»

Znane cene za Visto II.

ComputerBase - Nedavno tega smo poročali o cenah nove Viste za končne uporabnike (retail pricing), ki so marsikoga negativno presenetile. Danes so se na ComputerBase dokopali do cen tako imenovanih DSP-različic, ki za razliko od retail ne vsebujejo lične škatle in brezplačne tehnične podpore, so pa zato mnogo cenejše in dostopnejše. V Nemčiji bodo tako cene znašale:
  • 85 evrov za Home Basic,
  • 107 evrov za Home Premium,
  • 136 evrov za Business in
  • 184 evrov za Ultimate.
Cene so orientacijske in se utegnejo še popraviti, podobne vrednosti pa lahko pričakujemo tudi pri nas.

107 komentarjev

Globok Nviidin padec

več strani - Kljub temu, da smo prej časom poročali, da Nviidia napoveduje boljše poslovne rezultate, pa dogajanje zadnjih nekaj dni na newyorški borzi ne govori napovedim v prid.

Tako lahko pri The Streetu in Reutersu preberemo, da je Nviidina delnica dosegla najnižjo vrednost v zadnjih 17 mesecih, saj ji je cena v petek padla za kar 30,9 procenta, na skromnih 10 dolarjev. Kot ugotavljajo analitiki, gre iskati vzroke za tak padec predvsem v cenovni vojni med največjima proizvajalcema grafičnih čipov, torej Nviidijo in ATI-jem, kot tudi v specifiki prodaje podjetja iz Santa Clare.

Zaradi nenapovedanih sprememb v nižjem in srednjem cenovnem razredu je več posledic utrpelo prav kalifornijsko podjetje, medtem ko kanadski gigant, ki prodaja predvsem v višjem cenovnem razredu, poleg tega pa so njegovi produkti prisotni v večjem odstotku prenosnikov, katerih prodaja se je prav tako povečala, ni doživel večjih pretresov poslovanja. Kljub temu se je cena ATI-jevih delnic danes spustila za 7,4%,...

12 komentarjev

X800 Pro in Gigabyte? Ne, hvala!

3D Chipset - Na 3DChipset poročajo o čudnem obnašanju sistema sestavljenega iz kombinacije Athlon 64 Gigabyte matične plošče in novega ATI Radeona X800 Pro. V bistvu gre za dva modela plošč in sicer za GA-K8VNXP in GA-K8N Pro ter Sapphireovim Radeonom. Težave, ki se pojavljajo so precej resne, saj se računalo spontano sesuje po eni ure igranja iger, računalo zmrzne, če po 3D aplikaciji poženemo novo 3D aplikacijo, pojavlja se večja količina artefaktov in na splošna nestabilnost sistema. Na forumih PenStar Systems so baje s pomočjo ATI-jevega strokovnjaka že našli rešitev a grenak priokus ostaja. Če pravkar nakupujete predlagam, da se ozrete za kakšno drugo matično ploščo ali morda razmislite o kakšni drugi grafični kartici.

18 komentarjev

ATI goljufa

ComputerBase - Danes so se na nemški strani ComputerBase pojavile hudo obtožbe (angleški prevod) v katerih avtorji trdijo, da ATI v svojih novih gonilnikih za ATi X800- serijo goljufa. Neowin poroča, da ima imajo gonilniki zmožnost izklopiti trilinearne funkcije, ko to igra ali program eksplicitno zahteva. Namesto tega si pomaga z izrisom mešanice bilinearnih ter trilinearnih funkcij. S prostim očesom je razliko zelo težko zaznati vendar je posledica manjša obremenjenost grafičnega procesorja in s tem tudi večja količina sličic, ki jih je mogoče prikazati v sekundi. Pri ATI so že zanikal obtožbi ter uporabnikom zagotavljajo, da so optimizacije izključno za njihovo dobro in niso namenjene povečanju rezultatov v sintetičnih testih.

Nazadnje, ko so se takšnih optimizacij lotili pri nVidi s svojimi gonilniki za FX serijo so bili deležni velike kritike. Sicer pa so si pri ATI-ju tudi v preteklosti že pomagali z optimizacijami. Vprašanje je samo ali jih bo spletna publika sprejela ali ne. Zanimivo bo...

48 komentarjev

nVidia goljufala?

