» »

Čas preživetja samo še 20 min

Čas preživetja samo še 20 min

ZDNet - Sodeč po najnovejši raziskavi je povprečna življenska doba nezaščitenega računalnika povezanega na internet z operacijskim sistemom Windows 20 minut. Za primerjavo naj povem, da je pred enim letom ta doba trajala 40 minut. Glavni vzrok za tako drastično zmanjšanje časa je predvsem dejstvo, da po internetu kroži čedalje večje število črvov in virusov. 20 minut pomeni, da ima povprečen uporabnik 20 minut časa po "sveži namestitvi" operacijskega sistema Windows ter priklopom na internet, da naloži vse varnostne popravke iz Microsoftove strani, WindowsUpdate. Odstotek sistemov, ki se uspe posodobiti v 20 minutah je zelo malo, zato se s tem problemom sooča večina Windows uporabnikov, ki mora "hoditi čez minsko polje, da pride do zaklonišča". Obstaja par "trikov", kako se delno zaščititi: Izklop podpore Microsoftovemu omrežju med namestitvijo Oken (odkljukajte File and Printer Sharing for Microsoft Networks ter Client for Microsoft Networks) in/ali vklop požarnega zidu pred povezavo na internet. Za konec naj povem še, da se čas preživetja ob izbruhu novega črva lahko zmanjša na borih 15 minut (Sasser - maj 2004).

67 komentarjev

«
1
2

Arcueid ::

Spet anti MS propaganda :\ . Men se zdi to mal BS, internet firewall je ze po defaultu vklopljen in te kr ok sciti pred sasserjem in podobnimi crvi.

Spc ::

Sem bral že to na vnunet-u :D
Unprotected PCs hit by viruses in minutes

jype ::

Firewall je po defaultu izklopljen, razen v SP2, ki ga trenutno se nobena od potencialnih zrtev nima, ker ni v windows update. Pa potencialne zrtve ne vejo kaj je SP in ne vejo kaj je firewall.

Slo-tech bitching monkeys bi pa ze morali to vedet, preden tezijo tule, ne?

V-i-p ::

FW je po defaultu VKLOPLJEN.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Jaka83 ::

Firewall je od prve različice WinXP VKLOPLJEN in to še kako. To bi pa že lahko vedel, preden nabijaš neumnosti. Čisto lepo si naštimaš povezavo s privzeto VKLOPLJENIM FWjem in greš na Windows Update in zadevo lepo posodobiš. Dela vse lepo in samo ne bluzite.

Keyser Soze ::

He, he. Bitching monkey je na pohodu.:D

Drugače pa. Če si na netu nimaš tam kaj delat brez enega aktivnega antivirusa pa firewalla. Približno tako, kot da bi šel v eno savano s kosom svežega mesa privezanega na riti - brez puške. Jackass.:D

Drugače pa smo izkusili to. Sem teti inštaliral računalo in mi pozna ura ni dala, da bi ga do konca "poštimal", pa sem rekel, da pridem kar se da kmalu... Je trajalo malo dlje kot 20 minut. Ampak vseeno sem po dveh tednih nucal GetDataBack, da sem rešil podatke.:\
OM, F, G!

Rippy ::

A dej to je totaln bullshit 8-O učas nism redno updejto, no ja recmo da 1x na usake dva tedna sem "nevede" okužil računalnik z blaster stilom virusa, tisti ko ti resetira računalnik čez nekaj časa, vglavnem ko sem dobiu razno takšno nesnago sem rabu jet system restore. Drugače zdj updejtam redno...odatakrat nimam problemou in sistem je izjemno stabilen. Zamenju sm Explorerja za fire fox, pazim kam upišem svoj email, za registracije na useh straneh uporabljam alternativni email, in kar pride na tistega takoj zbrišem, razen ko podtrdim prijavo. No na tega trenutno dobim okoli 10 spam/virus mejlou na dan. Antivirusa ne uporabljam ker mi samo sredstva grejo.

Operating System: (WinXP Professional 5.1 Service Pack 2 (Build #2600)) ¤ Installed: (XP was installed 21wks 3hrs 36mins 40secs, to C:\WINDOWS) ¤ Uptime: (5d 8h 56m 56s)

Mr.B ::

V osnovi je vednovklopljen, samo ker navaden uporabnik ne zna nastaviti da bi mu p2p delal, pa ga disabla, seveda da bi uporabil windows update? Kaj pa je to.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Jeebs ::

Ko sem proti koncu prejšnjega leta pr best frendici inštaliral WinXP (moje prvo srečanje z inštalacijo WinXP do takrat) sem fasal Blasterja v... Amm... 30 sekundah???>:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

jype ::

http://www.pcstats.com/articleview.cfm?...

