» »

Prenovljeni Powerbooki

Prenovljeni Powerbooki

Apple Powerbook

Apple - Apple je danes najavil prenovljeno serijo prenosnikov Powerbook.

Posodobitev vključuje hitrejše procesorje, ki sedaj tiktakajo pri 1,5 in 1,67 GHz, večjo količino pomnilnika, hitrejše in večje trde diske ter enoto Superdrive, ki sedaj podpira tudi medije DVD+RW.

Večji modeli so dobili tudi močnejše grafične kartice, ki sedaj omogočajo poganjanje velikih LCD zaslonov preko Dual Link DVI vmesnika, kot na primer Apple Cinema Display 30" z ločljivostjo 2560*1600 pik.

Za nameček so posodobili še vmesnika Bluetooth in Trackpad, s katerim se lahko sedaj premikamo po dokumentih brez uporabe drsnikov z uporabo dveh prstov. Kljub vsesplošnemu povečanju zmogljivosti imajo novi Powerbooki nekoliko večjo vzdržljivost baterije, ki se je povečala za okoli pol ure pri vseh modelih.

45 komentarjev

darkolord ::

7200rpm diskov pa še nimajo

minmax ::

v notebooku je to hud power drain.

overlord_tm ::

a žihr prašam zakaj so men maci tok ušeč?

sam mev ga pa nebi, ker bi preveč cajta rabu da se ga navadm :\ . sam gledat ga je pa lepo.

to so taki kompi za rastavo delat :D

Road Runner ::

sam mev ga pa nebi, ker bi preveč cajta rabu da se ga navadm


od kje si pa to zdj vn prvleku ;)

whitto ::

A mogoče kdo ve, koliko je kaj razširjen Apple v naši "dolini šentflorjanski"?

Gandalfar ::

Dovolj da lahko najdes pomoc, ce se ti kaj zatakne. Jaz sem se vedno imel komu za jokat in tezit, ko cesa nisem znal ali sem iskal na hitro nasvet.

overlord_tm ::

od kje si pa to zdj vn prvleku ;)

enkrat sm po naklučju ravn pršu do maca :D . pr enih prjatlih pa nism mev pojma kaj bi lah delu z nemu :\

TribesMan ::

Povprecen stupid-user potrebuje 2 tedna da se popolnoma navadi maca... Če pa si malo geeka in rad eksperiminitiraš z raznimi OSi in imaš že nekaj izkušenj pri tem... potem si v par dneh že popolnoma udomačen...

Sicer pa, kdo tukaj se je uporabe Winsow navadil v manj kot enem tednu?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

overlord_tm ::


Sicer pa, kdo tukaj se je uporabe Winsow navadil v manj kot enem tednu?


Ne zato se mi pa škoda zdi :D

ne vem no, mogoče kdaj k si bom kak ukrasek v sobi zaželu si bom nabavu maca - to pa bo čez xyz^n let :D

Matri[X] ::

Ali imajo ti powerbooki se vedno probleme s pregrevanjem, strleco baterijo, guncanjem na leseni mizi, defektnimi piksli v kotih in slabim (zelo nekakovostnim) LCD zaslonom pri 12" modelih?

christooss ::

Samo da zasluzm nekej denarja. Bo mac v moji sobi in moji torbi

Skoda ker je kr mal velik denarja treba dat:'(
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Jux ::

ne vem no, jst mam 7200rpm disk v prenosniku, pa se mi zdi avtonomija odlična, jst bi rekel takole na uč 3-4ure bp.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Gandalfar ::

Jux: no, tole ima pa 5+ ur.

fictionel ::

heh... tole bo pa musthave za študij 8-)

Že prej so bli najhujši.... zj so pa še bl hujši.

