» »

Windows XP Starter Edition

Windows XP Starter Edition

Microsoft - Microsoft pripravlja novo različico Oken – Windows XP Starter Edition, ki bo oktobra izšla na Azijskem trgu. Začetniška verzija je okrnjena različica Oken, s katero Microsoft cilja na neuke uporabnike, ki so šele vstopili v svet računalništva. Imeli bodo več omejitev. To so na primer: le trije odprti programi ob istem času, izklopljeno deljenje datotek in tiskalnikov, onemogočena podpora za lokalna omrežja.

Microsoft želi imeti na trgu tudi zelo poceni verzijo Oken, ki bo začetnike kasneje prepričala v nakup polne verzije. Kako "poceni" bo začetniška verzija še ni znano. Analitiki dvomijo v uspeh nove taktike, vendar lahko le čas pokaže svoje.

45 komentarjev

Tito ::

Analitiki dvomijo, uporabniki se pa zgražamo nad kretenizmom MSja!;((

minmax ::

men se pa stvar ne zdi tako neumna... ne gledam s poslovnega, ampak s stališča začetnikov,... en ful stripped down sistem z mnogo manj opcijami ne bi škodil.

jype ::

minmax: Recimo Linux s Kiosk mode KDE? :)

pivmik ::

WTF?!
Bolj poceni verzija?
Sej bi imeli manj stroškov, če bi dajali Home Edition po isti (nižji) ceni.

Smeti, smeti, ki večjih ni!
.
LP, Gregor GRE^

nicjasno ::

To je kot demo verzije programov, kjer je pol opcij disablanih. Ogabno. Da jih ni sram.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

AtaStrumf ::

Khm tole je pa že kar malo žaljivo! Najprej AMD ponovno izda Durone, zato da jih prodaja v Aziji, nato Intel najavi neke čudne brez cache-a 1 GHz čipe, pravtako za Azijski trg, zdaj pa še M$ takorekoč WinXP Demo, seveda zopet za obubožano Azijo. Too much!

lambda ::

... Further simplification of the operating system includes the display resolution set to 800x600 maximum and ...


LOL

BigWhale ::

Rahlo pateticno mi zveni tole...

Microsoft ::

Microsoft rox. :))

Jst se samo cakam, ko bo Microsoft rekel: "ALL our products are free for non-commercial use only." :)) Potem je v trenutku game over. :))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Daedalus ::

Jah Jimi in pigzorz flyzorz:\ Kolko se bo ta poteza obnesla v Aziji, bomo pa še vidli... Me pa tale XP light v marsičem spominja na stare dobre windoze 3.1. Samo v tistih si lahko gonil več kot tri programe naenkrat>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ziga Dolhar ::

Morda ne bi bilo slabo omenit, da gre tu [še] za pilotski program.
https://dolhar.si/

cekr ::

Ne vem, kaj se mate tukaj za gražat?

To je čisto poslovna odločitev. Če se jim znese, zakaj pa ne?

Ne vem, zakaj se ne zgražate nad Ms Works -, ki je narejen na čisto podoben način.

Nekaj naj vam bo jasno; večino uporabnikov ne laufa več kot 2 programa hkrati in so zadovoljni, da jim laufa word, mogoče preglednica in kaj podobnega, kaj več pa sigurno ne.
Nekateri ljudje pač ne potrebujejo sistemov z vso navlako.

Sem tudi prepričan, da je več kot pol uporabnikov Slo-techa, ki bi jim ta stater izdaja čisto zadovoljevala potrebe.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Kostko ::

V tistih delih je Linux zelo razširjen, tako da močno dvomim da bi kateri tako sranje celo uporabljal. :\
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Nox ::

no jst čakam samo še, da bodo začele trgovine prilagati tele wine zraven sestavljenih sistemov in tko bo komedija: 19" monitor z resolucijo 800x600 in maksimalno tremi programi odprtimi(na mašini 3GHz+ z 1GB+ pomnilnika), z Gbit mrežno kartico brez mrežne podpore operacijskega sistema....

