» »

Procesorji Cell - Ali bo to konec zastarele x86 arhitekture?

1
2
»

TribesMan ::

To glede hitrosti Appleov je zelo hecna reč... Če bi bili Applei res tako dragi in počasni nevem zakaj je potem superračunalnik na univerzi Virginia Tech trenutno računalnik z najbolj ugodnim razmerjem Mflops/dollar ??

Poglejte si tole primerjavo procesorjev x86 in PowerPC...

Prvi del tega članka je primerjava najmočnejših super računalnikov, drugi del pa so specifikacije in zmogljivosti vseh mogočih procesorjev na arhihekturah x86 in PowerPC... Na seznamu je tudi G6 (derivat POWER5 tehnologije) omenjen pa je tudi Cell... Take a look. Pa ne se vstrasit, ker tabela je skrajno nepregledna :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

hruske ::

Kul.

Sam Cell nima še nič napisano, ker pač še ni znano.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

AtaStrumf ::

WarpedOne, Brane2, ALIEN3001 so povedali nekaj pametnega, ostali pa samo prazno slamo mlatite. Če bi bilo vse tako enostavno kot vi pravite, bi že zdavnaj kdo izvedel tako revolucijo -- pa je ne more, niti Intel, ki je daleč največji.

V specialnih aplikacijah, pisanih posebej za Cell se MOGOČE zna zgodit, da bo res totalno posekala današnje procesorje, ampak kot PC procesor pa močno dvomim, da bo lahko sploh konkurirala AMD-ju in Intel-u. Združljivost je GLAVNA stvar. A bomo vrgli 30 let razvoja software-a, kar tako čez okno al kaj vi mislite. Folk se uči programirat zelo, zelo, zelo dolgo in preden ti sploh naučiš dovolj ljudi, da ti programirajo za nekaj ČIST novega zna trajat še pa še.

Samo poglejte kolk dolg MS paca x86-64 Winse. Tu je po sredi tudi čakanje na Intel, da izda EMT 64 proce (kar se je ravno včeraj se mi zdi zgodilo na Japonskem, tako da jih (x86-64 Winse) lahko sedaj počasi končno pričakujte), ampak še vedno to je daleč od enostavnega početja.

x86 se je vsaj kolikor sem jaz prebral inteligentnih komentarjev razvil do te mere, da ga ne bremza več kompatibilnost za nazaj in samo še neznalice trobijo še vedno isto n let staro zgodbo. Tukaj vas je očitno ZELO veliko takih.

Grožnja Cell procesorja za PC-je tiči nekje drugje. XBOX 2 in PS3 bosta nastopili v precej drugačni vlogi kot njuna predhodnika. Primerjajte recimo PS1 in PS2. V čem je bistvena razlika? Poleg špilov je PS2 predvajal tudi DVD-je in je tako stopil na prste prodajalcem DVD predvajalnikov. Obe novodobni konzoli bosta šli v tem pogledu tako daleč, da znata v veliki meri nadomestit zabavni del PC-ja (igre, muzika, filmi, internet,...), ki je odgovoren za to da VEČINA ljudi sploh rabi A64 ali P4 pri 2-3 oz. 3-4 GHz. To je do sedaj (poleg GHz in termalne/procesne bariere trenutne CPU tehnologije) največja grožnja PC-jem in ne sam procesor, kako resna pa je, bomo pa še videli.

Poldi112 ::

Mogoce se motim, ampak tu se pogovarjamo o desktop in workstation, ne pa o superracunalnikih. Pa tudi tam apple ni ravno prevladujoc izbor.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OwcA ::

A bomo vrgli 30 let razvoja software-a, kar tako čez okno al kaj vi mislite. Folk se uči programirat zelo, zelo, zelo dolgo in preden ti sploh naučiš dovolj ljudi, da ti programirajo za nekaj ČIST novega zna trajat še pa še.

Tole je popolna bedarija, saj ne govorimo o kvantih računalnikih.
Tisti "čist novo" velja le za razvijalce prevajalnikov. Intel recimo razvija svoje, tako da tudi to ni tako velik problem, ker jih lahko razvijajo skupaj s procesorjem in imajo zelo dober upogled v delovanje. Verjetno si to lahko privošči še kdo drug.
Rad bi videl 30 let star program (torej, da je zadnja verzija izšla v sedemdesetih), ki se še danes na široko uporablja.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

NoUse4AName ::

Kako dolgo paca MS skupaj x86-64 je čisto nepomemben point. Oni so si krivi če so napisali zadevo tako neprenosljivo. Linux bi se dalo prenesti (sploh pa kakšen BSD) in se bo to tudi slej ko prej zgodilo. Glede na ogromno količino platform na katero so prenesli prevajalnik gcc, tudi to verjetno ni nepremostljiv problem.

