»

Braille bralnik SMSov za slepe

engadget - Kratka besedilna sporočila, SMSi, so za slepe in slabovidne bolj ali manj neuporabni, saj vsebine enostavno ne morejo prebrati. Ena izmed rešitev je branje teh sporočil, kar podpirajo nekateri telefoni, a se pogosto zmedejo že pri kraticah, da ne-angleških, tujih jezikov ne omenjamo. Pri Nokii so se zato odločili pomagati ljudem s težavami z vidom in so v sodelovanju z Finsko Federacijo Slepih in Slabovidnih ter Univerziteto v Tampereju razvili Nokia Braille Reader, ki slepim in slabovidnim sporočila posreduje v poznani obliki Braillove pisave.

Aplikacijo se po zagonu skrije v ozadje, od prejetem sporočilu pa samodejno reagira ter se aktivira. SMS Sporočilo nato prebere s pritiskom na zaslon, črko za črko. V primeru polne pike telefon...

25 komentarjev

Linux streže sonarjem na jedrskih podmornicah

Linux Journal - Locheed Martin je ameriški mornarici dostavil kombinacijo Applove strojne opreme in programske opreme, ki teče na YellowDog Linuxu. Zanimivo je, da so iz Xserve G4 vzeli samo notranjost, kar kaže predvsem na to, da obstaja pomanjkanje dobre in zadosti zmogljive PowerPC strojne opreme z AltiVec za vgrajene sisteme. Še en primer, ko je Linux nadomestil komercialne zaprtokodne operacijske sisteme in se izkazal za zadosti stabilnega in varnega. Več o novici.

26 komentarjev

Prvoaprilske

Slo-Tech - Prvi april že dolgo velja za dan šaljivcev, zato se na ta dan tudi mediji malo pošalijo s svojim občinstvom. Tudi včerajšnji dan ni bil izjema. Tako so se pojavile novice, da se bo naš bodoči evrokomisar namesto s širitvijo EU ukvarjal z evropskim kmetijstvom, marsikdo si je želel, da bi novica o odstavitvi zadnje čase ne preveč priljubljenega selektorja Prašnikarja ne bila zgolj šala, novopečenega Foruma 21 naj oblast sploh ne bi zanimala, v Poletu se je pojavila že več kot očitno "lovska", da bo formula 1 čez tri leta hrumela tudi na mestu nesojenega ljubljanskega stadiona, zelo "sumljiva" je bila tudi novica o tako rekoč obveznem odsevnem brezrokavniku na italijanskih in španskih cestah, vendar vse kaže, da je kar resnična.

Tudi področju računalništva ni bilo prizanešeno s šalami. Marsikomu je zasvetila alarmna lučka ob novici o že pošteno predebatiranemu ASDL za 4 SIT, zato pa so resnične šale prišle iz tujine. Tako priznam, da sem skoraj nasedel novici iz Hrvaške, da bodo...

15 komentarjev

Konec "neslišne govorice"?

24 ur - Verjetno se strinjate, da tudi sami pogosto izgovarjate neslišne besede. Lahko sami sebi kaj rečete, lahko kratko malo kaj berete, lahko pa v pogovoru z nadrejenim sočno "izrazite" svoje mnenje. Kot kaže, bomo tudi pri tem morali biti kmalu previdnejši. Pri Nasi namreč razvijajo programje, s katerim naj bi bilo mogoče "slišati" tudi tudi neizgovorjene besede. S posebnimi senzorji na bradi in Adamovem jabolku naj bi namreč bilo mogoče zaznati živčne signale, ki jih možgani pošljejo grlu in jeziku, programska oprema pa naj bi znala to razvozlati. Kot trdijo pri Nasi, tega ne razvijajo za potrebe kakšnih velikih bratov, temveč za namene komuniciranja med astronavti, v hrupnih okoljih, z invalidi ipd. Vendar se z malo zdravega skepticizma lahko kaj hitro vprašamo, kdaj bi se kdo spomnil vse to zlorabljati tako rekoč za nadzor misli...

Novica se nahaja na 24ur med zanimivostmi (ne med novicami IT). Uspelo pa mi je tudi najti potrditev na Nasinih straneh.

1 komentar

Primerjava MS EULA in GPL

HULK - Zagotovo ste med nameščanjem kakega komercialnega ali pa odprtokodnega izdelka že kdaj morali potrditi, da se strinjate s pogoji dovoljenja z auporabo programa (licence). Takrat vas je bila večina verjetno preveč neučakana, da bi brali vso pravniško latovščino, zato ste po najhitrejšem postopku označili možnost, da se strinjate, in kliknili "Naprej". Kljub vsemu pa je vse prej kot slabo, če se vendarle pozanimate, kakšna pravila igre (tudi z vdorom v vašo zasebnost!) ste s tem sprejeli. Naši kolegi iz Avstralije so si vzeli čas in pripravili 30 strani dolg dokument PDF, ki se "sprehodi" čez celotni obe najpogosteje uporabljeni dovoljenji (MS EULA in GPL), ob tem pa lahko najdemo vsak odsek še "preveden" v navadnim smrtnikom razumljivejši jezik.
Na dokument so nas opozorili naši južni sosedje in ob tem posebej poudarili 10. stran, kjer avtorji analize izpostavljajo dejstvo, da ima po MS EULA Microsoft pravico, da brez vaše vednosti namešča ali nadgrajuje programje v vašem stroju....

9 komentarjev

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj...

6 komentarjev

Predstavitev sistema za sintezo slovenskega govora

Lugos - Kiberpipa, četrtek 30.5 ob 19:00 Jure Leskovec bo predstavil sistem za sintezo slovenskega govora Govorec. Govorec je računalniški program, ki na vhodu sprejme besedilo v slovenskem jeziku in ga preko zvočnikov naglas prebere. Sistem je bil razvit na Inštitutu Jožef Stefan. Najprej si bomo ogledali osnovne probleme in postopke, ki jih je potrebno rešiti pri sintezi govora. Vsakega od štirih korakov, ki nastopijo pri sintezi govora, si bomo posebej ogledali: razčlemba besedila, pretvorba črk v glasove (foneme), nastavljanje govornih parametrov in naglaševanje ter združevanje osnovnih govornih enot. Na koncu bo sledilo še nekaj besed o Microsoftovem Speech APIju, s katerim je združljiv Govorec, ter obvezno poslušanje govora Govorca ter nekaterih tujih sintetizatorjev govora. Prosojnice za predavanje lahko najdete na http://ai.ijs.si/jure/mat/govorec-cyber...

13 komentarjev

Poenostavitev brskanja

Newsbytes - Koliko vas je, ki pri odpiranju spletne strani, katere nalsov se začenši z 'www' in končivši s '.com', vtipkate zgolj domeno? Da, pametni brskalniki več ali manj prostovoljno dodajo ostale pritikline. V nekaterih primerih pa se odpre kar stran iskalnika, ki te 'ključne besede' išče po svoji bazi. Se pa zna to na marčevski konvenciji ICANN-a (ona grdoba, ki nadzira poimenovanje spletnih lokacij) spremeniti: ena od točk bo tudi višjenivojsko naslavljanje (torej tako, ki je še bolj podobno našemu jeziku - brez končnice in oznake protokola). Bomo videli! Klik!

2 komentarja