Extremetech -

Na ExtremeTechu namigujejo, da naj bi nVidia s svojimi gonilniki goljufala -- Geforcei FX 5900 Ultra bi tako v benchmarkih dosegali previsoke rezultate. Neupravičeno, kakopak.

Ko so omenjenega GeForcea preizkusili v 3D Marku 2003 je namreč suvereno prehitel konkurenta, Radeona 9800 Pro. Dobro, porečete, kartica je pač res toliko boljša. Toda, ko so kartici primerjali v svojem lastnem testu, sta bili skorajda izenačeni. Razliko so sprva pripisali vertex and pixel shaderjem, ki jih 3D Mark uporablja, dočim jih njihov test ne.

Po podrobnejši analizi so ugotovili, da se razlika pojavlja zgolj ob uporabi novih Detonatorjev FX, ki, kot je videti, enostavno odrežejo nekatere robove slike. Govorili so z nVidio, ki je zagotovila, da ne goljufa. V gonilnikih bojda preizkušajo novo metodo, s katero se izognejo računanju nekaterih nepotrebnih (neprikazanih) informacij o sliki, da pa je možno, da funkcija zaradi porodnih krčev zataji. Khm...

Na novico je opozoril tudi monster-x.

18 komentarjev

ATI-jevi gonilniki drugič

FiringSquad - Razne razprave okrog ATI-jevih Radeon 8500 gonilnikov, ki v nekaterih igrah (Quake 3) povzročijo kar opazen pospešek, so ljudi razdelili na dva tabora - na tiste, ki zagovarjajo ATI-jevo teorijo, da so vse skupaj samo optimizacije, ki še kako koristijo končnemu uporabniku in na tiste, ki menijo, da ATI goljufa kot le kaj. Stvar je postala tako vroča, da so številne strani povabile ATI-jeve uslužbence na razne intervjuje, katerih osrednja tema so bili seveda "pohitreni" gonilniki. Če je verjeti raznim ATI-jevim predstavnikom, potem gre res le za optimizacije zaradi katerih igra teče hitreje. Poleg tega pa zaradi povečane hitrosti igra ne izgubi na kvaliteti slike (najlažje je pridobiti hitrost tako, da pisci gonilnikov preko le-teh zmanjšajo podrobnosti v igri in voila, že imamo večje število FPS). Vprašanje je samo, če ATI optimizira še kakšne druge programe, kot samo Quake 3. In zakaj so se ATI-jevci spravili ravno na Quake 3? Odgovor je preprost: zato, ker je ta igra še vedno...

3 komentarji

Ali ATI goljufa?

HardOCP - Zadnje čase so se na internetu pojavile razprave povezane z Radeonom 8500 in legendarno igro Quake 3 Arena. Tokrat ni bilo govora o tem, kakšna prihodnost čaka Radeon 8500, niti ni bilo govora o tem, kaj je premišljeval Carmack, ko je delal na Quaku 3. Ne, tokrat je beseda tekla o neverjetnem sožitju med Radeonom 8500 in prej omenjeno Quake 3 Arena. Osrednja tema razprav pa so bili gonilniki 5.13.01.3276 za Windows 2000, s katerimi naj bi Radeon 8500 pridobil kar opazne pospeške v Q3. Goljufanje ali optimizacija? Številnim uporabnikom to vprašanje ni dalo miru, zato so se lotili razstavljanja gonilnika na prafaktorje in odkrili besedico "uake 3", kar je kazalo na povezanost s prej omenjeno igro. Torej ima ATI le nekaj opraviti s Q3. Vendar kaj? Radovedni igričarji so še naprej vrtali po gonilnikih in spremenili besedico "uake 3" v "uack 3". Po spremenitvi tvarne strani besede, se je število FPS sicer nekoliko zmanjšalo, vendar pa se trenutno še vedno ne ve, ali je beseda "uake 3"...

11 komentarjev

NV 20 že marca?

HotHardware - Na Hothardwareu sem zasledil zelo interesantno novico. Od nekega tipa, ki dela pri nVidi in je (seveda) ostal neimenovan so izvedeli naslednje. NVidin cilj je začeti izdelavo NV20 do 1. marca! Če je temu verjeti ali ne, je vaša odločitev, na Hothardwareu pa pravijo, da je zelo verjetno resnična, a vseeno dodajajo, da jo raje vzamimo z rezervo.

7 komentarjev