Brane2 ::

Tale stvar se bo obnašala precej drugače do kolikor toliko klasičnih strojev in verjetno bo problem koherence in sinhornizacije _THE_PAIN_. Poleg sprememb v compilerju bo verjetno potrebno veliko sprememb OSa in tudi samega programja.

Primerjava z IA64 ni povsem na mestu, ker gre tam za klasičen CPU. Ja, stvar je čudna in ima VLIW elemente itd a kljub temu se obnaša kot en CPU. Tu pa gre za mrežo procesorjev, se pravi nekaj kar se od obstoječih SMP in tudi NUMA sistemov razlikuje že v topologiji...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Phil ::

Z nekaterimi radikalnimi pristopi, kot sta recimo zasnova brez predpomnilnika (namesto tega bo vsak APU imel svoj lokalni pomnilnik)

Ni mi jasno kako je lahko procesor brez predpomnilnika tako hiter.
Dostop do L1 traja ene par ciklov, dostop do glavnega pomnilnika pa 100+ ciklov. Tisitih 8 lokalnih pomnilnikov ne popravi hitrosti v tolikšni meri. Tudi niso vsi algoritmi taki da lahko iz njih iztisneš večopravilnosti za 8 APU enot.

Razlika med hitrostjo CPU-jev in pomnilnikov je ogromna in se še (hitro) povečuje. Tako da se IMO predpomnilnikov ne bomo tako hitro znebili. Bi rekel da se bolj splača dodati še kakšen nivo v predpomnilniško arhitekruto (L3,L4), povečanje velikosti obstoječih (L1,L2) in izboljšati strategije izmenjavanja.
LP

OwcA ::

Poleg sprememb v compilerju bo verjetno potrebno veliko sprememb OSa in tudi samega programja.

Za nekatere dele OS verejtno res, za programje pa dvomim. Vsaj ne pod nujo, ampak samo če hočeš izkoristiti platformo do konca.

EDIT: ni smiselno puščati pretirano proste roke, ko imaš enkrat neko standarizirano platformo. Dandanes je kar ti govoriš problem na gručah, ampak to se mi ne zdi povsem primerljivo, ker imaš redko toliko topološko enakih gruč (ali pa podatki o implementaciji niso razkriti), da bi se splačalo razvijati celoten nabor namenskega programja.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

hruske ::

Pomoje bo treba ustvart kr enpar novih .h fajlov za kernel, ja.

Cman, zadeva je hitra, ker se pred obdelovanjem podatki prenesejo v lokalni pomnilnik, zato ni zgrešitev v predpomnilniku. Oz. vsaj na to računajo. Poleg 128k lokalnega pomnilnika pri vsaki APU je še 8x8M pomnilnika ... ampak to mi zdaj ni jasno. Pa ne misli cell imet samo 64M pomnilnika?
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

Bistri007 ::

Ja, jst ne vem. Se nisem poglobil v arhitekturo teh Cell procesorjev, samo če ne mislijo imeti virtualne memorije, potem se tudi Linuxa ne da gor prevesti. Niti Windowsov.
Memory management je lahko samo na ravni Win3.1!!!

To dobiš tak strojček kot je bil 286, le da veliko hitrejši. Pogleg tega pa, hruškar, TLB niti ni tako počasen (TLB=keš, ki prevaja virtualno adreso v fizično).

Edino kar me res moti pri x86 (in x86-64 oz. AMD64) je variabilna velikost ukaza. Ko sem še pisal disassembler za x86 je moj program porabil največ časa, da je sploh ugotovil, kako dolg je ukaz.

2. Če pogledate kako so pomapirani ukazi kot so ADD, SUB, ADC, SBB - porabijo ful začetnih kod (vsak od teh porabi 7 ali 8 primary bytov), vsi novi ukazi pa so sfilani pod 0F, F2 in F3.
Tu tudi AMD64 ni naredil velikega napredka.

