» »

Kreditne kartice prihodnosti?

Kreditne kartice prihodnosti?

Crypto-Gram - Da plačevanje s kreditnimi karticami preko interneta ni povsem varno, se verjetno vsi zavedamo. Tehnologije, kot je SSL, sicer varnost nekoliko povečajo (kljub temu še vedno obstaja možnost man-in-the-middle-napada), vendar pri plačevanju iz raznih cybercaffejev ali knjižnic nikoli ne moremo vedeti, če ni morda kdo na računalnik namestil programa, ki snema pritisnjene tipke (keylogger).

A morda se bo to v prihodnosti spremenilo. Kot poroča Crypto-Gram je namreč podjetje BeepCard razvilo posebno kartico z vgrajenim čipom, zvočnikom in mikrofonom. Kartica je v velikosti običajne kreditne kartice, novost pa je to, da ne potrebuje posebnega čitalca. Ko želimo kartico uporabiti, najprej v mikrofon povemo geslo, nato pa se ob pritisku na poseben gumb generira 128-bitni niz znakov, ki ga zvočnik zapiska. Stvar deluje podobno kot kartice SecureID, kar pomeni, da je ta 128-bitni niz znakov za odobritev vsake transakcije drugačen, torej se ob naslednji transakciji ne ponovi. To pomeni, da je prestrezanje neuporabno, saj se vsak niz uporablja samo enkrat in če ga napadalec prestreže, si z njim ne more pomagati pri naslednji transakciji.

Dodaten bonbonček predstavlja izvedba plačevanja preko interneta, saj ne potrebujemo praktično nikakršne dodatne strojne opreme za branje kartic. Vse kar potrebujemo je namreč spletni brskalnik in računalnik s priključenim mikrofonom. Zvok se zajame preko programčka v Javi ali preko komponente ActiveX in se prenese do overoviteljskega strežnika. Če je piskanje pravilno, je transakcija odobrena.

Glede na to da bi se dalo takšne kartice uporabljati tako pri plačevanju preko interneta, telefona ali pa malce prirejenega POS-terminala ali bankomata in glede na to da se z uporabo takšnih kartic varnost močno poveča, je edino vprašanje le, kakšna bo cena teh kartic.

In kdaj, če sploh kdaj, bodo takšno tehnologijo uvedle slovenske banke?

8 komentarjev

Phoebus ::

....odžvižgajte si kodo....

salesky ::

Ja ta je dobra. Kaj boš tam ko boš šu kupovat vn lepo mogu it stran pa povedat kodo v kartico? To mi ni všeč.

geniuus ::

a to bo pol k moneta?
kartice so zgodovina, zdej sam še mobiteli...
sam ukrast ti ga nesmejo....

salesky ::

Sej to je problem e-monete. Če ti ukradejo si lahko takoj ob 15k sit oz. kolikor je normalni limit.

poweroff ::

Hmm, kaj pa če je implementirana razpoznava govora? Torej bo moral nekdo posnemati tvoj glas. In glede na to, da take kartice ni možno kopirati (gre za pametno kartico), je tak azaščita neprimerno boljša kot tista, ki jo imamo sedaj - PIN koda.

salesky ::

Seveda je boljša zaščita ampak a ni nerodno da boš moral pred blagajno "aktivirat" kartico. Nekako bi se počutil nelagodno, se posebno da bi bila vrsta 10tih ljudi.

roko22 ::

Glede na to, da obstaja tehnologija ki ti prepozna potiho izgovorjeno besedo (z zaprtimi usti), bo pomoje neka mešanica teh naprav čez nekaj časa uradno plačljivo sredstvo.

Gavran ::

Ni mi jasno, zakaj namesto prepoznavanja govora niso raje uporabili čip za prepoznavanje prstnega odtisa. Je že kar nekaj časa dostopen, zanesljivost oziroma varnost pa mnogo večja.

http://www.fingerprints.com/page.asp?la...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Paypal podpira tudi Slovenijo (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
817134826 (14790) igi82m
»

Težave s prevarami pri Apple Pay

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3916329 (12844) antonija
»

Kaj je Bitcoin - razlaga za vsakogar

Oddelek: Znanost in tehnologija
1110263 (8667) bitcoin
»

Visa & Mastercard - zlorabe

Oddelek: Loža
326536 (5121) Tilen
»

PayPal DA ali NE?

Oddelek: Omrežja in internet
317351 (134) amigo_no1

Več podobnih tem