Edin evropske cene me matrajo - bo treba čez lužo >:D

happyme ::

Tata, ja bi na ovo radio...
Eee sine, i tata isto...:D

darkolord ::

Gandalfar: jaz brez problemov dosežem 5+ na laptopu, kjer je tudi 7200rpm disk :D

Sicer pa, kdo tukaj se je uporabe Winsow navadil v manj kot enem tednu?
Jaz

Gandalfar ::

Se strinjam. Z dodatnim akumulatorjem v torbi je marsikaj mogoce :>

darkolord ::

Ja... z dodatnim akumulatorjem pa 11 ur :D

TribesMan ::

darkolord... ja verjamem... sam ta tvoj laptop nima 2kg.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

darkolord ::

2,1kg.. neki takega

jRk0 ::

darko ma zakon laptopa :D
You fuck up once, you loose two teeth.

jRk0 ::

samo btw, mislim da darkotov laptop nic kaj v ceni ne prekasa powerbookov ce se ne motim?
You fuck up once, you loose two teeth.

TribesMan ::

darkolord zakaj smo tako skrivnostni? Daj povej kir model je to.

LP


TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

zile ::

5.5 ur če idla. Dej folding gor, pa boš brez v 2 urah :D

lorenz ::

Darkolord: daj povej kaj mas to za eno masino , da bomo malo primerjali.

Matri[X] ::

2kg je veliko za 12" notebook. IBMjev 12" X40 tehta okoli 1,2kg. Ena Extened Life baterija pa zdrzi 6h+. Temu jaz pravim notebook.

Btw. se vedno mi ni noben odgovoril na vprasanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matri[X] ()

MitjaP ::

@Matrix: ne vem, kaj misliš s šterlečo baterijo?? Js mam PB 17 in nima nč štrlečega na seb. Baterija se zravna z ohišjem, ko jo vstaviš na dno. Pregrevanjem? PB 12 je malo bolj topel, ampak ne tako da bi se lahko opekel, pač malo topel. Ti pogreje roke v mrzli sobici ali zunaj na mrazu :) Delaš pa lahk na temperaturi do 5o stopinj z njim, tko da se ne pregreva kej dosti. PB 17 recimo se sploh nikjer ne zagreje tako, ker je večji in ima bolj izdelan sistem hlajenja. PB 12 pa se tudi samo okoli diska tako zagreje.

S pixli je tako, če so mrtvi in jih je 5 v vrsti, potem ga neseš nazaj in dobiš novega. Se baje zgodi, da je kdaj kak pixel mrtvu. To moraš pri nakupu preverit (stvarna napaka), 5 pixlov v vrsti pa gre na garancijo (torej tud če to kasnej nastane). Imam zdaj že 5. applov prenosnik in noben ni imel mrtvih pixlov.

Guncanje na leseni mizi :) čist odvisno, kako ravno mizo maš :) Drgač se ne guncajo. Če to opaziš, gre spet za stvarno napako (še posebi, če si prej omenu prodajalcu, da se ne sme guncat) in pač hočeš druzga :) Je pa res, da so tile, ki jih kupiš v SLO mal slabše kvalitete in majo velikrat po dolžini ukrivljene ekrane tako, da majo uhlje, ko ga zapreš. Ga pa kupiš v avstriji in je velik manj problemov s tem vsem, kar si navedel.

12" ekran je kolker js vem velik boljši kot na iBooku 12", tko da pomoje boljših 12" ne dobiš nikjer. 17" je pač 17" in rula :)

2 kg: moj 17tka je težek 2,2 kg, zato ne vem a je 12" tud težka 2 kg. Poglej na www.apple.de

IceIceBaby ::

Matrix, 2kg ni ravno veliko. Sicer se dobijo manjši prenosniki, ampak prav veliko jih pa ni. Sploh pa ne za tako ceno. Kolikor sem gledal cene pri nas so krepko čez 500k. In to za računalnik ki nima optičnega pogona (PB12 ima DVD pekač), ki ima intel extreme grafiko (PB12 ima 64mb FX go5200), 40gb disk (PB12 ima 80gb)... Vse to za manj denarja kot IBM. Ne rečem da je x40 slab računalnik ali da je PB absolutno v prevladi. Oba sta zelo dobra stroja, samo namenjena sta različnim ljudem. Powerbook je zelo majhen in lahek hkrati pa zmogljiv prenosnik. Če ti 2kg ni preveč je pomoje najboljša izbira. Če ti je pa tudi 2kg preveč ti pa ni pomoči in moraš žrtvovat nekaj funkcionalnosti in požreš višjo ceno in nabaviš kakšnega mini IBMa ali Vaiota.