...naj raje vložijo energijo v Longhorn

Microsoft ::

Nox, sej ti pise, zakaj je namenjena ta izdaja WinXP. To lepo kupis en 500MHz, 256MB, 20GB racunalnik, das gor WinSP S.E.. To je potem namenjeno tistim, ki se niso se nikoli srecali z PCjem in bi radi zaceli kaj ustvarjati. Pac, prilagojen zacetek, da je na zacetku lazje.

Kostko, kot so napisali. Ta WinXP ni namenjen, da bo konkuriral nekim haj end OSjem, ampak gre za zacetno razlicico.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Kami ::

bedno imho

Tarzan ::

Začetna različica ali ne, osebno bi raje dal PIRATU 2 dolarja VEČ(!) kot za to originalno okleščeno različico. Več bi imel od tega jaz in pirat. In vsi bi veselo živeli do konca svojih dni.
Lepo vas prosim no, 800×600? onemogočena povezava večih računalnikov v mrežo?? en sam account??? Sem govoril z nekaterimi v ZDA in smo se vsi strinjali da je ideja butasta, nekateri celo, da če je to odgovor na razmah Linuxa, da je to popoln polom MS-ja. Resnično želim, da nebi prodal niti enega produkta!
PS, glede na lenobo MSja, se mi zdi da bodo kaj hitro ugotovili popravek za te windowse, ki jih bo spremenil iz DEMO verzije v polnokrvne WinXP.
Naj se nekam zaletijo!

tha_man ::

Sm res hehe, tole zveni popolnoma kot shareware demo verzija :D Ni mi jasno zakaj bi blo bolj preprosto uporabljat sistem ki omogoča maksimalno tri odprte programe in max resolucijo 800x600. Kaj za vraga ima to zveze z enostavnostjo uporabe? Nekdo je loco in tokrat nisem jaz :P
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

CaqKa ::

jaz bom pa reko da počakajmo...

Azi ::

Sem tudi prepričan, da je več kot pol uporabnikov Slo-techa, ki bi jim ta stater izdaja čisto zadovoljevala potrebe.


Meni ze celotna verzija Windowsa ne zadovolji vseh potreb....nevem tebi ti pa samo minolovca in word spilas ?

lambda ::

No, ampak vse je OK, dokler se tole ne bo začelo pojavljati zraven sestavljenih sistemov in kupci le-teh ne bodo tako izkušeni uporabniki, da bi vedeli, kaj pomeni tista Starter Edition oz. S.E. ali mogoče celo SE končnica pri napisu Windows XP. "Mogoče je pa to tako kot win98/win98 SE - torej zagotovo ne more biti slabo :\

jest10 ::

3 programi max??
Si predstavljate ubogega neukega uporabnika, ki mu v ozadju laufajo trije spy programčki in revček ne more ničesar zagnati:D

Highlag ::

S tem, da rabiš na mašini vsaj požarni zid in protivirusni program. Kaj ostane? :\

Popolna neumnost
Never trust a computer you can't throw out a window

Nox ::

Nox, sej ti pise, zakaj je namenjena ta izdaja WinXP. To lepo kupis en 500MHz, 256MB, 20GB racunalnik, das gor WinSP S.E.. To je potem namenjeno tistim, ki se niso se nikoli srecali z PCjem in bi radi zaceli kaj ustvarjati. Pac, prilagojen zacetek, da je na zacetku lazje.

in komu so (večinoma) namenjeni sestavljeni sistemi(ki pa že dolgo nimajo več tvoje podane konfiguracije), katere najdeš v trgovinah...

hruske ::

Kul. Bojo lahko tekli najvec trije virusi naenkrat. :D

Tarzan ::

