat vsaj 5 distribucij. In vsako leto je druga distribucija popularna. Prej Debian, pa pol Redhat, pa Mandrake, Pa Suse, Pa Fedora, Pa Gentoo, pa Ubuntu... Eni boste rekli, da je to prednost, pa nisem čisto prepričan.

Jst ::

> Ne morem si kaj, ampak v nacistični menčiji so imeli Ein Reich, Ein Volk und Ein Fuhrer. Saj je šlo par let...

Sej Microsoft dela isto:

One World, One Web, One Program - Microsoft Promo Ad

64202 ::

Ta zadeva z vecimi distribucijami... predstavljajte si, da je to neka mini evolucija, vse se med sabo grizejo in boljse pridejo naprej. Tokom casa jih je nastalo miljon in hkrati vecina zamrla. Zdaj, kaj bo to v prihodnosti pomenilo za uporabnike (ce linux uspe se na zadnji postaji - desktop), je tezko reci. Na tak nacin se softver v preteklosti se ni udejanjal, zato si je tezko predstavljat...
I am NaN, I am a free man!

Tear_DR0P ::

linux se bo prebil na desktop, počasi a vztrajno se to dogaja. samo dozoret mora - oziroma se mora poklopit nekaj dogodkov - linux je že dovolj zrel, da ni kisel za uporabljat, ni pa še najbolj sladek, poleg tega ni tak letni čas da bi njegov okus prijal

P.S. upam da razumete metafore
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

[BISI] ::

Ubuntu...

Ok, pustimo to, da mi nadgradnja iz prejsnjega Ubuntuja ni delovala tako kot treba...Vzemimo "clean install" iz CDja. Ubuntu se hitro namesti in je naceloma takoj uporaben. Prvi del se drzi, drugi pa zal ne. Ta zadnja izdaja ne dovoli spreminjanja "layouta" tipkovnice brez posega v konfiguracijo x11. Ok, spremenim konfiguracijsko datoteko, a se pri eni nastavitvi zalomi, ker ni veljal priporocen popravek... Ok, Ubuntu se potem zazene v konzolnem nacinu, pri cemer zabrise sicer zelo natacen opis napake (vsaj to :)), a tukaj se ze zdavnaj konca "out of the box". Hej, zadevo sem sicer popravil z vijem, ampak kaj takega po mojem mnenju ne sodi v koncno izdajo produkta... :)

Veliko ljudi se pritozuje nad prevelikim izborom programov. Tudi mene moti prevec programov, se posebej pa dolgi, nepregledni meniji. Naslednja verzija naj bi odstranila par postavk, a to bo se trajalo en razvojni ciklus. Ok, pa bomo malo urejali menije. Prva stvar, ki jo opazi Windows uporabnik je, da ne obstaja desni klik nad menijem in "drag&drop" funkcionalnost. Nadalje obstaja stroga kategorizacija menijev (out of the box). Kljub temu, se lahko nova izdaja pohvali z urejevalnikom menijev. Neznansko sem se razveselil in upal, da bom lahko brez tezav odstranil meni z igrami... Heh, bo treba uporabiti "advanced mode" (beri: synaptic package manager). Zakaj potem sploh ta urejevalnik? :)

Privzeti brskalnik v Ubuntuju je Firefox. Ob izdaji 5.10 se je vedelo ze par mesecev, da bo naslednja verzija Firefoxa potrebovala starejsi libstdc++5, a ga niso vkljucili v osnovno distribucijo. Ce bi se kaksen novinec v tem okolju odlocil za namestitev Firefox 1.5 Beta in/ali Release Candidate mimo repozitorija, bi ostal praznih rok (ne vem, ce bi vztrajal in zagnal firefoxa v konzoli..ja, vcasih je dobro pogledat system requirements pred prenosom).
And then I saw her face... Mozilla Firefox

poweroff ::

Bisi - se povsem strinjam. Ubuntu je lep poiskus, ni pa še čisto dozorel. Mislim, da so Ubuntujevci malce podlegli histeriji, ki ji podlega Microsoft - lovljenje rokov za vsako ceno. Zato je bil Hoary zame veselo persenečenje, Breezy se mipa zdi problematičen.

Je pa res še nekaj drugega - piratstvo onemogoča širjenje Linuxa in odprte kode! Če bi ljudje morali VSE programe VEDNO plačati, potem verjemite, da ne bi imel vsakdo doma MS Office. OOo bi bil pa veliko bolj razširjen...
sudo poweroff

kriko1 ::

3p: več sitribucij je zato da v osnovi pokrijejo potrebe določenih uporabnikov. Linux je linux, da ga obvladaš je dovolj samo kernel in konzola :) Ostalo je samo privzeto programje ki je odvisno od distribucije (lahko ga pa dodatno namestiš na katerokoli distribucijo).