The firewall is disabled by default in Windows XP, though the upcoming service pack 2 is going to enable it apparently.


http://www.computerhope.com/issues/ch00...

Microsoft Windows XP comes pre-installed with a software firewall utility although by default this feature is not enabled. Below are steps that can be followed to enable or disable this feature in Windows XP home and professional.


Se mal pogooglajte pa instalirajte fresh XP, pa poglejte, ce je slucajno enabled. Ni. Ne ga lomt, fantje, jaz sem Linux expert, pa to vem.

Jeronimo ::

kaj pa - na novico nas je opozoril Jeronimo? :D
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Microsoft ::

Tud jst mislim, da je nq SP1 firewall disejblan, na SP2 pa enejblan.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

AndrejS ::

Ko bo linux tako popularen kot winXP bo imel iste probleme. Obstajajo pa že instalacije winXP z integriranim SP2 !

@Keyser Soze : Ki pa boš dobil Antivirus , ko boš na novo instaliral windowse ? Na internetu ! Če ne celega pa vsaj update.

iNN ::

lol moj komp, laufa skos brez zascite v winsih, pa se ni blo nc.... pa skos sm na netu..., zdele tole sicer pisem v linux u ampak jest pravm da je to anti mikrosoft ...

WhiteAngel ::

AndrejS: Ja, to bo dan, ko bo navaden uporabnik lahko šaril po /usr/lib/ oziroma /lib/, al pa okužu /usr/bin imenike, ko bosta FF in TB nevede odpirala priponke in poganjala skripte, ko bo namestitev Linuxa tko zapacana, da bo že en kup SpyWeara in ostale potencialne-virus-kužne-navlake v namestitvi kakšnega Debiana noter. Možno je napisati sistem, ki je skoraj odporen na viruse, samo dobro mora biti zasnovan, še bolje pa izveden/napisan/implementiran. To Winsi niso in nikoli ne bojo, ker pač nimajo 2 milijonov koderjev, Linuxov kernel z open-sourcom pa to pač je. Sorry, dejstva; večine POSIX sistemov ne morš primerjat z Winsi.

jype ::

AndrejS: ko bom jas tolk star kot ti, bom tut tok neumn!

Ce mislis da ne, a lahko utemeljis zakaj bi Linux imel take probleme kot Windows?

Zato ker si bos ti vzel cas in izdelal distribucijo, ki bo po defaultu pognala vse servise, se prikljucila na spyware distribution center in pobrala in pognala spyware? Ne bo ti uspelo, ker ze obstajajo boljse distribucije, ki jim ljudje zaupajo zato, ker lahko precej podrobno pregledajo, kaj se v njih s sistemom dogaja. Pri Windows pa lahko samo upas da nimajo kaksnega dobrega poslovnega razloga za to da ti dajo software, ki ga noces, ker ne mores niti pogledat, kaksen dejansko je.

MrStein ::

AndrejS : "Ko bo linux tako popularen kot winXP bo imel iste probleme."

In ko bom jaz milijarder, bom vsak dan vozil ferrari druge barve ...
Ko bo to.., bo ono ....
Če ....., potem ....

In vse to je res ! Ker sem videl v svoji kristalni krogli !

Mr.B ::

Pozabljaš človeški faktor. Ali lahko trdiš da bi bilo obratno z linuxom, če bi bilo recimo razmerje 1:10000000, ali pa podoben faktor kot je danes windows proti linux.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

roko22 ::

Toliko o "User friendly" OSu.

Uros!no ::

Heh, odkar sem installiral XP-je mineva četrti teden in nimam nobenih problemov. Brez kakeršenegakoli požarnega zidu, antivirusnega, in ne da bi updatal windowse. Vse kar je, je adAware in SpyBot.
Tudi ping do triere (6ms) je konstanten.
Predvidevam, da je bila raziskava narejena v centralnem delu Mongolije.