IceIceBaby ::

Mitja, mal si pomešal tole s težo. 17" je po Applovih podatkih težka 3.1kg 12" pa 2.1kg. Še vedno je to teža o kateri velika večina PC laptopov samo sanja.

Matri[X] ::

MitjaP: vse hibe, ki sem jih zgoraj nastel se nanasajo na 12" powerbook. Zvedel sem jih pa na internetu, ko sem bral reviewe. X40 se dobi za ~370k +DDV pri AGPju. Zame je to, da je PC, prednost, ker imas na izbiro dosti vecjih spekter OSjev (vkljucno s prekrasnimi okni).

borchi ::

@matrix: guncanje na leseni mizi???!!! wtf? praviš, da če daš 12" pb na leseno ravno mizo se gunca, če pa je miza marmornata pa je ok?

večji izbor OSjev: na PC maš Windows na PPC pa OSX. linux, openbsd, netbsd... na obeh. še kak neobskuren OS, ki bi ga človek moral poganjat na notebook-u?
l'jga

iskra ::

Morda bi blo treba dodat še, da dobiš PB naložen s softwareom in ready-to-use-out-of-a-box če sem prav razumel applovo stran >:D

Malo sem si še ogledal epl.si stran - si nisem mislil, da bo iPod shuffle tako poceni pri nas :)
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

jRk0 ::

solonote 15ka ma 2,6kg. kar tudi ni dosti, glede na ceno pa sploh :D
You fuck up once, you loose two teeth.

Gandalfar ::

avtonimije pa tud nobene

darkolord ::

lorenz, TribesMan: IBM T41p

TribesMan ::

Matri[X] tvoje primerjave so prav posrečene... Poveš ceno in težo za osnovni model... zraven pa dodaš da extended life battery zdrži 6 ur... Ja res je... sam z extended life battery ima ta laptop 1.5kg... Nasploh pa je X40 zelo oskubljen notebook Procesorji so od 1.1GHz do 1.4GHz, ima 40G diskovja, nima vgrajene CD enote, ima samo "integrirano" grafično... Sploh pa je cena X40 precej višja kot cena malega PowerBooka, s tem da ta za pol kilograma več ponuja ogrmno prednosti.

Tudi kar se tiče podpore operacijskim sistemom mislim da ni problema, za PowerPC arhihekuro najdes malo morje operacijskih sistemov... Če se ne motim lahko gor poganjaš celo Windows NT 4.0... Sicer pa meni je OS X eden največjih razlogov ZA pri nakupu Applea... nevem zakaj bi si želel na macu poganjat karkoli drugega.

Za kvaliteto izdelave Powerbookov pa lahko brez vsakih težav trdim da je popolnoma pimerljiva kvaliteti IBMov (ki so itaq najbolj carski laptopi ;) ) Guncanje na mizi se lahko pojavi pri vsakem laptopu... vse je odvisno od podlage, je pa res da so powerbooki, zaradi svojega zelo kompaktnega aluminijastega ohišja, najbrž bolj podvrženi temu, saj se aluminij v nasprotju z plastiko, ne zvija prav rad.