Distrubucijo si izbereš po tem ko pogledaš kaj vsebuje (gnome / kde, openoffice / koffice...) in ne menjuješ po popularnosti.

Pithlit ::

Amen.
Life is as complicated as we make it...

3p ::

kriko: Slednje je koliko toliko res, če si zadeve urejaš za sebe. Ali na eni resni firmi, kjer se ve kaj se uporablja. Če pa po sili razmer moraš malo eno malo drugo distribucijo uporabljat, je pa kar dodatnega dela...

thezerox ::

Ena izmed "slabosti" linuxa je v tem, da je ze v zacetni fazi pomenil samo kernel, in ker je predstavljal samo kernel je povzrocil nastanek velikega stevila distribucij, to pa seveda zato, ker je vsak linux "proizvajalec" prilagodil "proizvodnjo" svojim potrebam. In s tem so nastali hkrati tudi razlicni package managerji, pri nekaterih moras programe celo najprej kompajlat itd. Pol se pa zgodi to, da recimo za svojo distribucijo nimas najnovejsega programa X, distribucija A pa ta paket X ima, vendar ni kompatibilen s tvojo distribucijo. Zelo dober primer je *BSD, tam je vse poslihtano, vendar pa zame ni primerljiv, ker nima tako (generalno gledano )dobre podpore hardwarea kot linux. Najenostavnejsa instalacija pa je po mojem obcutku pri Mac OS (res da nisem nikoli uporabljal).

ati in nvidia: ce bi programerji dobili vpogled v "dokumentacijo" glede hardwarea, bi po mojem naredili super driverje, ki bi bili marsicesa sposobni. Vendar ima zgodba tudi drugo plat, namrec obadva sta pogodbeno vezana in zaradi tretjih ne moreta dovoliti vpogleda v dokumentacijo.

ahac ::

Mislim, da bodo pri razširanju Linuxa pripomogle tudi komercialne distribucije, kot so Linspire in podobne.
Te firme ne dajejo po defaultu zraven 100 programov za isto zadevo, ampak samo enega.. nekatere tudi preimenujejo, da je uporabnikom takoj jasno za kakšen program gre. Poleg tega se pa dobi poceni PC z naloženim Linspire tudi v Wal-matru, kar ga približa uporabnikom, ki sicer o Linuxu nimajo pojma.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Pithlit ::

alo-alo: vsak paket ki deluje na Linux-u je, posledično, kompatibilen z Linux-om. Nima veze distro.

ahac: no sej računalnike s prednaloženim Linux OS se najde vedno bolj pogosto. Acer prodaja laptope s prednaloženim Linux-om. Pa še koga se najde. Problem je pa v tem, da so stvari prednaložene (in so ponavadi "sranje" - acer nima X serverja, Linspire pa root kot privzetega uporabnika). V tujini pa se dobi tudi prednaložen Gentoo sistem. Stvari se na tem področju tudi premikajo. Sicer nekako s hitrostjo s katero je do pred kratkim AMD izpodrival Intel v OEM box-ih... ampak vendarle.
Life is as complicated as we make it...

MTm2H37rqt7B ::

Kot koncni uporabnik/kupec

Dokler Linux ne bo imel poslihtanih vseh (vsaj vecino driverjev za hw ki je out-there) mu ne bo uspelo. Doma imam vsaj dva kosa opreme ki jih ne bom spravil pokonci v Linuxu pa ce se ubijem. Ena je webkamerca/digitalc od Herculesa Dualpix in Canonov skener CanoScan3000 USB. Zakaj bi moral clovek prvo pogledat kaj mu OS podpira, in nato na podlagi tega kupvat hardware? Bos se prvo pogledat kaksne ceste so in potem sel kupit avto? I don't think so. Kar je na trgu, ko kupis, moras prikljucit in ma da dela. PA pustmo zdej open/closed-source driverje, ker koneckoncev to koncnega uporabnika NE BRIGA.

Z programsko opremo je pa tko, ce bi bil zgornji pogoj odpravljen, bi bilo vec uporabnik in posledicno vecji pritisk na proizvajalce programske opreme (Adobe, Discreet,....).

Bi bil tudi pripravljen placat za software ki bi deloval za Linux, ampak kaj hoces ce enostavno ni portano, ker ni interesa. Pac zacaran krog.

