»

Prodali Apple-I za pol milijona evrov

BBC - Ta konec tedna so v Nemčiji na dražbi prodali delujoč primer računalnika Apple-I iz zgodnjih Applovih let. Zanj je neznani prodajalec od neznanega kupca iztržil dobrega pol milijona evrov. A vse vendarle ni neznano; zanimiva je zlasti predzgodba.

Prazgodovine tukaj ne bomo na široko obnavljali. Apple je računalnik Apple-I izdal leta 1976, ki sta ga mukoma spravila skupaj Steve Jobs in Steve Wozniak. Takrat je moral Jobs prodati svoj avto, Wozniak pa svoj drag kalkulator, da sta sploh lahko sfinancirala razvoj in gradnjo. Apple-1 ni bil nič več kakor osnovna plošča, ki je dobila različna ohišja in zaslone.

Trenutno obstaja še kakšnih 40 primerkov Appla-I, zato je to zelo cenjen računalnik. Ne zaradi svoji sposobnosti, ki jih danes...

4 komentarji

IBM končal razvoj arhitekture Cell

engadget - IBMov podpredsednik Globokega Preračunavanja, David Turek, je potrdil, da je procesor PowerXCell 8i z eno PPE in osmimi SPE enotami, ki je v uporabi v superračunalniku Roadrunner ter Sonyjevem PlayStation 3, zadnji svoje vrste. IBM je sicer razvijal njegovega naslednika, ki bi dvema PPE jedroma dodal kar 32 pomožnih, SPE jeder. Skupaj s prekinitvijo razvoja novega procesorja je končan tudi razvoj, ter bolj ali manj tudi zgodba, arhitekture Cell. Rezultati, izsledki in posledice razvoja se bodo sicer nedvomno pokazale tudi v drugih projektih. Cell je bil ob IBMovi predstavitvi nekaj najboljšega po narezanem kruhu ter zamenjava za zastarelo...

36 komentarjev

Apple nadgradil iBooke

Mac Central - Apple je danes predstavil novo serijo svojih prenosnikov iBook. Vsem modelom je vgradil AirPort Extreme (prej možen le kot nadgradnja, razen pri najmočnejšem modelu), kartico za brezžično komunikacijo s svetom. Procesorje so nadgradili, tako da zdaj v najmočnejšem tiktaka 1,33GHz G4 procesor, v šibkejšem pa 1,2Ghz. Spustili so tudi cene, tako da zdaj dobite iBook že za 999 ameriških zelencev (plus davek seveda). V močnejšem modelu zdaj najdete tudi DVD pekač, za šibkejša dva pa je možen le če ga posebej doplačate.

več o novih iBookih

Omenim naj tudi, da je Apple poleg iBookov predstavil še nov, cenejši model Powermaca G5. V novem modelu boste našli namesto dveh le en procesor, ki deluje pri 1.8GHz (64bit). FSB-ja ima novi model "le" 600MHz, ostale lastnosti pa so enake kot pri njegovem močnejšem, dvoprocesorskem bratcu.

6 komentarjev

Applove novosti: iTunes, iPod in Panther

PC Linux Online - Apple je objavili začetek prodaje digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes Music Store. Posamezna skladba stane 99 ameriških centov, v knjižnici pa je zaenkrat čez 200.000 skladb. Gre za eno najbolj svobodnih spletnih trgovin, saj ne uporablja nobene tehnologije DRM za preprečevanje kopiranja, obenem pa uporabnikom ni treba plačevati nobenih naročnin. Klik!

Apple je predstavil tudi nove modele predvajalnikov iPod, ki se lahko pohvali z manjšimi merami in novo podobo. Novi iPodi so na voljo v različicah z diski velikosti 10 GB, 15 GB in 30 GB in stanejo 300, 400 ali 500 USD. Novost je tudi zvočni izhod, ki olajša priključitev predvajalnika na glasbeni stolp. Klik!

Nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, naj bi bila na voljo septembra. Največ pozornosti bo namenjene uporabniku in lažji uporabi. Poenostavili bodo možnosti prilagajanja delovnega okolja in prenašanja uporabniških profilov med različnimi sistemi Macintosh in drugimi napravami,...

4 komentarji

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

Mačke in računalniki

Slashdot - Vam mačka v hišo prinaša na pol mrtve miši? Nič lažjega. Tale tip je kupil elektronska vratca, kamero in nekaj opreme ter napisal programje, ki dela prepoznavo slike do te mere, da ugotovi ali gre za Flo (njegovo mačko) in ali ima v ustih kako čudno žival. Swashta.

12 komentarjev

IBM-jevi PowerPC procesorji

The inquirer - IBM je predstavil svoje Power PC 750FX procesorje, ki sedaj delujejo s frekvencami med 750 in 1000 MHz. Po podatkih IBM-a, bodo 800 MHz procesorji porabili le 3.6 W električne energije. Procesorji bodo narejeni na podlagi bakrenih povezav, 0.13 mikronske tehnologije ter tehnologije silicon-on-insulator (SOI). Namenjeni bodo desktop računalnikov, vendar pa se bodo pojavljali tudi v nekaterih drugih napravah. Ker bodo združljivi z obstoječimi PowerPC procesorji, jih bomo najverjetneje videli tudi v Applovih računalnikih. Morda pa tudi ne ;).

1 komentar

Umiranje na obroke zaradi interneta

Slo-Tech - Internet je morda res najboljša stvar po narezanemu kruhu, vendar pa Tomi dokazuje, da vse le ni tako lepo:
To je namreč doživela mačeha nekega 22- letnega Kitajca, zasvojenega z internetom. Ker je bil brezposeln, ji je ukradel večjo vsoto denarja, ki ga je zapravljal po cyber-kavarnah. Ko je ženska to odkrila, je sledil prepir, nakar jo je počasi zastrupljal, na koncu na truplo skril. Epilog še ni znan, novico pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Migracija na Linux...

IBM - ... tokrat malce drugače. Nekatere strani na veliko prepričujejo računalniško javnost, kako je Linux najboljša stvar po narezanemu kruhu in kako "grdi" so Microsoftovci s svojimi Windowsi. Vendar roko na srce, dalj kot od prepričevanja mnogim še ni uspelo priti. Ko je neuki uporabnik enkrat ujet v svet Linuxa, mu ni več pomoči, saj se mu niti ne sanja, kaj naj stori. Rešitev: kupite si knjigo o Linuxu, ali pa se zanesite na internet, ki je še vedno prava zakladnica znanja. Točneje na IBM, ki so velik podpornik Linuxa in jim ni vseeno, da nekateri zasovražijo Linux, ker ga ne znajo uporabljati. Da bi malce podučili novopečene Linuxaše, kako se stvari streže, so izdali PDF dokument, ki kar podrobno obravnava pogosto zastavljena vprašanja (FAQ) o Linuxu. Za prebiranje tega dokumenta potrebujete Adobe Acrobat Reader.

0 komentarjev