Zadeva se BO IMHO prodajala skupaj s sitemom. Drugje tako ali tako tega nebi mogli prodati. Problem se zna zgoditi MSju samo, ker bodo neuki uporabniki rabili še kaj več, bodo videli/slišali kaj ponuja brezplačna konkurenca in s tem si bo naredil MS medvedjo uslugo. Če začne pa celotna Azija, s Kitajsko na čelu programirati za Linux in ostale open source produkte, si pa lahko nadejamo malo morje uporabnih programov in lep skok v kvaliteti linuxa nasploh. Navsezadnje če tako pomislim, me pa ideja sploh več ne moti - nasprotno! Way to go Microsoft!

mathjazz ::

Nič nimam proti stripped down sistemom, nasprotno, zdi se mi da je skrajni čas, da se računalniki žačnejo približevati naukim uporabnikom. Za marsikoga je uporaba še vedno prezahtevna.

Žal pa le trije odprti programi ob istem času, izklopljeno deljenje datotek in tiskalnikov, onemogočena podpora za lokalna omrežja in podobne omejitve uporabe nič kaj ne poenostavijo. Jo le omejijo, kar je nekaj drugega.

Podobno je MS Works, ki je totalno nerazširjen, problematičen, ker je preveč drugačen od Office. Kako je s formatom datotek? Je tudi drugačen?
www.getfirefox.com

MrStein ::

"Resnično želim, da nebi prodal niti enega produkta!"

Prednaložen bo na PC-jih in jih bodo kupili, če hočejo ali ne. ( isto kot prejšnje verzije )

Business is war. Your opinion is irrelevant...

Pa sori za tuj jezik ;)

ahac ::

Omejitev resolucije bo 800x600.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Kostko ::

mathjazz: Kje ti vidiš kakšno poenostavitev pri tem, da omejiš uporabnika na 800x600 resolucijo in 3 programe ??? Ker kakor jest vidim zadevo je WinXP S.E. samo lokalizirana za azijske države (wallpaperji, screensaverji in tak shit) ter predstavlja zgornje omejitve.

Za uporabnika to nikakor ne bo nič lažje, kvečjemu težje saj bo dodatno omejen! Tko da to, da je "za začetnike" je popolen bullshit. :\
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

MrStein ::

"poenostavljeno" in "omejeno" ni isto, sem preveril v slovarju >:D ;)

WhiteAngel ::

Zakaj M$ ne vlaga v kakšen pameten help, namesto v nov sistem. Začetnika bi pomoje moral nekdo popeljati od gumbka do gumbka in razložiti, kako zadeve tečejo (tut nasplošno računalniki in naprave, kakšna vrata so kje, zakaj se uporabljajo itd.). Ta pomoč bi mogla biti vedno in povsod zraven na dosegu roke in bi morala povedati vse! V XPjih je pa en butast vodič po "new features in XP". Ja pa kva to briga začetnika.

Itak so pa že WinXP toy sistem, kva šele WinSP.

Microsoft ::

Omejevanje dolocenih stvari, ki jih zacetnik ne potrebuje, lahko ima za posledico poenostavljeno uporabo.

Recimo, zakaj bi zacetnik moral imeti na moznost instalirati IIS? Naj se najprej nauci preimenovat mapo, spremenit wallpaper, dodat bliznjico v start meni, spremenit default stran, ko bo odprl IE, ...

WhiteAngel, ja, mogoce bi bilo potrebno dodati kak interaktiven help. Se pravi v sliki, da vidi, kam kliknat, kaj se odpre,... Mogoce kak virtualni laboratorij,...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Black Dragon ::

NEVERJETNA BEDARIJA M$-JA:( :( :(

Kostko ::

Recimo, zakaj bi zacetnik moral imeti na moznost instalirati IIS? Naj se najprej nauci preimenovat mapo, spremenit wallpaper, dodat bliznjico v start meni, spremenit default stran, ko bo odprl IE, ...