To se pravi prioriteta je, da Linux (razvijalci tega in onega posrkbijo) da dela vse kar kupis. Vsa oprema ki jo kupis danes kjerkoli bo delovala na Win platformi, kar pa za Linux enostavno ne morem (ne morete) reci.

Ko bo pa to vse zrihtan, se pa lahko pogovarjamo o Linux ready for desktop.

sburner ::

Kot praviš, namestil si jih TI. Daj folku tisto CDjko (najraje najbližji tajnici) in naj si ga inštalira sama in naj poveže svojo mašino v mrežo ter sharea printerje v grupo itd.


Brane2, povej mi kok tajnic pa zna inštalirat windowse?
Imagination is more important than knowledge

thezerox ::

Povedati sem hotel to, da je nekompatibilen zato, ker so odvisni programi razlicne verzije in ceprav das --force pri rpm ne bo delal. Seveda to ni pravilo, da ne bo delal

Brane2 ::


Brane2, povej mi kok tajnic pa zna inštalirat windowse?


Poznam vsaj eno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

pipy ::

Ja takole najbol porihtana distribucija v kateri ni kakšnih osnovnih nastavitev postorit v konzoli je SuSE. Ostalim distribucijam najbol manjka en program za nastavitve vsega se pravi nek control panel v winsih. No suse ima za to yast saj tudi ostale distribucije kot so mandriva in linspire ne zaostajajo dosti za Suse vendar je pri tem vsaj meni SuSE najbolši. Je pa tako da za tise, ki ne želiko imeti veliko programov za enako stvar je to linspire (bivši lindows). To je nekakša windows linux distirbucija :). Za veliko izbire in lahko namestitev in nastavljanje - SuSE. Za tiste ki želijo lahko inštalacijo različnih programmov, ki jih ni v sami distribuciji - Ubunto ali Debian. No za geeke pa hardcore - Gentoo :). No seveda je na voljo še veliko ostalih distribucij in če želi bo vsak našel ta pravo zase. Glede uporabnosti pa je tako več uporabljaš linux, bolše si z njim seznanjen, rajše ga imaš. In še to tudi na linux-om se da poganjat veliko windws aplikacij z uporabo wine, ter dvema komercialnima paketoma cedega - za igre ter CrossOver Office za programe (office, ie, photoshop, dreamwaver ...).
pipyemall

BigWhale ::

> PA pustmo zdej open/closed-source driverje, ker koneckoncev to
> koncnega uporabnika NE BRIGA.

Mene, kot koncnega uporabnika to briga. Ker me zanima, kdo mi bo driver popravil, ce bo pokvarjen in ce ga bom lahko sam popravil....

MTm2H37rqt7B ::

@BigWhale:
To je razmislanje poznavalca. Ali se ne pogovarjamo o Linuxu kot za desktop za mass uporabo?

64202 ::

> Mene, kot koncnega uporabnika to briga. Ker me zanima, kdo mi bo driver popravil, ce bo pokvarjen in ce ga bom lahko sam popravil....

Jaz bi rekel: rad bi videl, da je driver odprtokoden - zato da ga lahko bilokdo popravi/izboljsa/sporta na novejsihitrejsiboljsi kernel, neodvisno od original firme s svojimi interesi in zmoznostmi. Ce je hardver dober in kernel razmeroma popularen (linux, bsd, ...) se pac vedno en tak izboljsevalec najde.
I am NaN, I am a free man!

Microsoft ::

Ja, Linuks prinasa razvoj. Od zdaj naprej si bomo lahko drajverje popravljali sami. Kako sem cakal to!!! To je tocno tisto, kar nas 90% uporabnikov Windows masin najbolj moti. Da si ne moremo popravljat svojih drajverjev. NOT:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

christooss ::

Linux bo ratal popularen takoj ko se ne bo dal winsow prepečt. SImpl ko pasulj.

Pipy sej tud v Ubuntu maš tud nastavitve skupej zbrane. To se tud v WInsih da naštimat da nadzorno ploščo v menuju prikažeš.

On "težkosti" inštalacije je bla že debata. Nobene razlike ni. Oboje je enako lahko/težko inštalirat.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Microsoft ::

Nekateri kle res podcenjujete Microsoft. Ampak, na mojo sreco, delate to na vaso lastno skodo.