LCDji na powerbookih so prav tako primerljivi tistim na IBMovih laptopih (ki imajo itaq najboljse LCDje). Mrtvi piksli pa se lahko pojavijo povsod... to je čista loterija. Trdit da recimo na IBMu ne moreš dobit mrtvega pixla je približno tako glupo, kot bi trdil da Seagatovi diski ne crkujejo...

darkolord: huda mašina... sam kaj k je tako draga... Definitivno med Wintel prenosniki ni duge pametne izbire kot IBM... sploh tale T41p ki je dejansko prenosni workstation. Mogoče ko bom velik in bogat ;)

jrk0: Solonote je popolnoma drug razred prenosnika kot IBM ali Apple... Razlika je taka kot Audijem A3 in kaksnim Daewoojem... Sej performanse so dobre... sam ko enkrat uporabljaš IBMa pol se je zelo težko navaditi na karkoli drugega ;)

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

lorenz ::

Darkolord: IBM T41p je verjetno zelo dobra masina (IBM pac)
samo zakaj so na IBM europe drugaceni podatki o tezi in delovanju baterije ???
Pa tudi cena je dosti (1.5x) vecja od powerbooka.

http://www5.pc.ibm.com/cr/products.nsf/$wwwpartnumlookup/_TC1GKxx?opendocument

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lorenz ()

Smeagol ::

Nisem prebral vseh postov. mogoce je kdo ze to zapisal. Ampak MitjaP pravi, da dead pixli niso problem. Ce jih je 5 v vrsti, ti garancijo priznajo.

Temu reces da ni problem? To ja ne more biti res. Bi blo pa res smesno (bolje receno zalostno), ce bi tako garancijo ponujal.

Se ce grejo na 5 po celem zaslonu, je to zelo slaba podpora. En dead pixel na napacnem mestu je ze izredno motec.

MitjaP ::

Najd ti pametnjakovič enga PC proizvajalca, k bi ti zamenju ekran zarad enga mrtvega pixla. Sploh pa ma Apple še AppleCare, ki se mi zdi, da je do nedavnega vključeval mrtve pixle -lahko da se motim.

To ni problem Appla to je problem globalizacije.

Sploh pa sam še nisem slišal ljudi (razen tistih, ki majo iBooke), da bi jim pixli xrkoval sami od sebe. Pa še pr iBookih se zgodi to po treh letih ali dveh letih.

Gandalfar ::

MitjaP: applecare je ze na voljo pri nas?

TribesMan ::

Apple care pri nas ni na voljo... Mislim da se ga lahko dobi samo za strežnike... za ostalo pa ne. Se ga pa da dobit v vseh državah kjer imajo uradne Apple store.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

MitjaP ::

AppleCare si kupiš v Avstriji za svojo mašino in ga maš.

Smeagol ::

MitjaP.

Zelis linke do forumov? Ali strani prozivajalcev? Sem iskal na PC, ce ima kdo garancijo 5 pixlov v vrsti pa hvalabogu nisem nic takega najdu (ceprav pa verjamem da obstaja ksna firma ki mogoce ima se slabso).

Se vedno mislim da to ne more biti res. 5 v vrsti (oz. 4 za kar ti se ne priznajo) je hudo, hudo slaba skrb za uporabnike.

Mogoce je 5 pixlov po celem zaslonu. Pa tudi tukaj bi reku da se ravno potrudil niso. Pr tej ceni bi res pricakoval veliko vec.

MitjaP ::

Do proizvajalcev prosim.

V kapitalizmu živiš človek. Tuki je pomemben samo denar, nobena skrb za uporabnike, ki je ne nudijo drugi tekmeci na trgu.

Je pa tud ta razlog, da pr Applu zlo malo crkujejo pixli - nekteri majo smolo in to večinoma čez lužo.

darkolord ::

Torej pri nas ne moreš dobit več kot 1 leto garancije? (in samo 90 dni tel. supporta)

lorenz: zato ker so različni modeli... recimo 2373-GGG ma močnejšo baterijo

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Še več novosti iz Apple-a

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
184058 (3561) TribesMan
»

PowerMac G5

Oddelek: Kaj kupiti
61174 (1090) TribesMan
»

Mac World Expo 2005 v San Franciscu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
628421 (6840) borchi
»

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
273226 (3226) Piranha
»

Hitrejši iBooki in PowerBooki

Oddelek: Novice / Procesorji
82720 (2720) Byla

Več podobnih tem