»

Članek o osnovah orodja sed

Slo-Tech - Drugič v tem tednu smo dobili nov članek. Za Zgodovino računalništva je Igor Kolar predstavil osnove seda (stream editor - urejevalnik toka). sed je namensko orodje za spreminjanje delov besedila v datotekah direktno iz ukazne vrstice, kar pride še posebej prav, kadar želimo spremeniti isto stvar na več mestih ali kadar obdelujemo tako velike datoteke, da jih večina normalnih urejevalnikov ne zmore prežvečiti.Veliko užitkov v branju.

10 komentarjev

Primerjava kodekov

NeroDigital

vir: Doom9.org
Doom9.org - Na zelo znani strani (predvsem za tiste, ki se ukvarjate z luščenjem DVD-jev) doom9.org so spet primerjali video kodeke. Tokrat so pod drobnogled vzeli: 3ivx, Divx3, Divx5, Xvid, ffvfw, NeroDigital, RealVideo9 in VP6.

Preizkus je obsegal Matrix, Saving Private Ryan in Futuramo. Hitrostni prvak je tokrat najnovejši NeroDigital kodek, saj je v testu kodiral s kar 59 fps, divx5 je bil 10-krat počasnejši, divx3 in XviD pa sta s 46 in 37 fps pokazala, kako hiter bi naj bil kodek. Seveda niso pozabili na slike tako, da se lahko sami odločite, kateri je najboljši ter presodite o kvaliteti slik. V zaključku so še dodali, da je novi NeroDigital sicer zelo hiter, vendar pa sliki manjka...

9 komentarjev

BSplayer 1.00 RC1

BSplayer - Danes (oziroma včeraj zvečer) je izšel BSplayer 1.00 RC1. Prva končna različica verjetno kar najbolj popularnega in največ uporabljanega sukalnika DivX videa. Osnova oziroma pogon je bil napisan popolnoma na novo in bo zato verjetno precej bolj stabilen, prav tako pa avtor trdi, da je sedaj program bolj dojemljiv za spremembe in "vtiče" (plug-in).

Novosti in sprememb je preveč, da bi jih opisal, RC1 oznaka pa zato, ker bo v naslednjih dneh in tednih dodal še nekaj stvari, ki bi morale biti v prvi različici, a mu jih še ni uspelo dodati. Dolpoteg(tm) je tukaj, na novico pa nas je opozoril tudi gumby.

49 komentarjev

Nov članek: Vodič po Slo-Techu

Registracija novega uporabnika

Slo-Tech - Iz majhnega rase veliko in tako je tudi Slo-Tech pridno rasel in dosegel sedanji obseg. Ker ste uporabniki tuintam potožili, da ne poznate vseh kotičkov naše spletne strani, sta vam Sergio in alien-w ustregla.

Pripravila sta Vodič po Slo-Techu, ki vam podrobno, a kljub temu jasno in razumljivo opiše vse kotičke Slo-Techa, od registracije dalje. Ste vedeli, da naš forum med drugim samodejno obarva programsko kodo vseh najpopularnejših jezikov?

10 komentarjev

Nov članek: Perl RegEx

Slo-Tech - Najbrž je glavnina bralcev že opazila, da se v desnem meniju nahaja nov članek. No, nič ne de, novica je še vedno na mestu [:D]. Andraž Tori, v forumu tudi bolje znan kot minmax, je pod drobnogled vzel regularne izraze, bolje znane kot "regular expression" ali krajše RegEx. Z njimi lahko nad stringi počnemo kratko malo vse, kar se nam zljubi -- jih premetavamo, po njih iščemo, zamenjujemo vrstne rede, in pišemo poezijo. Prvi, ki ugotovi, kaj pomeni RegEx v slikici za desni meni, dobi osebno izrečeno pohvalo uredništva. Veselo branje!

11 komentarjev

Nov članek: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

Slo-Tech - Slotechova baza člankov se redno dnevno (pardon, dvakrat tedensko) debeli. V sklopu strokovnih člankov s področja grafičnih tehnologij je Senitel s svojo serijo DirectX 9 oral svojevrstno ledino.

Tudi njegov tokratni izdelek je spisan v stilu ostalih: akoravno nekaterim laikom pravzaprav nerazumljiv, je nadobudnim programerjem in tistim, ki bi se na področju tovrstne grafike želeli preizkusiti, lahko izvrsten vir informacij o Microsoftovi knjižnjici.

Tokrat na sporedu: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

11 komentarjev

Nov članek: Mehki igralniki videa

Slo-Tech - Namizni in prenosni abaki so izvrstno orodje za poganjanje urejevalnikov besedil, spletnih strežnikov in doljemalnikov nelegalnin.

Zadnja leta -- predvsem s pojavom DVD medijev -- pa prevzemajo tudi vlogo multimedijskih centrov, saj se je predvajanju glasbe pridružila še slika. Žal pa je s tem povezanih nemalo težav: kodeki, predvajalniki, različni formati in mediji...

V tokratnem članku sta se Jure Čuhalev in Mato Žgajner lotila predvajalnikov za operacijska sistema Windows in Linux. Klik!

23 komentarjev