» »

Linux @ Xbox: Prosimo žegen

Linux @ Xbox: Prosimo žegen

The Register - Očitno je nagrada v višini 200.000 USD za prvo ekipo, ki bo spravila Linux k delovanju na nemodificiranih Xboxih, precej vabljiva ([:\\]). Ako tej temi v preteklosti niste ravno sledili, naj vam podam kratek povzetek: neznani osebek (za katerega se je kasneje izkazalo, da je sam Gospod Lindows) je ponudil nagrado za prvo delujočo verzijo Linuxa, ki za poganjanje ne bo potrebovala (nezakonitega) posega v samo konzolo Xbox. Ta ima namreč vdelan zaščitni sistem, ki od vsakega zagnanega programa zahteva digitalni podpis, ki pa ga morajo kakopak blagosloviti pri Microsoftu. Linux se na omenjenih škatlicah uspešno poganja že kar nekaj časa, vendar je za to potreben poseg v konzolo: zamenjava čipa.

Skupina, ki je javnosti še najbolj poznana, se je odločila poslati odprto pismo Microsoftu, v katerem jih pozivajo (prosijo), naj jim dodelijo digitalni podpis in tako požegnajo njihov projekt. Dasiravno argumentom v pismu ne gre oporekati, bi sam drznil reči, da fantom ne bo uspelo. Xbox namreč ni t.i. "konzola PC", pa čeprav je njegova zgradba dokaj podobna, ne pa identična. Za njim stoji namreč tudi politika, ki je bliže konzolastični: gre za izdelek, namenjen poganjanju iger, s čimer Microsoft tudi kani pravzaprav financirati sam razvoj konzole, ki se prodaja z izgubo.

Če bi Microsoft omogočil (poenostavil) poganjanje Linuxa, bi to lahko pomenilo rez goltanca: tako poceni in zmogljivega PC-ja na trgu nekako ne gre spregledati.

5 komentarjev

Zheegec ::

Svetega -nikoli- se bo to zgodilo;((
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

cekr ::

Če bi bil jaz na Billovem mestu, tudi ne bi dovolil.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

AtaStrumf ::

No tisti ki pravite, da se da vse skreckat in shackat, se očitno motite. Tele XBOX kode se očitno ne da, drugače že nebi šli fehtat zanjo. Tako da se zavedajte, da se ne bo dalo vedno vsake zaščite razdreti in da bo warez 4 ever. Jaz predvidevam še obdobje kakih 3-5 let, ko se bo dalo še marsikaj spiratizirati, pol bo pa počasi konc te zabave, tako da uživajte dokler še lahko.

Ziga Dolhar ::

AtaStrumf:

"scrackat"...

Vzemiva, da je ta koda res nescrackabilna. Zakaj bi jo pa potem crackal, če jo pa lahko -- zaobideš, kot so to že storili. Pa modchipe je pred Xboxom poznala že marsikatera druga konzola.

Verjetno tu ne gre za način, kako se nekaj "scracka", ampak bolj "kaj naj storimo, da bo to delovalo". Kaj to pa ni "crackanje"?
https://dolhar.si/

AtaStrumf ::

Že, že, sam če hočeš, da bojo stvari množične kot so sedaj morajo bit tudi enostavne, kar pa bojo vedno manj. Pa fora tega projekta je bila da spravijo Linux na Xbox brez modifikacij, za kar rabijo kodo, sam jim ni ratal pridet do nje. Če bi recimo tako kodo upor. za kodiranje DVD-jev, bi bilo adijo DivX. Kaj bi pa pol?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaščita pred zaganjanjem tujih aplikacij na Xbox 360 končno premagana

Oddelek: Novice / Varnost
279784 (7962) Looooooka
»

Nakup wii-ja - goblin.si

Oddelek: Konzole
355830 (4911) St235
»

Xbox 360 poganja prve kopirane igre

Oddelek: Novice / Konzole
306490 (3029) metek
»

Xbox360: Mod čip realnost? Uradna zakrpa. Prenosna verzija?

Oddelek: Novice / Konzole
74509 (4135) antonija

Več podobnih tem