Ne narobe razumet, sem pač prelen da bi vse skupaj naložil, dokler bo delalo, bo v redu :D

salesky ::

Zarad takih se črvi in podobne navlake širijo po svetu s svetlobno hitrostjo.

LP

jype ::

V Linux se lahko onemogoci vecino "cloveskega" faktorja.

Windows je ze zacel v tej smeri, ker ima Microsoft zdaj ze precej resno konkurenco. Sicer ne bi imeli nobenega razloga v SP2 privzeto vkljucit firewalla in uporabnika opozarjat, da nima ustrezno zascitenega racunalnika.

In takoj so se pojavili uporabniki, ki recejo "skos mi tezi neki", podobno kot uporabniki, ki se prvic srecajo z Linuxom, pa jih ne zanima zakaj ne dela, ceprav jim lepo v latinici, vcasih pa celo v Slovenscini, napise na ekranu "ne dela zato, ker moras izrecno dovolit, da hoces biti posiljen, oropan in zaklan". Ce stavka ne razumes, nic hudega, saj so privzete nastavitve varne.

RejZoR ::

Če si R te ne reši niti Linux z najhujšim anmtivirusom in firewallom,tako da je tako natolčevanje bedarija. 20min !? Čew bi blo tko bi jest v vsem svojem času mel mašino sesuto vsaj milionkrat v vsem času uporabe.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Uros!no ::

Huh. Preberi še 1x, potem pa piši neumnosti.

V-i-p ::

Iz principa sem sel nastimat novi povezavi na winxp z vkljucenim SP1 in na xpje brez SP1. Pri obeh je bil FW default VKLJUCEN, prav tako pri lokalni mrezi. Linux userji se za sebe ocitno ne vedo, ne pa da bi vedeli kaj in kako je vkljuceno pri xpjih. Bah...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

MrStein ::

Iz članka ( ja , res ! ) :
"This shows that patch management is not the be-all and end-all."

Uh, kaj pa potem ?

Aja, pumpanje znanja v glave 100 000 000 uporabnikov, razpšenih po svetu ?
Kak ? S telepatijo ?

So "rešitve" in "izvedljive rešitve" ...

Malinovc ::

Rofl...mal pretiravajo....
Sicer sm pa meu v linuxih tut ze en vdor.. ampak za to sm bil sam kriv, ker sm tipu to omogocil...
ampak sm ga dobil po logih... bil je en kolega :D

BigWhale ::

V linuxih? V kolk njih? pet, deset?

Izi ::

To da veliko ljudi tukaj trdi da je firewall na Windows pred SP2 po defaultu vkjučen pove vse !!!

In prepričan sem da mi bo sedaj nekdo odgovoril, da je pri sveži instalaciji Windows XP + SP1 pri njemu firewall po defaultu vklopljen :O

Pri SP2 pa je res vklopljen zato pa imajo mnogi "težave" :D

keber ::

Pravilno. Po SP1 je vklopljen. To sem opazil šele takrat, ko sem ugotovil, da mi messenger ne deluje tako kot bi moral.

Sicer pa če firewalla nimam vklopljenega, dobim cca po 10 črvov/virusov/trojancev na uro (večino jih blokira Norton, ne pa vseh), da o napadih z RPC-jem, ki se zgodijo na pol ure, raje ne govorim. Pogumni ste tisti, ki nimate ne firewalla ne antivirusa. Najbrž prav od takih dobivam toliko virusov.

Izi ::

:))
Hehe Malinovc ma vse distribucije Linux-a na računalniku
Enkrat sem nekoga slišal reči da ima v Windows-ih težave :D
Na srečo takih vsaj tukaj ni več.
Kot bi rekel da imaš težave v Oknihih :P

Zanimivo je kje vi dobivate Windows distribucije, ki imajo firewall vklopljen po defaultu, ker Microsoft jih nikoli ni izdal. :\

jype ::

V-i-p: slabo vidis.

Windows ICF je v XP Home in XP Professional privzeto izkljucen vse do SP2.

Ce mislis da ni, ti ne moremo pomagat, jaz sem tudi ze instaliral Windows XP in ker se ne smatram za najbolj lesenega racunalnicarja pod soncem se mi zdi, da dejstvo, da moras jit v properties omrezne povezave, kliknit advanced in obkljukat, da naj windows zacnejo uporabljat firewall, ni zraslo v moji zeljni glavi.