3. Kar se tiče AMD64 dostopa do 16 registrov... hmm. hmm. AMD64 lahko dostopa do zgornjih 8 registrov samo s prefiksnimi kodami...

:)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

hruske ::

Heh, iskreno tud mene zanima kako mislijo to vse porint v prodajo, da ne bo spet polomije.
Rad imam tole državico. <3

BigWhale ::

> Samo poglejte kolk dolg MS paca x86-64 Winse.

Jasno! Ravno Wintel naveza bremza vse skupaj. En os, ki podpira samo eno arhitekturo. Stvari gredo pa zaradi tega naprej pocasneje, kot bi sicer sle.

Zakaj hudica pa lahko nek Free Software compiler in Free Software kernel laufa na vsakem prdcu, ki je vsaj malo podoben tranzistorju?! Pa ni nihce nevem kako blazno dolgo pacal tega.

Problem ni v premalo denarju za razvoj in visokih stroskih ampak v tem, da se delnicarji bojijo manjsih dobickov... Zal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

tilko ::

Hmm, a je sploh pomembno kateri platformi bodo procesorji bližje - 64bitni ali 286? Če bodo hitrejši, učinkovitejši, manjša poraba energije, dokaj enostaven prehod iz stare platforme, bom z veseljem segel po njih. Aja, pa da bodo imeli dostojno ceno...

lpt

CCfly ::

Na koncu bodo pa ravno skeptiki zagovarjali celice, ko bodo v svojo mašino vtaknili 4 namesto grafične kartice. Že vidim kako se SLI manijaki slinijo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

root ::

Hm jaz cell procesorje razumem malo drugače. Vrjetno bo potreben še en nivo med os som in procesorjem in bo tam med drugim poskrbljeno tudi za MMU. Glede 8x8M rama pa mislim da je to ram v namenjen za hrambo podatkov kot nekakšen buffer, ki se bi sproti praznil in polnil. Za uspeh teh procesorjev pa mislim da je prezgodaj govorit samo če je odgorovor na vprašanje "Will the PS3 be the first console to get real-time ray traced games?" yes, pol mislim da bo stvar res zaživela. No vsaj v game in high-end računalnikih.

Thomas ::

Vse kar resno šteje, je bit lifting. Če so ali bodo tile Cell procesorji pri tem BISTVENO boljši, bo vse ostalo moralo slediti temu. Sploh tako sekundarne reči kot so OSji, compilerji, itd.

WarpedGone ::

Bitri007:

Ja, variabilna dolžina ukaza je PITA. Ampak če pogledaš kako K8 dekodira zadevo, vidiš da je tut ta stvar že povsem naštudirana in ne omejuje več performans. Sposoben je dekodirat tolk, kot je sposobn v idealnih razmerah tut izvest.

Ko so pesnili AMD64, so se trudili čimbolj držat že znanih principov in prijemov, podobno kot je intel definiral 32bitni model. Alternativa je bila da spesnijo totalno nov model in s tem povzročijo BISTVENO večje stroške prehoda. Dostop do zgornjih 8 registrov preko REX prefixa je posledica takega prijema.

Koliko ljudi programira v assemblerju? Tisti, ki to počno so vajeni obstoječih principov, in še ena ekstenzija je že znan princip. Ostala raja pa uporablja kompajlere in jim dol visi če so nekateri generirani ukazi rahlo daljši.

Tut koda se ne napihne za 2x kot se mnogi bojijo. Ukazi so v povrečju rahlo daljši in pointerji so lahko dvakrat daljši. Ampak save/load ukazov je pa lahko precej manj in tako kompenzirajo daljše ukaze (poleg tega da dvignejo performanse zaradi manj prometa do pomnilnika).

Ampak nazaj on topic.

Cell cilja na drugačne probleme, kot jih rešuje PC. V splošnonamenskih zadevah (šah, fizikalni model v igrah, kakršno koli dinamično logično odločanje, kjer je naslednji korak odvisen od rezultata prejšnjega) bo Cell verjetno smrdel do neba.

V zadevah ki se jih bo dalo dobro paralelizirat (grafika) pa se zna odrezat bolje. Lahko se zgodi da bo Cell ratal splošni simd koprocesor poleg glavnega procesorja.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Šah se da paralelizirat.

