»

OS X na Nokii N900

engadget - Nokia N900 postaja prava mala zverinica, vsaj glede na število operacijskih sistemov, ki so bili na njej zagnani. Po Androidu, ki je pravzaprav manjši korak od Maema (oba si delita Linuxovo jedro), zdaj na mobilnem telefonu teče tudi OS X, v polni, neokrnjeni različici (za razliko od iPhonea, iPod Toucha oz. iPada). Za podvig je odgovoren Finec (pa naj še kdo reče, da mraz ne vpliva nanje ;)) Toni Nikkanen, ki je pravzaprav nekoliko goljufal. Da je na Nokii zagnal OS X 10.3 (Panther - med njim in najnovejšim Snow Leopardom sta še Tiger in Leopard) je uporabil PearPC, ki emulira procesorje z arhitekturo PowerPC. Slednje je Apple uporabljal pred prehodom na Intelove procesorje. Celoten podvig sicer ni preveč uporaben, saj je sistem...

18 komentarjev

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Slashdot - Morda najnaprednejši namizni operacijski sistem ta hip, Mac OS X 10.3 Panther, deluje tudi na predpotopni strojni opremi. To je dokazal bralec Slashdota, ki je na računalniku s 68 MB pomnilnika RAM, procesorjem 68040 s 25 MHz in diskom kapacitete 4 GB preko emulatorja PearPC na Debianu zagnal sodoben sistem. Ker emulator omogoča skoraj 500-krat počasnejše izvajanje, je preostalo vsega 0,05 MHz. Zagonska slika se je prikazala po uri in pol, ocenjen čas za celotni zagon pa je skoraj natančno en teden.

Medtem je Virginia Tech posodobila superračunalnik z Applovimi XServi.

15 komentarjev

Microsoft izdal novo različico Virtual PC

OSNews - Gigant iz Redmonda je včeraj na svoji strani Mactopia objavil demonstracijsko predstavitev nove različice programa Virtual PC 7.

Program Virtual PC je namenjen uporabnikom MacOS X, omogoča pa jim poganjanje Windows operacijskega sistema (in zanj pisanih programov) na PPC arhitekturi, ki jo uporabljajo Applovi računalniki. Namen programa je predvsem lažji prehod uporabnikov z Windows na Macintosh platformo, saj se jim ni treba takoj odpovedati vsem programom, ki so jih vajeni v Windows okolju.

Podobno nalogo opravlja tudi program PearPC, le da le-ta emulira arhitekturo PPC in tako omogoča poganjanje MacOS X operacijskega sistema znoraj Windows okolja.

22 komentarjev

PearPC 0.3.0

Mac OS X v KDE

Slo-Tech - O emulatorju PearPC, ki omogoča poganjanje večine operacijskih sistemov za procesorje PowerPC na računalnikih PC, smo že poročali. Omenili smo tudi, da je delovanje zelo počasno, vendar so razvijalci obljubili pohitritve v naslednjih različicah. Tako je zdaj pred nami PearPC 0.3.0, ki obljublja hitrejše delovanje na mnogih področjih. PearPC je na voljo pod licenco GPL in deluje v okoljih POSIX-X11 (tudi Linux) in Win32. Poskusite ga in poročajte, kako ste zadovoljni z delovanjem, predvsem kar se tiče hitrosti. Na novico nas je opozoril CaqKa.

13 komentarjev

OS X tudi za PC-je

Mac OS X 10.3 "Panther" v Windows XP

vir: OSNews
OSNews - OS X, ki velja za enega najbolj stabilnih in hitrih operacijskih sistemov, je do pred kratkim dominiral samo na Apple-ovih računalnikih. Nenazadnje je verjetno nekaj njegove hitrosti pripisati tudi optimizaciji, ki je v primerjavi s PC-ji zaradi bolj specifične strojne opreme bolj učinkovita. A nikar se ne bati, tudi PC-jaši smo prejeli "svojo" različico OS X-a, ki deluje na Intel-ovih procesorjih - Apple-ovi računalniki imajo v svojem drobovju namreč PowerPC procesorje.

Mac OS X 10.3, ki ga je avtor članka nameščal, se je tako po nekaj težavah ter kar petih urah, kolikor je trajal namestitveni proces, le uspešno namestil. Vendar pa je tu na mestu manjše opozorilo,...

23 komentarjev

Prvi PowerPC emulator za x86

OSNews - Na OSNews pišejo, da je bil narejen prvi PowerPC emulator za x86, ki ga najdete tu. Odslej bodo tako lahko vsi uporabniki PC-računalnikov preizkusili Mac OS X tudi na svojih mlinčih. Ampak pozor! Zadeva je zelo sveža in s sabo prinaša še dokaj neuglajeno delovanje - zlasti glede hitrosti. Vsekakor pa naj bi bila dovolj, da občutite delovanje tako zelo opevanega Mac OS X. Izvina novica na OSNews.

Že slutim povečanje prenosov datotek z MacOSX Panther z BitTorrenta in eMule :)

7 komentarjev