Gor sem tudi zalepil dva linka, ki precej jasno povesta a je ICF privzeto vkljucen ali ne, zal pa tega podatka nisem nasel na uradnih straneh microsofta, ceravno sem poskusal.

Trinitron ::

Samo by the way: Učeri sem na NOVO inštaleru windows XP, ker sem neki zasral s particijami... No to ni bistveno, bistveno je, da je firewall po defaultu VKLOPLJEN!! Brez kakeršnih koli popravkov in service packov. No Sicer pa te čarovnik za internetno povezavo vpraša: Ali želite vklopiti požarni zid za to povezavo? Da(priporočeno) Ne.
In pod da je že kljukica, tko da če skos klikaš naprej maš požarni zid po defaultu VKLOPLJEN.:D

jype ::

Ne razumem. Ce je po defaultu vkljucen, zakaj moras pognat carovnika za Internetno Povezavo, da ti vkljuci pozarni zid?

Zheegec ::

Hm, že nekaj mesecev imam "nezaščiten" računalnik (nimam nobenega antivirusa ali firewalla, default WinXP firewall sem takoj izklopil) in vse še vedno deluje brez težav. Waw, mogoče je pa to nenavaden primer? Seveda pa uporabljam FireFox namesto IE :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

ginekolog ::

Moje izkušnje po priklopu kakoh 1000 mašin na kabelski net:

Blaster in kompanija prideta v 30 SEC po proklopu neta.

Zato sem dal navodilo, da vsaki stranki vklučimo FW in začnemo postopek updaeta... zanimivo, v w2k in starejših pa teh težav ni :\
Divers do it deeper.

AndrejS ::

jype:
Windowse uporabljajo manj vešči uporabniki, zato so takšni problemi z njimi, ker vsak vse klika kar vidi na ekranu. In če te vpraša zaupaš temu in klikneš "da" potem si si sam kriv.
Linux pa tudi ni tak nedolžen vem za primere ko so ljudje instalirali linux brez root passworda, na srečo je pri novejših distribucijah to onemogočeno. Pri linuxu se večji problem vdori v sisteme, pri windowsih pa virusi in črvi ... Nisem ne zagovornik windowsev niti linuxa, vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti. Moje osebne mnenje je windows za desktop mašino , linux pa za server. Zato pa že nehajte s temi windows:linux vojnami. Sam sem preizkusil oba sistema, in z nobenim nimam težav niti z virusu niti z vdori. Dosti je odvisno od uporabnika/ sistemca. Ni vsaka žvaka za bedaka....

Izi ::

Hehehe, Trinitron, ti imaš pa verjetno precejšne težave v šoli >:D

V prvem stavku trdiš, de je firewall vklopljen,
v drugem pa praviš da te Wizard vraša ali naj ga vklopi in ti priporoča da bi ga bilo dobro vklopiti.

Tako ByTheWay: Tudi Wizard se ne zažene po defaultu ampak si ga pognal ti.
Torej je bil firewall ob namestitvi izklopljen!!! Kapiš?

The B ::

Men se isto dogaja. Prvič pridem v novonaložene windowse in kliknem samo na windows update in preden zdownloada prvi popravek že piše da se bo računalnik resetiral. Zdej mam popravke za blasterja in podobne spravljene in najprej dam to gor pol pa na internet.

B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

hruske ::

l!nk, bos aids dobu k racunalo brez zascite furas.;)

Trinitron ::

Ne razumem. Ce je po defaultu vkljucen, zakaj moras pognat carovnika za Internetno Povezavo, da ti vkljuci pozarni zid?


Če nimaš internetne povezave potem ne rabiš požarnega zidu... A ni to lohično? Če pa si ustvariš povezavo pa se požarni zid vklopi.

Person ::

Lih tole sem jst hoto zaj tud napisat:)

Jao, ne vem kk so eni kul ... sam jst bi tud raje videl, da bi mel po defaulto izključen firewall, k ga vedno, ko namestim Windowse izključim, ker namestim boljšega:)
Let's make something useful!

HeMan ::

Če znaš surfat, ne rabiš zaščite. Isto je z vožnjo s kolesom.

iElectric ::

hja, že samo da si povezan na internet je dovolj :>

Drugače pa jst vedno najprej antivirus gor vrzem, firewall ma pa že router =)

ghaefb ::

ALIEN and company...
Ki veselo trdijo: "že nekaj mesecev imam "nezaščiten" računalnik (nimam nobenega antivirusa ali firewalla, default WinXP firewall sem takoj izklopil) in vse še vedno deluje brez težav"

Zaženite malo SpyBota ali Adware in se prepričajte kako "spyware free" je vaš računalnik...