CCfly ::

Sploh tako sekundarne reči kot so OSji, compilerji, itd.
To so si rekli pri Intelu in pogoreli (Itanium).
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Thomas ::

Itanium prepočasi šafla bite. Če bi jih dovolj hitro, bi se vsem sladko jebalo za Linux, Windowse in podobno šaro. Bi že kdo napisal kakšno kodo namesto OSa.

OwcA ::

V splošnonamenskih zadevah (šah, fizikalni model v igrah, kakršno koli dinamično logično odločanje, kjer je naslednji korak odvisen od rezultata prejšnjega) bo Cell verjetno smrdel do neba.

Čedalje več fizikalnega računanja se da sparalizirati. Poudarek je na čedalje več, torej ljudje aktivno iščejo nove metode. Hkrati velja upoštevati, da je večina matematičnih problemov prevedljiva na kakega drugega, zato so takšne vehementne izjave precej neposrečene.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Crimson_Shadow ::

V splošnonamenskih zadevah (šah, fizikalni model v igrah, kakršno koli dinamično logično odločanje, kjer je naslednji korak odvisen od rezultata prejšnjega) bo Cell verjetno smrdel do neba.


Poglej tole. Za "dinamične" aplikacije je že PS2 daleč pred PC konceptom, "statičnih" aplikacij. In Cell je narejen za take stvari, ki se dinamično spreminajo. Glede na smernice, ko se tako Intel kot AMD trudita v večjedrne procesorje, je Cell kot nekakšna mana z neba, ki samo nakazuje nadaljni razvoj "digitalne" in računalniške tehnologije.
We create worlds

Bistri007 ::

Vi pa se znate izražat!!! Se mi je zdelo nekam čudno, da tako hvalite inovativnost in izjemnost koncepta PS/2!!! Kot da smo v 80. letih.

IBM PS/2 s pinkpanterjem :|

...in potem mi je kapnilo, da je to plej/stejšen 2

Crimson_Shadow ::

Ja, kaj češ? Tudi Amiga je bila računalnik daleč pred svojim časom (namenski hardware za grafiko in zvok pa še pravo večopravilnost je imela) pa je vseeno propadla kot bolgarska skuščina.
We create worlds

Brane2 ::


Poglej tole. Za "dinamične" aplikacije je že PS2 daleč pred PC konceptom, "statičnih" aplikacij. In Cell je narejen za take stvari, ki se dinamično spreminajo. Glede na smernice, ko se tako Intel kot AMD trudita v večjedrne procesorje, je Cell kot nekakšna mana z neba, ki samo nakazuje nadaljni razvoj "digitalne" in računalniške tehnologije.


"Tole" je precej zastarelo. Govori o PCju s Pentiumom 3 in TNT2. Današnji stroji nimajo northbridgea, imajo precej soliden memory bandwitdh in PCI-E do videokartice.

Poleg tega, ne vem če rs lahko rečeš PCjevim aplikacijam "statične". PC lahko lepo poganja več različnih aplikacij hkrati in to v generičnem telesu z generičnim softverjem v praktično poljubnih kombinacijah.

Če tu vštejemo še potrebe različne periferije, periodičnih "pospravljanj po bajti", ki jih zahtevajo vsaj filesystem, swap če že ne izmenjujoči se taski, potem res ne vidim kaj je tu statičnega.

Prej bi tako označil PS2 in podobne igrače, ki laufajo naenkrat eno aplikacijo.

Tudi OS ni nepomemben in samo privesek k hardveru Unix je mogoče star in za neke stvari starokopiten, vendar za njim stoji ogromna baza znanja. Rad bi videl tistega, ki lahko vse to zabriše v kanto in naredi ustrezno zamenjavo- za celoten OS in vse programe zanj.

IMHO NUMA mogoče ni čisto hardversko gledano najbolj optimalna pot, vendar omogoča obstoječim OSom realno dosegljiv tempo sprememb za masivno paralelno izvajanje.Novi x86_64 stroji se zdijo prvi a pravi korak v to smer. Ko bo izkoristek teoretično razpoložljive moči v takih strojih narastel, bomo videli vse večglave procesorje pri nekih frekvencah zlate sredine- recimo na 1 GHz.

VSe te rešitve- od Emotion enginea naprej, so optimizirane potrebam kupca- tu konkretno igram.