Pismo, a res mislite, da so tam tko neumni pa da ne vedo, kaj se dogaja na trgu in kaj se bo dogajalo jutri?! Da se jim je v zadnjih letih tko, posreclo, da so uspeli? Da si ne morejo privoscit niti enga, ki bi delal na podrocju prihodnosti firme?
Dejte, nehite bit komiki. Poglejte mal, kolko casa je ze Google postavljen, kako blizu je ze, a vseeno po drugi strani kako dalec!!! Pa tiste izjave, da bo linuks zdej zdej zavladal svetu. Lol. Vsako leto ista zgodba.
Sicer vas pa zastopim, da ste v casu menstruacije. Kar je dokaj razumljivo, saj se bliza kar velik in mocan val konec nalsednjega leta: Vista, Office 12, Exchange 12, Vista Server. Do takrat se mora developerski del (Visual Studio 2005, SQL 2005, BizTalk 2006) zlesti pod kozo, pa bo spet nastala taka razlika, da se nam ne bo treba bati minimalno se za naslednjih 5~10 let za prihodnost Microsofta. Ce ne se za dlje casa.

Hja, je res, da je tale menstruacija tecna. Samo, tko pac je.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

theD3viL- ::

Hm..kar se tiče ubuntuja se mi zdi da ma karse nastavljanja tiče prednost pred večino distribucij. Use je simpl...le pomislt pa povezat morš reči skupi.

Kar se diče /dev /lib /usr and stuff..morš pa vedt kaj maš u računalniku in kaj hočeš...ja js mam u računalniku hard disk na C: prklučn :\


Microsoft - 60 000 developerjev
Ubuntu - nekaj 100 (mogoče nekaj 1000)
Slackware - 1.


Razmislite.


Edit #1 - Itak se pa use če maš gnome alpa kde nastavla u GUiju...tko da NP!

Zgodovina sprememb…

linuxdady ::

Microsoft, Bog se te usmili.

Motiv za razvoj Linuxa in drugih operacijskih sistemov je vzpostavitev kolikor toliko zdrave konkurence na trgu operacijskih sistemov. Alternativa ni Microsoft ALI Linux pač pa Microsoft IN Linux IN BSD IN vsi ostali. Alternativni operacijski sistemi bodo slejkoprej dosegli kritično maso, ob kateri bodo neodvisni ponudniki programja pričeli trgu ponujati svoje izdelke v več različicah. To se že dogaja in dogaja se vse hitreje.(IBM, Adobe, Novell,...in ne nazadnje Hermes Softlab in SRC) Ni daleč dan, ko razlog za oklevanje - prehod na drug sistem ali ne - ne bo to, da določena aplikacija v alternativnem OS ne deluje. Razlog za izbiro bo bistveno bolj kompleksen. Snemi plašnice in se malo ozri naokrog.

Tole ti pa zelo resno polagam na srce: Da, vodilne slovenske softwarske firme se že spogledujejo z Linuxom, kar pomeni, da pri njih prav dolgo ne bo več prostora za "strokovnjake" s pomanjkljivim, enostranskim znanjem.

Microsoft ::

Itak. Sam pozabu si dopisat, da Microsoft ne razvija sam Windows XP, tako kot je tist Ubuntu. Je se "en mal" vec stvari. Cist en mal.

Ja, sej si prav napisal. "bo". To ze celo zivlenje poslusam. "bo". Samo za realni svet to ni dovolj. Tam je treba slisat besedo "je".


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

theD3viL- ::

Microsoft kaj pa praviš na Slackware ki ga en sam?


:) ..



Drugač pa..sej vse skupi tud ni 60000 develoverjov od linuxa .. pa tud če..no sej boste vidl zdej nasledne verzije npr. ubuntuja .. aprila ... k bo nov gnome novi programi .. ker zdj zadne cajte je res razvijanje na višku...in kakovost.

KoKi ::

# hackable

theD3viL- ::

Pa tok o tem kok linuxači flajmamo vsako MS temo ;((

Microsoft ::

Vi flejmate Microsoftove teme, v Linuks teme pa nas "povabite" s taksnimi posti.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

theD3viL- ::

WINDOWSI SO ZAKON!!!!!!!!




Lahko flejmam novo temo?

nurmaln ::

@Koki

ZAKON:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
1387435 (7435) Matevžk
»

Dell naj bi izbral Ubuntu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5710421 (8873) MrStein
»

Opera 8 Beta je tu

Oddelek: Novice / Brskalniki
162492 (2479) Tic
»

PCLinuxOS 8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
412912 (2912) Matev
»

UserLinux izdal prvo javno različico

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
51944 (1944) Yohan del Sud

Več podobnih tem