»

Hercules tudi z Radeoni 7500

X-Bit Labs - Hercules, ki zadnje čase izdeluje samo še grafične kartice z ATI-jevimi Radeoni, je naznanil, da bo začel izdelovati novo kartico, ki bo osnovana na čipu Radeon 7500. Imenovala se bo 3D Prophet 7500 DDR 64MB, iz samih specifikacij čipa pa gre sklepati, da bo izdelek konkuriral GeForcem 4 MX. Kot pove že samo ime, bo kartica opremljena s 64MB DDR SDRAM-a, poleg tega pa bo vsebovala še izhod ta TV in monitor (CRT). Grafični čip bo deloval s frekvenco 270MHz, pomnilnik pa na 460 MHz. Cena nove kartice bo 150 $.

0 komentarjev

ATI tudi uradno naznanil nabore z integrirano grafiko

Ace's Hardware - Da Nvidia ne bo ostala osamljen primer proizvajalca grafičnih čipov, ki se je podala tudi v vode procesorskih naborov, smo lahko izvedeli, ko so nam na ušesa prišle prve govorice o ATI-jevih naborih, ki so se pred kratkim razvijali pod kodnim imenom A3 in A4. Ker je preteklo kar nekaj časa od zadnjega poročanja o ATI-jevih načrtih, je bil že skrajni čas, da tudi ATI uradno napove, kakšni bodo nabori izgledali. Tako so pred kratkim oznanili, da bodo za Athlone izdelali Northbridge IGP 320 in 320M, za Pentiume4 pa Northbridge IGP 330, IGP 340, in IGP 340M. Vsi bodo lahko delovali tudi z ATI-jevimi Southbridgi IXP 200 or IXP 250, kar pomeni, da najverjetneje ne bo nič z ALi-jevim dogovorom o Southbridgih. Grafični del, ki bo integriran v nabor ne bo nič posebnega, saj ga bo predstavljal čip Radeon 7000, ki ga bo podpiralo 64 bitno DDR SDRAM vodilo UMA. Dobra lastnost pa bo, da bodo nabori lahko pošiljali tudi sliko preko TV-Outa in si pri tem dodatno pomagali s tehnologijo...

0 komentarjev

ATI-jevi načrti po The Inquirerjevsko

The inquirer - Pred kratkim sem poročal o tegobah ATI-ja, ki jih dajejo ob predstavitvi novih procesorjev GeForce 4 MX. Napisal sem, da ATI trenutno nima nobenega čipa, ki bi ga lahko poslal proizvajalcem grafičnih kartic in tako neposredno konkuriral Nvidii. Vse kar so lahko storili je, da so dali zeleno luč opremljanju kartic s kar poštenimi 128 MB najhitrejšega pomnilnika. No, izkazalo se je, da to ne bo edini poseg. ATI je oznanil, da bo prišlo tudi do občutnih pocenitev kartic, kar bi utegnilo še bolj omajati uspešno prodajo Nvidiinih produktov. Tako bo Radeon 7500 sedaj stal le 149 $, odlični Radeon 8500 pa še vedno znosnih 299 $. Seveda slednji ne bo navaden primerek, saj bo vseboval tudi razne dobrote v obliki Dual Viewa, izhoda S video in 128 MB pomnilnika DDR SDRAM. Vendar pa to še vedno ni tisto, kar bi ATI rad poslal na tržišče kot konkurenco. Tisto pravo nosi naslov R250, ki ga bomo dočakali na CeBitu (čip naj bi bil 1.5 krat hitrejši od R200) in R300, ki pa je še vedno odet v...

0 komentarjev

Prenosniki z desktop Pentiumi4

Yahoo News - Že kar dolgo časa je znano, da je eden izmed dejavnikov za poceni prenosnik vdelava desktop različic procesorja. Tak poseg je resda cenejši, vendar pa prinaša bore malo ugodnosti, saj taki procesorji niso opremljeni z naprednimi varčevalnimi tehnikami, poleg tega pa porabijo vse preveč energije. Tako nas nekateri poznavalci opozarjajo, da lahko vdelava desktop primerkov v prenosnike povzroči številne probleme. In tako naj bi bilo v primeru prenosnikov s procesorji Pentium4, ki bodo prišli na trg še prej, kot prenosniki z mobilnimi različicami teh procesorjev, ki bodo predstavljeni že čez nekaj mesecev. Vsekakor previdnost ni odveč. Več tukaj.

0 komentarjev

ATI P4 čipset konec leta?

Sillicon Strategies - ATI je v enem intervjuju napovedal, da bo do konca leta izdal nov čipset, ki bo imel integrirano grafično kartico. Sicer ATI ni uradno napovedal, da bo ta čipset podpiral P4 procesorje, vendar pa analitiki predvidevajo, da bo čipset podpiral dotične procesorje. Na začetku leta sta Intel in Ati sklenila pogodbo o uporabi licenčnih patentov, ki omogočajo integracijo grafike v Intelove čipsete. Vendar pa še ni znano ali bo ATI na trg poslal tako Southbridge kot tudi Northbridge čipovje. Samo čipovje naj bi podpiralo tudi nove 333 MHz DDR SDRAM (PC2700 Module). Vendar samo 64 bitno.

0 komentarjev

Druga generacija Viinih P4 chipsetov

X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

0 komentarjev

ATI-jevi chipseti

X-Bit Labs - Gotovo vas vsaj nekaj ve, da ima ATI poleg proizvodnje grafičnih čipov v planu še proizvodnjo procesorskih naborov (chipsetov). Svoj prvi nabor bodo predstavili v četrtem četrtletju (Q4) tega leta, imenoval pa se bo A3. Čeprav je ATI svoje zaupne podatke izdal samo izbrancem, pa se tudi tokrat ni mogel ubraniti javnemu razkritju svojih načrtov. Kakšen na bi bil A3? Berite dalje:
A3 lahko teoretično deluje z vodilom Pentiuma 3 ali z Athlonovim vodilom, vendar bo namenjen samo Pentium3 družini (tudi Tualatinom). Vendar pa za razliko od Nvidie, ATI ne bo izdelal obeh veznih čipov, ampak samo Northbridge. Za Southbridge bo uporabljen ALi 1535+ ali SMSC Victory 66, ki bo z Northbridgom povezan preko vodila PCI. A3 bo podpiral pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, vendar na žalost samo 64 bitnega . Poleg tega, bo v sam nabor vdelan tudi UMA grafičen procesor, ki bo baziral na jedru RV200 (Radeon 2 VE). Če pa vam grafičen čip ne bo všeč, pa boste lahko v AGP režo na plošči vtaknili grafično...

1 komentar

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip,...

1 komentar