Da so kaj več bom verjel, ko bom videl Linux na takem stroju, ki bo tekel ustrezno reklami- v tem primeru ustrezno štirim dvoglavim Opteronom. In to ne v kakem glupem benchmarku, prilagojenem za ta stroj, ampak pod parimi znanimi programi hkrati v znanem okenskem okolju.

Barvne slikce in blok sheme sicer znamo narisat vsi... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

> Bi že kdo napisal kakšno kodo namesto OSa.

Ne, ne bi, ker je ne bi nihce kupil.

Thomas ::

Heh. OSov ko listja in trave!

3p ::

Tule res ful pametnih dečkov piše... ki še niso iz plenic pogledali. Lejte. Tam en pravi, kak bo Cell kul ker bo prepusten, pa malo tranzistorjev, pa poceni, pa ne vem kaj vse še... Kaj pa je cena procesorja? A kdo misli, da sešteješ kilažo porabljenega silicija, pa je to to?
In da bo poceni nekaj, kjer bo Sony gori (so)podpisan? Ma ja, seveda.
Pozabljate tudi, zakaj je bil Intel vtaknjen v prve CPUje. Ker je mel IBM neko pogodbo o ne vem kakih licenčnih jajcih z Intelom... čeprav so najprej njihovi inženirji predlagali MC68000.
Še ena zadeva. x86 je grd, pa to. Kdaj pa ste napisali zadnjo kodo v zbirniku? Če pa programiraš v nekem c++/javi/čempač, pa te boli aritektura, ki leži spodaj. Pa dosti troši... Kot da je x86 samo Pentium 4.
In kaj je narobe s Cellom? Samo ena zadeva, ki pa je velik problem že od pradavnine. Zveni prelepo, da bi bilo vse kar pravijo res. Če pa bo, pa superca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

Thomas ::

> Tule res ful pametnih dečkov piše... ki še niso iz plenic pogledali.

A misliš, da če si bil ti s plenicami povit okoli oči, smo mi tud? Ne. Mi migamo za rokcami, nogcami in glavcami že skoz.

3p ::

@Thomas: no, o tem če imam plenice preko oči, se da razpravljati. Poudarek pa je na tem, da je tu večina komentatorjev 101% prepričana, v svoj prav. :> Verjamejo tudi, da je: najboljša tehnologija = uspeh. Poleg tega verjamejo marketingarjem (preden vidijo izdelek). V najboljšem primeru je tisti, ki v to verjame še zelo mlad. (figurativno: v plenicah).

MrStein ::

3p :
Pozabljate tudi, zakaj je bil Intel vtaknjen v prve CPUje. Ker je mel IBM neko pogodbo o ne vem kakih licenčnih jajcih z Intelom... čeprav so najprej njihovi inženirji predlagali MC68000.

To so dali x86, ker bi PC z 68K resno konkuriral njihovim tavelkim strojem ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hruske ::

Fora Cella, da ima možnost za uspeh, je samo to, da se da veliko aplikacij prenest na veliko platform, zahvaljujoč linuxu.
Rad imam tole državico. <3

Bistri007 ::

3p pravi Še ena zadeva. x86 je grd, pa to.

Meni pa ni grd. Meni je pa prav lep. Najlepši asembler od vseh. Tisti od C-64 je bil grd. LDA, STA (LDX,LDY) kjer je bilo ime registra kar v mnemoniki ukaza. Pa premalo registrov.

RISCi so pa res grdi. Ampak RISCi niso namenjeni, da jih programiraš v asemblerju. Kot tudi beštije kot Itanium, kjer moraš (če hočeš narediti optimalno kodo) pakirati ukaze. Pa pri Power sploh ne moreš normalno delati z 'immediate values'.

Še to: moja najljubša koda za Win9x/ME: FA EB FD
(CLI, JMP -2)

----------------------------------------------
MOV AX, 0013 (B8 13 00)
INT 10 (CD 10)
MOV AX,4C00 (B8 00 4C)
INT 21 (CD 21)

Jux ::