MrStein ::

BigWhale : "V linuxih? V kolk njih? pet, deset?"

Imel je vdor v enem od linuxov* , ni specificiral v katerem.

Ja, več jih je : RH linux, SuSE linux , Debian linux etc...

( oziroma GNU/Linux , ne bi zdaj še o tem ... )

WhiteAngel ::

keber:
> Sicer pa če firewalla nimam vklopljenega, dobim cca po 10 črvov/virusov/trojancev na uro (večino jih blokira Norton, ne pa vseh), da o napadih z RPC-jem, ki se zgodijo na pol ure, raje ne govorim. Pogumni ste tisti, ki nimate ne firewalla ne antivirusa. Najbrž prav od takih dobivam toliko virusov.

Mene pa zanima, kuko to, da dobiš lahko tolk črvov/virusov/trojancev na uro. Preko kerga protokola pa to? Po elektronski pošti, IRCu, Messengerju? Pa tut že, če bi jih že dobu, a to se kar sami zaganjajo pa nameščajo a kaj??? Mal sem zmeden ...

BigWhale ::

Sicer sm pa meu v linuxih tut ze en vdor

Tole je rekel mladenic...

Izi ::

Trinitron in Person, ne vem kakšne povezave na internet vidva uporabljata ampak večina povprečnih uporabnikov tukaj ima:
Mrežno kartico z enim od Realtek čipov (driverji zanjo se namestijo že sredi instalacije Windows)
in Siol ADSL.
V tem primeru ne rabiš ustvarjati nobenih svojih povezav za internet ali zaganjati kakšnih Wizardow.
Že pred koncem installacije Windows, ko te Windows vpraša kakšno vrsto povezave na internet uporabljaš, se računalnik, (če si vse pravilno odgovarjal me installacijo), sam poveže na internet.
Firewall je seveda izklopljen.
In ker normalni uporabniki ne gredo takoj v "Network Connections" in v "Properties -> Advanced -> Windows Firewall -> Settings in vklopijo Firewall
ampak začno takoj po internetu iskati driverje, ki jih ni v Wndows se po parih minutah že okužijo.

Takih uporabnikov je po statistiki v Sloveniji 90% !!!

Torej še enkrat: ČE IMAŠ ADSL IN DOKAJ NORMALNO MREŽNO KARTICO, TI WINDOWS MED INSTALLACIJO VSE SAM NASTAVI IN SE TUDI POVEŽE NA INTERNET. FIREWALL PA JE SEVEDA IZKLOPLJEN !

Poznam mnogo ljudi, ki so prepričani, da njihov računalnik deluje vredu in brez problemov (kar je navidez seveda res), vendar v ozadju pošilja okužene e-maile, izvaja ddos napade, ....
Vedi da se večina novejšiv virusov in črvov ne kaže na ven in ker so današnji PC-ji dovolj hitri, ti tudi ne moreš opaziti da se v ozadju kaj dogaja, ker črvi nikoli ne potrebujejo več kot par procentov moči procesorja.

Zato so najbolj nevarni ljudje, ki pravijo daje z njihovim računalnikom vse vredu, pa ne uporabljajo nikakršne zaščite.
To so glavni distributerji virusov in črvov. V bistvu kriminalci.
In prav tukaj se jih je nekaj že razkrilo.
Ali ne, HeMan, ALIEN3001, Uros!no, l!nK, ... zaradi vas imamo mi več problemov.
Ljudem kot ste vi bi jaz z zakonom prepovedal uporabo računalnikov.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NetBIOS over TCPIP

Oddelek: Omrežja in internet
151748 (1498) Chessman
»

pingiranje laptop -> PC ne uspe

Oddelek: Omrežja in internet
71263 (1145) Mitch
»

Sheranje preko routerja

Oddelek: Omrežja in internet
91259 (1166) amigo_no1
»

domače omrežje - težave

Oddelek: Omrežja in internet
61457 (1319) amigo_no1
»

Mojstri še enkrat Crossover povezava - POMOČ

Oddelek: Omrežja in internet
321911 (1469) MrStein

Več podobnih tem