» »

OpenBSD 3.8

OpenBSD 3.8

OSNews - November je tu in po utečenem običaju je že čas za izid nove različice OpenBSD. In res, izšla je že 3.8 reinkarnacija tega odprtokodnega operacijskega sistema, ki je od ostalih BSD-jev podedoval pregovorno stabilnost in robustnost, avtorji pa še posebno skrb posvečajo varnosti. Obširen seznam vseh sprememb od prejšnje različice lahko najdete tu.

Zadevo si lahko pretočite z najbližjega zrcalnega strežnika (če se nahajate kje drugje kot v Severni Ameriki, se zaradi ameriških kriptografskih zakonov raje izogibajte tistim v ZDA), samih slik ploščkov pa tam ne boste našli.

15 komentarjev

Matako ::

Aaaa. na OpenBSD smo že skoraj pozabili ;) Sem pogledal njihovo stran in se mi zdi, da kot prvo mora iti riba stran! Prosojna plastična rumena krogla s stilizirano plavutjo bi bila bistveno boljši logo ;)

CaqKa ::

ja ko bodo ribo pospravli bo takojci več uporabnikov open bsdja :)

metalc ::

Da me ne bo kdo sodno preganjal, uredništvo je iz meni neznanega vzroka odrezalo cel zadnji odstavek s podatki, kje se da to reč kupiti in tako podpreti projekt. Poglejte v forum (oddelek Operacijski sistemi), po novem namreč imamo "zastopnika" tudi pri nas. Aha, izbrisali so mi tudi kredit do nejca_, ki je tam to prvi objavil.

nejc_ ::

Ne se sekirat - "recenzorji" brišejo in prirejajo kakor se pač komu namrdne - da ne bo pomote seveda: brez kakršnekoli obrazložitve seveda. Ampak to je itak stara tema, ki je ne bi pogreval, sploh pa ne v tej temi, ko je govora o tako uspešnem projektu, kot je OpenBSD.

OpenBSD me je prepričal, da je to eden najzaneslivejših in najrobustnejših sistemov ta hip. Vsi, ki se še niste srečali z njim, vzemite si nekaj časa in si ga prenesite z enega strežnika.
Posebej bi poudaril packet filter (pf), ki po funkcionalnosti nekako soupada z iptables v linuxu in ima bolj naravno sintakso. Packet filter so zaradi njegove odličnosti prevzeli tudi (nekateri) drugi *BSD sistemi.

Seveda je packet filter le ened izmed mnogih super featurejev, ki jih OpenBSD ponuja, več pa si preberite na domači strani podjetja.

Romčy ::

Ne me sedaj vsi napast ampak se mi zdi da teji programi prepogosto izhajajo popravljeni. Nisem nek poznavalec te linux scene in ne vem za vsa ta jedra linuxa, ampak če hočeš kaj izbrat za si namestit moraš prej diplomirat iz linuxa da poštekaš vse te izdaje. Vsaj meni se zdi tako no.

BigWhale ::

BSD - BSD Should Die

;>

drola ::

Ne me sedaj vsi napast ampak se mi zdi da teji programi prepogosto izhajajo popravljeni. Nisem nek poznavalec te linux scene in ne vem za vsa ta jedra linuxa, ampak če hočeš kaj izbrat za si namestit moraš prej diplomirat iz linuxa da poštekaš vse te izdaje. Vsaj meni se zdi tako no.


Ti pogosti izidi imajo tudi veliko prednosti, predvsem so hrošči veliko hitreje odkriti in popravljeni, kot pri komercialni programski opremi.

Glede potrebnega znanja pa je tako:
Če hočeš linux ali *BSD uporabljati za delovno postajo ali pa mogoče kakšen ftp/http/mysql/mail server ne rabiš kakšnega posebnega znanja. Vzameš si eno distribucijo, npr. Pingo, Mandriva ali SuSE in se zelo hitro znajdeš v pripravljenem sistemu za delo. V teh distribucijah so ponavadi vključeni tudi vsi ali pa vsaj večina obstoječih odprtokodnih gonilnikov za strojno opremo.

Eden večjih problemov so le grafične kartice, predvsem ATIjeve,za katere gonilnikov ni ravno enostavno namestiti. Pri Nvidia karticah pa je malo drugače, pač zdownloadaš inštalerja in če je vse OK, potem je treba dodati v nastavitveno datoteko za grafični sistem le še vrstico ali dve in zadeva dela.

Nekoliko slabša podpora je tudi pri navadnih in ISDN modemih, pri mrežnih karticah pa ni problemov.