Naj najprej povem, da nisem uspel prebrati članka do konca, ker je bil prveč poln ugibanj. Mislim, WTF? kako lahko sploh nekdo primerja nekaj kar sploh še ne obstaja z nečem česar benchmarkov sploh nima. To je tako kot bi jst pisal, da bo novi BMW M3 vozil skozi ovinke bolje kot najbolši Mercedes z štirimi gumami spredaj in zadaj. Osebno menje je, da je članek primeren za vtis o tehnologiji in nikakor kot neka resna referenca. Da sploh ne govorimo o floskulah tipa -
This architecture is not fixed in any way, if you have a computer, PS3 and HDTV which have Cell processors they can co-operate on problems. They've been talking about this sort of thing for years of course but the Cell is actually designed to do it. I for one quite like the idea of watching "Contact" on my TV while a PS3 sits in the background churning through a SETI@home [SETI] unit every 5 minutes. If you know how long a SETI unit takes your jaw should have just hit the floor, suffice to say, Cells are very, very fast [SETI Calc].
In potem prebereš kako da je to osnovano na predpostavki, da bo en procesor dosegel 250GFLOPS. Poleg tega, da je GFLOPS povsem neprimerno merilo za ocenejvanje hitrosti procesorja me prav zanima od kje zavraga ocena 250GFLOPS.

=hruske:
Cell pa bo imel emulacijo, ker bo itak (kao) tojk hiter, da bo joj.


Ja, tako kot itanium? :) Pozabljaš da je še dve leti do trenutka ko bo izdan cell procesor in še 10 let da se bo za njega dobilo kaj software-a. In dejstvo da ma vgrajen DRM kvečjemu zmanjša uporabnost procesorja, jst vem da sam nebi uporabljal procesorja na katerem ne morem poganjat piratskega software-a. (Pa ne zdej izigravat svetnikov, 90% od vas ma na računalnikih za vsaj 1000+USD piratov)

=tribes:
In se nekaj besed o tem zakaj je x86 sranje? Preprosto zato, ker je to tehnologija izpred 30 let, na katero v zadnjih 10 letih samo se limajo dodatne instrukcije in tako nekako pridobivajo tistih nekaj % na zmogljivosti... vse to na racun ogromnega stevila transistorjev in miljon brezveznih namenskih ukazov, ko jih CPU klice enkrat na pol leta... z dvema besedama je x86 sracje gnezdo... In zadnji cas je da se zadeve malo znormalizirajo.


Pa fantje no, x86 je konec koncev samo instrucion set, kako stvari delujejo v ozadju ni pomembno - iz CISC procesorja je ratal moderni x86 procesor RISC (ki sprejete CISC ukaze prevede v RISC ukaze). To da ma procesor malo več ukazov, samo pomeni kanček bolj zapleteno enoto ki skrbi za pretvorbo CISC -> RISC. Sicer pa vam je warped podal dober odgovor.

=warped:
Cell bo verjetno uredu procesorček. Laufal bo u PS3, bodočih HTPCjih (ala kaki dvd snemalnikih, ...) in to bo to. Ima ogromne teoretične max performančne cifre. Zelo verjetno pa bo v praksi dosegal zelo majhen delež teoretične sposobnosti. Ker je arhitektura zelo paralelna in nehomogena. Ssoftver je ponavadi napisan po povsem drugačni logiki. Napisat ga na kožo Cell bo pa težko in ne vedno mogoče.

Se strinjam.

=tilko:
no, moje mnenje je, da prihodnost ni v x86 oz. takem napredku te tehnologije kot se kaže zdej.

Kakšnem napredku, kašne tehnologije, kakšne prihodnosti? Tvoj post je dobesedno KR NEKI.
Sicer pa mislem, da so ti razvijalci hudi experti in ne bodo nardil take arhitekture, ki ne bi bila kompatibilna z današjim sitemom programske opreme.

Ja - ker je ful lahko naredit neko čist novo arhitekturo, ki je kompatibilna z vsem nazaj. Tako kot je to naredi IBM z Power procesorji, pa DEC z Alpha procesorji pa intel z IA64 arhitekturo.

@NoUse4aName

- hiter CPU
- poceni plate, ter poceni periferija, če ne bo kompatibilna z ATX ali BTX standardi
- dober OS
- velika količina softwera, ker je pač 99% softwera za x86, cena mora biti enaka
- če ne bo softwera mora biti emulacija vsaj tako hitra kot konkurenca (AMD K9=K8 dual core, AMD K10, Intelove pogruntavščine, najbrž izboljšan P6+)
- POCENI sistem (torej ne samo procesor) in široko dobavljiv, v vseh cenovnih razredih
@ALIEN3001: vse kar si naštel je že bilo omenjeno, da to cell ima (ali pa ne predstavlja prevelikega problema da nebi imel).

