»

Podkožni biorazgradljivi čipi za LED-tatuje

Wired News - Raziskovalci na University of Pennsylvania razvijajo biorazgradljive čipe iz silicija in svile, ki se bodo vgradili v podkožje, tam izgubili svoje ovoje in povsem normalno funkcionirali. Preizkuse z LED-čipi so že uspešno izvedli na miših, katerih kožo so uspešno spremenili v zaslon.

Čipi teh novih tatujev so pritrjeni na svileni substrat, ki se sčasoma v podkožju raztopi, tako da ostane le čip v velikosti enega milimetra in debeline 250 nm, ki se...

27 komentarjev

Nanotehnologija še (makro) korak bliže

Slo-Tech - NTT (Nippon Telegraph and Telephone) je nedavno pokrajšal še dve ničli. S svojim sistemom za litografijo s curkom elektronov jim je uspelo oblikovati tridimenzionalen objekt z natančnostjo 10 nm, s čimer so za kar stokrat presegli vse dosedanje metode. Te so povrh vsega še povečini za praktično rabo in pogosto uporabljajo rentgenske žarke, ki s svojo valovno dolžino omejujejo natančnost na velikostni red enega mikrona.

Tehnologija litografije s curkom elektronov sama po sebi ni nova, uporabljajo jo za izdelovanje dvodimenzionalnih vzorcev, napredek se skriva v prehodu v tri dimenzije. Za to je potreben mehanizem, ki omogoča vrtenje okoli vsaj dveh osi in določanje tretje koordinate. NTT je premagal obe oviri....

3 komentarji

IBM in nanotehnologija

Slo-Tech - IBM je baje uspešno začel z nanotehnologijo na področju izdelave procesorjev. Kar so doslej počeli z velikimi mašinami, po 10 milijonov in več dolarjev vrednimi stepperji, s katerimi so izklesovali struge za elektrone, bodo posihmal (no, postopoma, v nekaj letih) to počeli s pomočjo nekega polimera, ki se sam pravilno postavi. "Bottom up" (dno navzgor bi bil dobesedni prevod) postopek, ki "kontrolira" nano mašino tako, da je sploh ne, saj je sama dovolj "pametna", bo menda proizvodni proces tudi pocenil. Link.

5 komentarjev

E-nos in DNK pomnilni čipi

The inquirer - Če spremljate naš oddelek Znanost in Tehnologija, ste verjetno že videli podobne napovedi naših uporabnikov. Namreč to, da nanotehnologija vse bolj prodira v računalništvo ter se počasi zabrisujejo meje med biokemijo, elektroniko in računalništvom.

Tako sem na Inquirerju zasledil, da Sonyjev razvojni oddelek skupaj z inštitutom Maxa Plancka razvija e-nos, ki bo deloval na osnovi nanodelcev; delujoči primeri recimo prepoznavajo različne vrste kave in bi lahko bili zanimivi v industriji.

Kar je mogoče še pomembnejše za naše področje, je uporaba relativno preproste molekule, kot je DNK, za pomnilniške namene. Vanjo ali pa v proteine naj bi vgradili do 5 nm velike polprevodnike in s tem dobili pomnilniški čip. Za razliko od e-nosu je slednji projekt še vedno bolj kot ne v zraku, saj mu do uporabe, ki bo sicer nujna, napovedujejo še celo desetletje. Več tukaj.

0 komentarjev

Farmacija in računalništvo

Gambit - Ta novica je še en dokaz, da postaja naravoslovje vse bolj prepleteno. Tako so pri podjetju Microchips razvili mikročipe, ki rešujejo enega od večjih problemov, ki muči farmacevtske tehnologe. Njihovi čipi so namreč sposobni nadzorovanega odmerjanja zdravilnih učinkovin v telo. Implantati se vgradijo na določeno mestu v telesu (najbolje nekaj blizu venskega sistema) in ob točno določenem času ali po potrebi izpustijo odmerek.

Sicer se mi kot (bodočemu) farmacevtu tu postavlja nekaj vprašanj, kot je recimo biokompatibilnost, ampak to je dobra pot do nanotehnologije. Če pa vas o tem zanima še kaj več, si oglejte debato o nanotehnologiji na našem forumu.

4 komentarji