»

Computex 2004 se je začel!

AnandTech - Danes se je začel eden izmed največjih računalniških sejmov, taipejski Computex. Za razliko od bolj ali manj dolgočasnega CeBIT-a 2004, je v daljnem Tajvanu letos zelo zanimivo.

Za začetek se je takorekoč od nikoder pojavila nVidiina NV45, ki je nemudoma dvignila veliko prahu. Sledile so številne osnovne plošče različnih proizvajalcev in predvsem zelo raznolikih veznih čipovij. Tako si lahko ogledate raznorazne hibride, od kombinacij AGP 8x in PCI-Express 16x, tako za Intel kot za AMD, DDR-I in DDR-II za Intel, do Socketa 939 in Socketa 754 na eni osnovni plošči, po vrhu pa še kombinacije pravkar omenjenih kombinacij [8-O]. Bo že držalo, da dandanes ni lahko biti proizvajalec matičnih plošč. Prav skrbi me, koliko glavobolov bomo dobili ob raznih hroščih in nekompatibilnostih.

Tudi ATi-jev tabor nam je pripravil nekaj novosti, a kot kaže, nam bo v nižjem, srednjem in mobilnem cenovnem razredu vsiljeval takšno ali drugačno različico Radeona 9600. Res žalostno.

Danes pa so...

2 komentarja

ATi z 0,11 mikronih in X300

DigiTimes - Na DigiTimes so sporočili novico o verjetnem ATi-jevem prehodu na 0,11 mikronsko tehnologijo. Njihov prvi grafični procesor, ki naj bi bil izdelan v "pomanjšani obliki", naj bi bil Radeon X300 (RV370). Prvič naj bi ga predstavili na Computex Taipei -- med prvim in petim junijem. Dotični izdelek bo ciljal na nižji cenovni razred s cenami pod 100 ameriških zelencev.

Iz tabora ATi-ja je prišla tudi vest, da naj bi tretjega junija predstavili X800 in X600 v PCI-Express izvedbi. Ta grafični gigant pričakuje tudi razvoj njihove nove generacije grafikulj, ki naj bi uporabljale 90 nm, v prodajo pa naj bi prišli na začetku 2005. leta. Izvirna novica

0 komentarjev

Athloni-64 uradno predstavljeni!

The Register - AMD je danes uradno predstavil Athlon-64 družino procesorjev, ko je predstavil njenega prvega člana, ki nosi oznako 3200+. Novinec tiktaka pri dveh gigahercih, od močnejših FX bratcev pa se razlikuje po pomnilniškem krmilniku, ki je to pot enokanalni 64-bitni in ne dvokanalni 128-bitni. AMD-jeva cena za tisoč kosov znaša 417 zelencev, medtem ko 'polni' FX-51 stane 733 dolarjev. Več o tem.

Sveži testi:

13 komentarjev

Computex se je pričel

X-Bit Labs - Po tem, ko so zaradi SARS-a letošnji Computex, tradiconalni računalniški sejem, ki vsako leto v Taipei privabi množice ljudi, prestavili, se je ta s petmesečno zamudo le pričel. Na letošnjem Computexu bodo kot vsakokrat predstavili mnoge nove izdelke, ki jih v naši Kokoški sicer še nekaj časa ne bomo videli, največ pozornosti pa gre tokrat Athlonom 64, Prescottom in prenosnikom s Centrino procesorji. Omeniti velja še nove matične plošče, opremo za brezžične komunikacije in novo programsko opremo. Več o tem.

1 komentar

LCD za vse ...

AnandTech - ... oziroma kako vzljubiti tekoče kristale. Tako so na Anand Techu poimenovali članek, ki so ga napisali za vse, ki jih zanima LCD tehnologija -- tako za začetnike, kot tudi za tiste bolj izkušene.

Začeli so pri sami tehnologiji, razložili primerjavo analognega in digitalnega priključka, nato pa odgovorili na pogoste dileme lastnikov in vseh, ki o nakupu še razmišljajo. Članek priporočam vsem začetnikom in tudi tistim, ki bi o LCD-jih radi izvedeli še več. Klik!

20 komentarjev

NV 36 in NV 38 na Computexu 2003; NV 40 šele naslednje leto?

X-Bit Labs - Poročali smo že, da je nVidia napovedala dve novi seriji grafičnih kartic. Na X-Bit Labs pa so razkrili nove informacije o prihajajočih grafičnih procesorjih. NV 36 in NV 38 bosta prvič predstavljena na sejmu Computex 2003, konec septembra. Kot verjetno veste, bo NV 36 nadomestil NV 31 (Geforce FX 5600), NV 38 pa bo zamenjal NV 35.

Glede na to, da bosta omenjena procesorja prišla malo kasneje kot smo pričakovali, bo, kot vse kaže, zamudil tudi NV 40. Več o tem

5 komentarjev

Veliki test napajalnikov

zmagovalni priključki

vir: AnandTech
AnandTech - Danes so na AnandTechu objavili vnovičen test napajalnih enot, ki ni nič manj obširen kot tisti pred nekaj meseci. Testirali so več kot 18 izdelkov različnih podjetij, ki pa jih, kot ponavadi, z izjemo Enermaxovih in Antecovih, ne moremo kupiti pri nas.

Poleg že običajnega testa dejanske moči napajalnika so bili pozorni tudi na glasnost vgrajenega hladilnega sistema in količino proizvedene toplote. Najbolje sta se odrezala Fortronov in Zalmanov napajalnik, pa tudi Thermaltakovemu izdelku ni dosti manjkalo do prvega mesta. Kupili jih boste težko, test pa vsekakor preberite.

8 komentarjev