Ja, še posebej ker mamo neke dokaze da je to res hiter CPU, ker vemo kakšno periferijo bo imel, ker ma dober OS in veliko softwarea (tako kot IA64, ne?) in predvsem vsi vemo, koliko bo procesor stal. Ja. Pa povej mi še katere delnice naj kupim prosim. >:D

@ata
Grožnja Cell procesorja za PC-je tiči nekje drugje. XBOX 2 in PS3 bosta nastopili v precej drugačni vlogi kot njuna predhodnika. Primerjajte recimo PS1 in PS2. V čem je bistvena razlika? Poleg špilov je PS2 predvajal tudi DVD-je in je tako stopil na prste prodajalcem DVD predvajalnikov. Obe novodobni konzoli bosta šli v tem pogledu tako daleč, da znata v veliki meri nadomestit zabavni del PC-ja (igre, muzika, filmi, internet,...), ki je odgovoren za to da VEČINA ljudi sploh rabi A64 ali P4 pri 2-3 oz. 3-4 GHz. To je do sedaj (poleg GHz in termalne/procesne bariere trenutne CPU tehnologije) največja grožnja PC-jem in ne sam procesor, kako resna pa je, bomo pa še videli.


Bravo -> se strinjam, ker je potreba po XXghz procesorjih prisotna samo še v ultraintensive content creation aplikacijah in igrah. Za word je dovolj najcenejši računalnik na tržišču.

Anyways fantje, brane2, ata, warped so dobro razložili, zakaj verjetno Cell ne bo vse kar avto članka nabija. Dejte mal skepse met. Sej verjamem da vam gre na živce x86 (ZAKAJ!!?!?!?) ampak ok vsakemu članku ki je osnovan na neobstoječih dokazih in ima slike stvari ki sploh še ne obstajajo pa tudi ni treba verjet.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

hruske ::

Jux, pri večprocesorskih sistemih je so FLOPS-i bolj natančni kot pri enoprocesorskem sistemu.
Rad imam tole državico. <3

Cr00k ::

http://www.research.ibm.com/cell/

Tuki je mal vec napisanga o tem procu...

men osebno se ne zdi zgresen...

Ce ne bom MS naredi dobrga OS-a zanj...

ga bo pa ljudstvo na odptrokodnem nacinu...

Cr00k ::

http://www-128.ibm.com/developerworks/l...


Tuki je pa se link o Linuxu in non-x86 platformah...


Zakon!

Nevem, kdo je povedal da, ce je patentiran, da more bit use razlozen... ipd.

Patents

SIMD datapath coupled to scalar/vector/address/conditional data register file with selective subpath scalar processing mode
M. Gschwind, P. Hofstee, M. Hopkins
1/4/2005 Issued as US patent 6839828


Token-based DMA
P. Hofstee, R. Nair, J. Wellman
11/16/2004 Issued as US patent 6820142


Symmetric multi-processing system with attached processing units being able to access a shared memory without being structurally configured with an address translation mechanism
E. Altman, P. Capek, M. Gschwind, P. Hofstee, J. Kahle, R. Nair, S. Sathaye, J. Wellman, M. Suzuoki, T. Yamazaki
8/17/2004 Issued as US patent 6779049


Pipeline control for high-frequency pipelined designs
M.K. Gschwind
02/20/2000 Issued as US patent 6192466


Napisane so stevilke patentov... pa tist dvomljivec, nej gre v USA na patentni urad, pa nej si pogleda patentne vloge... :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

DixieFlatline ::

Drugi del obsežnega opisa cell arhitekture.

Hopla
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Vesoljc ::

hudo dejstvo je da multicore prihaja, rečemo 2006 v koledarju? :))

kako bi si vi zamislili aplikacijo, ki bi bila "native" tej konfiguraciji?
če gremo off, se preselimo drugam
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi strežniki s Cell procesorjem

Oddelek: Novice / Procesorji
143161 (2210) BigWhale
»

Nova anketa: letošnja nadgradnja strojne opreme (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
687363 (5612) PrimozR
»

Xbox 360 in PlayStation 3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
5013177 (10740) korenje_ver2
»

Procesorji Cell - Ali bo to konec zastarele x86 arhitekture? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
898047 (5482) Vesoljc
»

Disk za PS3 kot dodatek - linux prednameščen! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
587499 (5971) Daedalus

Več podobnih tem