» »

Nvidia spreminja tradicijo

Nvidia spreminja tradicijo

The inquirer - Nvidiin 6 mesečni razvojni cikel je za večino postal nekaj povsem samoumevnega, kar niti ne preseneča glede na to, da ga podjetje forsira že kar nekaj let. Ta strašanski tempo je že pustil posledice na industriji grafičnih kartic (propad počasnejših podjetij, vedno višje cene, vprašljivost nakupa vedno novih in novih kartic...), toda sedaj je čas za predah. Sodeč po The Inquirerju bo Nvidia prvič po dolgem času opustila ta cikel in si vzela nekaj predaha.
Razlogov je po vsej verjetnosti več. Podjetje se je zadnje čase raztegnilo na nekatere druge trge in paralelno razvija kar nekaj zahtevnih produktov (Crush čipovja, grafične čipe za konzole...) in normalno je, da ne zmorejo takega tempa, kot so ga prej. Po pravici povedano pa ta tudi ni potreben, saj je konkurenca sedaj že v precejšnjem zaostanku. Kaj nam torej pripravljajo?
Konec poletja ali začetek jeseni bomo videli nove čipe nižje kategorije, NV17. Šlo bo za nekakšnega naslednika MX procesorjev, torej GeForce3 MX. Te kartice se bodo prodajale za okoli $150, GeForci2 MX pa bodo ostali na trgu, le da bodo potisnjeni v najnižji segment. V primerjavi s pravim GF3 pa bo NV17 imel manj renderirnih cevovodov (2) ter 128 bitni SDR SDRAM, podpora vsem novim tehnologijam pa bo ostala. Tako lahko rečemo, da bo GF3 MX prinesel polno podporo DX8 funkcijam v srednji razred, kjer sedaj vladajo GF2 GTS in Pro.
Po nekaterih govoricah naj bi jeseni bili deležni tudi GeForca3 Ultra, toda to se po vsej verjetnosti ne bo zgodilo. Nvidia enostavno ne vidi potrebe za kaj takega, saj GeForce3 suvereno vodi. Če se bo stanje po prihodu Radeona 2 spremenilo, pa Nvidia lahko brez problemov izda overclockano različico.
Naslednjo generacijo grafičnih kartic oziroma NV25 bomo videli šele spomladi 2002. Te kartice ne bodo tak ovelik razvojni korak, kot GeForce3, torej bodo nekakšna evolucija, kot je bil GeForce2. Glede na to, da so trenutne kartice že dovolj hitre, se bodo skoncentrirali na izboljšavo kvalitete slike, podporo novim funkcijam (Nurbsi v DX9)... NV25 bo po vsej verjetnosti izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji ter opremljen s 128MB DDR SDRAMa.

1 komentar

tejo ::

Grafičnih kartic je v zadnjem času preveč in ljudje jih ne menjajo vsakih nekaj mesecev, zato si lahko privoščijo odmor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nVidia buys ATi (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
674139 (3267) Senitel
»

GF 4 MX (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
575709 (4664) TheJack
»

Geforce 3MX vs Geforce 2GTS

Oddelek: Zvok in slika
111306 (1094) _Mortal_
»

grafična kartica !

Oddelek: Zvok in slika
311831 (1390) ABX
»

Geforce 3 MX?

Oddelek: Zvok in slika
151368 (1028) element

Več podobnih tem