S tem se načeloma strinjam, samo da se da tak način dizejblati brez da bi mogu kupovat nov OS. Sicer pa WinXP S. E. ničesar takega ne naredi -- samo postavi neumne omejitve (dej plz razloži mi, kako max. resolucija 800x600 poenostavi stvari ? in raloži mi kako to, da lahko poganjaš samo 3 programe poenostavi stvari ?)

Sicer pa je to IMHO žaljitev za tiste Azijske države. Oni že sedaj dost delajo na Linuxu, majo svoje distribucije, in sedaj sigurno ne bojo šli na nek glup inferior sistem. :\

Glede stripped down sistema -- nobena težava ni tako porihtati Linux, nekdo je že omenil KDE Kiosk mode... ;)
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

podtalje ::

Če bi bil na voljo pri nas, ga grem jaz danes kupit.

Idealno je za firme, kjer ponavadi teče en program, pa še poceni naj bi bili,
lepše bi delal na starejših računalnikih (manj servisov), skratka hočem WinXP SE še pri nas.

Black Dragon ::

Idealno za firme je linux, ali pa vsaj polnokrvni XP ne pa SE:(

Zato kr pozabi na povezavo compov v firmi na mrežo in aj si vsi v firmi kupijo 14 palčne monitorje da bo zgledal lepše ;)

Aja pa še neki , v XP-ji lahko tudi furaš samo 1 program ;) (isto za linux) ;>

V vseh primerih se je SE (pri grafičnih in grdo pri M$-ju) pokazala za zgrešeno različico ...

Flamer ::

LOL, pol nej grejo azijci raj kar po Win95>:D , bojo lahk mel 4 8-O programe odprte hkrati pa še bol pocen bojo pršli skoz. :D

linuxdady ::

Mladinci, mladinci, kaj se tako zgražate. Übermenschi so bili v Aziji že tolikokrat tepeni, da normalna izdaja Oken za ustrezno kaznovanje te sodrge pač ne zadošča.

keber ::

Ste očitno slabo prebrali (oz. niste sploh) naslednje zahteve:

Desktop PC with a Celeron, Duron, Geode, Sempron or similar processor; 233 MHz processor clock speed required and 300 MHz or higher recommended
64 MB of RAM; 128 MB of RAM maximum
1.5 GB of available hard disk space, 40 GB maximum hard disk space
CD-ROM or DVD drive
Super VGA 800x600 resolution video adaptor and monitor
Microsoft Mouse or compatible pointing device

Pazite: ne samo 800x600 monitor, ampak tudi največ 128 rama in 40 GB diska. Reveži bodo tile začetniki ...

cekr ::

To so minimalne zahteve za ta sistem, ne pa da deluje samo pri teh nastavitvah.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

MasterMind ::

Ta bi bla pa dobra, da bi se sistem zablokiral nad 128MB RAM-a ali nad 40 GB diska :D.

M.B. ::

Shareware windows:

:D :)
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

keber ::

In zakaj potem sploh napišejo, da je 40 GB diska maximum? Kaj se zgodi ob oz. nad to zahtevo? In zakaj napišejo 128 maximum? Potem je minimalna zahteva najmanj 64 in največ 128 rama? Torej najmanj največ 128 rama? Kaj je to torej?

mathjazz ::

Kostko: saj to se tudi jaz sprašujem ;)
www.getfirefox.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft naj bi pripravljal brezplačno različico Oken

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4415968 (12714) FlyingBee
»

Posledice preveč restriktivnega odnosa do kriptografije tepejo francoske uporabnike o

Oddelek: Novice / Zasebnost
114917 (3789) poweroff
»

Optimistične napovedi za drugo reinkarnacijo Xboxa

Oddelek: Novice / Konzole
293306 (2115) Duke Nukem
»

Star Wars III in WinXP 64 Beta

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
153666 (2575) Nerdor
»

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
938323 (6971) BigWhale

Več podobnih tem