Seveda pa si lahko (če želiš) zadeve v linuxu (hudo) zakompliciraš, ko se prvič lotiš prevajanja jedra. Tukaj je potrebno malo bolj vedeti podatke o strojni opremi in datotečnih sistemih, ki jih uporabljaš.
https://drola.si

Romčy ::

Ja saj te razumem imaš prav ,ampak enemu povprečnemu človečku je ta linux pravi bau, bau . Ko pa se končno odloči za nekaj je tega toliko verzij in popravkov in kaj jaz vem še česa da je totalno zmeden. Nisem noben nasprotnik linuxa, nasprotno suse 9.3 sem probaval in mi je full všeč in upam da se bo čimveč razvijal linux, ampak je vse preveč razvejano za navadnega uporabnika. Upam da bo bolje.

64202 ::

Kaki linux, to je OpenBSD
I am NaN, I am a free man!

thezerox ::

Jaz sem OpenBSD 1.11 takoj nalozil. Nazadnje sem sicer res nalagal 3.7, ampak od tedaj sem pozabil, kako hecna zna biti instalacija :) . Tako da tistim, ki se hocete malo poigrati z OpenBSD, svetujem, da natisnete navodila ali pa sproti berete navodila na morebitnem drugem racunalniku.

portov nisem kompajlal, ampak nalozil kar pakete.

vtisi: skrolanje v firefoxu dela tekoce; filmi v mplayer pa kot da gre za "slow motion": nekako cudno vse, kot da bi imel slab cpu (cpu je amd 2500+), kot da bi malce vse skup zaostajalo (opomniti moram, da se isto dogaja tudi v NetBSD); vsec mi je, da recimo X dela "out of the box", samo das startx in X ze laufa, ni potrebno nic konfigurirat (da ne bo pomote, to je delovalo tudi ze v prejsnjih verzijah, ampak to omenjam kot prednost) s xorgconfig ali xorgcfg. z nv driverjem recimo Composite deluje dosti bolj stabilno kot denimo v linuxu (tudi ce pod slednjim uporabljam nvidia driver, mi X z Composite crkne); seveda deluje Composite pod OpenBSD pocasi (premikanje oken zaostaja). me pa zanima kako bo to slo z EXA.

kako spremenim konzolo (sedaj je vt220)? ker vc-je moram spreminjati z ctrl+alt+fX, pa funkcijske v mc-ju ne delajo.

ocitki v zvezi z linuxom: ce recimo primerjamo OpenBSD pa recimo kak SUSE, pol linux (SUSE) ni tak bau bau, ampak za uporabnika, ki pride iz sveta windowsa k linuxu, pa ocitek drzi, ceprav je sedaj v svetu linuxa dosti "lepse" kot pred 7 leti, ko sem zacel uporabljati linux, ki mi je danes za delo glavni OS. jaz sem rabil nekaj mesecev, da sem pogruntal linux filozofijo. pac, vztrajat je potrebno, ce hitro obupas, pol so vtisi lahko samo negativni.

poweroff ::

Jaz sem lansko leto nekje zasledil plakat - vabilo za predavanje kateri OS je najboljši za moj računalnik. Podrobnejši pregled je razkril, da je v igri izbira med tremi Windows sistemi.

Ja, očitno je lahko človek zmeden tudi med različnimi Windows sistemi, ki jih je res kar nekaj (Millenium, 98 SE, 98, 2000...).

Resno: ko kupuješ avto, imaš tudi cel kup proizvajalcev in kup modelov. Pa bi bilo boljše, a bi imel le en sam sistem?
sudo poweroff

metalc ::

Tule je že nekaj prvih vtisov o zadevi, zanimivih predvsem za potencialne novince.

MrStein ::

Bolja aktualen spisek je :
- Windows XP Home Edition
- Windows XP Media Center Edition
- Windows XP Professional (plus servis packi)
- Windows 2003 v vsaj štirih verzijah
- Windows Vista (še ni fertik) prav tako več verzij
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Loki ::

če se nahajate kje drugje kot v Severni Ameriki, se zaradi ameriških kriptografskih zakonov raje izogibajte tistim v ZDA


Why do we ship cryptography?
In three words: because we can.
The OpenBSD project is based in Canada.

poweroff ::

ZDA so svoje export kripto zakone že pred par leti spremenile. Če kdo še ne ve.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odkrita varnostna luknja v privzeti namestitvi OpenBSD

Oddelek: Novice / Varnost
194141 (3076) poweroff
»

OpenBSD 3.9

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
193922 (2672) nejc_
»

OpenBSD 3.8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
153621 (3083) poweroff
»

Izšel OpenBSD 3.7

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
103565 (3005) nejc_
»

OpenBSD 3.5

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
92537 (2537) Road Runner

Več podobnih tem