» »

Farmacija in računalništvo

Farmacija in računalništvo

Gambit - Ta novica je še en dokaz, da postaja naravoslovje vse bolj prepleteno. Tako so pri podjetju Microchips razvili mikročipe, ki rešujejo enega od večjih problemov, ki muči farmacevtske tehnologe. Njihovi čipi so namreč sposobni nadzorovanega odmerjanja zdravilnih učinkovin v telo. Implantati se vgradijo na določeno mestu v telesu (najbolje nekaj blizu venskega sistema) in ob točno določenem času ali po potrebi izpustijo odmerek.

Sicer se mi kot (bodočemu) farmacevtu tu postavlja nekaj vprašanj, kot je recimo biokompatibilnost, ampak to je dobra pot do nanotehnologije. Če pa vas o tem zanima še kaj več, si oglejte debato o nanotehnologiji na našem forumu.

4 komentarji

Paramedic ::

Zakaj bi pa biokompatibilnost bila problem? Saj telo ne zavrača takih vsadkov ponavadi, to bi bilo podobno verejtno kakemu venskemu portu, tega pa telo ne zavrne. Če si sploh to mislil.
End transmission.

alien-w ::

Mene pa bolj zanima, kako je potem s ponovnim polnenjem teh zadevic? Je vsakič potrebna operacija, da jih ponovno nafilamo z zdravili?

Paramedic ::

Lahkobi bil vsadek tik pod kožo, kjer je malo živcev, tako prebod kože skoraj nič ne boli, amak bi morali imeti kr veliko prostornino zato... [:\]

Tomi ::

Ni nujno, da bi bil odmernik prevelik. Problem bi bil samo narediti učinkovino dovolj topno, da bi se je porabilo manj (recimo liofilizat, ta pa bi razpadel v vodnem mediju).
Kar pa se tiče biokompatilibilnosti, saj lahko zadevo obdajo s polimeri, vendar je po moje bolje, če so lepo biorazgradljivi materiali (npr. polimlečna kislina itd..)
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM in Singapurci razvili nov način napadanja okuženih celic z nanodelci iz polimerov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104586 (3989) McHusch
»

Nanoavto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
598946 (6643) Feanor
»

Nad raka s HIV

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
294581 (3842) jeryslo
»

Nanotechnology (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
565006 (4371) Vesoljc
»

konec truda ob boljšem jutri

Oddelek: Loža
161359 (947) Thomas

Več podobnih tem